Dit artikel behandelt kort en bondig het probleem waar veel mensen tegenaan lopen als ze zwaar deadliften: hun grip. Of beter gezegd, het gebrek aan grip en daarom de stang midden in hun set neer moeten zetten.

Dit artikel gaat dus niet over hoe vaak je moet deadliften (dat ligt eraan), of je moet deadliften (niks moet), of deadliften optimaal is voor hypertrofie (dat is het niet) of hoe je moet deadliften (dat leer je hier).

Sorry, dit is pas de derde alinea en ik hou me nu al niet aan wat er hierboven staat. Er moet namelijk kort iets gezegd worden over deadlifts en hypertrofie. De reden daarvoor is dat als je grip de beperkende factor is bij de deadlift en je deadlifts doet voor spiergroei – omdat dat voor jou de hoogste prioriteit heeft – je ook andere oefeningen kunt overwegen. Een van de redenen waarom een deadlift niet optimaal is voor hypertrofie, is dus omdat je grip (handen/onderarmen) en onderrug al snel de beperkende factor worden en niet je hamstrings/glutes. Aangezien je de oefening doet voor je hamstrings/glutes is het zonde als andere spieren het eerder begeven en je daardoor de gewenste spieren niet optimaal prikkelt.

Als je deadlift voor powerlift doeleinden of omdat je deadliften gewoon fucking awesome vindt, zul je uiteindelijk hoogst waarschijnlijk iets moeten doen ter verbetering van je gripkracht.

Daar zijn een aantal goede opties voor:

    deadlift_grip

  1. Gebruik een ‘mixed grip’. De meeste mensen prefereren een overhandse grip (knokkels van je af) met hun sterke hand en een onderhandse grip (knokkels naar je toe) met hun zwakke hand. Dit is – voor je grip – een voordeel, omdat de bar een stuk moeilijker in je handen rolt vergeleken met een dubbele overhandse grip. Bij een dubbele overhandse grip rolt de bar naar je toe, omdat je duimen wegglijden. De gemixte grip gaat die rotatie tegen. Het is daarentegen wel raadzaam om altijd zo lang mogelijk met een dubbele overhandse grip te deadliften, om je gripkracht zo veel mogelijk te ontwikkelen.
  2. Gebruik magnesiumpoeder/chalk. Chalk maakt je handen gortdroog, zo simpel is het. Zonder zweet aan je handen, glijdt de bar een heel stuk minder. Zelfs als je geen zweethanden hebt, verbetert chalk je grip aanzienlijk. In genoeg sportscholen lopen de meest verschrikkelijke, asociale bavianen die je je kunt bedenken, maar mag je geen chalk gebruiken, omdat de vloer van dertien cent per vierkante meter dan vies wordt. Dat is een nadeel. Er bestaat echter ook vloeibare magnesium. Ideaal voor de sporter die meer grip nodig heeft, maar er geen bende van wil maken.
  3. Gebruik lifting straps. Straps zijn, simpel gezegd, lange lappen stof die om je pols heen zitten en je om een bar heen kunt wikkelen. Het vergt even wat oefenen voordat je ze er strak omheen krijgt – geef dus niet meteen op – maar zijn daarna zeker de moeite waard. Bij straps geldt hetzelfde als bij de mixed grip. Stel het gebruik ervan zo lang mogelijk uit zodat je je gripkracht voldoende ontwikkelt. Gripkracht is niet alleen belangrijk bij het deadliften. Als je geliefde ooit een helikopter uit dondert, omdat ze per se hakken aan wilde, zul je haar ook vast moeten kunnen houden tot je weer veilig geland bent. Of niet, als je er makkelijk van af wil komen.
  4. Oefeningen voor je gripkracht doen. Net als met alles, kun je ook voor het verbeteren van je grip vijfentachtig oefeningen vinden. Maak het niet te gek en hou het simpel. Denk aan farmer walks met dumbbells, hangen aan een pull-up bar tot falen of de auto van je buurman naar een andere parkeerplek trekken. Je kunt, indien je oefeningen als pull-ups (of gewoon deadlifts) doet, na de laatste herhaling van je laatste set, de bar vast blijven houden tot je het niet meer volhoudt.

That’s it. Er is niet veel spannends over te vertellen, omdat het niet een heel complex onderwerp is. Met eenvoudige oplossingen kun je al een heel eind komen.

Happy deadlifting!

Author

Comments are closed.