Veel vrouwen die mij e-mailen met vragen of interesse hebben in online begeleiding willen liever niet naar de sportschool omdat ze dan zo gespierd worden en eruit gaan zien als een bodybuilder. Is deze angst terecht, of is het regelrechte onzin? Het juiste antwoord is B.

Ik heb het al eens kort besproken in ‘De Ultieme Strak En Sexy Gids Voor Vrouwen’ en zal het relevante stuk zo hieronder nogmaals citeren (met de nodige aanpassing). De reden dat ik deze post wat uitgebreider wil maken is omdat mijn huidige cliënten ernstige hinder ondervinden van trainers en fitnessinstructeurs in de sportschool. Keer op keer krijgen ze te horen dat wat zij doen ‘niet voor vrouwen is’. De realiteit is dat het beroep van trainer of fitnessinstructeur niet voor de persoon die dat zegt is weggelegd.

Er is absoluut geen goed argument waarmee je kunt onderbouwen dat zware krachttraining niet is weggelegd voor vrouwen. Mannen voelen zich in de sportschool vaak superieur tegenover vrouwen, ondanks dat ze zelf nog met hun 6 kilo dumbbells rondhuppelen en niet willen squatten omdat het au doet.

Maar goed, door naar de feiten.

Testosteron

Testosteron is het hormoon dat zorgt voor toename in spiermassa. De testosteronwaardes bij vrouwen zijn slechts een fractie van de waardes van mannen. De normale waarde bij mannen is 200-1200 ng/dl, terwijl het bij vrouwen 15-70 ng/dl is. Zoals je ziet ligt dat getal bij mannen aanzienlijk hoger. Zelfs als een man laag zit in de normale testosteronwaardes (200 ng/dl), heeft hij nog steeds twee keer zo veel als een vrouw die HOOG scoort in de normale waardes (70 ng/dl). Kijk ook maar naar de mediaan voor zowel mannen als vrouwen: mannen zitten op 700 en vrouwen op 42,5. Dat betekent dat mannen gemiddeld 16.47 keer meer testosteron hebben dan vrouwen. Het is dus overduidelijk dat vrouwen niet dezelfde hormonale aanleg hebben als mannen om gespierd te worden.

Het gaat zelfs nog verder; als we een man van over de vijftig nemen, en dus al een verlaagd testosteron heeft, ligt dat nog steeds rond de 185 ng/dl. Een vrouw met bijzonder hoge testosteronwaardes van bijvoorbeeld 85 ng/dl, heeft dan nog steeds minder dan de helft testosteron van een man over de vijftig met een verlaagd testosteron.

Dus nogmaals, de angst dat je eruit gaat zien als Arnold Schwarzenegger met een paardenstaart is onnodig en maakt deel uit van een onlogische en onrealistische fantasie. Het is fysiologisch onmogelijk om dat zonder anabolen te bereiken. Mannen hebben al genoeg moeite met gespierd worden. Vraag dat maar aan praktisch elke man in de sportschool. Mannen die net beginnen met trainen krijgen ook geen foto’s te zien van Ronnie Coleman met de opmerkingen dat ze op moeten passen, omdat ze er anders ook zo uit gaan zien.

“Ik hoef alleen maar ‘vrouwelijke bodybuilder’ in te typen op Google om bewijs te vinden dat ik gelijk heb!”

Dat is een van de manieren waarop het probleem ontstaat. Vrouwen die het op deze onlogische manier beredeneren:

 • Bodybuilders trainen met zware gewichten
 • Er bestaan vrouwelijke bodybuilders die met zware gewichten trainen
 • Van zware gewichten wordt je groot en gespierd

Dit is deels waar, als ik het hele testosteronverhaal niet zojuist had uitgelegd. De reden waarom jij je er als vrouw geen zorgen om hoeft te maken is omdat je geen anabolen gebruikt. Vrouwelijke bodybuilders moeten synthetische testosteron injecteren om zo ontzettend gespierd te worden als waar jij bang voor bent.

“Ik weet van mezelf dat ik heel snel breed en gespierd word!!”
Tuurlijk, en de Kerstman bestaat ook. Ik hoor dit zeer regelmatig en ik beweer niet dat je liegt, maar wel dat je een vertekend beeld van de realiteit hebt.

