Disclaimer: Ik ben geen specialist en geen expert. Ik heb niet jarenlang gestudeerd om je uiteindelijk te vertellen dat je gezond moet eten en hard moet trainen. Ik ben niks meer dan een tussenpersoon die kennis en een mening deelt met een groter publiek. Ik vind kennis namelijk niks waard als het niet gedeeld wordt en beschikbaar is voor iedereen die het nodig heeft. Wat ik wel weet is hoe jij een beter fysiek kunt krijgen dan 80% van de mensen om je heen. Die andere 20% zijn mensen die streven naar de absolute top en de kans dat jij dat ook wil is gewoon heel klein. Ik weet wat je in de praktijk moet doen. Als het gaat om ons fysiek zijn we meestal ontevreden en elke vorm van verbetering is meer dan welkom.

Kijk nogmaals even naar onderstaande foto

Fitnessmodellen

Als je als man zijnde streeft naar het linker fysiek van Obi Obadike, ‘The World’s Most Ripped Fitness Model’, dan behoor je tot de absolute minderheid. Veel mannen zouden het zeker niet erg vinden om met zo een lijf rond te lopen, maar het HOEFT niet om ze tevreden te krijgen over hun lichaam.

Neem dan de vrouw in het midden en de man rechts. De meesten zouden alle pillen in de wereld hun lijf in gooien als dat resulteerde in zo een fysiek. Dat is over het algemeen waar de meerderheid naar streeft en dat is ook heel realistisch. (De vrouw in het midden is overigens Jennifer Nicole Lee en heeft een wereldfysiek, maar als je als vrouw alleen al de stap naar serieuze krachttraining zet kun je daar ook heel goed komen.)

Het grijze gebied tussen gezond en ongezond

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat elke site, elk boek, elke trainer, elke sportschool andere theorieën en “feiten” heeft over sport en voeding en ik kan me voorstellen dat dat niet alleen verwarrend en irritant is, maar dat dat je er ook van weerhoudt om nou eindelijk eens te beginnen. We streven allemaal naar een perfecte start (ondanks dat die niet bestaan) en zolang we niet het gevoel hebben dat dit het perfecte moment is, stellen we het liever uit. Tegenstrijdige theorieën dragen dus niet echt bij aan jouw zelfverzekerdheid om te starten.

Ondanks dat de meeste theorieën wel in enige mate kloppen, zijn veel van bovenstaande mensen/bedrijven genoodzaakt om shockerende of tegenstrijdige dingen te zeggen. Iedereen moet toch huur betalen en brood op de plank krijgen. Als iedereen hetzelfde zou zeggen, zou concurreren binnen de fitness- en voedingindustrie vrijwel onmogelijk zijn. Daarom lees je bijna overal net even iets anders.

Hoe vaak heb je te horen gekregen dat je alleen maar biologisch moet eten? Dat je koolhydraten moet laten staan? Hoe vaak krijg je te horen dat je 5x per week moet trainen? Ondanks dat al het bovenstaande kan bijdragen aan een beter fysiek, is het in de praktijk gewoon onrealistisch en zelfs onnodig. In de realiteit is het zo dat de meeste mensen het geld niet hebben om alles biologisch te kopen, dus als jij hoort dat je alleen biologisch moet eten en je daar financieel niet toe in staat bent, is de race al snel afgelopen. En hoeveel mensen hebben er tegenwoordig nog tijd om 5x per week te trainen? We krijgen het allemaal steeds drukker en willen steeds meer gedaan krijgen. Oplossing? Zoals ik al vaker zeg: zo weinig mogelijk doen voor zo veel mogelijk resultaat. Dat is efficiency.

Laten we voor de duidelijkheid zeggen dat ‘wit’ staat voor “optimaal gezond” (biologisch, gluten- en lactose-vrij, allerlei eigenschappen die worden gezien als optimaal gezond) en ‘zwart’ voor troep (transvetten, kunstmatig voedsel, chemicaliën en dat soort zaken. Ik zeg niet dat dit per se ongezond is, maar zo wordt dat gezien). Dit is meestal hoe het verteld wordt aan je; er bestaat zwart en er bestaat wit, er is absoluut geen grijs. Als je streeft naar een goed fysiek, zoals de rechter man op de foto, hoef je absoluut niet optimaal, dag in en dag uit, op je voeding te letten zoals ze je altijd wijs proberen te maken. Het maakt niet uit wat ze tegen je zeggen of hoe indrukwekkend de technische termen en wetenschappelijke feiten zijn. Als je streeft naar zo een fysiek, hoeft dat niet. Boek je sneller resultaat als je dat wel doet? Ja. Is het moeilijker om vol te houden als je alles optimaal doet? Zeker weten.

