Er zijn twee redenen waarom ik het belangrijk vond om dit artikel te schrijven.

De eerste is dat het voor veel mensen gewoon nog niet duidelijk is wat ze precies kunnen verwachten en wat de voordelen zijn.

De andere is dat veel trainers mij e-mailen met vragen over online coaching, omdat zij er ook mee willen starten, maar niet goed weten wat het allemaal inhoudt.

Alles wat ik hieronder schrijf is gebaseerd op mijn mening en visie. Ik spreek niet voor online coaches in het algemeen. Ik insinueer ook op geen enkele manier dat een online coach definitief beter is dan een personal trainer of dat personal training geen waarde heeft. Het enige wat ik wil, is een duidelijk overzicht weergeven van de voordelen van online coaching.

Laten we beginnen met een vanzelfsprekend punt. Een coach/trainer, online of offline, is er om je te helpen. Dat is uiteindelijk altijd de bedoeling. De fitness- en voedingsindustrie is verwarrend als geen ander en dat hindert velen ontzettend met nu eindelijk eens echt te beginnen. Want wie moet je geloven en wat mag nu wel of niet?

Een goede coach kan direct een goede stok achter de deur zijn, je voeding en training optimaliseren, ervoor zorgen dat je je niet bezighoudt met onbelangrijke details en je voorzien van bruikbare informatie die je op de lange termijn zullen helpen.

Maar, wat zijn de specifieke voordelen van een online coach?

Je kunt altijd met een kundige trainer werken

De realiteit is nu eenmaal zo, dat niet elke trainer even bekwaam is. Hetzelfde geldt voor artsen, advocaten, fysiotherapeuten en ieder ander beroep. Er is gewoon altijd verschil in kwaliteit. Tenzij je geluk hebt, is de kans groot dat je geen goede trainer om de hoek zult vinden. Ik begrijp dat het onmogelijk is om een goede van een slechte trainer te onderscheiden als je net begint, maar mocht je van een bekende een naam geadviseerd krijgen, bijvoorbeeld, is het prettig als het gaat om een trainer die online coaching geeft en je terecht kunt, zonder er ver voor te hoeven reizen. Het internet biedt je de mogelijkheid in contact te komen met trainers en andere specialisten, ongeacht hun locatie.

Online coaches zijn goedkoper

Een goed aansluitend punt is dat online coaching goedkoper is. Ondanks dat ik nog steeds af en toe hoor hoe duur het is, is de som snel gemaakt. Een gemiddelde trainer kost bijna altijd minimaal 50 euro per uur. Het is echter niet verrassend om tussen de 80 en 120+ euro per uur te betalen. Zelfs als we van het minimum van 50 euro uitgaan en slechts vier trainingen per maand, kost dat je al 200 euro. Dat is meer geld dan je de meeste online coaches betaalt. Je kunt je bedenken hoeveel het kost als je daadwerkelijk resultaten wilt behalen. Dat betekent meer trainingen per week en een veel hoger bedrag per maand.

Helaas is het ook zo, dat veel personal trainers niet goed genoeg thuis zijn in voeding. De kennis die er vaak is, is zeer algemeen en vergelijkbaar met diëtisten die een lijst van “goede” en “slechte” voedingsmiddelen aan hun cliënten meegeven. Afhankelijk van hoe serieus je over je training bent, zul je ook nog een voedingsspecialist in moeten huren. Tenzij je vooraan in de rij stond toen goede genen werden uitgedeeld, zul je nooit een slecht voedingspatroon goedmaken door veel te trainen.

Naar mijn mening moet je echt je best doen om met een personal trainer goedkoper uit te komen dan met een online coach als beiden ongeveer op hetzelfde niveau zitten. “Maar een personal trainer heeft overduidelijke voordelen waar een online coach niet voor kan compenseren!”, hoor ik je denken.