Dat is in principe het einde van het verhaal en de hele discussie. Je hebt simpelweg niet de hoeveelheid natuurlijke testosteron om zo gespierd te worden, ook niet als je de komende vijftig jaar keihard aan de bak gaat, maar omdat ik het nooit kort hou, stop ik nog niet.

Hieronder een extra stuk dat doorloopt tot het einde van deze post, vrij vertaald vanuit het Engels en origineel geschreven door Martin Berkhan, eigenaar van Leangains.com en aangepast naar de context van dit stuk.

Voor een goed en gezond uiterlijk moet je in principe het tegenovergestelde doen van wat de media, vrouwenbladen en je vrienden je vertellen. Op die manier zul je slanker worden dan de meesten en sowieso sterker. Geen cardio, gewoon zware gewichten drie keer per week en geen sojacracker en tofu dieet.

Een vrouw die dat een jaar volhoudt zal relatief redelijk gespierd zijn, maar ontzettend ver verwijderd zijn van de fantasiewereld spiermassa die je zogenaamd zou krijgen van een dergelijke manier van trainen. Dat komt omdat het bullshit is natuurlijk

Het punt is, train zwaar, eet goed en ik garandeer je dat je met elke 5 kilo extra aan de stang er beter uit gaat zien. Zolang je wegblijft van de anabolen, want dat is waar de mythe van vrouwen met enorme spieren vandaan komt. De vermannelijke effecten van anabolen bij vrouwen zijn extreem en verwoestend, zowel lichamelijk als maatschappelijk. Wees je bewust van dat feit en hou je niet bezig met alle onzin die je hoort en leest over hoe vrouwen zouden moeten trainen.

Jammer genoeg ontkom je er niet aan en zul je toch onzinnige meningen te horen krijgen over je training, waarschijnlijk elke dag. Zeker als je het onverwachte doet voor een vrouw. Hijgen en zwaardere gewichten gebruiken dan de meeste mannen wordt afgekeurd door de middelmatige en zwakke meerderheid van beide geslachten waar onze maatschappij uit bestaat.

Gooi je roze dumbbells weg, blijf weg van de loopband en begin met het tillen van serieus gewicht. Als dat betekent dat je weg moet gaan bij je huidige sportschool, omdat mensen je raar aankijken (een probleem die veel vrouwen tegenhoudt) omdat je kreunt of zweet, doe dat dan.

Als je aan CrossFit mee moet doen om zwaar te kunnen trainen, doe dat dan. Als er iets is dat CrossFit goed doet, is dat het bieden van de juiste omgeving, vriendschap, aanmoediging en houding voor vrouwen die hard willen trainen zonder aangestaard te worden. Dat is veel meer waard dan een “optimaal” fitness-schema bij een achterlijke commerciële sportschool waar mensen onwetend en middelmatig zijn maar ook geïntimideerd of zelfs beledigd worden door vrouwen die hard trainen.

Ik ben geen fan van de manier waarop CrossFit over het algemeen wordt gebruikt, de marketing of het gebruik ervan door mensen met vage doelstellingen. Voor vrouwen in het bijzonder kan het echter volledig het verschil betekenen.

Streef naar een deadlift van 100 kilo en een squat van 90 kilo, vermijd diëten waarmee je jezelf moet uithongeren en geniet van de rit. Je zult veel gelukkiger zijn met het resultaat daarvan, dan van crackers en yoghurt, cardiosessies van twee uur en die Mickey Mouse oefeningen die in de Cosmo staan.

“Eet als een man, train als een man en zie eruit als een godin” zou een behoorlijk nauwkeurige en juiste uitspraak zijn als het niet voor het feit was dat de meeste mannen als idioten trainen.

Author

14 Comments

 1. Bedankt voor dit artikel! Wat ik ook een opvallende (en ergelijke) reactie vindt op het krachttrainen bij vrouwen is dat als ik vertelde dat ik eiwitshakes gebruikte, ik werd aangekeken alsof ik binnenkort gestorven zou zijn. Want volgens velen in mijn omgeving a) het is drugs (want: écht waar..wédden..ik las het op google) en b) als je dat neemt ben je volgende maand een vrouwelijke bodybuilder.
  Bedankt voor dit artikel, ik denk dat het voor velen verheldering brengt.

  Groeten Jeanet.

  PS: ik ben nog niet dood, verslaafd of een vrouwelijke Phil Heath door de eiwitshakes.

