Vooral krachttraining is een bijzondere wetenschap. In principe doe je één of twee minuten van een oefening niet veel anders dan je spier uitputten, zodat hij de laatste paar seconden gestimuleerd wordt om te groeien. Dat is de reden waarom we allemaal elke dag onze spieren gebruiken, maar ze niet groeien. De meesten van ons zien er niet uit als Mr. Universe, omdat we stoppen onze spieren te gebruiken voor het moment dat de stress op de spier zo groot wordt dat hij groeit. Dat is de natuur van de mens. Stoppen omdat het pijn doet en daarom onveilig voelt.

Mensen die succesvol zijn in de sportschool putten zichzelf de eerste minuten van een oefening uit, net als iedereen, maar stoppen niet voor die laatste belangrijkste seconden en zien hier de voordelen van terug in de spiegel. De mensen die geen succes boeken putten zichzelf precies op dezelfde manier uit, zonder resultaten te zien, omdat ze een paar seconden te vroeg stoppen. Dat is hoe we van nature in elkaar zitten.

Die natuurlijke reactie is echter wat juist voor zeldzaamheid zorgt. Waarom kopen mannen een magazine als Men’s Health omdat er een man met een six-pack op staat? Als iedereen een six-pack zou hebben, zou niemand een magazine kopen die uitlegt hoe je een dergelijk fysiek kunt krijgen.

Mensen geven voortdurend op met hun baan, opleiding, dieet, relatie, etc. De eerste weken of maanden zijn altijd nieuw en verfrissend, maar dan raak je op het punt dat je het even niet meer ziet zitten. Het wordt moeilijk en je geeft op. Het ongemak op korte termijn heeft op de meesten veel meer invloed dan de voordelen op lange termijn. Daarom is het ontzettend belangrijk om je volledig bewust te worden van die voordelen voordat je eraan begint.

Simpel: als je denkt dat je niet door een moeilijkere periode kunt komen, begin er dan helemaal niet aan.

Het mooie van gezond eten en trainen is dat de voordelen op lange termijn een feit zijn. Als we een bedrijf beginnen of een nieuwe relatie aangaan, is de toekomst onzeker. In het geval van gezond leven is dat niet zo. Als je besluit te beginnen en je van tevoren realiseert dat er een punt komt waarop het voelt dat je het allemaal niet voor niets doet, zul je uiteindelijk resultaten halen waarvan je zelf niet dacht dat je die in je had. Dat is een garantie. Stel je voor dat je dezelfde garantie had in je relaties of je nieuwe bedrijf; dat zou het leven zo veel makkelijker maken. Het inzicht om vooraf te kunnen zien of het uiteindelijk succesvol zou worden of niet. Dat inzicht heb je in dit geval wel.

Over het algemeen is de lijst hieronder waarom mensen opgeven:
– Je hebt geen tijd meer en geeft op
– Je hebt geen geld meer en geeft op
– Je wordt bang of onzeker en geeft op
– Je bent niet helemaal serieus en geeft op
– Je raakt je interesse of enthousiasme kwijt en neemt genoegen met middelmatigheid en geeft op
– Je focust op korte termijn in plaats van lange termijn en geeft op wanneer het te moeilijk wordt
– Je kiest de verkeerde manier om je doel te realiseren

Dat laatste is een veel voorkomend probleem. Ik ken zelf ook veel mensen die beginnen met fitness en het te moeilijk vinden. Dan stappen ze over naar BodyPump, dan BodyAttack, dan naar yoga en blijven veranderen, totdat ze uiteindelijk zo veel tijd en energie hebben gestoken in het zoeken naar hun ‘magische sport’ om er vervolgens achter te komen dat die niet bestaat. En dan geven ze op.

We zien het ook allemaal in de supermarkt of in de file. Er zijn meestal 3 verschillende types:
1. De persoon die in de kortste rij gaat staan en daar niet van afwijkt
2. De persoon die in de kortste rij gaat staan en niet meer dan 1 keer voor een andere rij kiest omdat de persoon voor hem niet doorrijdt
3. De persoon die in de kortste rij gaat staan en constant voor de nieuwe kortste rij kiest

Het probleem met persoon 3 is duidelijk. Elke keer als je van rij wisselt begin je weer opnieuw. Als je op zoek gaat naar je magische rij (of magische sport) is het zeker dat je tijd en energie verspilt. Je kent zelf ook ongetwijfeld iemand die je telkens weer over haar nieuwe sport vertelt en dat dit anders is dan al die andere sporten en dit beter is door X, Y, Z, maar vervolgens na een paar maanden (of weken) er weer mee kapt. Hoe verwacht je ooit ergens echt voor te kunnen gaan als je constant aan iets nieuws begint? Als je uiteindelijk de finish haalt krijg je daar ook veel complimenten voor, maar je hoeft geen complimenten te verwachten voor het feit dat je 3 maanden fitness hebt geprobeerd voordat je overstapte naar iets anders.

Word je volledig bewust van de voordelen die je als bonus krijgt bij het behalen van je doel. Die voordelen zijn eindeloos en van onbetaalbare waarde. Kies een sport en blijf daarbij. Je zult geen sport vinden die effectief, makkelijk (pijnloos), leuk en goedkoop is. En vergeet vooral niet dat als het moeilijk wordt je door moet blijven bijten. Dat is het moment waar je je onderscheidt van de meesten.

