Waarom? Waarom wil je afvallen, beter eten, spieren kweken of gezonder leven? Als je gezond wilt leven, omdat mensen om je heen dat doen of omdat een persoon die je niet kent dat op een website schrijft, is de kans klein dat je zodanig gemotiveerd raakt om doelen te stellen, je lifestyle aan te passen en het lang vol te houden.

Waarom je iets doet is echt een belangrijke vraag om bij stil te staan. Waarom wil je mentaal en fysiek veranderen, waarom is dat belangrijk voor je?

Mocht je vandaag of morgen (eindelijk) besluiten om te stoppen met cardio van een uur, waarom doe je dat dan? Alleen omdat ik dat zeg? Als dat de reden is stop je waarschijnlijk binnen een week weer met je nieuwe gewoontes. Een betere reden is: “Omdat ik altijd gehoord heb dat je lang cardio moet doen om vet te verbranden, maar ondanks dat ik dat nu al maanden doe zie ik totaal geen verandering in mijn lichaam. Het ergste is dat ik cardio niet eens leuk vind en ik het toch doe omdat het moet! Ik wil dit nu verkorten, omdat ik dan meer tijd over heb voor krachttraining en kan experimenteren met andere, nieuwe manieren van trainen die me waarschijnlijk beter kunnen helpen.”

Er wordt vaak gezegd dat mensen pas veranderen als hun huidige situatie te veel schade of pijn aanricht aan hun leven. Een zeer verslaafde roker bijvoorbeeld stopt vaak pas met roken zodra de dokter hem vertelt dat hij moet stoppen, omdat er longkanker is gevonden in zijn lichaam. De gevolgen van doorgaan met roken (overlijden) zijn dan zwaarder dan veranderen. Dan besluit je je huidige situatie te verbeteren.

De vraag die je je nu zou moeten stellen is dus: waarom beïnvloedt jouw huidige lichaam/gezondheid je leven op een negatieve manier?

 • Word je altijd moe en futloos wakker en lijkt het alsof bejaarden meer vitaliteit hebben dan jij?
 • Heb je nauwelijks energie om met je kinderen te spelen? Schaam je je elke keer als je leeftijdsgenoten je lichaam zien?
 • Ben je constant jaloers op personen met een strak en gespierd lichaam, ondanks dat zij er iets voor doen en jij niet?
 • Of zou je eindelijk eens een keer aan iets belangrijks beginnen en het ook afmaken?

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar bepaal voor jezelf goed de reden waarom het jou negatief beïnvloedt en waarom het waard is om er iets aan te doen.

Vervolgens is het de vraag of doorgaan op deze manier uiteindelijk gunstiger is dan je gedrag veranderen.

 • Is het beter om de jeugd van je kinderen aan je voorbij te zien gaan zonder dat je met ze hebt kunnen voetballen of door het park hebt kunnen rennen, omdat je daar geen energie voor had? Voordat je het weet zijn het pubers en kun je, als je geluk hebt, 3 woorden per week wisselen met ze.
 • Is het beter om jezelf maar onder kleding te blijven verstoppen terwijl anderen schaamteloos kunnen genieten van het leven, zonder zich constant slecht en zelfbewust te voelen?
 • Is het niet vervelend om altijd naar ‘mooie mensen’ te kijken in de stad en haatvol met je vriendinnen te praten over het feit dat ‘zij alles kunnen eten en nog zo slank kunnen blijven’? Jij kunt ook zo slank worden als je stopt met je negativiteit en constante smoesjes.
 • En is het beter om altijd maar te blijven dromen over dat perfecte lijf dat je toch nooit zult krijgen in plaats van alle informatie die je hebt gelezen te gebruiken en je gedrag te veranderen?

Je bent meer dan welkom om dagelijks al mijn artikelen door te nemen, maar in de meeste gevallen zorgt het lezen van informatie niet voor de nodige verandering in het gedrag van een persoon. Ik kan 50 boeken lezen over spreken in het openbaar, maar als ik niet het openbaar in ga en mijn opgedane kennis toepas in de praktijk verandert er verder helemaal niks, behalve dat ik meer weet.

Ik beweer ook absoluut niet dat iedereen slank moet zijn. Je moet doen waar je je goed bij voelt, maar je hebt maar 1 lichaam en je hebt geen reserve onderdelen in de kast liggen. Het is zonde om je gezondheid op het spel te zetten aangezien je geen tweede kans krijgt in de meeste gevallen. Iedereen vindt Milka chocolade lekker, maar dat betekent niet dat je elke dag een reep weg moet werken. Zijn de uiteindelijke gevolgen van je vreselijke eetgedrag zwaarder dan de discipline vinden om beter te gaan eten? Ja, veel zwaarder. Dus is het vreemd dat je niet de makkelijkere uitweg neemt. De lifestyle waar je slank en strak van wordt gaat hand-in-hand met de lifestyle waar je gezond van wordt. Vergeet dat niet.

Vervang voldoening op korte termijn voor gezondheid en geluk op lange termijn.