 2. Yeah, super! Een artikel die ik al mijn vrienden en vooral vriendinnen laat lezen als ze commentaar hebben op hoe ik de komende tijd mijn lichaam wil veranderen. De misschien rare blikken van mannen/jongens die ik ga krijgen als ik met gewichten train neem ik voor lief! Zal wel even wennen zijn 😉

 3. Je had mij al overtuigd bij dat vrouwengids artikel, maar leuk om wat meer te lezen.
  Ik ben totaal niet bang meer om te gespierd te worden, nog eerder dat ik niet gespierd word.
  Ik heb hele slappe armen (20kg was toen ik begon mijn maximum op veel apparaten) en het gaat erg langzaam vooruit gezien ik weinig basis heb. Ik hoop uiteindelijk mijn eigen gewicht te kunnen dragen.

  Groetjes,
  Judith

 4. Sabina Presious

  Helemaal mee eens:-)
  Ik train benen zo 90 kilo
  en geloof me werd ik maar zo
  snel gesierd als de heren…grrr
  Ik ben nog steeds zacht en vrouwelijke
  rondingen….ook vet_percentage ligt bij
  dames aanzienlijk hoger waardoor TE
  gesperd overkomen niet snel van
  toepassing is. Ja er zijn dames
  die met een erg lag percentage
  en die met een specifiek
  trainings_programma
  werken aan massa:-)
  Ik doe dat zelf heel
  bewust niet dus:-)
  Wens alle dames
  heel veel succes
  maar vooral
  plezier met
  trainen:-)
  MVG

 5. Goed om dit te lezen! Ik ben zelf ook al gespierder geworden, en daar wordt mijn figuur alleen maar mooier van. Vrouwelijke vormen worden beter benadrukt, en cellulitis is ook veeeeel minder zichtbaar!
  Ik heb alleen nog een vraag over eiwitshakes. Ik ben zelf een fanatieke paaldanseres, en daar is lenigheid en kracht heel erg belangrijk. Maar als je een eiwitshake neemt krijg je sneller spieropbouw, maar krijg je dan ook niet sneller korte spieren? Het is voor mij namelijk heel belangrijk om lange spieren te krijgen.. Dus als eiwitshakes sneller voor korte spieren zorgen, dan sla ik ze liever over.. Weet jij dat?

  Groetjes Nina

  • Hoi Nina,

   Nee, van eiwitshakes krijg je geen korte spieren. Het hele concept van lange en korte spieren kun je uit je hoofd zetten omdat het sterk overdreven is.

 6. Handan butun

  Hier ben ik het volledig mee eens.
  Zelf heb ik hypermoboliteit, hiervoor werd my aangeraden om mijn spieren kort te trainen.
  Hiervoor ben ik naar een luxere sportschool gegaan met coaches, voedingsadviseuze, fysiotherapeut, alles erop en eraan.

  Ik heb de schema gevolgd die ik kreeg, later zelfs zelf aanpassingen gedaan omdat resultaten op zich lieten wachten.

  Na een jaar oppervlakkig vrouwen oefeningen te hebben gedaan en minimale resultaten te boeken, heb ik zelf het hef in de handen genomen en mij gestort op schema’s en recepten van professionele vrouwelijke fitness competitors.
  Laten we eerlijk zijn, als deze mensen na enkele jaren training nog geen Arnold zijn geworden, dan kan ik dat ook niet!

  Ik ben met iemand anders naar de sportschool gegaan die er meer over weet, ik heb nieuwe oefeningen geleerd gekregen en er ging een wereld voor me open. Heb mijn voeding volledig omgegooid. Ook ik ben iemand die kan eten en eten en eten… Maar ik ar gewoon verkeerde dingen.

  Nu, na 2 maanden aan de gewichten te hangen tussen de stoere mannen (die overigens wel erg veel kreunen), en fatsoendelijk te eten, zie en voel ik veel meer verschil dan een jaar lang “oefeningen voor vrouwen” te hebben gedaan. What a waste of time that was!!!!!

  Ik zie meer definitie in mijn spieren, minder last van hupermoboliteit in mijn benen, ik voel me sterker en ben fitter. Dit motiveert mij nog verder te gaan en zwaardere gewichten te bereiken.

