Ik ben niet tegen vegetarisme, maar wel tegen heel veel van de propaganda/redeneringen die gebruikt worden om omnivoren de grens over te trekken. Deze post is absoluut niet bedoeld om vegetariërs zwart te maken, maar om mensen die overwegen vegetariër te worden realistisch en objectief te informeren. Ook als je al lang vegetariër bent misstaat het niet om af en toe kritisch naar je eigen lifestyle te kijken.

Om het artikel duidelijkheid te geven wil ik een algemene definitie voor het woord vegetariër aanhouden, namelijk: een persoon die ervoor kiest geen vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en insecten, noch bijproducten van gedode dieren te consumeren.

Het verschil tussen veganisten en vegetariërs is in dit geval dat veganisten ook geen producten van levende dieren eten, zoals boter, melk, eieren of zelfs supplementen met dierlijke bestandsdelen. Ook zijn er vegetariërs die voor zichzelf kunnen rationaliseren dat kip en vis geen vlees is, maar rood vlees wel. Dit is een heel ander verhaal en daar besteed ik liever geen aandacht aan. We kennen allemaal de religieuze types die feiten proberen te ontkrachten met een “Jaaa, maaaar…” antwoord. Hier kan je niks mee.

Er zijn nog steeds te veel mensen die vegetariër worden omdat ze slecht geïnformeerd zijn of alles aannemen van een ander zonder zelf onderzoek te doen.

Er is géén wetenschappelijk bewijs dat vegetariër worden gezonder is.

Als je denkt dat dat niet waar is, interpreteer je onderzoek verkeerd. Vegetariërs eten meer groente en fruit dan vlees-eters, waardoor ze vaak gezonder zijn. Betekent dat dat je gezonder wordt als je vegetariër wordt? Nee. Het betekent dat je gezonder wordt omdat je meer groente/fruit eet, niet omdat je dierlijke producten uit je dieet schrapt. Als je dat verschil niet kunt onderscheiden raad ik je aan die zin nog een paar keer te lezen. Het zal sowieso niemand misstaan om goed het verschil te leren tussen correlatie en causaliteit.

Ook wil ik de conclusie aan het begin van het artikel trekken, mocht je geen zin hebben om verder te lezen. We zijn geboren om alles, waaronder vlees, te eten en vlees biedt ons kritische nutriënten die je niet of nauwelijks uit plantaardige producten kunt halen. Het is ook geen slecht idee om iets minder vlees te eten (te veel is nooit goed) en meer groente te gaan eten. Alles wordt vaak gezien als een vlees OF groente/fruit dieet en dat klopt niet. Iedereen moet genoeg groente (soms fruit) eten voor een optimale gezondheid. Mensen zijn gemaakt om alles te eten en als je een bepaalde voedingsbron volledig schrapt loop je de kans om een belangrijke nutriënt niet meer binnen te krijgen. Het probleem is dat vegetariërs zichzelf in een slecht daglicht zetten met belachelijke claims.

The China Study

The China Study is een onderzoek gedaan door Dr. Campbell en is in principe de Bijbel voor veel vegetariërs. Zijn conclusie was simpel: Mensen die de meeste dierlijke producten aten kregen de meeste chronische ziektes. Mensen die de meeste plantaardige producten aten kregen de minste chronische ziektes.

Dit is een hele serieuze conclusie die door en door wetenschappelijk onderbouwd zou moeten worden. Dat heeft dr. Campbell nooit kunnen doen. Zijn uitspraken waren zo extreem, net zoals zijn boek dat is, dat hij veel media aandacht kreeg. Onthoud dit goed: als een idee of theorie vaak genoeg verteld of gepubliceerd wordt en genoeg mensen het accepteren, dan wordt het de waarheid. Ongeacht hoe foutief die informatie werkelijk is.

De hele China Study hier ontkrachten is te veel, onnodig detailwerk. Het is al talloze keren compleet ontkracht met genoeg bewijs om je een week aan het lezen te zetten. Mocht je vegetariër geworden zijn door dit boek raad ik je zeker aan om eens zulk onderzoek te lezen. Die kun je ook opvragen bij mij als je daar interesse in hebt.

