Mijn cliënten weten dat ik voorstander ben van een dieet dat je lang vol kunt houden. Hoe effectief iets ook is, als je het niet lang vol kunt houden heb je er niet veel aan, tenzij je streeft naar korte termijn succes en daarna terug wilt vallen. Daarom krijgen cliënten ook altijd voeding te eten dat ze zelf lekker vinden en niet voeding dat per se “gezond” is. Al gaat mijn voorkeur daar wel naar uit. Het belangrijkste is dat ik nooit een bepaalde voedingsstof of voedingsmiddel volledig verban, zonder goede reden.
15-20 jaar geleden schrapten de meeste mensen vet uit hun dieet en daar ondervinden velen nog steeds de psychologische en vaak ook fysiologische nadelen van, maar ook de producten die verkocht worden doen je geloven dat vet-vrij of mager gezonder is. We bevinden ons nu in een tijdperk waarin mensen steeds meer koolhydraten en suikers schrappen en deze voedingsstoffen zien als de duivel, wat per definitie onzin is.
Wat veel mensen geloven
- Anti-carb mensen geloven dat je dik wordt van koolhydraten/suiker zonder een langdurig en dagelijks calorie-overschot te creëren. Als jij dagelijks bijvoorbeeld 2500 calorieën nodig hebt, maar er dagelijks 1500 binnenkrijgt (waaronder koolhydraten), zou je nog steeds aankomen. Puur door de koolhydraten. Dit komt dus volledig overeen met het anti-vet tijdperk van 15-20 jaar geleden en dat is problematisch. Koolhydraten/suikers worden te vaak gezien als dé oorzaak voor overgewicht, terwijl de obesitas epidemie multifactorieel is en dat weten we.
- Anti-carb mensen geloven dat vetten niet bijdragen aan de toename van wereldwijde obesitas. Het gaat zelfs zo ver dat velen geloven dat je zo veel vet kunt eten als je wilt, zonder aan te komen (Atkins), zolang je koolhydraten schrapt. Hier komen andere mythes uit zoals het scheiden van koolhydraten en vet. Dat is ontstaan uit het geloof dat vet niet opgeslagen kan worden zonder insuline (dat kan het wel). Insuline reageert op koolhydraten, niet op vet, waardoor deze onjuiste conclusie wordt getrokken. Voor het gemak vergeten ze een paar belangrijke feiten die deze mythe ontkrachten, namelijk: eiwitten maken ook insuline aan en vet slaat zichzelf goed op zonder insuline met behulp van ‘acylation-stimulating-protein’ (ASP). Elke keer als je vet eet wordt ASP geactiveerd en is vetopslag, maar ook afbraak, mogelijk. Met of zonder de aanwezigheid van insuline. Vetten en koolhydraten schrappen is niet gebaseerd op wetenschap en heeft geen extra voordelen.
- Dit sluit aan op al het voorgaande: anti-carb mensen geloven dat koolhydraten en insuline de schuld moeten krijgen van overgewicht. Laten we voor het gemak even vergeten dat we allemaal veel meer eten, veel minder bewegen (vooral kinderen groeien binnen op met hun Xbox, social media, TVs, etc.) en we omringd worden door eten. Eten dat makkelijk en goedkoop te verkrijgen is, vol zit met calorieën maar ook simpelweg lekker is. Voeding met veel vet, veel koolhydraten, dat lekker smaakt en waar je makkelijk te veel van eet. Het is echt geen mysterie waarom mensen dikker zijn dan vroeger. Logica duidt enigszins aan dat het niet specifiek de koolhydraten of suikers zijn.
- Je kunt mensen geen algemeen advies geven en zeggen dat ze weinig of geen koolhydraten moeten eten. Ontzettend veel mensen functioneren slecht zonder koolhydraten en om ze dat te onthouden omdat ze anders “niet af kunnen vallen”, is belachelijk. Als je koolhydraten schrapt, schrap je in praktisch alle gevallen ook calorieen en daardoor val je af. Een goed voorbeeld is brood. Als je brood schrapt, schrap je ook broodbeleg. Het brood en het beleg samen bevatten calorieen die je dan niet meer binnenkrijgt en uiteindelijk dus afvalt.
Waarom low-carb wél werkt
- Het lijkt erop dat een dieet dat laag is in koolhydraten het hongergevoel enigszins kan remmen (omdat eiwit-inname stijgt) en dat helpt tijdens je beginfase. Het nadeel is dat er ook veel mensen zijn die zich snel slecht en zelfs depressief kunnen voelen (daar zijn fysiologische verklaringen voor). Stoppen met koolhydraten kan in het begin helpen waardoor het lijkt alsof je de magische pil hebt gevonden. Ook raak je in het begin (later niet meer) veel vocht en eventueel spierglycogeen kwijt, waardoor je (snel) minder weegt. Als men minder weegt concluderen ze dat ze afgevallen zijn en vergeten daarbij dat ‘afvallen’ en ‘vet verbranden’ niet altijd samengaan.
- Als je een bepaalde voedingsstof volledig schrapt is een dieet vaak duidelijk en overzichtelijk. Niet per se makkelijk, maar de regels zijn op die manier heel duidelijk waardoor je je er makkelijker aan kunt houden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als mensen oneindig eiwit en vet tijdens hun dieet mogen eten, dat leidt tot spontane afname van dagelijks geconsumeerde calorieën. Dat is ook niet gek. Voor de gemiddelde persoon zijn koolhydraatbronnen: brood, frisdrank, chips, cornflakes/cruesli en andere graanproducten (vaak i.c.m. suikers). Allemaal voedingsmiddelen waar je makkelijk te veel van eet. Je eet daar makkelijk meer van dan bijvoorbeeld eieren met bacon (eiwit en vet).