  Mochten andere vrouwen ook een “toned” lichaam willen hebben, dan blijf weg bij de pussy classes van Zumba, hang aan die gewichten, heb schijt aan wat andere mannen denken en negeer je eigen gedachten “maar fitness is toch zo saai alleen”.

  It works for me and I’m definitely going to keep this up so I can become stronger and have that. Lean body, and eat my way to it too!

 7. anomiempje

  dit zal dan wel zo zijn voor 99% van de vrouwen,
  maar bij mij niet helaas. ik doe boxen en af en toe kickboxen en verder niks aan gewichten. en ik ben voor een vrouw héél erg gespierd.
  maar ik train wel diehard, 5 tot 6 dagen per week. ik druk op en gebruik al het kracht en energie dat ik in me heb tijdens de training en ik doe veel patsen.
  ik vind dit zeer vervelend grotendeels omdat ik er juist ervan hou om er vrouwlijk uit te zien.
  ik hou van hakken en jurkjes en met die spierballen ziet het er niet uit.
  mijn spiergroei is abnormaal voor een vrouw.
  heb je misschien advies voor mij? hoe kan ik dit aanpakken? ik was een tijd geleden 2 jaartjes gestopt en nóg had ik die spiervormen, natuurlijk niet zo groot als voorheen, maar ze waren zeker niet weg, ik hoefde alleen wat bij te trainen en daar waren ze weer.

  ik kan niet meer zonder boxen, wat kan ik doen?

  • Als je tot de 1% behoort die al gespierd wordt van zuurstof, is er vrij weinig dat je kunt doen om spieren magisch te laten verdwijnen. Dat blijkt uit het feit dat je na twee jaar niks doen nog steeds hetzelfde probleem had.

   Onthoud dat we over het algemeen altijd willen wat we niet hebben. Als je geen spieren had, stelde je nu waarschijnlijk de vraag hoe je spieren sneller zou kunnen kweken. Het beste wat je kunt doen is accepteren hoe je eruit ziet en je realiseren dat er genoeg vrouwen zijn die er een moord voor zouden doen.

 8. Ik ben opzoek naar schema’s en oefeningen voor krachttraining + oefeningen voor hypermobiliteit. Heeft u een goede site/goed advies?

 9. Hoi Guy! Leuk artikel 🙂 Ik wil wel graag meer zwaardere gewichten doen (ben sowieso anti-cardio geworden na het lezen zoals artikelen als deze 😉 en doe al wat lichtere gewichten) maar ik vraag me af wat nu echt onder ‘zwaarder’ valt, en of er oefeningen zonder knieën zijn?

  Je gaf al aan een deadlift van 100 en squats van 90 kg, maar hoeveel kg bijvoorbeeld voor een barbell bench press? Ik ben een tijdje geleden begonnen met de ’30 day squat challenge’, gewoon nog met lichaamsgewicht, maar daarbij heb ik hoogstwaarschijnlijk iets fout gedaan en heb ik last van mijn knieën gekregen. En elke keer wanneer ik ze iets overbelast krijg ik weer pijn. Dus squats ben ik nog niet echt klaar voor. Heb jij misschien tips?

 10. Hoi Guy Erg herkenbaar de dingen wat jij beschrijft. Ik train ook best zwaar voor een vrouw. En inderdaad als je geen anabolen aanraakt is er niks aan de hand. Je wordt gewoon strakker waardoor je de lijnen (spieren) van je lichaam mooi kunt zien. En je huid wordt strakker waardoor oneffenheden van je huid (cellulitis en striae) ook minder worden en dat is natuurlijk een pluspunt ;). En wat betreft opmerking van de mannen op de sportschool daar heb ik ook last van gehad maar ik train voor mijzelf en niet voor hun. Als ze het niet mooi vinden kijken ze de andere kant maar op ;p. In het begin kreeg ik ook best wat commentaar van mannen maar het lijkt er nu op dat ze het geaccepteerd (en ook respect) hebben dat ik zo zwaar train..

  Dus dames gewoon blijven trainen en trek je niks aan van wat een ander ervan vindt je doet het voor jezelf en niet voor een ander.. Stel je eigen doelen op en ga ervoor.

 11. Pingback: Fitgirl.nl | Angst om een gespierde vrouw te worden?

 12. Pingback: Krachttraining zonder Hulk-effect | ilovefitnessnews.nl