Als je het jezelf gunt om zo nu en dan iets te eten wat altijd als ‘slecht’ bestempeld wordt, is het aanzienlijk makkelijker om zo een lifestyle jarenlang vol te houden. Je moet vooraf gewoon goed je doelen bepalen en dan nagaan wat je moet doen om dat te halen. Als je het voor de zomer van 2012 nog voor elkaar wil krijgen, zou ik inderdaad optimaal gaan eten en trainen. Als je geduldig bent en langzaamaan begint hou je het en langer vol en zul je merken dat je indrukwekkend resultaat kunt boeken zonder alleen maar kip met broccoli te eten.

Tussen ‘goed’ en ‘slecht’ zit gewoon nog een groot grijs gebied dat altijd genegeerd wordt. Van een Big Mac of 8 zakken chips op vrijdagavond wordt je lichaam waarschijnlijk niet heel vrolijk, maar als jij echt niet zonder een bord spaghetti met tomatensaus kan elke dag, betekent dat niet dat jij niet zo een lichaam kunt krijgen. Ik ken genoeg mensen die elke ochtend ontbijten met brood of pasta eten als avondeten en er superstrak bijlopen. En nee, dat zijn niet ‘dat soort mensen die alles kunnen vreten zonder aan te komen’. Mensen die alles kunnen eten zonder aan te komen zijn een excuus die jij jezelf wijsmaakt. Jij bent niet zo een persoon die alles kan eten? Wat een slachtoffer, welkom bij 99% van de wereldbevolking. Ga je er dan wat aan doen of blijf je hopen op een wonder?

De algemene richtlijn

Mocht je het niet voor elkaar kunnen krijgen om je alleen al aan de algemene richtlijnen te kunnen houden, dan wordt het wel lastig. Maar als je je even over die eerste 2/3 weken heen zet, zullen de voordelen op lange termijn je echt nog jarenlang vooruit helpen. Vergeet echter niet dat niet alles draait om hoe je eruit ziet. Je kunt slank zijn en diabetes krijgen. Hoe je er van buiten uit ziet gaat niet altijd hand in hand met wat er van binnen gebeurt. Ook slanke en gezonde mensen krijgen last van ziektes en dergelijke, omdat ze bepaalde dingen niet hadden moeten doen. Als je denkt aan gezondheid, denk dan verder dan je uiterlijk.

Ik hoor je al denken: ‘OK Guy, genoeg met je praatjes, wat zijn de algemene richtlijnen?’ Waar moet je je minimaal aan houden om gedag te zeggen tegen je oude lijf en je potentie waar te gaan maken?

Simpel.

– Je moet minimaal 2 of 3 keer per week naar de sportschool gaan en intensieve krachttraining doen. Mannen en vrouwen. En hou op met urenlang cardio! Als je goed traint duurt dat niet langer dan 45-60 minuten. Maximaal 3 uur per week. Dat hoor je goed, 3 uur per week. Neem een UPC box en neem ‘Grey’s Anatomy’ of ‘Het Blok’ maar een keer op en dan kijk je dat in het weekend. Meredith en McDreamy lopen echt niet weg. Heb je er ook wel eens over nagedacht hoeveel tijd je verliest door bijvoorbeeld elke dag 30 minuten langer uit te slapen dan nodig is? 30 minuten per dag is 182.5 uur per jaar. Dat is meer dan een maand lang full time (40 uur per week) werken. Laat staan als je elke dag een uur langer blijft snoozen. Ik weet zeker dat je je tijd beter kunt besteden dan dat.

– Je moet aanzienlijk minderen met het drinken van suikerbommen. Dat houdt in: frisdrank en fruitsappen. Eén of twee glazen per dag kan absoluut geen kwaad, maar veel mensen drinken het de hele dag door. Als je dat wil doen heb je ook mijn zegen, maar vraag je dan niet af waarom je je tenen niet kunt zien. Ook het drinken van alcohol (vooral bier) moet je minderen. Op zaterdagavond kan je zoveel drinken dat zelfs je mannelijke compagnon aantrekkelijk begint te lijken, maar rustig aan met de baco’s.