Gebrek Aan Vitamines/Mineralen

“Psh!” hoor ik vegetariërs nu zeggen. “Alle vitamines/mineralen die ik nu mis kan ik toch uit supplementen halen!”. Dat klopt, maar toont dat niet gelijk een probleem aan? Een gezond dieet voorziet je van alle nodige vitamines en mineralen uit de voeding die je binnen krijgt. Het feit dat een vegetarisch dieet je niet voorziet van genoeg kritische nutriënten, duidt enigszins aan dat het geen geschikt dieet is voor mensen. Als we je op een locatie zetten zonder supplementen, ontstaat er een tekort. Een tekort dat alleen voorkomen kan worden door het eten van dierlijke producten.

Zeggen dat een vegetarisch dieet per definitie gezond is voor een mens, is net zo onjuist als zeggen dat de aarde 6000 jaar oud is.

Uit onderzoek blijkt ook steeds vaker dat het nemen van kunstmatige supplementen niet genoeg beschikbaarheid creëert in moedermelk, waardoor pasgeboren baby’s van vegetarische moeders ernstige ontwikkelingsstoornissen kunnen krijgen.

Welke Vitamines/Mineralen Missen Veel Vegetariërs?

Hieronder vind je een lijst van belangrijke, zelfs essentiële, mineralen, aminozuren, vitamines, etc. Deze lijst is geen uitnodiging tot het noemen van plantaardige producten die dit wel bevatten. Dit is een lijst waar vegetariërs op moeten letten omdat er uit genoeg onderzoek blijkt dat zij hier zeer vaak een tekort van hebben.

  • Creatine: alleen maar beschikbaar in dierlijke producten.
  • Taurine: een belangrijk organisch zuur die niet te vinden is in planten.
  • L-Carnitine: komt vrijwel uitsluitend voor in dierlijke producten.
  • Carnosine: alleen vlees bevat noemenswaardige hoeveelheden.
  • Vitamine B: we kunnen geen overschot aan vitamine B opslaan in het lichaam. Het is daarom kritisch om elke dag een optimale hoeveelheid binnen te krijgen. Vegetariërs tonen keer op keer een tekort aan vitamine B aan.
  • IJzer: ijzer uit dierlijke producten is anders dan ijzer uit plantaardige producten en worden veel beter door het lichaam opgenomen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks net zoveel ijzer uit plantaardige producten halen, zoals omnivoren dat uit vlees doen, nog steeds veel lagere ijzer-waarden in het bloed hebben.
  • Zink: dierlijke producten bevatten veruit de grootste hoeveelheden zink.
  • Omega 3: alleen dierlijke producten bevatten de omega-vetzuren EPA en DHA. Er zijn plantaardige voedingsmiddelen die omega 3 bevatten, maar dat is alfa-linoleenzuur (ALA). Om EPA en DHA te verkrijgen moet het lichaam ALA omzetten naar deze twee vetzuren. Uit onderzoek blijkt dat de conversie vaak erg laag is en voor het verkrijgen van EPA en DHA zijn plantaardige producten inferieur aan dierlijke producten.
  • Omega 6: door een gebrek aan omega 3 hebben veel vegetariërs een te hoge concentratie van omega 6 in hun lichaam. Er blijkt steeds vaker uit onderzoek dat te hoge concentraties van omega 6 voor allerlei ziektes zorgt, waaronder hart- en vaatziektes.

Mocht je dus denken dat je makkelijk alles uit plantaardige bronnen haalt, denk dan nog een keer goed na.

Red Dieren: Eet Geen Vlees

Als je geen vlees eet vanuit een ethisch standpunt, kan ik dat begrijpen. Dat meen ik echt. Mensen die geen vlees eten puur omdat ze het zielig vinden, snap ik enigszins. Het is wel heel belangrijk dat je met twee benen op de grond blijft staan en geen grip op de realiteit verliest. De realiteit is dat je de wereld echt niet redt of beter maakt door geen dubbele hamburger met bacon te eten. Als je er beter van slaapt, zou ik het je nooit afraden (hey, je slaap is belangrijk), maar creëer voor jezelf geen onrealistische verwachtingen door te stoppen met vlees eten.