Een online coach kan je ook oefeningen aanleren

Men voelt voornamelijk dat een personal trainer essentieel is om bepaalde technieken aan te leren, maar na het begeleiden van honderden cliënten kan ik met veel zekerheid stellen dat dat meestal helemaal niet nodig is. Als online coach kun je ervoor zorgen dat je een database beschikbaar hebt met video’s die oefeningen goed en duidelijk uitleggen. Dat is een hele goede eerste stap. Vervolgens wil je je cliënten de mogelijkheid bieden zichzelf te filmen, hun video’s op te sturen en hun uitvoering/techniek te laten analyseren en eventueel te verbeteren of optimaliseren. Het uitwisselen van video’s en afbeeldingen is wederom een zeer aangenaam voordeel van het internet.

Alles wordt aangepast aan jouw agenda

Goede personal trainers hebben het druk. Vaak heel erg druk. Als je al terecht kunt, is dat niet altijd op dagen en tijdstippen die jouw voorkeur genieten. Met online coaching ben je nooit afhankelijk van de agenda van je trainer. Je traint wanneer jij wilt en je doet er zo lang over als jou uitkomt. Er is niemand die over 60 minuten de volgende cliënt moet helpen en je hoeft je nooit zorgen te maken omdat je afspraken met je trainer af moet zeggen.

Een online coach houdt ook goed je vooruitgang bij

Er zijn soms mensen die zich zorgen maken over online coaching, omdat zij denken dat niemand hen in persoon ziet en dus niet weet of ze vooruitgaan of niet. Daarom hebben ze het gevoel dat het niet “moet” en niet de motivatie op kunnen brengen om het zelf te doen.

De meeste online coaches, waaronder ik, hebben meerdere manieren om je vooruitgang bij te houden. Denk aan het invullen van alle gebruikte gewichten in de sportschool, om bij te houden of je kracht vooruitgaat. Jezelf wegen, om te zien of je afvalt of aankomt of om de paar weken foto’s opsturen, om te verzekeren dat je fysiek verbetert. Dat zijn slechts een paar voorbeelden van alle mogelijkheden.

Je “moet” met een online coach dus net zo goed je best doen, want als je je niet aan het programma houdt en uiteindelijk geen vooruitgang boekt, is dat net zo snel duidelijk als voor iemand die je in persoon ziet.

Online coaches hebben de tijd om andere experts in te schakelen

Dit is ook enigszins geldig voor personal trainers, maar omdat cliënten toch graag een antwoord wensen als deze gevraagd wordt, kan het zijn dat de trainer bepaalde informatie vergeet te vermelden of iets niet helemaal goed uitlegt of verwoord.

Omdat je met een online coach contact hebt via de mail, biedt dat de mogelijkheid om na te denken over het antwoord en de verwoording hiervan om het voor jou zo duidelijk mogelijk te maken. Als een antwoord op je vraag bedenken lastig blijkt te zijn, kunnen we direct in contact komen met andere specialisten om te garanderen dat jij het allerbeste antwoord ontvangt, waar je voor betaalt en recht op hebt.

Online coaches kunnen sneller meer ervaring opdoen

Als online coach, kun je meer cliënten tegelijk aannemen dan personal trainers. Dat zorgt ervoor dat je sneller meer ervaring opdoet met training en voeding. Je leert sneller hoe je in moet spelen op bepaalde positieve of negatieve gevolgen van het advies die je je cliënten geeft. Je kunt terugkijken naar alle communicatie die je ooit hebt gehad met andere cliënten, zo bepaalde patronen oppikken en leren wat het beste plan van aanpak is. Een gigantische database hebben van mails tussen jou en honderden cliënten komt zeer regelmatig goed van pas.

Een andere reden waarom je sneller ervaring opdoet, is omdat je cliënten je 24/7 kunnen e-mailen met vragen. De frequentie van contact tussen jou en je cliënt is bijna altijd hoger dan tussen een personal trainer en zijn/haar cliënt. Hoe meer en hoe vaker je vragen gesteld krijgt, hoe meer kansen je creëert om te leren.

Een online coach is niet perfect, maar naar mijn mening het overwegen waard als je waarde hecht aan je voeding, training en uiteindelijk je succes en gezondheid.

