Ik heb regelmatig gesprekken over eieren met mensen op de sportschool of in mijn omgeving. Zodra ik aangeef dat ik vaak 4 of meer eieren per dag eet, weten veel mensen niet wat ze horen. Ze vertellen me dat ze zelf ook wel eieren eten, maar altijd het eigeel weggooien. Als ik vraag waarom ze dat doen zeggen ze vaak iets in de trant van: “Daar zit heel veel slecht vet in en wordt je cholesterol veel te hoog van.”

In de realiteit is het juist zo dat eigeel alle voedingswaarden bevat, maar de meesten weigeren dat nog steeds te geloven helaas.

Bepaalde informatie wordt generaties lang doorverteld en iedereen neemt het maar als feit aan zonder onderzoek te doen. Eigeel is absoluut niet het slechtste deel van een ei, maar het meest nutriëntrijke deel.

Elke keer als je besluit je eigeel weg te gooien, gooi je het gedeelte weg met de meeste voedingswaarden, anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Eigeel bevat zo veel vitamine B, mineralen, vitamine A, foliumzuur, choline (goed voor de vetstofwisseling), luteïne (goed voor de ogen) en nog veel meer… te veel om op te noemen eigenlijk.

Als je het vergelijkt bevat het eiwit alleen vrijwel niks vergeleken met het eigeel.

Het meest opvallende is dat zelfs het eiwit in eigeel meer aminozuren bevat, wat het veel meer kwalitatief maakt.

Eigeel bevat meer dan 90% van het calcium, ijzer, fosfor, zink, thiamine, B6, foliumzuur en B12 van het ei. Daarbuiten bevat het eigeel zowel ALLE vitamines A, D, E en K die in het vet opgelost zijn, als ALLE gezonde vetten.

Ondanks alle bovenstaande argumenten zullen de meeste mensen nog steeds geen eieren eten en het volgende zeggen: “Ik heb gehoord dat van hele eieren m’n cholesterol te hoog wordt.”

Helaas is dat niet waar.

Ten eerste, als je voeding eet waar veel goede cholesterol in zit, zoals eieren, zorgt je lichaam er zelf voor, door inwendige productie, dat het cholesterolgehalte daalt om een goede balans te creëren. Als je niet genoeg cholesterol eet, maakt je lichaam zelf meer aan, omdat cholesterol heel belangrijk is en veel vitale functies heeft in het lichaam.

Dat is niet waar het bij blijft.

Er bestaat goede cholesterol (HDL) en slechte cholesterol (LDL). Er zijn talloze recente onderzoeken die duidelijke aantonen dat hele eieren je goede cholesterol verhogen tot een hoger niveau dan je LDL cholesterol. Dit is dus een voordeel voor de cholesterolverhouding in je lichaam.

En als laatste, een hoog cholesterol is geen ziekte of per definitie iets slechts. Hart- en vaatziekten zijn slecht, maar een hoog cholesterol is dat niet. Zoals ik zei is cholesterol HEEL BELANGRIJK voor je lichaam en heeft essentiële functies. Daarom is het gewoon verkeerd om altijd maar te proberen je cholesterol zo laag mogelijk te houden.

Bij een onderzoek van de universiteit van Connecticut lieten onderzoekers een groep mannen 3 hele eieren per dag eten voor 12 weken lang en ze aten die 3 maanden minder koolhydraten en meer vet. Uit dat onderzoek bleek dat hun HDL (goede cholesterol) met maar liefst 20% gestegen was terwijl hun LDL hetzelfde bleef. De andere groep, mensen die alleen maar het eiwit aten, zagen totaal geen vooruitgang in hun goede cholesterol. Vergeet niet dat hogere HDL waardes de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. In Nederland zorgen hart- en vaatziekten voor de meeste sterfgevallen.

Als dit nog steeds niet overtuigend is om gewoon hele eieren te eten, dan moet ik het helaas opgeven. Eigeel is niet het eten van de duivel en is op elke manier superieur aan alleen het eiwit.

Hoe zit het met de extra calorieën?

Ook dit is geen probleem voor verschillende redenen. Ondanks dat er in eigeel meer calorieën zitten dan alleen in het eiwit, is het calorieaantal niet het enige waar je naar hoort te kijken. De calorieën in eigeel bestaan uit zeer kwalitatieve voedingswaarden, waardoor het je algehele voedingswaardedensiteit per calorie omhoog haalt. Ik snap dat dat vaag klinkt, maar wat het betekent is dat je je hongergevoel goed onder controle houdt voor de rest van de dag en uiteindelijk niet meer calorieën dan normaal zult eten.

De volgende keer als je personal trainer op de sportschool dus tegen je zegt dat je het eigeel altijd weg moet gooien, omdat het eiwit superieur is (omdat de meeste mensen nog steeds een vetfobie hebben puur omdat ze het woord “vet” als negatief zien), negeer dan zwijgend dat advies, omdat je nu weet hoe het echt zit. Hou dus ook alsjeblieft op met een omelet maken van 4-5 eieren met maar 1 eierdooier. Niemand zit te wachten op je smaakloze omelet.

Denk je ook echt dat onze voorouders bewust de dooiers weggooiden en alleen het eiwit aten? Dat kan ik me niet voorstellen. Helaas is onze “moderne” maatschappij zo gebrainwasht en geloven we allemaal maar alles wat we bij RTL Boulevard voorbij zien komen. Stop ook met ‘vet’ en ‘cholesterol’ als negatieve woorden zien, dat zijn ze gewoon niet.

Ik en vele anderen die ik ken eten 4 of meer eieren per dag en blijven onder de 10% lichaamsvet zitten het hele jaar en hebben uitstekende cholesterolwaardes.