Vegetariërs eten veel meer groente, fruit en granen en zijn vaak essentieel binnen hun dieet. Wist je dat er miljoenen dieren sterven zodat jij kunt genieten van je brood? Granen zijn ook onderdeel van massaproductie. Om alle granen beschikbaar te maken voor de wereldbevolking moeten er ecosystemen volledig worden verwoest. Ecosystemen komen inclusief kleine dieren zoals knaagdieren, vogels, insecten en micro-organismen die op alle velden leven.

Om velden voor graanproductie beschikbaar te maken worden er echt wel meer levens opgeofferd dan dat van een koe. Tuurlijk, vlees-eters eten en granen en vlees, maar dan wordt het een wedstrijd over wie er meer dieren vermoord en dat is nutteloos. Ik gebruik dit ook niet als argument om met m’n vinger naar vegetariërs te wijzen en te zeggen: “Jullie moorden ook!”. Vlees-eters gebruiken moord niet als argument tegen een bepaalde lifestylekeuze.

Veel vegetariërs oordelen ook over vlees-eters, terwijl ze leren schoenen dragen en een leren handtas thuis hebben hangen. Maar goed..

Er zijn nog genoeg andere argumenten die vegetariërs gebruiken om te bewijzen dat het de wereld zou redden als IEDEREEN stopt met vlees eten. Totaal geen realistisch rekening gehouden met de echte gevolgen. In Australië eten veel mensen kangoeroes. Ook jagen ze actief op kangoeroes omdat ze het vlees kunnen exporteren, maar vooral omdat er een PLAAG is. Er zijn er veel te veel ondanks de nationale consumptie en export van het vlees. Dat is slechts één land en één diersoort. Niet rekening houden met het feit hoeveel koeien, varkens, schapen, geiten, konijnen, kippen, kalveren en kalkoenen er zijn vergeleken met kangoeroes. Neem dat dan op wereldwijde schaal en laat al die dieren leven, zichzelf vermenigvuldigen, eten van het land, etc.

We kunnen boeken vullen met voor- en tegenargumenten om vegetariër te worden en die boeken zijn er ook. Het is jammer dat net zoals altijd we alles onnodig ingewikkeld moeten maken en geen middenweg kunnen vinden of überhaupt begrijpen. Extremen zijn nooit goed. Alleen maar vlees eten is niet goed voor je en totaal geen vlees eten ook niet. Er is meer in de wereld dan links of rechts, zwart of wit, vlees of geen vlees.

Author

55 Comments

  1. Ik zal niet stoppen met vegetarisme. respect voor je post. maar ik ben trots op het vegetarier zijn, en ik kan niet vrolijk bij de mcdonalds eten terwijl ik weet dat die dieren levend in de gehaktmolen worden gestopt. ik hou het dus mooi bij vegetarier zijn. maar nog maals ik begrijp je opzich wel.

    • Gewoon blijven doen natuurlijk, zolang je maar op je vitamines/mineralen let. Zeker mensen die niet vegetarisch zijn opgevoed zijn hier erg onwetend over.

  2. daar heb je gelijk in. gelukkig krijg ik thuis heel veel verse groente en drink ik elke dag genoeg water. ik had een vriendin die vegetarier was maar een hele slechte weerstand had. ze zei dat het door het niet vlees eten kwam en ging weer vlees eten, maar ze kreeg/krijgt dan ook heel weinig groente/fruit/water binnen.

    • Groente, fruit en water zijn op lange, lange na niet genoeg, zoals uit het artikel blijkt. Je moet specifieke supplementen slikken als groente/fruit je enige voedingsbronnen zijn om eventuele tekorten te voorkomen, anders zul je hier vroeg of laat problemen van krijgen.

  3. Hoi Guy,

    Het klopt inderdaad dat het niet bewezen is dat vegetariër zijn direct gezonder is. Gelukkig weten de meeste vegetariërs dit zelf ook.

    Ik vind het interessant om te lezen over die vitamines, als aandachtpunten voor mensen die het overwegen om vegetarisch te gaan eten of dat al doen. Het is iets wat aandacht nodig heeft omdat het niet binnen de gangbare routines valt. Er zijn genoeg vegetariërs die proberen hetzelfde te blijven eten maar alleen het vlees ‘vervangen’ door een geproduceerde sojaburger. Dat is niet echt optimaal. Met het vegetarisme (dus niet veganisme) kun je alles behalve B12 goed binnenkrijgen via natuurlijke voeding.
    Ik betwijfel dat vegetariërs gemiddeld meer vitamines/mineralen missen dan vleeseters. Dit gemis komt lijkt me meer door slechte voeding in het algemeen.