Dus, waarom? Of waarom niet? En waarom niet nu? Waarom heb je het altijd uitgesteld? De kennis ligt voor het grijpen en alle hulpmiddelen heb je hoogst waarschijnlijk ter beschikking. Waarom wacht je nog?

Author

9 Comments

 1. Je weet heel goed hoe je mensen moet motiveren: mij krijg je in ieder geval in beweging!
  Het fijne is: sinds ik jouw tips toepas ben ik echt al afgevallen en zitten mijn broeken losser. Dus ik ben fan!

 2. Ik ben al een kilo kwijt in 4 dagen! Dankzij de eiwit shakes en niet meer snoepen!

 3. patricia rutte

  weer een goed artikel! wanneer komen de recepten met quinoa online? of kun je alvast 1 geven? heb het al gekocht maar kan op internet niet echt een lekker recept vinden 😉

  ik wil afvallen en een strak lichaam hebben om zelfverzekerd te blijven..straks als je lichaam ouderdomsverschijnselen krijgt is er tijd genoeg om met je hangtieten achter de geraniums te gaan zitten hahaha

  niets is leuker om complimentjes te krijgen dat je er leuk/goed uitziet!!

 4. Hoi, ik ben deze week mede door jouw leuke artikels begonnen met een nieuwe manier van eten.

  Ik heb aardappelen (vond ik toch al nooit lekker), brood, pasta en rijst geschrapt en vervangen door knackebrod, volkorenpasta en zilvervliesrijst. En serieus ik voel me een stuk beter.

  Ook heb ik mijn ontbijt Keloggs K vervangen door een whey shake met havermout, lijnzaadolie en zonnebloemolie, en ik heb nog nooit zolang een vol gevoel gehad! Echt top!

  Ik ben echt blij dat ik deze verandering heb ingevoerd omdat ik mij lichamelijk beter voel. Ook ben ik sinds 2 weken begonnen met hardlopen, ja ik weet het, het is natuurlijk geen krachttraining maar dit is voor mij momenteel een goede manier om weer te beginnen met sporten.

  Ik heb nog meer plannen om mijn voedings- en sportstyle te veranderen maar ik begin rustig aan. Ga vooral door met je leuke artikels en ik wacht met smart op je ebook 😉

  PS. heb jij een tip waardoor de havermout niet zo snel weer naar de bodem van het glas zinkt?

 5. Anne-Sophie

  Ik denk dat je zeker gelijk hebt met dit artikel echter heb ik wel een opmerking. Ik zelf heb al talloze redenen bedacht waarom ik een gezondere levensstijl met veel beweging erin wil krijgen – en heb mijn motiverende redenen ook overal opgeschreven als reminders. De motivatie, discipline en wilskracht is er..alleen gaat het bij mij steeds mis omdat ik geen ‘houvast’ heb. Ik heb zo veel voeding/dieet/sport boeken gelezen en ze spreken elkaar allemaal tegen. De ene zegt dat de veganistische levenstijl goed is, de ander juist een eiwitrijk dieet met veel ei,kwark en kip etc., de ander zegt glutenvrij, weer een ander zegt drink soja melk ipv melk! een ander zegt weer nee neee geen sojamelk, drink amandelmelk! Ik heb al veel geprobeerd..paar maanden compleet veganist geweest en nu overweeg ik een maand lang glutenvrij te proberen. Maar ik zou zo graag gewoon 1 boek, 1 theorie willen die voor mij werkt..waarmee ik geen vitamines mis..resultaat zie en wat ik volhou. Ik ben al overgegaan op spierkracht oefeningen en sport nu ong. 3 x per week. Zoals je al eerder aangaf is voeding het meest essentieel. Dus nu is mijn vraag..hoe weet ik wat wel en niet mag?hoe bepaal ik wat wel/en niet een goed ontbijt/lunch/tussendoortje/diner is? Ik heb laatst het ”wasborddieet” boek gelezen, en er staan wat elementen in die ik herken uit jouw theorie. Wat was toen jij begon met je gezonde levenstijl jouw leidende draad? Ik weet precies waarom ik een verandering in mijn levenstijl wil – maar zie door de bomen (forums/blogs/boeken/artikelen) het bos niet meer..Hope u can help:)

  • Ik snap je probleem heel goed Anne-Sophie! Het goede nieuws is dat je nog maar 1 of 2 dagen hoeft te wachten op de volledige oplossing in 1 product. Hou de site in de gaten 😉

 6. Anne-Sophie

  Oh heerrrrrrlijk!! hahaa! can’t waitt!:) bedankt voor de inspiratie (en de handige tips op beautylab trouwens).

 7. Anne-Sophie

  Is het digitale boek wat ik nu op je website zie wat je bedoeld? dan ga ik m bestellen:)!

 8. Ik weet hoe het moet en ik weet waarom ik het wil maar zo zwart wit is het niet. Korte termijn genot wint bij mij vaak van lange termijn geluk. En ik denk dat de belangrijkste waarom vraag is waarom dat gebeurt. En daar heb ik geen antwoord op.