Voor veel mensen die niet in Burundi wonen is voortdurend eten in hun gezicht schuiven bijna net zo natuurlijk als ademen. Of lopen. Of allebei.

Er is echter ook een grote groep, waar ik zelf ook onder val, die meer moeite heeft met consistent genoeg eten om aan te komen.

Waarom zou je in godsnaam aan willen komen als afvallen dé trend is van de 21ste eeuw?

Dat kan verschillende redenen hebben, maar geen van allen is relevant.

Als iemand gewichtstoename wenst is het onze taak als coach of trainer om die persoon  daarbij te ondersteunen. Zonder dat het een negatieve invloed krijgt op de sport die ze beoefenen, hun levensstijl of hun gezondheid.

Ik hou er niet van om te zeggen dat iemand “veel” of “weinig” eet, omdat er in de context van voeding bijna geen termen subjectiever zijn. Ik zeg liever “genoeg”, in de zin van “genoeg eten om aan te komen”. Want dat is wat het is.

We kennen allemaal een persoon die zegt dat hij zo vreselijk veel eet, maar niet aankomt. Dat kan. Want dat is hoe hij het ervaart. Maar hij eet duidelijk niet genoeg om aan te komen. Anders kwam hij aan. De ervaring van een persoon staat niet per se gelijk aan de realiteit.

Het is dan ook helemaal niet gek dat wij regelmatig vragen gesteld krijgen over aankomen.

Hoe kun je aankomen, zonder elke dag een liter frituurvet te drinken?

De lijst hieronder is mijn persoonlijke top vijf. Waarbij ik begin met mijn minst favoriete optie.

5. Verhoog je inname van vetten (maar dus geen frituurvet)

Je kunt, zonder heel moeilijk te doen, je inname van vet te verhogen door boter, olie of bijvoorbeeld kokosvet toe te voegen aan verschillende maaltijden over de dag heen.

Eiwitten en koolhydraten leveren 4 calorieën aan energie per gram en vet 9 calorieën. Door een gram extra aan vet te eten, in plaats van de andere twee macronutriënten, krijg je meer dan het dubbele aan energie binnen.

Daarnaast levert een eetlepel aan olie al snel 100 calorieën op, zonder dat je daar veel van merkt.

Gebruik daarom een extra eetlepel of twee van olijfolie over je salade. Maar het kan ook gewoon over je warme maaltijden. Kokosvet toevoegen aan vleesgerechten kan ook erg lekker zijn, als je geniet van de smaak van kokos.

Te veel mensen hebben nog steeds onterecht een vetfobie. Daarom is het verhogen van de vet inname niet voor iedereen geschikt. Het is echter wel van belang om te voorkomen dat je consistent te weinig vetten consumeert.

Althans, dat is van belang als je waarde hecht aan je (hormonale) gezondheid.

4. Eet meer noten, zaden en pitten

Ik heb bijna altijd een zak met pistachenoten in de auto liggen. “Ja..”, hoor ik je denken, “maar ik hoef niet zoals jou het vetpercentage van een klomp roomboter te hebben” en dat begrijp ik.

Ondanks dat die zak pistachenoten bijdraagt aan mijn buitenproportionele kwarktassen*, verwacht ik van jou consumptie met mate.

Hier en daar een hand noten, zaden of pitten eten draagt niet alleen bij aan de gezondheid. Het levert ook gewoon veel energie op. Veel mensen vinden het ook lekker en het is te combineren met onwijs veel maaltijden.

Een ander voordeel is dat als je veel noten eet, het een veelvoorkomend gespreksonderwerp wordt. Dat biedt je vervolgens keer op keer de kans om mensen uit te leggen dat pinda’s peulvruchten zijn en geen noten. Dat levert je geheid veel vrienden en een langdurige relatie met een adembenemend mooie partner op.

Kortom: eet noten. Walnoten, hazelnoten, pecannoten, pistachenoten. En amandelen. Niet per se in die volgorde.

*synoniem voor tieten

3. Een balans vinden tussen volume en frequentie

Wij denken graag zwart-wit en nemen vaak niet de tijd om het eindeloze grijsgebied te verkennen.

Toen we massaal accepteerden dat je niet per se acht maaltijden per dag hoefde te eten “om het vuur aan te houden”, sloegen er veel mensen om naar drie maaltijden per dag.

Beide opties zijn prima, maar bij een hogere frequentie zijn de maaltijden over het algemeen kleiner dan bij een lagere frequentie.

Maar als je niet goed bent in grote maaltijden eten, wordt het lastig om bij een lage maaltijdsfrequentie genoeg calorieën binnen te krijgen over de dag heen.

Anderzijds geldt hetzelfde probleem. Als je het formaat van je maaltijden beperkt, omdat je weet dat over dertien minuten je volgende maaltijd op de planning staat, kan het zijn dat je calorie-inname over de dag heen niet voldoende is.

Overweeg eens om af te stappen van je gebruikelijke routine. Voeg bij een lage maaltijdsfrequentie een maaltijd toe, bijvoorbeeld voor het slapen gaan of haal er een of twee tussendoortjes af en vergroot de maaltijden die je momenteel eet.

