Is Cola Light net zo slecht, of zelfs slechter, dan normale Cola?

Belangrijk om te weten is dat ik niet gefinancierd wordt door Coca Cola of de suikerindustrie (ja, die vraag wordt me wel eens gesteld). Ik vind het gewoon vermoeiend om te lezen hoe zoetstoffen dikmakend zijn en vooral dat je van Cola Light dikker zou worden dan van normale Cola. Deze beweringen kunnen niet worden onderbouwd en een artikel uit de Grazia is geen geldig bewijs.

Ik wil deze vraag beantwoorden zoals hij letterlijk is gesteld. Beide varianten hebben geen positieve invloed op de gezondheid, maar dat betekent ook niet dat ze direct een negatieve invloed hebben. We hebben het hier dus niet over het feit dat beiden niet gezond zijn. De vraag is puur en alleen of Cola Light net zo slecht, of slechter is, dan normale Cola.

Ten eerste is het woord ‘slecht’ erg subjectief. Men kan een voedingsmiddel als slecht zien als er veel vet, zout of koolhydraten in zit. De ander vindt eten ongezond als het dierlijk eiwit bevat, verhit of niet biologisch is, etc. In het artikel ‘Onbelangrijke Details Die Je Te Veel Aandacht Geeft‘ ga ik hier verder op in.

Met dat gezegd te hebben bedoelen de meeste mensen ‘dikmakend’, als het om slecht gaat in de context van Cola consumptie.

 • Het is onmogelijk om dikker te worden van een calorievrij product, dan van een product dat voornamelijk uit suiker bestaat. Je wordt overigens ook alleen maar dik van voeding bij een positieve energiebalans (als je meer consumeert dan je verbruikt). Van normale Cola word je dus niet dik, je wordt dik als je door normale Cola te veel calorieën binnenkrijgt. Dan wordt je in dat geval nog steeds niet dik van een enkel product, maar van je dieet in het geheel.
 • Insuline wordt niet aangemaakt door Cola Light, of zoetstoffen in het algemeen. Het idee dat je hersenen geen onderscheid maken tussen normale suiker of zoetstof, is in dat opzicht dus ook niet waar.
 • Aspartaam is veilig voor mensen, zolang er geen bijzonder hoge hoeveelheid geconsumeerd wordt elke dag. Er is geen exacte grens aan te geven, maar je moet echt je best doen om er genoeg van binnen te krijgen om je gezondheid te hinderen.

Wellicht dat al het bovenstaande uiteindelijk onjuist blijkt te zijn en is Cola Light ontzettend dikmakend, maar de waarschijnlijkheid is ver te zoeken en er is momenteel geen bewijs dat dit waar zou zijn. Als je als doel afvallen hebt, is Cola Light een betere keuze dan normale Cola. Ik raad niemand aan om nu water te vervangen voor alleen maar Cola Light, maar als je 1 of 2 blikjes/glazen per dag wilt drinken is dat absoluut geen probleem.

Het idee dat je van Cola Light dik wordt (of net zo dik als van normale Cola) is al vrij oud, maar veel trainers kunnen het gewoon niet opbrengen om toe te geven dat ze het fout hebben en blijven deze informatie verspreiden. Het is geen zonde om verouderde informatie als juist te zien. Toegeven dat je ernaast zit vinden veel cliënten een goede eigenschap. Het duidt op karakter, intellectuele eerlijkheid en toont aan dat je streeft naar vooruitgang. Ook trainers zijn nog studenten en we leren, als we daarvoor open staan, elke dag weer nieuwe dingen.

Blijf niet vasthouden aan je overtuigingen die in de jaren ’80 zijn ontstaan. Maak je wel dergelijke claims, wees dan ook bereid om deze te kunnen onderbouwen op basis van geldig bewijs.

Author

15 Comments

 1. Ik denk dat bij alle light producten het punt is dat mensen snel denken: “Het kan geen kwaad, want het is toch light”. Om vervolgens in plaats van bijvoorbeeld twee glazen cola ineens vier glazen cola light te nemen.