Author

9 Comments

 1. Christian

  Je blijft maar goede zaken posten, ook dit klopt weer in z’n geheel. En de mensen met die goede genen zijn er niet veel dus velen van ons moeten ook die voeding in de keuken afstemmen en aanpassen op het geen we doen en willen bereiken…

  Ik lees je verhalen en nieuwtjes altijd graag. Ga zo door en haters gonna hate, lifters gonna lift 😉

 2. Interessant stuk!
  Alleen het stukje over 4 trainingen per week van 50 euro per keer en dan 200 euro per maand is nog verwarrend, want 4 trainingen per week is 200 euro per week en dus 800 per maand, toch?

 3. Fabian Marsch

  Heej Guy.

  Leuk informatief artikel die bepaalde mensen over de streep kan trekken denk ik.
  om even te zeuren zitten er inderdaad 2 kleine foutjes in het kopje: Online coaches zijn goedkoper
  – Ondanks dat ik nog steeds af en toe hoor hoe duur het is, is de soms—— dat moet zijn som.. (neem ik aan) en er staat een rekenfoutje in waar je waarschijnlijk 200 euro per week en 800 euro per maand

  Fijn dat je ook video’s post op youtube zo probeer ik af en toe ook de nieuwe oefeningen die je daarin doet.

  Keep up the good work en ik ben inderdaad met je eens dat voeding erg belangrijk is want ik zie dat zelf ook bijna als een soort van wetenschap waar je best wat kennis voor nodig bent om resultaten te boeken.

  Groet Fabian

  • Bedankt allemaal voor de complimenten en de correcties!

 4. Hey Guy,

  via je collega op je site terecht gekomen. Ondertussen al behoorlijk wat artikelen doorgespit, waaronder deze. Het leest lekker weg dus het is absoluut geen straf. Als ik als advocaat van de duivel even een reden mag aanhalen om niet met een online coach te gaan werken dan is dat het persoonlijke trainingsadvies.
  Toen ik een half jaartje geleden overstapte van Basic Fit naar Vitotality, heb ik samen met mijn trainer vooral gewerkt aan mijn houding. Rechte rug, tenen naar buiten, enz. Ook ik keek de video’s op youtube voor een best practice, maar imiteerde deze blijkbaar niet zo goed 🙂 Dat was me zonder iemand die fysiek naast me stond nooit gelukt. Hiermee heb ik -denk ik- best wat blessureleed kunnen voorkomen.
  Verder natuurlijk prima dat je een personal trainer voor iedereen bereikbaar maakt. Ik blijf je artikelen zeker volgen. Deze lezen lekker weg en staan vol nuttige tips.

  Roy

 5. wim floors

  Hoi,
  Ik heb met plezier je digitale boek gelezen… Ik ben dus blijkbaar niet de enigste die denkt zoals jij. Ben 47 jaar, 100 kg met en vetpercentage van 15% en dat al 20 jaar lang. ben op mijn 17 e begonnen met krachtsport omdat ik toen aan judo deed. Al 30 jaar lang uitsluitend bandrukken, squat, deadlift, military press en dips, upright rowing en optrekken, meer niet. ik heb altijd schijt gehad aan de personal trainers die in de loop der jaren zijn ontstaan met de meest vreemde oefeningen en rare diëten. aan eiwitshakes doe ik niet evenals creatine. Ik eet bewust maar ben ook niet vies van een vette snack en een biertje op zijn tijd. Soms ook een maand geen krachtsport maar dan veel fietsen, hardlopen enz… mensen laten zich gek maken door alles en iedereen, van eiwit diëten tot extreme overdaad van voedingssupplementen. Wat mij al 30 jaar fit houdt is altijd de compound oefeningen doen en eten wat de versafdeling van de supermarkt in de aanbieding heeft… (goedkoop en gegarandeerd gevarieerd), zo simpel is het… nu nog van het roken afkomen… gegroet en ik heb respect voor je insteek en manier van schrijven

 6. wim floors

  Toch nog een zwak punt gevonden op je website. Je tags verwijzen wel heel veel naar dezelfde onderwerpen. Ik zou zeggen, minder copy/past, de helft vd tags is overbodig, staat wel indrukwekkend maar is onzin

 7. Hi
  Mijn vraag is meer hoe kan ik contact met jou opnemen als ik gecoached door jou wil worden?
  Kan nergen hier op de website vinden.
  Groetje
  Sofia

 8. Pingback: Vragenrubriek van Fannetiek #10