- De reden dat veel mensen met een low-carb dieet afvallen is niet alleen omdat ze (veel) minder calorieën binnen krijgen, maar ook omdat ze veel meer eiwitten eten. Eiwitten zijn over het algemeen de meest verzadigende macronutriënt. Ook word je geforceerd om betere voedingskeuzes te maken. Veel low-carb diëten houden ongeveer 50g per dag aan en met zo een lage hoeveelheid ben je al snel beperkt tot groente.
40 Comments
Toevallig dat je hier nu iets over hebt geschreven Guy! Ben vorige week begonnen met cutten, wil mijn vetpercentage verlagen en doe dit dmv een combinatie van minder koolhydraten & een hogere intensiteit in de trainingen. Moet zeggen dat t me prima bevalt! Neem alleen in de ochtend zon 60gr havermout, voor de rest leef ik op groenten en vlees/vis/gevogelte/noten en wat zuivel.. Denk dat ik een insulineresistentie heb ^^
Hey Patrick,
Train je intensiever of heb je het volume verhoogt? De meesten doen namelijk het laatste. Minder rusten, meer herhalingen, etc. Dat is allemaal totaal niet nodig. Als je je over een maand nog steeds goed, of zelfs beter voelt met low-carb dan is dat inderdaad een teken dat je daar wellicht beter op draait 😉 Succes!
Hoi Guy, ik heb een vraagje, je schrijft dat Insuline-gevoelige mensen beter functioneren met meer koolhydraten, als ik het goed begrijp. Ik denk dat ik zo’n persoon ben, maar hoe kom je erachter? Ik heb een gevoelige bloedsuikerspiegel en ik mis echt iets als ik geen koolhydraten eet. Dit kan natuurlijk ook tussen mijn oren zitten. Ik probeer sinds een paar maanden minder brood e.d. te eten maar dan heb ik zo’n drang om het naderhand alsnog te doen. (En na een tijdje ‘moet’ ik daar aan toegeven.) Ook heb ik het idee dat mijn humeur slechter word als ik koolhydraten scrap uit mijn dieet, kan dit kloppen?
Nadie,
Het probleem met koolhydraten is dat vrijwel ALLE mensen er heel zwart-wit over denken. De ene groep mensen denkt dat ze absoluut niet zonder koolhydraten kunnen, dat hun bloedsuikerspiegel gevoelig is (is het bijna nooit) en zij verlangen naar koolhydraten als het niet ‘mag’. De andere groep denkt dat ze van elke gram koolhydraten dik worden.
Je geeft zelf al aan dat het tussen je oren kan zitten, dat is bijna altijd het geval (er zijn natuurlijk uitzonderingen), omdat je eigenlijk gewoon een verslaving opbouwt. Een paar belangrijke vragen die je jezelf moet stellen:
– Probeer je te stoppen/minderen met koolhydraten of met brood?
– Waarom probeer je te stoppen/minderen?
– Hoeveel koolhydraten eet je normaal gesproken per dag en hoeveel eet je nu?
– Na hoe lang voel je die drang weer om koolhydraten te eten? Na een dag, week, maand?
Je humeur kan inderdaad slechter worden. Niet alleen door koolhydraten verminderen maar ook door calorie-restrictie in het algemeen. Vrouwen die depressiegevoelig zijn (en vrouwen zijn gevoeliger voor depressie dan mannen) hebben daar extra veel last van.
Bedankt voor je snelle reactie. Ik probeer te minderen met koolhydraten in het algemeen, omdat ik denk dat het gezonder is om meer noten/ eiwitten etc. te eten. Maar ik eet nu nog steeds evenveel koolhydraten als eerst. Wanneer ik minder koolhydraten heb gegeten, haal ik het binnen een paar uur al in. Ik heb het idee dat dit ‘ongezonder’ is, omdat ik dan meer snaai. Ik ben depressiegevoelig, is het dan alsnog verstandig om te minderen met koolhydraten in mijn geval?
Als je en meer vetten en meer eiwitten eet en je houdt je koolhydraten even hoog als normaal, bestaat de kans dat je aankomt. Je eet meer.
Je hebt dus nooit langer dan een week weinig koolhydraten gegeten en je hebt binnen een dag al de neiging om het weer te doen. Dat is met 99% zekerheid gewoon verslaving. Koolhydraten schrappen is niet gezonder. Als al je koolhydraten uit suikers komen is dat een ander verhaal.
Ondanks dat ik geen idee heb hoeveel koolhydraten je op een dag eet is het makkelijk om te concluderen dat koolhydraten verminderen niks voor jou is.
Ik ben aanhanger van 80/10/10 diet, dus je kan wel raden hoe ik hier over denk… Ik kom niet meer op je blog, je schrijft tevaak onwaarheden.
Hoi “S”,
Dan kan je me vast wel uitleggen welke onwaarheden ik geschreven heb, maar me vooral uitleggen wat de waarheid is. Ga je me uitleggen waarom carbs per definitie dikmakend zijn? Ik ben heel benieuwd.
Mocht je niet meer terugkomen om ons allen iets nieuws te leren: jammer, je zal ontzettend gemist worden.