– Je moet veel en veel minder snoep, koek en chips eten. Je hoeft er niet 100% mee te stoppen, maar eet het met mate. Waarom kunnen snoepers niet gewoon 1 of 2 snoepjes nemen, of zelfs een halve zak? Moet het echt altijd een hele zak zijn? 😉

– Je moet meer water drinken. Hou zeker 2L per dag aan. Dat zijn 8 glazen per dag. Kom op. Je kan mij echt niet wijs maken dat je dat niet voor elkaar krijgt. Als je geen 8 glazen per dag kan drinken ben je ook niet in staat om ooit promotie te krijgen van je baas. Dat laatste vergt ongeveer 250.000 keer meer tijd en energie.

– Je moet als je spiermassa wil kweken (ook als je een vrouw bent) dagelijks minimaal 1.5-2.5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen. Goede bronnen van eiwit zijn kip, vlees, vis, quinoa, eieren en noten.

– Denk aan je vitamine-inname en aan 7-8 uur slaap per dag. Dat draagt heel erg bij. Is het in theorie mogelijk om het met 3 uur slaap en geen vitamines te doen? Ja, maar dan moet je wel heel erg veel geduld hebben en heel erg slecht om willen gaan met je gezondheid.

– Je moet weten wat je eet en hoeveel je elke dag nodig hebt.

Dat is het. Het zou me niet verbazen als het bovenstaande al klinkt als een waslijst, maar probeer het een keer. Het meeste van wat je leest is heel anders dan als je het uiteindelijk doet. We hebben allemaal wel eens een goedkope vakantie geboekt, omdat de foto’s op de website zo mooi waren en de dame bij het reisbureau zulke leuke woordjes gebruikte, maar na 1 dag alweer naar huis wilden. Het is vaak anders dan je vooraf denkt.

Een strak lijf wordt vaak neergezet als iets onbereikbaar voor de meesten, omdat je nooit mag snoepen en je moet altijd op alles letten en je moet 50% van je leven in de sportschool doorbrengen. Niets is minder waar. Als ik het kan, kan jij het ook.

Author

22 Comments

 1. Hi Guy,
  Weer erg leuk geschreven 🙂 top! Ik had een vraagje over Quinoa.. Ik las al in een eerder artikel dat jij dit in je dagelijkse voedingsschema hebt, en ik vroeg me af hoe je dit eet? Gewoon droog gekookt met groente ernaast of echt bv een recept waardoor het ook nog een beetje lekker is ofzo?
  Groetjes

  • Hi Simone,

   Dankje! Quinoa kun je op veel verschillende manieren eten. Ik maak vaak een koude quinoa salade met veel verse kruiden (basilicum, tijm en peterselie) en heel veel citroen. Eerst koken in water met een halve citroen en een halve citroen eroverheen persen als het klaar is.

   Soms eet ik quinoa met feta (1x per week maximaal) en kikkererwten (regelmatig). Het is ook lekker met bijvoorbeeld knoflookazijn. Je kunt ook gevulde paprika’s maken met quinoa, mager gehakt, pijnboompitten, dille en kaneel.

   Gewoon een kwestie van dingen blijven proberen!

   Vind je het helemaal niet lekker om los te eten?

 2. Pascal Gonzalez

  Het adviseren van het niet eten van toxische gluten heeft te maken met gezondheidsproblemen die mensen kunnen ondervinden. Deze gluten hebben zich met name de laatste 50 jaar gevormd door DNA van granen te mengen voor een beter bakresultaat. Gluten triggeren bij mensen candida-overgroei en Leaky Gut. Dit kan leiden tot lagere progesteron bij vrouwen. Dit zorgt ervoor dat verkeerde stoffen buiten de darm komen en het immuunsysteem, de lever en de longen activeert.
  Hetzelfde geldt voor zuivel. Tevens missen veel mensen enzymen om de lactose af te breken.
  Zuivel heeft een link met ontstekingen, het verergeren van reumaklachten, slijmproblemen en holte-ontstekingen.

  • Hey Pascal,

   Bedankt voor de waardevolle informatie. Iets waar ik zeker niet tegen in zal gaan.

   Ik weet niet of je post iets in het artikel moest ontkrachten, maar het punt van het artikel is dat je voor bepaalde lichaamstypes niet hoeft te voldoen aan alle optimale diëten van tegenwoordig.

