Onlangs schreef ik op mijn Facebookpagina een bericht over Filemon Wesselink en zijn gebruik van anabole steroïden. Voornamelijk over het beeld dat het Nederlandse volk bij dit taboe heeft.

Inmiddels heeft dit bericht 127.757 mensen bereikt. Het lijkt mij overbodig om te zeggen dat dit nogal wat reacties heeft doen opwaaien en ik hier de nodige vragen en kritiek over heb ontvangen.

Ondanks dat 99% van de mensen die reageerden mijn standpunt leken te begrijpen, waren er een aantal die de plank volledig missloegen. Ik wil een aantal veelgebruikte argumenten hier nog even aankaarten.

“Jij hebt het programma niet gezien, maar kunt wel oordelen over de trainer. Jaaaaa hooooooorrrrr!!”

Uiteraard is de meest natuurlijke reactie op dergelijke argumenten een honkbalknuppel tegen het aangezicht, maar wij leven in Nederland en moeten vriendelijk en politiek correct blijven. Vandaar dat ik op een persoon als volgt reageerde:

“Het was inderdaad onmogelijk om een oordeel te vellen over zijn manier van communiceren en trainen na alle verhalen die ik erover hoorde, vragen die ik over zijn aanpak kreeg en de clips die ik voorbij heb zien komen. Hele lastige opgave. Daar had ik echt alle afleveringen voor moeten zien.”

Onderstaand dialoog is toch ook niet realistisch?

“Schat, mijn werkgever noemt me elke dag een domme trut op het werk!”
“Sorry lieverd, ik kan geen mening vormen over jouw werkgever en zijn manier van communiceren, tenzij ik een week meedraai op de werkvloer. Dus stop met klagen.”

Nee, je kunt dondersgoed een oordeel vellen over iemands manier van communiceren op basis van wat een ander persoon jou vertelt.

Als een ruime hoeveelheid mensen jou specifiek vertellen wat er in het programma te zien is, specifieke vragen stellen over zijn manier van werken en er verschillende clips te zien zijn op Facebook en YouTube, voornamelijk om uit te lichten hoe opmerkelijk sommige situaties zijn, is het niet moeilijk (en dus zeker niet onmogelijk) om er een redelijk accurate conclusie over te trekken en uitspraken over te doen. Kunnen we daarom dit argument gewoon even vergeten?

“Ik ben het met je eens, maar iedereen weet dat anabolen ongezond zijn.”

Dat klopt inderdaad helemaal en ik weet zeker dat jij die uitspraak doet op basis van kennis die je na jaren aan onderzoek hebt opgedaan. Tevens ken jij natuurlijk honderden mensen die anabole steroïden gebruiken en hier ziek van worden, duidelijke symptomen van verlaagde vitaliteit vertonen en vroegtijdig overlijden. Toch? Of noem jij anabole steroïden ongezond, omdat dat “logisch is”?

We kunnen eventueel bijwerkingen van anabole steroïden op het internet opzoeken en dan concluderen dat je echt nooit zou moeten gebruiken. De ernstige bijwerkingen vind je namelijk hieronder:

 • Verschillende bloedafwijkingen, waaronder agranulocytose, trombopenie, trombocytopenische purpura, leukopenie en hemolytische anemie
 • Allergieën (exclusief angio-oedeem)
 • Afwijkende leverfunctie, leverfalen, levernecrose en geelzucht
 • Jeuk (pruritus), uitslag, zweten, purpura en netelroos/galbulten (urticaria)
 • Overdosering en vergiftiging
 • Depressie, verwardheid en hallucinaties
 • Tremor en hoofdpijn
 • Wazig zien
 • Oedeem
 • Bloeding, maagpijn, diarree, misselijkheid, braken
 • Duizeligheid, koorts en slaperigheid
 • Pancytopenie (vermindering van het aantal bloedcellen)
 • Overgevoeligheidsreacties waardoor de behandeling moet worden gestopt, waaronder angio-oedeem, moeilijke ademhaling, zweten, misselijkheid, hypotensie, shock en anafylaxie.
 • Benauwdheid door kramp van de spieren van de luchtwegen (bronchospasme)
 • Leververgiftiging
 • Huiduitslag (exantheem)
 • Hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel)
 • Donkere urine (steriele pyurie) en nierreacties
 • Acute gegeneraliseerde exanthemateuze pustulosis, toxische necrolyse, geneesmiddelgeïnduceerde dermatose en Stevens-Johnson-syndroom

Heftige lijst van bijwerkingen, hè? Middelen met zo veel potentiële bijwerkingen zou jij natuurlijk nooit gebruiken, want jij weet wel beter. Jij wel.