Hoi,
Is het verstandig om overdag gewoon brood te eten, wat fruit, fruitdrank en in de loop van de dag alleen maar thee zonder suiker te drinken? In de avond alleen maar een eiwit/ groente maaltijd en niets geen suikers meer?
Raymond,
Het enige voordeel die deze aanpak kent is dat je dan meestal gemiddeld minder calorieën (uit koolhydraten) binnen krijgt de hele dag. Verder kan ik niet zeggen of het verstandig is, omdat ik niet weet wat je wil bereiken en waar je nu staat.
Dank voor je reactie. De reden dat ik dit wil doen is omdat ik van mijn buikje af wil. Vandaar in de avond minder of geen koolhydraten, maar wel eiwitten, vetten en groenten.
Raymond,
Koolhydraten later op de avond heeft geen ander effect op vetopslag dan koolhydraten eerder op de dag.
Hoi Guy,
Nou op de dag koffie met melk en suiker. Als eten brood met alles erop en eraan. In de avond geen koolhydraten , maar eiwitten, vet en groenten. Een avond wandelen en ik val flink af.
Dus toch minder koolhydraten op een dag eten. Ik geloof idd in een low carb dieet. In de VS hebben zij onderzoeken gedaan. De inwoners van de VS zijn minder vet gaan eten en toch dikker geworden. Komt door de koolhydraten.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3233205/2012/03/30/Beperk-het-aantal-spaghetti-avonden-een-oude-wijsheid-om-mee-af-te-vallen.dhtml
Raymond,
Hartstikke goed dat je afvalt, daar ben ik blij om. Wel wil ik een aantal punten aanhalen:
1. Je valt af omdat je door minder koolhydraten te eten, minder calorieën binnen krijgt.
2. De meesten die koolhydraten minderen, of schrappen, krijgen minder calorieën binnen en vallen daarom af.
3. Gary Taubes is een idioot. Dat is algemeen bekend onder de mensen met gezond verstand in deze industrie en je hoeft niet meer dan een paar paragrafen uit jouw link te lezen om dat in te zien.
Bijvoorbeeld: “Maar als zijn moeder wilde afvallen, at ze een tijdje geen pasta, rijst en aardappelen. Ze liet dus de koolhydraten staan.”
Als een persoon pasta, rijst en aardappelen schrapt uit haar voeding is de kans behoorlijk groot dat ze simpelweg minder calorieën binnen krijgt en daardoor, je raadt het al, afvalt.
Hoi Guy,
Het aantal calorieën behoud ik omdat ik een eiwit, groente en vet maaltijd eet. Stel een maaltijd met aardappels, vlees en groente zijn zo rond de 700 calorieën. Ik zorg ervoor dat ik meer vlees of vis toevoeg. Zo blijft de maaltijd rond de 700 calorieën. Dus het aantal calorieën blijft over de hele dag het zelfde alleen zonder de koolhydraten. Van minder calorieën val je idd af, maar op langer termijn krijg je een jojo effect.
OK Raymond, jij valt af met evenveel calorieën als voorheen. Met jouw logica (en dat van Gary Taubes) kunnen mensen altijd hun onderhoudscalorieën aanhouden (of zelfs meer), maar zolang ze koolhydraten schrappen vallen ze af (ervan uitgaande dat lichaamsbeweging ook hetzelfde blijft). Laten we biochemie volledig uitsluiten en puur uitgaan van anekdotisch bewijs.
Je behoudt het aantal calorieën, maar dat aantal is nog steeds een aantal waarmee je een negatieve balans creëert. Geloof je me niet? Voeg maar elke dag 20 eieren toe aan je huidige voeding, 3 avocado’s en een grote hand walnoten. Val je nog steeds af, toch? Bevat immers geen koolhydraten.
Ja dan komen er idd meer calorieën binnen.
Het is niet zo dat ik geen koolhydraten eet. Alleen in de avond niet. Wat is dan je advies voor mensen die willen afvallen?
Atkins en dr Frank is ook een dieet en het is dus niet de bedoeling dat je dit altijd blijft volgen. Daarom eet ik over dag brood.
Raymond,
Laten we het hierbij laten, want ik volg je standpunt echt niet meer. Je begrijpt ook niet de feitelijke definitie van het woord ‘dieet’, maar dat is helemaal begrijpelijk, aangezien het woord als synoniem (onjuist) voor het woord ‘afvallen’ wordt gebruikt. Toevallig schrijf ik daar nu een artikel over.
Wat mijn advies is voor mensen die willen afvallen lijkt me duidelijk uit de vorige reacties naar jou toe. Maar je moet vooral doen wat voor jou werkt. Als jouw huidige aanpak werkt, vooral door blijven gaan.
Hallo Guy,
Is het mogelijk om insulineresistentie weer volledig te herstellen door gezonde voeding en voldoende sport (een leefstylewijziging dus) denk je?
Guy,
Ik zou wel voorzichtig zijn om onderzoeksjournalist Gary Taubes tot idioot te bestempelen. Ik heb zijn boeken Good Calories en Bad Calories (GCBC)en Why we get fat gelezen. Dat zijn toch waardevolle boeken met veel referenties.
Voor zover ik het begrijp haalt Gary in GCBC grofweg twee zaken aan:
1. Het onderzoekt de hypothese dat vet (en een hoog cholesterol) de boosdoeners zijn voor het feit dat bizar steeds meer mensen overgewicht hebben inclusief de bijkomende ziekteverschijnselen zoals oa diabetes. Hij haalt deze hypothese helemaal onderuit! Hij laat zien dat er heel weinig bewijs is tussen voor deze hypothese. Ook laat hij zien dat het ontstaan van de ze hypothese vooral politiek en sociologisch van aard zijn.