    Natuurlijk zijn de echte gevolgen van de hele wereldwijde vleesproductie stoppen niet te overzien, maar daarbij mag best in gedachten gehouden worden hoe er in de eerste plaats zoveel koeien etc. gekomen zijn. Je kunt dit andersom ook niet als argument gebruiken.

    Ik eet zelf geen vlees om ethische redenen. Ik verwacht hier niet de wereld mee te redden (wie wel?), maar ik probeer te leven zoals ik denk dat het goed is. De bio-industrie is het laatste wat daar bij past. Het zal me niets verbazen als er later op terug gekeken wordt zoals we nu op slavernij terug kijken.

    Ik ben me er van bewust dat ook ik aan de massaproductie bijdraag en bijvoorbeeld aan het doden van insecten door de bespoten appel die ik koop. Het lastige voor vegetariërs is dan ook vooral: hoe ver ga je? Geen vlees eten is simpel maar daarna wordt het vager. Het beste vind ik om een geïnformeerde keuze te maken, je bewust zijn van dat je grenzen niet het absolute verschil tussen goed en kwaad zijn, en je niks aantrekken van zeikerds die zelf helemaal niks doen maar binnen een minuut met het oordeel ‘hypocriet’ klaarstaan.

    Groeten,

    Judith

    • Hoi Judith,

      Goed verwoord, het is duidelijk dat jij een van de goed geinformeerden bent. Je zegt: “Ik betwijfel dat vegetariërs gemiddeld meer vitamines/mineralen missen dan vleeseters.” en dat is helaas onjuist.

      Wetenschap toont keer op keer op keer aan dat vegetariers te lage bloedwaardes hebben (in vergelijking met vlees-eters) en vaker ernstige tekorten hebben. Zeker de nieuwe generatie is slecht geinformeerd en volgt blindelings advies op, omdat het op het Internet staat.

      Men leest “vlees eten is ongezond” en wordt spontaan vegetarier, zonder er een dag onderzoek naar te doen. Het gebeurt vaker dan je denkt.

  4. Dankjewel voor de zoveelste post, waar ik echt iets aan heb:)

  5. Hoi Guy,

    Ja daar heb je denk ik wel gelijk in dat mensen dus gewoon stoppen met vlees eten zonder er goed over na te denken. Ik bedoelde dat de tekorten misschien niet aan de vegetarische voeding per se liggen, maar meer aan de slechte eetgewoontes omdat er niet genoeg wordt nagedacht over dingen waar je extra op moet letten.

    Vaak heb je een beetje een onderscheid tussen de dieet-vegetariers (“vlees is ongezond”) en de levenswijze-vegetariers. De laatsten lijken meestal geinformeerder.

    Over de B12 zei ik het niet helemaal goed, want ook dat zit gewoon in zuivel en eieren. Maar dat is wel iets wat heel snel een tekort wordt.

    Ik vind het in ieder geval interessant om vanuit het gezondheids standpunt hierover te lezen omdat het voor mij altijd meer iets etisch was.

    Groeten,
    Judith

  6. Ik ben al jaren vegetariër en nu een jaar veganist en ik laat al die vitaminen etc regelmatig controleren en al mijn levels zijn al jaren goed. Terwijl ik alleen algenomega-3 slik en geen andere supplementen.
    Vroeger kon je b12 halen uit groente omdat de aarde toen veel organischer was en zo in groente en fruit ook een noemenswaardige hoeveelheid zat. Helaas is de grond tegenwoordig heel erg uitgeput. In vlees zitten ook veel zuren waar je lichaam geen raad mee weet.

    Daarbij, de kangoeroe’s leven vrij, de koeien, varkens en kippen etc in ons land worden specifiek gefokt voor de slacht. Ze zien vaak het daglicht alleen bij en exporteren voor de slacht.

    • @Yvo:
      Ik vind het geweldig voor je dat je bloedwaardes allemaal goed zijn (meen ik), maar snap niet goed wat je daar mee wilt zeggen. Ik geef nergens aan dat alle vegetariërs gebreken op lopen en begrijp absoluut dat er genoeg zijn die in prima gezondheid verkeren, maar het is een feit waar je niet onderuit kunt dat vegetariërs vaker slechtere bloedwaardes hebben dan vlees-eters. Ongeacht jouw eigen ervaring hiermee.