Toch is de kans groot dat jij zulke middelen wel gebruikt. De bovenstaande lijst komt namelijk rechtstreeks van de bijsluiter van paracetamol. En dat gebruik je waarschijnlijk wel, zonder ooit ergens last van te hebben. Snap je nu waarom een lijstje van potentiële bijwerkingen niet dient als sterk argument? Mooi zo.

“Anabolen gebruiken is vals spelen!”

We beperken ons nu even tot krachtsport en bodybuilding, want daar gaat mijn blog voornamelijk over en ik ga ervan uit dat jij geen dammer op hoog niveau bent.

Veel mensen vinden het gebruik van anabole steroïden vals spelen. Dat kan. We leven in een land waar we vrij zijn om onze mening te uiten (zolang je daar niemand mee beledigt, want dan is je mening opeens geen mening meer). Toch is ook daar iets over te zeggen.

Vals spelen betekent, in deze context, iets doen of gebruiken wat het spel of de sport oneerlijk maakt. De vraag is nu: waarom wordt er bij bodybuilding niet (of nauwelijks) getest op het gebruik van anabole steroïden? Juist ja, omdat vrijwel iedereen het doet.

Wil jij naar bodybuildingshows met vier deelnemers waarvan de grootste tachtig kilo weegt? Nee, dat dacht ik al. Als je fysieke freaks eist, dan moet daar wat voor gedaan worden. Dat is de sport. Dat is het spel. Dat is hoe het is.

“Gebruikers zijn lui en kunnen niet hard werken.”

Men heeft het idee dat als je anabole steroïden zou gebruiken, je op je luie reet kunt zitten en toe kunt kijken hoe je gigantische quadriceps ontwikkelt. Probeer je beeld eens bij te stellen en het zo te zien:

Mensen die anabole steroïden gebruiken verhogen hun maximale potentie aanzienlijk. Oftewel, de maximale hoeveelheid spiermassa die zij kunnen ontwikkelen is hoger dan die van niet-gebruikers. Om die maximale potentie te bereiken, moet je ook keihard werken. Omdat gebruikers beter herstellen, kunnen zij meer en harder werk verrichten. Dat is niet makkelijk om te doen en dat is ver van lui zijn.

Uiteraard begrijp ik het standpunt deels. Zeker als we kijken naar shows als ‘Filemon Staat Strak’. Waarbij iemand die alles snel wilt bereiken, anabolen gebruikt, omdat het anders te langzaam gaat.

Ik kan me dan voorstellen dat je een dergelijk persoon dan lui noemt, maar daarmee generaliseer je enorm en sta je niet open voor informatie over een onderwerp die je wellicht erg interessant kunt vinden en waar je (vrijwel zeker) steeds meer over zult zien en horen.

“Hoe weet jij nou weer dat zo veel mensen gebruiken!?”

Bovenstaande vraag dien je met een zeer neerbuigende toon te lezen, want dat is hoe men het bedoelt. Lekker neerbuigend doen over andermans kennis, omdat jij weigert te geloven dat jouw idool misschien wel iets doet dat jij als onrein beschouwt.

Los van de onderzoeken die zijn gedaan over het gebruik van anabole steroïden, waarbij zelfs basisscholieren in de Verenigde Staten hier al mee te maken kregen? Los van de anonieme enquêtes die zijn gedaan onder topsporters uit de NFL, waarbij de overgrote meerderheid gebruik toegaf?