2. Stap af van de term “cheaten”

Cheaten betekent letterlijk bedriegen, afzetten, oplichten of een van je andere favoriete synoniemen.

Dat wil zeggen dat er voor jou als individu een ongeschreven (of geschreven) wet of regel bestaat als het gaat om de voeding die je binnen “moet” krijgen. Zodra je daar van afwijkt, cheat je. Je wijkt af van je “healthy and clean nutrition plan”, dus je cheat.

Maar wat zijn je cheat maaltijden nu werkelijk? Altijd maaltijden waar je oprecht van geniet.

Het is best moeilijk om voldoende calorieën binnen te krijgen als je niets anders eet dan groene aspergetips uit een met PAM-spray ingevette pan naast drie korrels zilvervliesrijst en een kubusje koolvis van de C1000.

Het is niet onmogelijk, maar best lastig. Zeker als je waarde hecht aan je mentale gezondheid.

Deze tip is het meest vanzelfsprekend, maar wordt nog steeds te vaak genegeerd omdat de algemene gedachtegang nog steeds is dat het niet kan. Of dat het beter is om niet te doen, maar..

Eet vaker lekker eten. Echt lekker eten. Niet eten dat je tolereert omdat het een functie heeft.

Op het moment dat je gewichtstoename wenst, is het toevoegen van lekkere maaltijden – die meestal meer calorieën bevatten – gewoon top.

1. Probeer vloeibare maaltijden

Ik zou oprecht kunnen stellen dat vloeibare maaltijden mijn leven aanzienlijk hebben verbeterd.

Omdat ik altijd moeite heb gehad met consistent veel eten, bevond ik mij ook vaak in situaties waarin ik geïrriteerd of gestrest was omdat ik vond dat ik op dat moment nog te weinig had gegeten.

Weet je wel? Van die momenten rond twee uur in de middag waarop je beseft dat je alleen nog maar een cracker met een fruitvlieg op hebt en dat je nog allerlei plannen en afspraken hebt waardoor je net voor het slapen gaan 4200 calorieën binnen moet krijgen waarvan 180 gram aan eiwit.

Dat soort momenten zijn irritant.

Daarom ben ik bijna drie jaar geleden begonnen met de shakes van Jimmy Joy.

Het is echt onwijs simpel. Ik drink in de ochtend een shake met volle melk en heb direct een flinke hoeveelheid calorieën binnen.

Het nadeel van bijna alle “weight gainers” is dat ze voor het overgrote deel bestaan uit maltodextrine, dextrose of andere suikers. Suikers zijn het probleem niet. De merendeel van de lezers van deze blog weten inmiddels dat je naar het grote geheel dient te kijken. Het heeft geen nut om een enkel ingrediënt of een enkele macronutriënt los te beoordelen, tenzij je wel eens dertig suikerklontjes eet tijdens de lunch.

Daarnaast worden “goede” en “slechte” suikers uiteindelijk beide glucose. Het lichaam denkt niet in producten, zoals wij dat doen. Het voordeel van een banaan ten opzichte van een Snickers, is dat een banaan vitamines en mineralen bevat. Een banaan wint dus niet omdat het een ander “soort” suiker bevat, maar door de aanwezigheid van micronutriënten.

Kortom, toegevoegde suikers in een shake zijn niet per se slecht, maar als je echt zoekt naar een maaltijdvervanger, is een uitgebalanceerde shake wel gewenst.

Een goede vloeibare maaltijdvervanger zou daarom dus – net als een maaltijd – moeten bestaan uit een goede balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Dat er ook nog eens vezels bij zitten, is helemaal mooi meegenomen.

Dat is precies wat Jimmy Joy is en heeft voor mij daarom een aantal duidelijke voordelen:

  1. Slechts €1,67 voor 700 calorieën. Met die macro’s vind je echt geen goedkopere optie.
  2. Vitamines, mineralen, omega 3. De hele mikmak. Dus die supplementen hoef je ook minder (of helemaal niet) te gebruiken.
  3. Veel vezels. Mijn vezelinname is een regelrechte ramp. Een zak Jimmy Joy levert je 30 gram aan vezels. Oftewel: goed doorgesmeerde darmen en een verhoogde waterrekening elke maand.
  4. Per serving consumeer je 45 (!) gram eiwit, 17 gram vet, 88 gram koolhydraten en 10 gram vezels. Vind ik top.

De verschillende smaken houden het voor mij ook al die jaren interessant. Ik ben grote fan van chocolade en mango.

Mocht je Jimmy Joy een keer willen proberen, kun je het op deze website bestellen en eventueel de kortingscode “superdroog” gebruiken. Die heb ik niet bedacht. Want zo super ben ik niet.

Eigenlijk was dat het wel een beetje van mijn kant.

Heb jij nog tips waar anderen iets aan kunnen hebben? Of is er iets dat jou echt heeft geholpen?

Laat het dan hieronder in een reactie achter. Ik weet zeker dat je daar veel lezers mee kunt helpen.

Author

1 Comment

  1. Goed artikel! Was al langer benieuwd naar Jimmy Joy. Kortingscode werkt helaas niet.