2. Vervolgens komt hij met een alternatieve hypothese. Het komt vooral door de snelle geraffineerde koolhydraten en suikers (vooral uit fabrieksvoedsel) die zorgen voor een insuline reactie en dit zorgt voor vetopslag. (lustig schuift vervolgens alles op suikers, ook geen slechte hypothese) Hij geeft hierbij prachtige voorbeelden van bevolkingen en stammen waar nog geen snelle koolhydraten voorradig zijn er geen obesitas en welvaartziekten onder deze bevolking bekend is. Echter zodra ze in aanraking kwamen met ;ons’ voedselpatroon dit heel snel veranderede.
Dit tweede is echter een hypothese! Er zijn overigens nog veel meer waardevolle alternative hypotheses over waarom we steeds dikker worden :
http://paleohacks.com/questions/95865/what-are-the-obesity-hypotheses-which-hypothesis-do-you-subscribe-to#axzz207R6jbal
De bedoeling van hypotheses is dat we deze weer onderuit proberen te halen (is Chivo ook altijd een kei in!). Er gaten in schieten en kijken of dit nou wel kloppend is. Er is altijd nog veel te onderzoeken. Het komt er uiteindelijk nooit op neer wie het goed heeft en wie fout zit. Gary komt met aardig wat ‘bewijs’ dat zijn hypothese in ieder geval waardevol zijn!
Belangrijkste aanvullende les uit Why we get Fat was voor mij dat dikke mensen niet dik zijn omdat ze veel eten en weinig te sporten, maar dat het waarschijnlijk andersom is. Als je dik eet je meer en sport je minder. Je maakt meer hongergevoel aan en ga je gaat vervolgens meer eten en je hebt minder energie om te sporten. Dit vooral door je hormonen. Een puber groeit toch ook niet als gevolg van het meer eten. Nee een puber maakt in de pubertijd groeihormonen aan en dat maakt hongerig en daarom heeft een puber meer honger, gaat meer eten en groeit! Deze gedachte was voor mij echt een eye opener.
In mijn bescheiden mening is Gary een intelligent en wijs man. Maar ook verschrikkelijk eigenwijs en arrogant, maar een idioot? Nee, das te makkelijk!
Ps: Ik denk dat je het uiteindelijk veel bloggers uit de paleohoek (jij ook) het er in de basis wel over eens zijn: Zoveel mogelijk echt voedsel eten dat zo dicht mogelijk bij de natuur zit….
Hi Arnold,
Wat een verademing om eens een goed onderbouwde reactie langs te zien komen hier, bedankt daarvoor – dat meen ik.
Het probleem met Gary Taubes is niet dat hij een hypothese aanhaalt (die onjuist is), maar dat hij zorgvuldig op zoek gaat naar onderzoek die zijn hypothese bewijzen. Dat onderzoek is zeer schaars en hij negeert voor het gemak al het onderzoek dat zijn hypotheses volledig ontrafelen. Er zijn genoeg wetenschappers die zeer specifiek de hypotheses van Gary Taubes kunnen ontkrachten. Robert Lustig is hetzelfde verhaal.
Punt 2 in jouw verhaal over insuline is onjuist. Insuline is niet nodig voor vetopslag, een feit die Taubes, wonder boven wonder, wegdenkt. Als je er zelf genoeg in gelooft, geloven anderen je ook wel.
Obesitas is het resultaat van een net van problemen, Taubes en Lustig proberen alles op 1 specifieke voedingsstof af te schuiven. Niet alleen is dat onjuist, je jaagt te veel mensen de stuipen op het lijf. Ik ken er genoeg die zich schuldig voelen om 1 keer per maand een drankje te drinken, “omdat er suiker in zit”. Dit is PRECIES hetzelfde als de angst voor vetten in de jaren ’70. We dupliceren dezelfde angst, voor dezelfde onnodige reden.
Je stelling: “Als je dik bent eet je meer en sport je minder.” — Mee eens, maar hoe is de betreffende persoon in de eerste instantie dik geworden? Je stelling over groeihormoon volg ik niet helemaal. Je zegt dat een puber niet groeit door het meer eten, maar omdat hij groeihormoon aanmaakt, meer honger krijgt, daardoor meer eet en DAAROM groeit. Dan groeit hij toch uiteindelijk door meer te eten? Je kunt moeilijk de werking van een puberlichaam vergelijken met het lichaam van een volwassen persoon. Veel pubers kunnen vele malen meer eten qua calorieën zonder aan te komen.
Een andere reden is dat Gary Taubes refereert naar onderzoek en wetenschap van ongeveer 85 jaar geleden. In de tussentijd hebben we meer geleerd dan hij toe wilt geven.
Hypotheses van wetenschappers als Gary Taubes en Robert Lustig zijn catchy. Mensen houden van catchy en extreem. Hij wijdt zijn hele leven aan zijn hypotheses, schrijft er boeken over, geeft speeches, etc. Ook al volgen er nog 5000 wetenschappers die hun hypotheses kunnen ontkrachten, geven ze het toch nooit toe. Je kunt een Jehova’s getuigen ook overladen met feiten over evolutie, ze zullen echt niet opeens zeggen: “Weet je wat? Je hebt helemaal gelijk. Al die emoties, geld en tijd die ik jarenlang heb verspild waren voor niks. Wat je zegt klopt!” Helaas werkt het niet op die manier.