  • Overcompensatie is inderdaad een realistisch probleem. In jouw voorbeeld zijn vier glazen cola light nog steeds niet slecht voor de lichaamssamenstelling, maar mensen eten echter inderdaad wel soms meer door het idee dat ze massa’s calorieën ‘winnen’ door het drinken van cola light.

 2. Met dat dik worden van cola light gaat t om dat je lichaam iets zoets ervaart maar er ondertussen amper kcal binnen komen en je lichaam dat zou willen compenseren en je daardoor juist bv meer eet. Zoiets heb ik gelezen maar heb ‘r zelf geen last van en denk dat dat ook niet opgaat met 1 glas per dag

 3. Ik ben van mening dat je zo goed als alles kan en mag eten, maar met mate en gevarieerd. Te veel of te weinig van iets is in mijn ogen nooit goed.

  • @Cheryl,

   Dat is de opmerking die ik maak over insuline. Die opmerking is gebaseerd op de theorie die jij ongeveer beschrijft en die theorie is onjuist.

   @Annelies,

   Mee eens.

 4. is het niet zo dat aspartaam de stofwisseling dusdanig in de war gooit dat je daardoor eerder aankomt. Sinds de introductie van allerlei light producten is me opgevallen dat mensen alleen maar dikker zijn geworden.

  • Nee, aspartaam gooit de stofwisseling niet in de war waardoor je aankomt.

   Er zijn een berg factoren die invloed hebben op de obesitas epidemie, o.a. mensen roken minder, bewegen minder, veranderingen in transport en infrastructuur, minder sport op scholen, minder buiten spelen door videogames en andere vormen van digitale entertainment en goedkoper eten dat meer en makkelijker tot de beschikking is van de meeste mensen. Om er even een paar te noemen.

   Light producten zorgen voor overcompensatie bij mensen, maar dan worden ze alsnog dik door een positieve energiebalans en niet door de stof zelf.

 5. Beste guy,
  John kiefer, auteur van het protocol carb back loading 2.0, claimt dat de zoetstoffen in cola light en suikervrije energy drink de insulinespiegel doet rijzen en zo zorgt voor vetopslag. Wat is jou kijk hierop?
  Ik kijk uit naar je reactie.
  Mvg Thomas

  • Hey Thomas,

   Het is een feit dat zoetstoffen geen insuline vrijmaken. Dit is met verschillende zoetstoffen herhaaldelijk onderzocht. Ik bespreek deze mythe ook in mijn e-book Feit of Fictie. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je die ook gratis.

 6. Pingback: Reactie: Libelle's 'Van Cola Light Krijg Je Een Buikje' -

 7. Pingback: De zoete waarheid

 8. Ik ben het levende bewijs dat je niet dik wordt van cola light. Ik leef op dat spul. Ik houd al mijn voeding bij, en krijg evenveel calorieën binnen door mijn voeding (en dan heb ik het alleen over eten) als dat ik verbruik. Daarnaast drink ik 6 blikjes cola light per dag ofzo. Ik weeeet het, absoluut niet gezond.. Maar ik ben wel slank 😉

 9. Ik heb een salicylaat en benzoaat intolerantie. Hierdoor kreeg ik een heftige pancolitis.(hele dikke darm ontstoken) ‘Kan bijna niks meer eten , want het zit overal in, zelfs in fruit enz. Coca cola bevat sinds 2008 geen benzoaat meer, en is één van de weinige dingen wat ik kan drinken, en het helpt mijn salicylaat intake te reduceren. Dus voor mij eigenlijk mijn medicijn.(heb prednison en diverse shit genomen) Nu gebruik ik geen medicijnen meer, maar moet ik nog wel op het eten letten. Al die tijd is er bloed afgenomen en werden onstekings waardes minder en niets wees er op dat mijn overdaad aan Coca cola mijn gezondheid in de weg stond. Natuurlijk kan ik niiet voor iedereen spreken, maar van fruit en groenten wordt ook gezegd dat het gezond is, maar dit geld niet voor mij, hoe krom dit is…..