      Wat je zegt over kangoeroes klopt ook, maar dat was niet het punt van die paragraaf. Het diende slechts als een van vele voorbeelden waarom wereldwijd stoppen met vlees eten gewoon niet realistisch is en de eventuele gevolgen hiervan. Of dieren nu daglicht zien of niet, dat is niet relevant voor het punt dat ik probeerde te maken. Stel dat we stoppen met vlees eten neem ik aan dat alle dieren vrijgelaten moeten worden. Ze massaal afslachten zonder mensen te voeden lijkt mij nog minder ethisch verantwoord.

      @Grace:
      Helemaal eens met wat je zegt, maar ook dat was niet het punt. Het punt is dat veel vegetariërs zich superieur voelen omdat hun lifestyle zogenaamd niks of niemand kwaad zou doen. Ik geef duidelijk aan dat het geen wedstrijd is en dat vergelijken wie er meer/minder dierenleed veroorzaakt nutteloos is. Het gaat mij erom dat het gevoel van superioriteit en schijnheiligheid niet gepast is. Het is duidelijk dat jij niet onder die categorie valt en die paragraaf is dan ook niet gericht op jou 😉

      Dit artikel is gericht op de slecht geïnformeerde vegetariërs die totaal niet bewust zijn van wat er bij komt kijken en EVENTUELE (niet de gegarandeerde) nadelige gevolgen op hun gezondheid maar ook op vegetariërs die onjuiste claims maken over waarom hun lifestyle zoveel gezonder is (dat is het niet). Wat ik ook tegen Yvo zei, natuurlijk komen gebreken niet bij iedereen voor, maar bewustzijn creëren is noodzakelijk.

      • Daar wil ik nog aan toevoegen dat elk McDonald’s argument volslagen onzin is. Je bent als vlees-eter niet verplicht om bij McDonald’s te eten. Scharrelrund ziet daglicht, wordt niet massaal geslacht, etc. etc.

  7. Hallo Guy,
    Ik wil even reageren over het stukje waarin je zegt dat vegetariërs en veganisten zorgen voor verwoeste ecosystemen, omdat zij meer graan en groente eten dan vleeseters. Voor het voer van het vee worden op veel grotere schaal ecosystemen verwoest aangezien een dier vele malen meer moet eten wat uiteindelijk resulteert in maar een paar stukken vlees. Van alle soja die wordt verbouwd voor het vee zouden mensen jaren kunnen eten.

    Het is vrijwel onmogelijk om zo te eten dat je geen enkel dier schaadt maar je kan wel je best doen om het leed te beperken.

    Zelf eet ik veganistisch en laat regelmatig mijn bloed prikken, alle waarden zijn nog hetzelfde als dat ik vlees at. Als mensen mij vragen over het veganisme zeg ik altijd dat je heel ongezond als veganist kan leven door ongevarieërd te eten maar dat kan je ook als vleeseter door elke dag bij de Mcdonalds te zitten. Tegelijkertijd kan je gezond eten zowel als veganist als vleeseter. Het ligt er maar net aan hoeveel moeite je doet.

    groeten,
    Grace

  8. er is een overvloed aan mensen. zouden we ook allemaal moeten afschieten en opeten.

    just kiddin
    maar ik vindt dat dieren net zoveel recht hebben om rond te lopen als wij.

    ik ben het echt niet met je eens
    maar ieder ze eigen mening.
    ik moet er dan ook even bij zeggen dat ik me een stuk BETER voel sinds ik geen vlees meer eet. Mijn duizeligheid is zoveel minder geworden! en het klopt dat sommige vegetariers niet goed worden geïnformeerd, maarja de meeste vleeseters leven ook ontzettend ongezond! die moeten ook worden geïnformeerd. en scharrel rund tsja. wie koopt dat nou? bijna niemand want het is ’te duur’ ik moet mijn moeder ook steeds overhalen biologisch vlees te kopen! mensen hebben te veel makke en denken er niet bij na!

    • @Linde:
      “er is een overvloed aan mensen. zouden we ook allemaal moeten afschieten en opeten.”
      Als we niet bovenaan de voedselketen stonden zou dat ook gebeuren. Zo simpel is het.