“Geef nooit op!” is vrijwel altijd slecht advies. Waarom? Je kunt wel een ladder op blijven klimmen, maar je ladder moet wel tegen de goede muur staan. In dit geval kan je ladder niet tegen een verkeerde muur staan, dus zeg ik heel afgezaagd gewoon: geef nooit op 😉

Author

9 Comments

 1. Sommige dingen hebben geen voordelen meer op lange termijn… Dan heet het geen opgeven, maar bewust een keuze maken om aan iets anders, beters te beginnen. Je weet nooit van tevoren of je door een ‘moeilijkere periode’ kunt komen… Als we dat van tevoren wisten was het leven idd een stuk makkelijker. Dus er niet aan beginnen is zwakker dan later ‘opgeven’. Het hele leven is 1 groot risico en je kunt alles bereiken, wat je maar wilt…

  Maar wat betreft training en voeding heb je helemaal gelijk. Dat is het enige waar je van tevoren bij weet wat het resultaat zal zijn. En terwijl mensen dit dus weten en alsnog die chocoladetaart, chips enz dagelijks op de bank naar binnen werken zijn niet alleen zwak, maar naar mijn mening gewoonweg onnozel…

  • Anne,

   Ik zie nu dat ik beter onderscheid had moeten maken tussen relaties en business in mijn voorbeelden. Met betrekking tot relaties bijvoorbeeld klopt wat je zegt 100%. Er niet aan beginnen is zwakker dan opgeven en je weet dan niet of je door die moeilijkere periode heen komt. Als je kijkt naar business is het wel een heel ander verhaal. In het bedrijfsleven vind ik dat later opgeven zwakker is dan er niet aan beginnen omdat mensen meestal opgeven op het moment dat ze JUIST door moeten zetten. Als je opgeeft op het moment dat je door zou moeten zetten is alles voor niks geweest en kun je weer opnieuw aan iets beginnen. Opgeven is ook niet per definitie stoppen. Opgeven kan ook betekenen stoppen met beter proberen te worden en settelen voor middelmatigheid.

   Maar het punt was inderdaad om het verschil in te zien tussen training/voeding en de rest. In dit geval heb je de luxe om in de toekomst te kunnen kijken. Grappig eigenlijk dat mensen er zonder over na te denken relaties aan kunnen gaan of een nieuwe baan aannemen terwijl de kans zo groot is dat ze er aan het einde van de rit ongelukkig van worden, maar zichzelf niet kunnen pushen gezond te leven om zo voor eens en altijd gelukkig en zelfverzekerd door het leven te gaan.

 2. Ik denk dat dit komt doordat ‘zichzelf pushen’ en ‘gezond leven’ minder leuk lijkt dan bv een nieuwe baan of relatie aangaan. Ook zie je bij deze 2 op korte termijn (direct) leuke dingen en bij een gezonde lifestyle duurt dit even. Verliefd zijn is leuk, een nieuwe baan is leuk en groenten, kip & eiwitten eten lijkt helemaal niet zo leuk. Zeker niet omdat je hierbij niet direct resultaat ziet. En dit heb je bij junkfood, vette troep en snoep wel, want tja het wordt ‘lekker’ gevonden. Maar mensen zien graag dingen op korte termijn en kijken daardoor niet in de toekomst. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de moeite die genomen moet worden om van de bank af te komen… Inderdaad zonde dat mensen de uiteindelijke voordelen blijkbaar niet vinden opwegen tegen de moeite die gedaan moet worden. Want de smoes ‘ik kan het niet’ bestaat echt niet. Iedereen kan dit…

 3. Guy, je nieuwe artikel doet het niet bij me! 🙁

 4. Je kunt zeggen van het stuk wat je wil, de foto zet al genoeg tot denken aan 😉

  Mooie site heb je trouwens! Ik ben hier voor het eerst, zag je link vermeld op een andere site. Maar dit is echt iets waar ik graag meer over wil lezen, dus ik kom zeker vaker kijken.

  Ik heb zelf al talloze dieeten geprobeerd, en steeds spiermassa kwijtgeraakt en vet erbij gekregen. Opeens zag ik in de spiegel hoe dik ik was geworden, terwijl mijn gewicht niet veranderd was. Ik vind het echt goed dat je aandacht besteed aan het vet-spiermassa onderscheid, en niet alleen naar gewicht waar je altijd zo op gewezen wordt!

  • Dankjewel Suzanne!

   Als je gezond, snel en gemakkelijk af wilt vallen zoals vele anderen al die het geprobeerd hebben raad ik je aan rechtsbovenin het gratis ebook aan te vragen.

   Succes!

 5. Hallo Guy, Ik probeer al een hele poos gespierder te worden, tot nu toe is het niet gelukt misschien komt het wel doordat ik niet de motivatie heb. Ik ben zeker van plan je advies op te volgen. Groetjes jessica

 6. Jean Paul

  Guy,

  interresante artikelen! Maar nu een vraagje: Ik train 4-5 x per week. hoe sta jij tegenover gebruik van creatine, vitargo en eiwitshakes?

  ben wel benieuwd naar je mening daarover.

  Grt. Jean Paul

 7. Super interssant blog!
  Een ding had je fout, yoga is geen sport maar ok ik vergeef het je ????
  Doei