Veel mensen uit de moderne beschaving eten gewoon te veel van alles, vooral koolhydraten. Insuline speelt een rol in de zin dat velen insulineresistentie opbouwen. Ja, in dat geval zul je koolhydraten moeten verminderen of elimineren. Die resistentie is niet ontstaan door koolhydraten, dat is te makkelijk 😉 Het is ontstaan door consistent te veel binnen te krijgen en te weinig te bewegen.
Als je interesse hebt in uitgebreide en wetenschappelijke analyses van de boeken van Gary Taubes, raad ik je deze bronnen aan:
http://weightology.net/?p=265
http://carbsanity.blogspot.nl/2011/11/gary-debunks-taubes-its-fructose-stupid.html
http://carbsanity.blogspot.nl/2012/01/gary-taubes-latest-publicity-stunt.html
Sorry als bovenstaande als afgeraffeld overkomt, ik moet de hond uitlaten 😉
Guy, dank voor je reactie en de links die je aanbeveelt. Ik kende carbsanity nog niet, weithtology wel.
Ben overigens geen fan van James Krieger’s trollende blogstyle. Zoekt met veel mensen een iets te fanatieke strijd. Misschien goed voor de discussie, maar op een gegeven moment haak ik dan af (ook omdat het dan te ingewikkeld wordt en te veel om details gaat).
Wat ik bedoelde met de puber is dat hormonen heel belangrijk zijn in wat er met je lijf gebeurt met de voedingsstoffen die het ontvangt. Wat Gary zegt, is dat mensen niet dik zijn, alleen omdat ze lui zijn en te veel eten. Ze zijn vooral vet omdat hun vetweefsel niet in evenwicht is door hormonen. Ik ben ook langer dan gemiddelde (ik ben 1.93 en de gemiddelde man is ongeveer 1.80) omdat ik meer heb gegeten dan de gemiddelde man. En dat klinkt voor mij heel logisch.
Eet minder en beweeg meer is voor mij te simpel. Het lichaam is een complex geheel. Ik kan me ook heel goed vinden in de uitleg van Peter Attia:
In een plaatje:
http://eatingacademy.com/wp-content/uploads/2012/02/Thermodynamics-4.jpg
En het hele visie:
http://eatingacademy.com/nutrition/do-calories-matter
Wat vind jij van Attia’s uitleg?
Hey Arnold,
Ik snap wat je bedoelt wat betreft James Krieger, maar die confronterende strijd is wel soms nodig.
Ik zal de hele visie van Attia later vanavond doorlezen. Maar als ik zo naar het plaatje kijk, legt hij toch de nadruk op een negatieve energiebalans? Zelfs het plaatje heet Thermodynamics, of mis ik iets? Ik interpreteer het plaatje als: de uitkomst van ons fysiek wordt bepaald door wat je eet, hoeveel je beweegt, je stofwisseling en je BMR. Is dat niet hoe we een energiebalans vaststellen en daarvan uit een tekort creëren?
Waarom mensen te dik zijn vind ik persoonlijk geen vraagstuk of mysterie meer in de 21ste eeuw. We weten inmiddels zo veel en er is simpelweg nog nooit bewezen dat mensen dik worden (de extreme uitzondering daar gelaten) door iets anders dan een positieve energiebalans. Ik vind het veel interessanter om te kijken naar waarom mensen veel eten.
Dit is ook een interessant feit:
Aantal mensen die afvallen door een negatieve energiebalans: iedereen
Aantal mensen die afvallen door wat anders: niemand
Sorry, maar ik kan niet uitgaan van anekdotisch bewijs waarbij Pietje zegt dat hij af is gevallen door elke dag 5.000 kcal te eten.
Een goed punt die wij vaak vergeten (en James Krieger) aanhaalt, is dat veel mensen denken dat met “meer bewegen”, “meer sporten” wordt geadviseerd. Het sporten is echter een klein deel van lichaamsbeweging, dat is maar een uur per dag (in een ideale situatie). Het gaat om algehele lichaamsbeweging de hele dag waar de wetenschap naar kijkt, niet alleen naar het sporten. Dat we in de 21ste eeuw zo vreselijk weinig bewegen is geen mysterie.
De hele theorie achter hormonen is allemaal erg interessant, maar ik geloof dat 99,99% van de mensen dik worden door een positieve energiebalans en dat is wat de wetenschap ondersteunt. Ja, mensen met obesitas hebben ook een verstoorde hormoonhuishouding, maar waarom is dat de oorzaak van obesitas en niet het gevolg?
Ik heb overigens te vaak discussies met de volgelingen van de hormoon hypotheses, ik wil op voorhand al aangeven dat ik liever niet weer specifiek op hormonen in wil gaan, omdat mijn kennis daar niet ligt, maar ook omdat ik het hele verhaal erg overschat vind.
Heb je het stuk van Peter Attia nog gelezen?
Attia geeft inderdaad aan dat het bij gewichtstoename gaat om “hoeveel je verbrand” versus “hoeveel je tot je neemt”. Daar is (bijna) iedereen het over eens. Ook Taubes.
Wat vervolgens vaak wordt gezegd:
1. “Je wordt zwaarder omdat je meer “eet” dan je “verbrandt””.
Attia geeft aan dat dit bijna waar is… maar nog niet helemaal. Volgens hem is de volgende stelling wel helemaal waar:
2. “Wanneer je zwaarder wordt, eet je meer dan je verbrandt.”
