Het is inmiddels november.
Dat betekent dat men straks weer massaal doelen stelt voor het nieuwe jaar. Doelen om meer geld te verdienen, om meer gewicht te verliezen, om te stoppen met roken of om meer tijd te spenderen met hun familie. We weten allemaal dat die periode er weer aankomt. We weten ook allemaal dat het merendeel van die doelen nooit behaald zal worden.
Concrete doelen
Doelen zijn hartstikke goed om te hebben, dat staat vast. “Stilstaan is achteruitgaan” zeggen ze, dus doelen of mijlpalen bepalen en die na proberen te streven houdt veel mensen gemotiveerd. Doelen zijn echter ook vrijblijvend en saai.
Iedereen heeft doelen en we worden continu overrompeld met waar anderen naar aan het streven zijn. We leven in een tijd waar doelen worden gesteld, maar na drie keer knipperen opzij worden geschoven voor iets anders. Meestal voor excuses. Als iemand beslist om vijf kilo af te willen vallen, wordt dat vaak simpelweg uitgesproken en wordt er kort onderzoek gedaan naar hoe dat zo snel mogelijk kan.
Vervolgens probeert de betreffende persoon dit een aantal weken, of misschien een aantal maanden en als het niet lukt, zoals vaak het geval, wordt dit goedgepraat en worden er nieuwe doelen gekozen. Of wordt hetzelfde doel opgeschoven naar de zomer, naar na de feestdagen of naar 1 januari.
“Oh, drie kilo afvallen is me niet gelukt, dan maar twee kilo proberen.”
“Oh, afvallen is me niet gelukt, dan maar fitter worden.”
“Oh, cardio werkt niet, dan maar Crossfit.”
Waar ligt dat dan aan?
Dat is niet omdat je niet wilt afvallen, maar omdat doelen stellen op deze manier veel te oppervlakkig is. Je moet iets hebben waar je je, ook als doelen tijdelijk niet slagen, aan vast kunt blijven houden.
Dat is je visie…
Een visie is het ideaalbeeld van je leven waar je naar toe streeft. De realiteit die je voor jezelf probeert te creëren en voordat je visie werkelijkheid is, kun je gewoon niet rusten. Je visie is hoe je jezelf ziet leven in de toekomst en hoe je door anderen gezien wilt worden.
Ik vind het extreem belangrijk om te benadrukken dat je geluk niet uitstelt tot je je visie hebt verwezenlijkt. Dat gebeurt helaas veel te veel. Men stelt geluk of innerlijke rust uit tot ze slanker, rijker of populairder zijn. Je zou echter geluk en rust uit het feit moeten halen dat je een visie hebt én er alles aan doet om die visie na te streven.
Een visie is een gedetailleerde omschrijving, bijna een droom, van hoe je wilt dat je leven eruit komt te zien. Daar waar “vijf kilo afvallen” een tweedimensionaal doel is, schuilt er vaak veel meer achter. Als iemand af wil vallen, is dat bijna nooit omdat hij een lager getal op de weegschaal wil zien.
Afvallen, aankomen, fitter worden, hebben meestal een reden die dieper gaat dan dat. Je moet er alleen de tijd voor nemen en het onderdeel laten worden van je dagelijkse gedachten.
Wensen en drijfveren
Een getrouwde vrouw die veel af wil vallen, kan bijvoorbeeld weer verlangen naar de tijd dat haar man haar nog vol lust in zijn ogen aankeek. De tijd waar zij besprongen werd als zij naakt door de slaapkamer liep. Vrouwen willen zich vrouwelijk voelen. Sexy voelen. Nu en over tien jaar nog steeds. Dat kunnen periodes zijn waar vrouwen weer naar uitkijken. Mannen uiteraard ook.
Als dat gepaard gaat met onzekerheid over het uiterlijk, wordt er al snel een doel gemaakt en moet er wat vet verloren worden. Niet in de hoop om lichter te zijn. Nee, om weer vrouwelijk, sexy en aantrekkelijk gevonden te worden door haar partner. Om zonder te proesten langer dan een half uur met de kinderen te kunnen spelen. Om weer haar favoriete kleding van een paar jaar geleden aan te kunnen. Dat zijn de zaken die er echt toe doen.
Als iemand de tijd neemt om een dergelijke visie voor ogen te nemen en hier elke dag vol motivatie naar uitkijkt, gaat dat broeien en zal dat vele malen meer motiveren dan “ik wil 1 januari beginnen met vijf kilo af te vallen” appen naar je beste vriendin.
Een ander voorbeeld
Neem iemand die rijk wil worden. “Rijk worden” wordt nogal als oppervlakkig gezien, maar ook daar zit vaak veel meer diepgang achter. Iemand die rijk wil worden wil dat niet alleen om met veel geld begraven te worden zodra het tijd is om uit dit leven te stappen. Je kunt ook rijk willen worden, omdat je een visie hebt.
Een visie waarbij je kunt zorgen dat je ouders ergens in een warm land, in een comfortabel huis, met pensioen kunnen gaan. Je kunt een leven voor je zien waar je je vrienden mee op vakantie kunt nemen. Waar je elke dag, zonder een minuut van financiële stress, kunt genieten van alles wat het leven je te bieden heeft. Waar je grote hoeveelheden geld kunt schenken aan goede doelen, waar je echt in gelooft.