   Er moet echter altijd duidelijk vermeld worden dat zuivel, gluten, enz. ook bepaalde reacties KUNNEN veroorzaken. Het kan. We spreken hier niet over algemene feiten. Ik raad sowieso mensen altijd aan om een tijdje gluten- en lactosevrij proberen te eten.

   Wat je post zal echter voor sommigen zeer relevant en leerzaam zijn. (voor hen met een intolerantie)

 3. Pascal Gonzalez

  Guy,

  Waar het mij om gaat is dat dit en bijvoorbeeld biologisch eten gezondheids voordelen heeft. En zelfs noodzakelijk is voor veel mensen.
  Mijn idee is niet dat we moeten afvallen om gezond te zijn maar dat we onzelf gezond eten om slank te zijn.
  Het eten van een overload aan granen is gewoon niet gezond. De gluten zijn voor een hoop mensen funest voor een goede gezondheid.

  • Hey Pascal,

   Zoals ik aangeef in het begin van de post en wat ook de realiteit is, is dat heel veel mensen niet financieel in staat zijn om biologische producten te kopen. Dat is iets wat je in gedachten moet houden. Ik zou ook iedereen aanraden om uit de grote steden te verhuizen omdat de luchtkwaliteit onwijs slecht is en niet goed voor je is, maar dat kun je niet van iedereen verwachten. Dus moet je het beste maken van ieders situatie.

   Voor veel mensen hun gezondheid is het inderdaad noodzakelijk om gluten- en lactosevrij te eten, daarom raad ik het ook aan om te proberen. Maar het is niet nodig om een uitmuntend fysiek te krijgen of een goede gezondheid te onderhouden.

 4. Pascal Gonzalez

  Vraag veranderen en zo het aanbod veranderen. Investeren in de toekomst !

  Groet,

  Pascal

 5. Altijd alles uit proberen inderdaad!

  Ik heb wel eens van Syntrax Nectar Isolaat gehoord maar gebruik het zelf niet. Ik vind het zelf niet waard om zoveel te betalen voor een eiwitproduct en gebruik daarom gewoon het huismerk van body-supplies.nl. Is goedkoop, kwalitatieve inhoud (niet ideaal maar OK) en gluten-vrij. Als ik van al m’n supplementen de absolute top koop kan ik de rest van de maand lucht happen en in het park wonen 🙂

 6. Hey Guy!

  Ik neem altijd de shakes van Bodylab die zijn echt goed en erg goedkoop!

 7. ik heb al veel andere shakes geprobeerd naast die van bodylab. zowel van dure merken, huismerken en spullen van drogisten. Tot nu toe heb ik met Bodylab wel echt de beste ervaring

 8. Lieve Guy,

  Ik ben een meid van 28 jaar en ben een beetje radeloos op het moment.
  Ik ben 173cm, weeg op het moment nog maar 58 kilo en ik heb 35% vet op m’n lichaam waarvan 13kilo op m’n romp. Ik heb geen dikke buik of de lastige lovehandels, bij mij zit het vet onder m’n oksel en achter op m’n rug. Serieus, het zijn echt 2 handen vol! Het scheelt 2kledingmaten met de rest van m’n lichaam. Nu doe sinds 4 maanden m’n best om hier iets aan te doen. Ik eet 5 kleine maaltijden per dag, zorg dat ik goed m’n eiwitten binnenkrijg en beperk de koolhydraten tot 40 per dag. Ook doe ik sinds 2 maanden krachttraining in de sportschool. Ik woog toen ik begon 65 kilo ( ook niet teveel voor m’n lengte in principe) en ben er nu dus al 8 kwijt…maar dus niet op de plek waar het moet. Ik probeer op het moment aan te komen in spierkracht zodat het vetpercentage omlaag gaat. Na 4 maanden zit hier nog steeds geen verschil in. Ik word er erg moedeloos van 🙁
  Kun jij me misschien raad geven aub?? Ik denk niet dat het gezond is als ik nog meer gewicht ga verliezen.

  Alvast heel erg bedankt!

  • Hi Diana,

   Ik heb je een mailtje gestuurd. Je gewicht kan niet altijd bepalen of je gezond of ongezond bent. In theorie kun je misschien “te licht” zijn maar als je te veel vet hebt, moet dat eraf.

   In mijn mail staat hopelijk bruikbare informatie!