Zie je het verschil. De eerste stelling vertelt ons alleen dat te veel eten resulteert in overgewicht. De tweede stelling geeft aan dat wanneer je overgewicht hebt, je te veel eet. Echter de reden waarom je te veel hebt gegeten laat hij in het midden (dat kan nl divers zijn en veelal gestuurd door hormonen).
Aanvullend legt Attia uit dat “eten” en “verbranden” twee variabelen zijn die invloed op elkaar hebben. Die invloed is weergegeven in dat vereenvoudigde plaatje. Het zijn dus geen onafhankelijke variabelen van elkaar. Want wat je eet heeft impact op hoe je energie verbrandt. Het omgekeerde is ook waar. Hoe je energie verbrandt, heeft invloed op wat je eet. En wat je eet heeft ook weer invloed op wat je daarna eet. En als je lichaamssamenstelling verandert (meer spier en minder vet), verbrand je ook anders je energie.
Jij geeft zelf ook aan dat mensen met obesitas een verstoorde hormoonhuishouding hebben. En wat dan oorzaak of gevolg is? Tja. Attia en Taubes geloven dat oorzaak en gevolg niet specifiek aan te wijzen zijn, maar voor hen is het wel zeker dat ze effect op elkaar hebben. Als voorbeeld gebruiken ze vaak hun lievelingshormoon “insuline”. Zij stellen dat wanneer je voedsel eet wat je insuline verhoogt, dan gaat je lichaam vooral vet gaat opslaan ipv vet gaat gebruiken.
Attia’s conclusie:
“What you eat (along with other factors, like your genetic makeup, of course) impacts how your body partitions and stores fat. And all calories are not created equally: The energy content of food (calories) matters, but it is less important than the metabolic effect of food on our body.”
Mijn eigen praktijkconclusie (n=1):
Wanneer ik paleo-achtig eet (met zuivel, pure chocolade, IF en een zaterdagbinge) heb ik minder honger en eet ik dus minder, graas ik niet meer, heb ik meer energie en verbrand ik mijn overtollige vet (BF% inmiddels <12%).
Hey Arnold,
Sorry, ik ben er nog niet aan toe gekomen (niet door gebrek aan interesse, maar door gebrek aan tijd). Ik zal het vandaag echt even doorlezen.
Wel wil ik even een paar stappen terug nemen want ik begrijp niet meer waar we het over hebben. Welke vraag probeer je te beantwoorden? Waarom mensen dik worden, of waarom mensen dik blijven?
Deze post gaat over low-carb diëten en waarom het echt werkt. Vervolgens wordt er een stuk van Taubes gepost waar hij koolhydraten als de duidelijke boosdoener naar voren doet komen en we koolhydraten moeten schrappen. Dat doet hij vaker omdat dat voor publiciteit zorgt. Niemand scoort wereldwijde bestsellers door te zeggen dat je alles met mate moet eten. Hetzelfde geldt voor iemand die zegt, eet meer groente, fruit, vlees en vis. Nee, dat moeten we weer een Paleo label geven.
Dat te veel eten voornamelijk gestuurd wordt door hormonen ben ik het enigszins mee eens, maar, je mag absoluut niet vergeten psychologische factoren te vermelden. Wat ik nog belangrijker vind is dat onderzoek na onderzoek na onderzoek aantoont dat mensen met overgewicht gewoon niet WETEN hoeveel ze nou eten. Mensen met obesitas onderschatten hun calorie-inname regelmatig met 30-50%. Hormonen zijn een interessant stuk van het geheel, maar psychologie en onwetendheid moet je vermelden.
“Wat je eet heeft impact op hoe je energie verbrandt.”
Klopt. Als je bijvoorbeeld minder koolhydraten eet, verbrand je minder koolhydraten en meer vet. Maar als je minder koolhydraten eet, eet je vrijwel altijd ook meer vet waardoor je minder vet verbrand. Nu zeg ik niet dat de ene aanpak superieur is aan de ander, maar het komt uiteindelijk op hetzelfde neer.
Een verstoorde hormoonhuishouding bij mensen met overgewicht is, naar mijn mening, in 99% van de gevallen het gevolg. Ik durf zelfs te zeggen dat gezonde, jonge mensen NIKS hoeven te weten over hormonen. Niet over insuline, testosteron, leptine, groeihormoon, etc. Tenzij je ongezond lage waardes hebt van een bepaald hormoon, hoef je je er gewoon niet mee bezig te houden en proberen je hormonen te “manipuleren” met bepaalde voeding.
Er zijn genoeg bronnen van eiwit die ook je insuline (behoorlijk) kunnen pieken. Waarom hoor je daar nooit iemand over? Omdat ze erg hun best doen om koolhydraten zwart te maken, zo simpel is het.
Wat Attia concludeert kan ik me in vinden, maar dan snap ik wederom niet waar we het over hebben 😉 Ik vind Taubes een idioot omdat hij een ongezonde obsessie tegen koolhydraten heeft. Hij is een hypocriet omdat hij soms zegt dat er in de jaren 70 een onnodige angst is gecreëerd voor vet, maar nu doet hij hetzelfde met koolhydraten. Als je gezond bent kun je gewoon koolhydraten eten. Ik kan in mijn posts geen rekening houden met de 1% die door medische oorzaken een verstoord metabolisme of hormoonhuishouding hebben.