      “ik moet er dan ook even bij zeggen dat ik me een stuk BETER voel sinds ik geen vlees meer eet.”
      In de meeste gevallen omdat je meer groente/fruit eet, niet omdat je minder vlees eet.

      “maarja de meeste vleeseters leven ook ontzettend ongezond! die moeten ook worden geïnformeerd.”
      Klopt. Dat doe ik met elke post die ik schrijf. Dit artikel is echter gericht op vegetariërs, niet op vlees-eters.

      “en scharrel rund tsja. wie koopt dat nou?”
      Steeds meer en meer mensen. In ieder geval veel meer mensen dan jij denkt 😉 We maken steeds bewustere keuzes en ons koopgedrag veranderd ook. Dat is niet te ontkennen.

  9. weet ik wel, alleen er zijn nog genoeg mensen die het niet doen. ik weet veel meer dan je denkt (;

  10. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 90% van de mensen met een b12 tekort vleeseter is. Je kan niet zeggen dat vegans vaker tekorten hebben. Vleeseters zijn vaak de ongezondste eters en hebben daardoor tekorten. Zuren in vlees zorgen er ook voor dat je bvb calcium minder goed opneemt wat lijdt tot een hogere kans op osteoporose. Ik vindt dat je beter onderzoek moet doen voor je zo’n stuk als dit neerzet.

    • Yvonne,

      Wat zijn je bronnen? Ik ben erg benieuwd naar dat wetenschappelijk onderzoek. Geen links naar pro-vegan sites, s.v.p.

      Ik heb ook gezocht naar betrouwbare bronnen over “zuren” in vlees die calcium absorptie verhinderen. Ik kon helaas niks vinden. Kan jij me linken naar een objectieve bron? Ik kon alleen een artikel vinden geschreven door o.a. Campbell, de auteur van ‘The China Study’. Vergeef me, maar dat neem ik niet serieus.

  11. Ik heb nergens gezegd dat elke vleeseter bij de Mcdonalds zit. Dat zat ik ook niet toen ik nog vlees at. Het was slechts een voorbeeld dat je niet iedereen over een kam kan scheren, of het nou vegans of vleeseters zijn. Iets wat jij ook niet zegt te doen, maar je schrijft wel dat vegetariërs lagere ijzerwaarden hebben. Dat verschilt natuurlijk per persoon.

    Al zeg je dat dit artikel is gericht naar de mensen die zonder research vegetarier/vegan willen worden, lees ik toch een aantal dingen waarop ik wil reageren. Zoals dat je zegt dat ik supplementen nodig heb, anders krijg ik een tekort. Dat is simpelweg niet waar. Ik eet al 10 jaar geen vlees en 1.5 jaar veganistisch. Ik neem geen supplementen en ik heb geen tekort, omdat ik gevarieërd eet en er veel tijd/aandacht in investeer. Ik ken mensen die al 30 jaar veganist zijn. De een met en de anders zonder supplementen. Allen zijn gezond.

    Ook zeg je dat mensen zijn gemaakt om alles te eten. Dat zijn ze ook. Aan ons gebit en darmstelsel kunnen we zien dat we zowel plantaardige- als vleesproducten kunnen eten. Maar dat zie ik niet gelijk als een teken dat we dat dan ook maar moeten doen. Ik bekijk het anders: hebben wij die verschillende tanden niet gekregen omdat de mens over de hele wereld woont en niet altijd dezelfde voorzieningen heeft wat betreft dierlijke producten? Hierdoor hebben we altijd kunnen overleven, of we nou veel vlees tot onze beschikking hebben en weinig groenten (zoals de eskimo’s) of andersom (ik heb het hier over vroeger natuurlijk, toen er nog een supermarkten waren). Maar iedereen kan daar natuurlijk zijn eigen visie over hebben.

    Een van de argumenten die je gebruikt om aan te geven dat vlees eten noodzakelijk is voor deze wereld omdat de aantallen koeien, varkens, kippen etc anders te groot zouden worden. Alsof dat door natuurlijke vermenigvuldiging komt! Die dieren worden kunstmatig geïnsemineerd totdat het lichaam totaal uitgeput is.

