Wat kun je het beste doen tijdens de feestdagen met betrekking tot je voeding?

Elk jaar als de kerst eraan komt raken er mensen in paniek, omdat kerst (en Sinterklaas) lekker eten met zich meebrengen. Je hoort dan ook veel mensen zeggen dat ze graag hun dieet vol willen houden.

Het belangrijkste is en blijft balans. Overheerlijke feestmaaltijden laten staan is net zo onzinnig en onnodig als jezelf met van alles en nog wat tot de rand aan toe volstouwen, omdat het rond deze tijd “moet”. Je kunt niet alleen maar kiezen tussen alles vermijden of alles wat op je weg komt in je gezicht schuiven. Mensen worden niet dik tussen kerst en nieuwjaarsdag. Ze worden dik tussen nieuwjaarsdag en kerst.

Tenzij je rond deze tijd een fotoshoot, bodybuildingwedstrijd of iets anders gepland hebt staan waar je een zo goed mogelijk fysiek voor moet hebben, is het echt belachelijk om niet op een normale manier te kunnen genieten van het heerlijke eten dat deze tijd te bieden heeft.

Je weet dat je er niet van zult genieten als je het bij je Tupperware maaltijd houdt. Nu interesseert het je misschien allemaal weinig en wil je er alles aan doen om tijdens de feestdagen niet aan te komen, maar ik adviseer je deze zin te blijven lezen, totdat het kwartje valt: “Mensen worden niet dik tussen kerst en nieuwjaarsdag. Ze worden dik tussen nieuwjaarsdag en kerst.”

De ultieme vorm van balans is weten dat je kunt genieten van tijden als deze en dat je dat ook zonder schuldgevoelens kunt doen. Eet mee met de geweldige maaltijden en move on. Er volgen nog ongeveer 360 dagen dat je het beter kunt doen.

Dan wil ik nog twee afsluitende opmerkingen maken:

  • Die 2-3 extra kilo na de feestdagen zijn geen vet, maar vocht en spierglycogeen door de extra inname van koolhydraten (in de meeste gevallen). Dat komt en verdwijnt weer net zo snel.
  • Je hoeft de ochtend na kerstavond niet om 06:00 de wekker te zetten om 78 km te hardlopen en de hele dag niks te eten.

Geniet van de aankomende maand en doe dat schuldvrij, omdat het kan. Dat is balans.

Author

7 Comments

  1. Je hoeft ook niet een hele week je vol te vreten. Gewoon genieten van een kerst-maaltijd met familie of vrienden is iets geheel anders dan proberen zoveel mogelijk vreten binnen te krijgen in een week tijd.

    Ik sla geen toetje over, maar doe nog steeds bescheiden bij lunch en diner (en ik sla ontbijt over, tenzij ik ergens ben waar men de moeite genomen heeft een ontbijt te bereiden, maar meestal is dat toch meer een brunch tegenwoordig). En ik train nu eenmaal graag. Als mijn knieën het zouden verdragen zou ik dolgraag 78 km gaan hardlopen (maar niet op een lege maag) maar ik hou het bij een kilometer of 10 op 1 januari (traditie-tje)

  2. ‘Mensen worden niet dik tussen kerst en nieuwjaarsdag. Ze worden dik tussen nieuwjaarsdag en kerst.’ Die vond ik echt heel goed! Het is ook zeker waar!

  3. Alle diëtisten adviseren ‘matig’ te eten. Ontbijt overslaan is niet goed. De spreuk luidt: ontbijt als ’n koning, lunch als ’n keizer en dineer als ’n bedelaar. Toch?! En idd zijn er tussen nieuwjaarsdag en kerst het hele jaar genoeg gelegenheden waarbij je óók even je grenzen verlegt dus waarom niet met de feestdagen. Alleen NOOIT OVERDRIJVEN en zeker niet met suikerprodukten…. Het is nou eenmaal de pech dat alle feestelijkheden in één maand plaatsvinden ;( ! Fijne feestdagen!!!

  4. Pingback: Girls Love 2 Run » Girls Love 2 Run is jouw online work-out. We zijn hier om jou te motiveren en te stimuleren om het beste uit jezelf te halen. We maken je run uitdagend en stijlvol. Who run the world? GIRLS! » #15 Voedzooi

  5. Pingback: #15 voedzooi: Chocolade mousse

  6. Pingback: Supervet: kerst!

  7. Pingback: HEALTH: Hannah loves december - Boost your health