Geld maakt niet gelukkig, maar je kunt met geld heel veel dingen kopen en vooral dingen doen, die jou en de mensen om je heen gelukkig maken.
Het verschil tussen een doel en een visie
Doelen stellen is makkelijk. Een visie voor ogen hebben is moeilijker. Een visie moet namelijk zo vaak afgespeeld worden in je hoofd dat het bijna aan je gaat knagen. Dat er diep van binnen een vlam aanwakkert die niet kan stoppen met branden. Het gevoel van de constante rush om je visie na te streven moet fantastisch voelen. Je bent niet bezig met to-do items afstrepen. Nee, je bent bezig met het ideaalbeeld van je leven waar maken.
Doelen zijn in deze zin eigenlijk meer mijlpalen. Zodra je een visie hebt, zijn doelen de tussentijdse mijlpalen om er te komen. Als dan iets niet lukt, zul je hoe dan ook je doelen bijstellen om er uiteindelijk alsnog wel te komen, omdat je visie continu als een overkoepelende kracht boven je hangt.
Een groot voordeel van een visie nastreven is dat hoe langer je dat ideaalbeeld voor ogen houdt, hoe sneller je ook onbewust de keuzes zult maken die je op het juiste pad houden.
In het begin, vooral met concrete doelen, maak je bewuste keuzes die je de juiste kant op helpen. Ondanks dat het Amerikaanse boek “The Secret” commerciële rommel is, zit er wel degelijk een kern van waarheid in. Het concept uit “The Secret” komt oorspronkelijk uit “Think & Grow Rich” van Napoleon Hill en daarin stelt hij simpelweg dat datgene waar je over nadenkt – echt continu over nadenkt – een plek zal vinden in je leven.
De woorden die je elke dag tegen jezelf herhaalt bepalen uiteindelijk de acties die je neemt.
Hoe zweverig dat ook klinkt, is het best logisch.
Gelijke monniken, gelijke kappen
We kennen allemaal zeikerds. Mensen die continu iets te klagen hebben, of het nu iets groots of iets kleins is. Klagen, klagen, klagen. Niks is goed en alles is kut. Dat soort mensen veranderen uiteindelijk ook echt in een strontmagneet en trekken niets anders dan gezeik aan. Logisch, want mensen die positief in het leven staan, trekken liever niet op met dit soort mensen.
Het is dan ook niet gek dat je uiteindelijk omringd bent met individuen die net zo pessimistisch in het leven staan als jij en met zijn allen krijg je uiteindelijk niets gedaan. Het wordt ook makkelijk om op dat punt je gedrag te rechtvaardigen, want veel mensen om je heen zijn immers ook zo. Dan is het toch niet raar dat jij ook zo bent?
Draai dit nu even om. Mensen die positief, ambitieus en energiek zijn trekken soortgelijke mensen aan. Op die manier functioneert iedereen als groep gewoon beter. Als je continu bezig bent met je eigen bedrijf op te bouwen, kom je mensen tegen die je daarin vooruit kunnen helpen. Omdat je continu bezig bent met jezelf ontwikkelen, herken je kansen die dat mogelijk maken en benut je die sneller.
Als je dan ook nog eens een positief persoon bent met een hoge gunfactor, kom je niet alleen mensen tegen die je kunnen helpen, maar ook willen helpen.
Invloed op je omgeving
Je kunt mensen namelijk ook veel meer overtuigen en meekrijgen in je visie dan met je doelen. Als je voor jezelf een lifestyle probeert te ontwikkelen waarbij je jezelf ziet als fit persoon, die omgaat met mensen die gezondheid veel prioriteit geven, die uiterlijke verzorging belangrijk vinden en die je niet naar beneden halen omdat jij dromen durft te hebben, is dat je visie. En in die visie krijg je anderen met je mee.
Bijna niemand kan je echt helpen als je “gewoon wat af wil vallen”. Niemand raakt daardoor gemotiveerd of geïnspireerd en dan sta je er meestal alleen voor, met alle gevolgen van dien.
Bodybuilders die maandenlang door het stof kruipen en hun gezondheid riskeren doen dat niet omdat ze als doel hebben een plastic bekertje te winnen van 3,50 inclusief 21% BTW. Bodybuilders hebben een visie. Die visie verschilt per persoon, maar vaak is het een visie waarbij zij zichzelf zien als “larger than life”. Waar ze sponsoren en fans hebben. Zij proberen een lifestyle te ontwikkelen zodat ze anderen kunnen helpen met het behalen van hun doelen en kunnen leven voor de sport.
Alleen op die manier kun je uiteindelijk op een punt komen waarop het meer wordt dan een dure hobby.
Het verschil tussen mensen die uiteindelijk niet bereiken wat ze willen en mensen die dat wel doen, zijn niet de doelen die ze stellen, maar de visie die zij hebben en continu nastreven.
Je zult dus doelen moeten stellen, maar zorg ervoor dat daarboven altijd een visie hangt. Een visie van hoe je wilt dat je leven eruitziet. Dat is uiteindelijk vele malen krachtiger en persoonlijker dan je doelen zijn.
4 Comments
Amen!
Leuk stuk om te lezen én te luisteren! Kijken iets minder ;P
Ik probeer met (wat meer) discipline m’n doelen te behalen.
Dat lukt en voor nu is dat visie genoeg.
ps. E-book leest lekker weg! Tks
Super artikel eigenlijk! Het mist jammer genoeg een catchy titel en wat droge humor 😉
Goed artikel!