Los van de talloze sporters die “gepakt” worden? Los van de toenemende hoeveelheid recreanten die honderd kilo aan spiermassa heeft en net 1.80 is? Los van de toenemende toenemende drang in de maatschappij om jezelf fysiek met anderen te vergelijken en constant bevestiging te zoeken om je onzekerheid te onderdrukken? Los van de vele honderden mensen waar je over de jaren heen mee samenwerkt? Los van dat alles?

Nou, ondanks dat in jouw wereld het gebruik van anabole steroïden taboe is, net zoals het gebruik van XTC of anale seks dat misschien ook is, is dat niet overal zo.

Er zijn meer dan genoeg mensen die hier vrijuit over spreken, waar je van kunt leren en wat kan aansluiten op de ontwikkeling van jou als fitnessprofessional. Het speelt immers een enorme rol in het vak waar jij in werkzaam bent of de hobby waar jij zo van geniet.

Dat je het niet op Instagram besproken ziet worden, betekent niet dat het niet bestaat. Ondanks dat ik me kan voorstellen dat dat erg verwarrend is en moeilijk om te geloven.

“Gebruikt hij ook denk je!?” en Conclusie

Ik ontving meerdere vragen over of Persoon X of Persoon Y ook iets zou gebruiken. Dat is het punt niet van het verhaal. Dat is niet relevant en zou ook niet boeiend moeten zijn. Het is echt een extreem simpele kwestie:

 1. Voor sommige fysieke doelen hoef je zeer zeker geen anabolen te gebruiken (zoals Filemon dat heeft gedaan).
 2. Voor sommige fysieke doelen is het gebruik van anabolen essentieel, omdat het menselijk lichaam natuurlijke beperkingen heeft.

That’s it. Er is nog een derde punt, namelijk dat het gebruik van anabolen het proces van spierontwikkeling altijd versnelt. Altijd. Dat betekent niet dat ik daarmee zeg dat iedereen vrijuit moet gebruiken. Absoluut niet. Het is gewoon een feit. Dat is waar het voor gemaakt is.

Vergeet echter niet dat het verantwoorde gebruik ervan kennis vereist, een gevoelige kwestie is en uiteraard de nodige risico’s kent. Je kunt alles op een slimme of domme manier doen. Trainen, eten, geld managen, een huis kopen, een auto verkopen of anabolen gebruiken.

Iedereen bewandelt het pad van de illusie van “fysieke perfectie” op zijn of haar eigen manier. Laat iedereen dat voor zichzelf bepalen. Wat ik probeer te bereiken met mijn Facebookbericht en deze post, is jou bewust maken van het bestaan van dat pad en wat de daadwerkelijke omvang daarvan is.

Het is geen geheim en duister klein zandpad, slechts bekend bij een aantal mensen. Nee, het is een landingsbaan voor een Airbus A380. Ik ben er niet om jou te vertellen welk pad je absoluut wel of niet zou moeten kiezen. Ik kan je alleen maar objectieve informatie bieden en passend advies geven.

Je beeld van het fitnesslandschap verandert behoorlijk als je je roze bril afzet. Niet per se op een negatieve manier, zolang je bereid bent jouw vooroordelen opzij te schuiven.

Je kunt hem ook ophouden, dat is niet erg, maar beperk je dan in ieder geval tot discussies over onderwerpen waar je iets van weet. Dat voorkomt vreemde argumenten en emoties vergelijkbaar met dat van een krijsende en stampvoetende kleuter in een snoepwinkel die van zijn moeder “nee” te horen krijgt.

De Kerstman bestaat niet. Sinterklaas bestaat niet. En kolossale atleten met zeven gram vet op hun lichaam en zichzelf via elk mogelijk kanaal “100% LIFETIME DRUG FREE NATURAL BODYBUILDER” noemen en dat daadwerkelijk zijn, bestaan ook niet.

Get over it.

Author

7 Comments

 1. Amen Guy. Dank voor het verwoorden van wat ik dacht na het lezen van een zooitje reacties op jou Facebook post. Vooral het feit dat mensen zonder enige kennis maar wat roepen. Ga zo door man.