    Overigens ben ik ook benieuwd of je eenzelfde artikel gaat maken over vleeseters? Over de nadelen ervan? Aangezien ik in een reactie van jou lees dat dit stuk uitsluitend over vegetarisme gaat.

    groeten,
    Grace

    • Hoi Grace,

      Laten we dit voorop stellen: Alles wat ik in dit artikel zeg is als antwoord op FOUTIEVE CLAIMS van vegetariërs die ik lees en om me heen hoor. Op onrealistische gedachtegangen en op oneerlijke propaganda. Dat staat in mijn allereerste zin van deze post. Ik begrijp heel goed dat er gezonde vegetariërs zijn, dat vlees niet ESSENTIEEL is voor onze overleving en dat je ook zonder kan, maar dat kan alleen als je bewust en gevarieerd eet. Niet iedereen doet dat. Als je dagelijks genoeg bepaalde essentiële vitamines binnen wilt krijgen als vegetariër moet je je aan een behoorlijke hoeveelheid producten houden, waar je als vlees-eter maar 1 stuk vlees hoeft te eten. Ik begrijp ook dat te veel vlees nadelige gevolgen kan hebben en dat je met elk dieet gevarieerd moet eten.

      Even van boven naar beneden:

      Overigens ben ik ook benieuwd of je eenzelfde artikel gaat maken over vleeseters? Over de nadelen ervan? Aangezien ik in een reactie van jou lees dat dit stuk uitsluitend over vegetarisme gaat.
      Nee, die maak ik niet. Vegetariërs vallen onder de categorie die een bepaalde voedingsmiddel volledig schrappen, dat verdient speciale aandacht. Alles wat ik schrijf (waaronder mijn boek) komt neer op het feit dat je gevarieerd moet eten. Ik zeg altijd dat TE veel nooit goed is. Dat staat ook in dit artikel. Meer heb ik over dat onderwerp niet te vertellen. Vlees eten heeft geen direct aantoonbare nadelen, tenzij je te veel eet. Hetzelfde geldt voor te veel fruit, suiker, koolhydraten, vet, anything.

      Een van de argumenten die je gebruikt om aan te geven dat vlees eten noodzakelijk is voor deze wereld omdat de aantallen koeien, varkens, kippen etc anders te groot zouden worden. Alsof dat door natuurlijke vermenigvuldiging komt! Die dieren worden kunstmatig geïnsemineerd totdat het lichaam totaal uitgeput is.
      Het was slechts een voorbeeld van wat er zou kunnen gebeuren als we op DIT PUNT allemaal opeens stoppen met het eten van ALLE DIEREN. Tuurlijk hoeven we ze niet te eten. Maar als ze niet gegeten worden, wat dan? Verdampen ze dan allemaal opeens? 🙂 Hoe ze vermenigvuldigen (op dit punt) is ook volkomen onrelevant. Of ze nou gekloond, natuurlijk vermenigvuldigen of uit de hemel komen vallen, het is een feit dat ze bestaan en niet zomaar verdwijnen. Dit hele stuk wil ik sowieso niet verder op in gaan omdat het nutteloos is. Het was slechts een voorbeeld van een eventueel gevolg (naar mijn mening) als we nu zouden stoppen met het eten van alle dieren. Waarom ik dat stuk toevoeg? Omdat sommige vegetariërs (nadruk op sommige, omdat anders iedereen zich weer aangesproken voelt) het een realistische gedachte vinden om de hele wereld maar even te laten stoppen met het eten van dieren. Die gedachte is te gek en ondoordacht voor woorden.

      Ben het eens met je derde alinea, ik noem dit ook kort in het artikel over Paleo. Voor zover ik weet is er nooit een oermens geweest op de wereld die 100% vegetarisch was. In Papoea Nieuw-Guinea aten stammen 70% koolhydraten, maar ook nog dierlijke eiwitten. Ik ben van mening dat 100% vegetarische oermensen het nooit overleefd had. Als je me kunt linken naar betrouwbare bronnen die hier anders over nadenken ben ik er erg in geïnteresseerd (ik leer graag), maar geen links naar vegetarische websites a.u.b..

