Naar aanleiding van onze aankondiging voor de Q&A op de GuyDroog.com Facebookpagina hebben we gelukkig al een hoop goede vragen mogen ontvangen. Om het spits af te bijten behandelt coach Michael vandaag de volgende vraag:
“Is het mogelijk om spiermassa aan te maken en tegelijkertijd je vetpercentage te verlagen?”
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden werpen we nog eens een blik op de energiebalans.
Als we het hebben over de energiebalans kunnen we het volgende stellen:
- Het optimaal aanmaken van spiermassa vereist een positieve energiebalans. Dit betekent dat er minder energie (calorieën) worden gebruikt door het lichaam dan dat het binnenkrijgt.
- Het verlagen van je vetpercentage vereist een negatieve energiebalans. Dit betekent dat er meer energie (calorieën) worden gebruikt door het lichaam dan dat het binnenkrijgt.
Op basis van de bovengenoemde feiten kunnen we concluderen dat het aanmaken van spiermassa en het verlagen van je vetpercentage absolute tegenpolen zijn binnen de energiebalans. Aangezien we ons niet consistent in zowel een negatieve als een positieve energiebalans kunnen bevinden, is het tegelijkertijd focussen op het aanmaken van spiermassa en het verlagen van je vetpercentage niet de meest efficiënte aanpak.
Er zijn echter een aantal uitzonderlijke scenario’s waar je beide tegelijkertijd zou kunnen ervaren:
- Je bent pas begonnen met krachttraining
- Je begint, na een lange pauze, weer met krachttraining
- Je hebt (veel) overgewicht
- Je hebt ondersteuning van farmaceutische middelen
Conclusie
Het is – in de meeste situaties – vele maler efficiënter om je volledig te focussen op één doel tegelijk. Uiteraard is het inschakelen van professionele hulp hierbij een goede strategie. Een coach kan je namelijk goed adviseren op welk doel je je momenteel zou moeten focussen en je begeleiden bij het behalen van deze doelen.
6 Comments
Ik snap daarom ook niet waarom er mensen (die Intermittent Fasting hanteren) suggereren dat het wel mogelijk is. (lees : 16-18uur vasten en 6-8 uur eten)
Volgens ”hen” verbrand je aan het einde van je ”vastperiode” (na 12> uur niets gegeten te hebben) pure glycogeen en vet. In je feeding window van de resterende 8 uur voedt je je spieren en absorbeert het lichaam alle nutriënten die het in die uren binnenkrijgt (anabolisme).
Hoi Guy,
Ik wil dus eigenlijk WEL tegelijk (een beetje) afvallen en wat spieren kweken 😛 en ik zit een beetje in dubio.
Ik ben een tijdje geleden, mede op advies van de huisarts gestopt met sporten (minimaal 2 x per week 7-10 km hardlopen, plus wat krachttraining maar niet heel fanatiek) omdat ik een ernstig tekort aan vitamine B12 (82 pmol/L) bleek te hebben. Ik liep al langer met allerlei neurologische klachten rond maar ik koos er voor om mijn hoofd lekker in mijn hol te stoppen en ze te negeren. Op gewicht blijven ging wel ja maar ‘k was uitgeput en laat ik maar zwijgen over ‘spierOPBOUW’. Je zou Corpse Bride een lekker ding vinden in vergelijking met hoe ik er uitzag.
5 weken lang behandeld met injecties in datzelfde hol waar ik mijn hoofd stopte, daarna ging-ie wel weer. Verder ben ik lichamelijk prima in orde maar ik blijk dus zo’n ‘huftertje’ te zijn dat geen B12 kan opnemen via de gebruikelijke weg. “Yay!”
Ik ben wat aangekomen in die weken (weeg nu 63 kg, ben 1.72m, vet percentage 26,1%) en ik zou graag weer wat strakker maar ook gespierder worden. Serieuze aanpak nu dus! Ben daarnet aan het rekenen geslagen v.w.b. basaal metabolisme, macros etc. maar wat ik me afvroeg is of het misschien verstandig is om in mijn geval uit te gaan van een grotere behoefte aan eiwitten en vetten? Door dat B12 gezeur schijnt de opbouw van mijn spieren niet helemaal lekker (normaal) te verlopen.
@Skeleton With Muscles: Zoals in het artikel wordt aangegeven; het is mogelijk, alleen misschien niet de meest efficiënte manier. Persoonlijk vind ik het traditionele bulken en cutten maar een raar concept en niet efficiënt. Het is maar net hoe je het bekijkt natuurlijk. Liever langzaam aankomen ipv snel en met flink wat vet. Ik ben zelf groot fan van intermittent fasting, om de reden die ik net noem en omdat ik me veel beter (energieker / gezonder) voel als ik niet heel de dag aan het eten ben.
Ik raad je aan om eens wat te lezen van bijvoorbeeld Lyle McDonald, Martin Berkhan of Bojan Kostevski.. die hebben flink wat geschreven over intermittent fasting.
Mike
Hey Guy,
Hoe kijk jij dan Aan tegen bv voedingsstrategien als carb backloading en biorythym dieet. Waarbij koolhydraten na het trainen en/ later op de dag en vet en eiwit eerder. Zijn programma’s die propaganderen meer spier opbouw en gelijktijdig vet verliezen.
Ben benieuwd naar jou mening hierover.
Groet Alex
Hi Guy,
Bedankt voor het schrijven van dit blog, ik volg je al een tijdje en je bent echt een inspiratie. Nu heb ik zelf een 12-weken plan opgesteld waarin ik zo rond de 8 kg wil afvallen. Voornamelijk door koolhydraten te beperken en meer vetten en eiwitten te gaan eten. Nu wilde ik gelijktijdig een aantal oefeningen gaan doen op dagelijkse basis, zoals planken, push-ups en squats. Niet heel veel maar in ieder geval iets. Ik ben namelijk bang dat wanneer de 12 weken erop zitten en ik kilo’s ben kwijt geraakt ik misschien wat slap in mijn vel ga zitten. Of zou je zeggen, concentreer je eerst 12 weken op gewichtsverlies en ga dan aan de slag met trainen? Succes met je blog!
Groetjes,
Jenna
Hi guy,
Ik ben op dit moment 4 maanden fanatiek 4 a 5 keer in de sportschool te vinden. Ik heb nog niet heel veel verstand van voeding wel geprobeerd via internet te zoeken alleen de meningen verschillen voortdurend .
Dus ik word er niet veel wijzer van.
Voor personal training heb ik geen geld als student. Kan jij mij adviseren hoe ik toch meer kan leren over voeding in combinatie met krachttraining.
Alvast bedankt,
Glenn Groos