 9. patricia rutte

  Hi Guy,
  wat ben ik blij dat ik via beautylab op je forum ben gekomen 🙂 ik eet al een tijdje tarwe vrij omdat ik een tarwe allergie heb en ook heb ik lactose-intollerantie dus mag ik ook geen melk.
  (Pas 2 jaar geleden kwam ik erachter)

  Ik las al lekkere recepten over Quinoa dus dat ga ik ook zeker eens proberen! Verder moet ik mij echt een schop onder mijn hol geven en flink gaan trainen maar helaas is de begeleiding niet top op mijn sportschool.Maarja ik heb al menig sportschool gehad hier in de buurt en vind het jammer dat ik het geld niet heb om je als personal trainer in te huren want dat zal vast meer dan 50 euro aan lidmaatschap wat ik nu kwijt ben in de maand 😉 heb jij nog tips om aan een goed schema te komen? alvast bedankt!

  • Hi Patricia,

   Dankjewel!

   Een deel van de mensen heeft een intolerantie voor gluten en lactose, dus dat jij het echt niet mag kun je ook als iets positiefs zien. Het doet je zeker goed om dat niet binnen te krijgen als je er niet goed op reageert!

   Ik denk dat je met deze post al heel ver zult komen: http://guydroog.com/blog/2011/10/18/alles-wat-je-nodig-hebt-voedings-trainingsschema/

   Binnenkort komt er een receptenboekje uit vol praktische maaltijden die je helpen aan een goed lijf en een goede gezondheid. Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te blijven.
   http://guydroog.comsbrief/

   Succes!

 10. patricia rutte

  bedankt! hier heb ik wat aan 😉 kan ik in plaats van eiwitpoeder ook soja proteïne gebruiken? en wat kan ik verder qua eiwitten nemen? mag natuurlijk geen melk,kwark kan ik dan sojamelk en soja yoghurt nemen en verder natuurlijk wat je in je lijstje noemt 😉 en neem je op de dagen dat je niet traint ook eiwitten?

 11. Antoinette

  Jeetje zeg, wat ben jij inspirerend. Dat zeg ik terwijl we even oud zijn. Dank voor deze spreekwoordelijke schop onder de kont. Ik hoop hier echt mee aan de slag te kunnen, vooral voor de lange termijn! Ik ga je blog trouw volgen vanaf nu!

 12. marcha Bruins

  Haha, zo leuk geschreven weer! ” mcDreamy en mcSteamy lopen niet weg! Ik heb nog even een vraagje, ik werk in de horeca en dan 4 avonden per week van 17.00 tot plusminus 22.30. Mijn avondeten schiet er dus vaak bij in! Ik heb een tijdje geprobeerd om dit naar de middag te verplaatsen, maar ik krijg het gewoon niet weg tussen de middag! Nu neem ik vaak smiddags een goed gevulde groente ommelet op 2 sneeen speltbrood en rond een uurtje of 4 een shake ( deel magere yoghurt, kop water, grote hand bladgroente en een stuk fruit). ik ben nooit echt een aardappel en vleeseter geweest en ik mis het ook niet echt. rijst en kipfilet eet ik wel af en toe. Maar ik ben altijd bang dat ik voedingsmiddelen mis, en sla dan uiteindelijk weer helemaal de verkeerde weg in! ( lees, ik ga weer de ongezonde tour op!) Zijn vlees en aardappelen echt noodzakelijk of zijn deze met bv rijst, walnoten enz goed te compenseren?
  Groetjes marcha Bruins

 13. Hallo, ik kwam nu pas op deze pagina terecht (van alweer een paar jaar geleden), maar wilde toch nog graag zeggen: goed en helder geschreven en heel inspirerend!! Inderdaad streeft niet iedereen naar een super ripped lichaam, maar met een klein beetje extra investering (beter en anders eten, net wat zwaarder trainen) kunnen de meeste mensen heel goed resultaat krijgen. Ik ben meestal redelijk okay in vorm, maar als ik de verhouding koolhydraten en eiwitten iets bijstel, en mezelf in de fitnesszaal iets meer push (ik bedoel: zo zware gewichten oppak dat ik na 10 of 12 herhalingen er niet één extra meer kan), dan ziet m’n lijf er veel strakker uit. Altijd goed om te merken!! Dames, het is echt waar: krachttraining met zware gewichten levert een beter lichaam op dan die eindeloze cardio. (N.B. Natuurlijk is regelmatig cardio wel goed voor je hart.)