Over jouw conclusie: wanneer je Paleo eet, eet je meer eiwit (vult de maaltijd meer) en meer vet (zit je langer vol tussen je maaltijden). Zaterdagbinge is een psychologisch voordeel en met IF eet je grotere maaltijden in een kortere tijd. Daar kan ik me ook helemaal in vinden, maar wederom kun je hieruit niks concluderen over koolhydraten.
Misschien dat jij ook totaal niet anti-carb bent, maar zoals ik al aangaf snap ik niet meer waar we het over hebben.
He Guy,
We hebben het nog steeds wel een beetje over of Low Carb werkt en hoe het werkt. Toch?
Ik werd met name getriggert door het feit dat je Taubes als idioot bestempelde 😉 en ik juist veel van hem heb geleerd. Je geeft aan dat Taubes een soort koolhydraten-angst propageert zoals men dat vanaf de jaren 70 deed met vet. Maar doe je nu niet een beetje hetzelfde door een soort Taubes-angst op te wekken :-).
Maar in grote lijnen zijn we het wel eens. Het gaat om calorieën, hormonen en een stuk psychologie.
Jij acht calorieënreductie belangrijker dan hormoonregulering, ik net andersom.
Details eigenlijk, want uiteindelijk eten we ongeveer hetzelfde. Echt voedsel en niet te veel.
Je hebt veel van hem geleerd omdat zijn theorieën je waarschijnlijk erg aanspreken. Ik raad je toch echt aan om eens goed te Googelen naar zijn vele ronduit belachelijke claims en zijn manier van onderzoek onjuist interpreteren. Ik vind dat iemand met zo veel bereik en zo een groot publiek dat niet hoort te doen en het is gewoon onverantwoordelijk. Ik wek geen Taubes-angst op. Ik zeg heel eenvoudig: van koolhydraten wordt je niet dik. Van te veel koolhydraten wel. Van te veel eiwit of fruit of vet of noten of whatever wordt je ook dik. Te veel is gewoon te veel. Energie kan niet magisch verdwijnen in het lichaam.
Ik ging er al van uit dat je hormonen erg belangrijk vindt, dus laten we het hier ook gewoon bij houden want op dat vlak zullen we het niet met elkaar eens worden. Ik vind hormonen wel belangrijk, maar niet voor de meerderheid van de mensen en zeker niet om als basis aan te leren m.b.t. gewichtsverlies.
Ik surf me helemaal suf :-). Kom ook veel Taubes bashing tegen. Deels terecht, vaak begrijp ik het niet goed. Het is ook allemaal knap complex: voeding en wat het met en in je lichaam doet. En hoe meer ik er over lees, des te meer ik er achter kom hoe weinig ik eigenlijk nog maar weet.
Ik leer ook veel van Melchior Meijer. Ken je hem? Ik volg zijn blog altijd met veel plezier. Maar ook Melchior’s gedachtensprongen gaan regelmatig mijn petje te boven.
Dit stukje moet je zeker even lezen:
http://melchiormeijer.wordpress.com/2012/04/10/uit-de-tent-gelokt-op-de-bres-voor-gary-taubes/
Het gaat volgens Melchior niet om insuline maar om het verminderd vermogen van de gecompromitteerde mitochondriën van dikke mensen om vet te oxideren.
Ik ken Melchior Meijer inderdaad, vind dat hij ook leuk schrijft. Ik weet zelf ook ontzettend weinig en krijg soms hoofdpijn van het proberen te begrijpen, maar zolang je elke dag iets opsteekt gaat het de goede kant op 😉
Bedankt voor de link, is ook een interessante theorie. Uiteindelijk is het zo dat we moeten wachten op definitieve en doorslaggevende wetenschap. Voorlopig weet ik dat dikken niet realiseren wat ze eten, hoeveel ze eten en ze te veel eten. Als er ook maar een enkel onderzoek aan het licht komt waarbij proefpersonen in een laboratoriumsetting een dieet laag in calorieën eten en niet afvallen en/of hun gezondheid erop vooruitgaat, zal ik me oprecht verdiepen in alles wat erbij komt kijken.
Dikken vallen in een laboratoriumsetting altijd af als men controle heeft over wat en hoeveel ze eten. Als ik me vergis zie ik graag een link naar onderzoek tegemoet waaruit het tegenovergestelde blijkt natuurlijk 🙂
Voor mij is je blog heel waardevol omdat je de informatie praktisch, nuchter en behapbaar presenteert. Keep up the good work!
Dankjewel Arnold, fijn om te horen!