Geniet vanaf nu van je hele eieren.

Author

18 Comments

 1. Hey Joris,

  Goed om te horen. Geniet van je smaakvolle eitjes in de toekomst 😉

 2. In jouw voedingsplan voor mij, staat precies t tegenovergestelde. Hoe verklaar je dat dan?

  • Rob,

   Jouw voedingsplan is persoonlijk en ver van algemeen. Als een heel ei gezonder is dan alleen het eiwit, betekent dat niet dat het eiwit los ongezond of nutteloos is. Binnen jouw dieet paste alleen de eiwitten heel goed maar als je voelt dat je hier hele eieren van kan maken is daar absoluut niks mis mee. Het is inmiddels ook enige tijd geleden dat je dieet is begonnen dus is het niet onverstandig om naar veranderingen te kijken.

 3. Hoi Guy,

  Wat vind jij dat de bovengrens is voor het aantal eieren per dag (elke dag)? En is dit anders voor vegetariers of niet?
  Natuurlijk verschilt dit erg per levensstijl etc. maar ik wil toch een richtlijn hebben, en dan niet die van het voedingscentrum van 2 eieren per week.

  Groetjes,
  Judith

  • Hey Judith,

   Dit is inderdaad verschillend. Ik ken mensen die 20 eieren per dag eten (ja, echt waar) en mensen die 1 per dag al te veel vinden. Zorg er gewoon voor dat je geen overdreven dingen doet en dan zit je goed. 3 per dag (~20 per week) vind ik zelf een prima aantal.

   Kwalitatieve eiwitten is voor vegetariërs “lastiger” dan voor vlees-eters, dus eieren zijn een goede toevoeging aan het dieet.

 4. Marco Sijbom

  Ok dat is duidelijk!!! vanaf nu gewoon 4 of 5 eitjes per dag!!!
  Verhelderend…….

 5. Ik lees dit echt met verbazing. Het is heel erg leuk dat je erin zet dat het uit meerdere studie’s is gebleken. Maar geef dan aan welke studie’s. Een link of 2 zou genoeg zijn. Maar als je op internet zoekt krijg je 2000000 hits met eigeel is slecht voor je. En alleen guydroom zegt het is gezond. Droom lekker verder. Ik hou het op de feiten.

  • Hi Remco,

   Het verbaast je omdat het in strijd is met je overtuigingen. Volgens mij sta je ook niet open voor andere visies. Dat blijkt uit het feit dat je geen bewijs kunt vinden dat aantoont hoe gezond eigeel is. Tuurlijk kun je 2000000 hits vinden wat jouw visie ondersteunt, als je alleen maar zoekt op ‘eigeel is ongezond’. Dat heet cherrypicking.

   Ik moet de zin over LDL/HDL nog aanpassen, omdat hij zoals het er nu staat niet klopt, maar dat verandert niet het feit dat eigeel gezond voor je is. Als je oprecht interesse hebt om te leren, raad ik je het boek ‘The Great Cholesterol Con’ aan van Anthony Colpo. Daar staan meer dan genoeg studies in die je door kunt nemen en zul je leren dat het eten van cholesterolrijke voeding niet de serumcholesterolgehaltes doet stijgen.

   Websites die gespecialiseerd zijn in cholesterol, zoals http://www.cholesterol-and-health.com van Chris Masterjohn hebben ook zeer interessante artikelen over o.a. eigeel. Zo kun je hier een beknopt overzicht vinden: http://www.cholesterol-and-health.com/Egg_Yolk.html

 6. voor remco: ik zou wel bio ei eten en er is echt wel meer over te vinden http://www.warriorsforhealth.com/eieren-gezond.html bijvoorbeeld. Zelf vind ik elke dag 4 eieren te veel maar ik eet zeker om de dag 2 eieren. En de hele farmaceutische industrie teert hier o.a. lekker op (hart en vaatziekten) , die verkopen goed, iedereen aan de pillen waar je nog meer klachten van krijgt. Goed stuk Guy en kan je na gaan t is nu een paar jaar later

 7. Hee Guy,

  Leuk artikel! Ik heb zelf ook veel artikelen gelezen waarin eigeel gelabeld wordt als ongezond, maar ook veel artikelen waarin het wordt gelabeld als gezond. Dat maakt het altijd lastig.

  Het artikel is inmiddels 2,5 jaar oud. Heb je nog steeds deze visie over eigeel of zijn er ondertussen studies gedaan die je visie hebben veranderd?

  Groeten!

 8. Ik kreeg het inderdaad al nooit over mijn hart om mijn eigeel weg te gooien. Gevoelsmatig voelde het gewoon dat zo’n natuurlijk product niet ongezond voor je kan zijn. Ik ben dan ook heel met deze post. Ik blijf mijn lekkere smaakvolle eitjes eten!

 9. Pingback: Dé eiwittenguide voor vega’s | Leavedish

 10. Ik eet alleen de dooiers, dat is dan ook weer een variatie;) (ik kan niet goed tegen het eiwit)

 11. Pingback: GEZONDE HAMBURGER RECEPT - Kromkamp Fitness & Health Consultancy

 12. Als zelfs wetenschappelijke studies elkaar tegenspreken is qua voedsel niets meer een zekerheid. Ik at altijd al het hele ei, maar dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen een goed idee is. Doe dus lekker waar je jezelf lekker bij voelt.

 13. Ei zonder eigeel is geen ei. Denk ik pakketjes en is eigeel net zo belangrijk dan eiwit. Ze hebben elkaar ook hard nodig! ????????????????????