In de discussie van: weinig eten,en toch niet afvallen, is de reportage secret eaters erg leuk om eens te zien! Insulineresistentie komt vooral door overgewicht en ongezonde voeding, eeinig beweging, en door dat overgewicht (en deels de andere aspecten) is er een veel grotere behoefte nodig aan insuline. Beperken van koolhydraten heeft dan als effect dat diabetes of glucoseintokerantie beter onder controle blijft. Bewegen geeft een betere gevoeligheid van de spieren om (m.b.v. Insuline) koolhydraten op te nemen. Het belangrijkste blijft de combi: verstandig eten, minder snelle koolhydraten (limonade, vruchtensappen!), meer bewegen en streven naar minder vette spieren en een minder vette lever
Hi Guy,
Ik eet in de ochtend een shake met superfoods in cocoswater met als fruit banaan of roodfruit. In de middag eet ik rijstenwafels, gluttenvrije crackers met avocado, huttenkase met tomaatjes, zalm e.d. In de avond geen koolhydraten en eet ik veel vis, groenten of gevogelte. Als ik train, maak ik een shake met banaan en superfoods in amadelmelk of cocoswater. Na het trainen een eiwitshake (Vegetable erwten Proteine powder vanila) met roodfruit en of banaan. Ik doe 2 a 3 keer aan krachtraining en 2 a 3 keer per week aan hardlopen. Ik heb een paar maanden stil gestaan qua sport en ben weer een paar weken goed bezig. Maar hoe bereik je het snelste resultaat in afvallen en in shape komen. Ik weeg 52 kilo en ben 1.62. Ik ben nog niet droog en niet in shape. Maar ik ben niet ‘dik’
Toch krijg ik bij de meeste zetmeelproducten problemen met mijn darmen. Ook zorgt een kh arm dieet voor mij dat ik minder honger hebt. Eet ik meer carbs rond de 100 dan krijg ik trek in dingen die ik bij een kh arm dieet niet hebt.
Toch raar.
Zal wel niet sporen. Maar toch is het zo. Ken veel mensen die zo een pak koekjes leegvreten of ander snoep/chocolade. maak ik van kokosrasp met wat ei en suikervrij 10 koekjes,dan kan ik er maar echt 1tje ophebben. Daarna zit ik vol. van 10 zelfgemaakte kokos koekjes zou ik kotsen. Kan er echt 1 op.Hier kan ik me wel beheersen.
Verder wordt altjid maar gedacht dat mensen disipline moeten hebben,maar ik merk gewoon dat met een low carb dieet,mijn maaghonger sneller over is. Ben voldaan en heb geen trek. Terwijl als ik suiker en zetmeel eet ik me over ga eten. Ook krijg ik diverse darmklachten,maar ja ik zal me wel weer aanstellen. Vanaf mijn 12de altijd last,ging elke 21 dagen naar het toilet,het zat helemaal vast. en deed pijn,van de dokter moest ik meer brood eten,waardoor mijn klachten alleen maar verergerde. Huilend lag ik op de grond van de pijn. En niemand nam mij serieus. Werd ik weer volgegooid met laxeermiddel. Sinds 2003 eet ik geen tarwe producten meer. En nee geen coeliakie. Maar waarschijnlijk ben ik wel gevoelig voor gluten. Ook glutenvrij producten zoals quinoa,boekweit krijg ik last.
We zouden ons eens moeten afvragen hoe het komt dat iemand zich overeet ipv hem terecht wijzen dat ie minder moet eten. Er zou ook meer gekeken moeten worden naar de hormonen ghreline leptine en insuline etc. Waarschijnlijk is er een disbalans tussen deze hormonen.
Sinds ik kh arm eet al een jaar of 10. Voel ik me beter dan ooit. Waarom dan aan iemands eetpatroon tornen zolang hij/zij het volhoud en zich er goed bij voelt. Eet je low carb dan krijg je vaak veel weerstand van mensen. Eet je vegetaries,dan rescteren de mensen dat. niemand gaat hierover zeuren. Raar maar waar!!
Sandra,
Als je minder carbs eet, verhoog je bijna altijd je vet/eiwitinname. Beide verzadigen beter dan koolhydraten, dus alles wat je noemt is heel normaal. Een keto dieet is extreem verzadigend. Vet verlaat als laatst de maag, dus daar zit je ook het langst vol van.
Je kunt inderdaad glutenintolerant zijn, maar wellicht kun je dat door een arts laten bevestigen.
Hoi Guy,
Ken jij het boek van Lyle McDonald “The Ultimate Diet 2.0”?
Ik ben erg benieuwd hoe jij tegenover deze wijze van carb cycling staat.
In het (heel) kort:
– 4 dagen low-carb (icm high rep krachttraining, en wat cardio);
– 1 dag carb-load (gevolgd door een krachttraining met minder herhalingen, mer gewicht);
– en tot slot 2 dagen op onderhoud.
Alles moet op elkaar aansluiten, de high reps en cardio om de glycogeenvoorraden te depleten, de krachttrainingssessie met zware gewichten (voor en na de carb-load) voor spiergroei (of -behoud).
Hoewel vermoedelijk verschrikkelijk zwaar heb ik er wel hoge verwachtingen van.
Groetjes, Pascal
Hey Pascal,
Ik ben groot voorstander van Lyle’s werk. Het is niet perfect, dat kan het nooit zijn, maar het werkt wel. Het is wel optimaal als je aan UD2 begint met een relatief laag vetpercentage.
Hoi Guy,
Ik las inderdaad dat UD2.0 optimaler is met een VP lager dan 15%, maar ik kan eigenlijk niet op internet (of in het boek) vinden waarom dat nu precies zo is. Weet jij dat misschien?
Zit trouwens momenteel in week 1, wow het is best zwaar… Maar dat geheel terzijde :).
Groetjes, Pascal
Hey Pascal,
Ik weet het niet zeker, maar ik verwacht dat het te maken heeft met insulinegevoeligheid die verbetert naarmate je droger wordt.
Refeeds zijn ook een belangrijk onderdeel van UD2 als ik me niet vergis en refeeds hebben eigenlijk geen waarde voor iemand met een relatief hoog vetpercentage. Daarmee zeg ik overigens niet dat ze essentieel zijn voor mensen met een laag vetpercentage 😉
Pingback: Graag jullie advies/mening over mijn gemaakte voedingsschema voor CKD (ketonen) dieet