      Zoals dat je zegt dat ik supplementen nodig heb, anders krijg ik een tekort. Dat is simpelweg niet waar. Ik eet al 10 jaar geen vlees en 1.5 jaar veganistisch. Ik neem geen supplementen en ik heb geen tekort, omdat ik gevarieërd eet en er veel tijd/aandacht in investeer.
      Dat is inderdaad simpelweg niet waar, maar dat zeg ik ook nergens. Dat geef ik als antwoord op vegetariërs die zeggen dat ze supplementen moeten nemen om gebreken aan te vullen, omdat ze dat niet uit hun normale voeding kunnen krijgen. 10 jaar geen vlees, geweldig dat je gezond bent. Super. Maar er zijn ook vegetariërs die ZWARE TEKORTEN hebben en er GEEN AANDACHT aan besteden omdat ze zich er niet van bewust zijn. Voor hen is dit artikel geschreven, niet voor de gezonde vegetariër die al 100 jaar geen steak heeft aangeraakt. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat baby’s van vegetarische moeders met fatale tekorten geboren worden. Ik verzin dat niet. Nogmaals, super dat jij gezond bent, maar niet iedereen heeft die luxe.

      maar je schrijft wel dat vegetariërs lagere ijzerwaarden hebben. Dat verschilt natuurlijk per persoon.
      Yep. Uit vele onderzoeken waarbij ijzerwaarden van vegetariërs worden vergeleken met die van vlees-eters, worden duidelijk die conclusies getrokken. Ik zeg het niet omdat ik dat leuk vind of omdat dat mijn mening is, maar omdat het uit veel onderzoek blijkt.

      Verder wil ik nog toevoegen dat ik het in mijn artikel niet eens heb gehad over eventuele nadelige gevolgen op de hormonen (zoals insuline). Maar dat is ook weer een hele aparte post. Hier nog een ander goed artikel over vegetariërs: http://www.dehormoonfactor.nl/vegetariers-2

  12. even voor de duidelijkheid nog ik eet niet meer fruit/groente dan ik deed toen ik vlees at. ik eet precies hetzelfde. maar deze discussies leiden op zich nergens naar. Wij vegetariërs denken er duidelijk anders over dan jij. en dat is goed want ieder moet z’n eigen mening hebben. maar laten we het allemaal op de manier doen waarvan wij denken dat die goed is. IK vindt dat vlees een overbodig luxeproduct is. (net als bont,leer,wol ect.) omdat wij mensen genoeg andere (soms betere) alternatieven hebben. maar ik denk dat vlees toch het grootste issue blijft. en dat er altijd discussies blijven. ik zou zeggen tegen een vleeseter, koop biologisch vlees, eet het 1 of 2 keer in de week. dan ben je ook goed bezig ZONDER vegetariër te worden zodat jij lekker nog kan genieten van je biefstukje. ik weet dat mensen dit steeds meer doen. en daar ben ik blij mee. maar we zijn er nog lang niet. Toch ga ik door deze post meer rekening houden of ik wel genoeg binnenkrijg dus dankjewel daarvoor Guy (:

  13. Hoi Guy,

    Wat ik me nou nog afvroeg is of jij die propaganda/redeneringen eerlijk waar tegenkomt vanuit vegetariers?
    Mijn ervaring is namelijk keer op keer dat argumenten zoals ‘ja maar wat als iedereen stopt met vlees eten’ en over ‘de wereld redden’ alleen worden aangedragen door vleeseters zelf in discussie met vegetariers. Ik heb ook nog nooit een vegetarier meegemaakt die vleeseters probeerden over te halen. Wel zie ik keer op keer vleeseters die zelf ongevraagd in de verdediging schieten als het onderwerp spontaan naar boven komt omdat je samen gaat eten (dus niet dat die vegetariers er zelf over beginnen).

    Het punt is dat ik me afvraag of jij heel eerlijk kunt zeggen dat jij de argumenten die je bespreekt ook echt van vegetariers hoort. En dat je te maken hebt met propaganda. Ik ben oprecht nieuwschierig of wij nou zulke andere ervaringen hebben.

    Groeten,
    Judith

    • Hoi Judith,

      Ik kan eerlijk zeggen dat ik dat tegenkom, vaak zelfs. Daar is ook een eenvoudige verklaring voor, denk ik.

      Ik lees dagelijks makkelijk 5-6 uur op blogs, wetenschappelijke websites, fora, artikelen, boeken, etc. Dan heb je al gauw te maken met de ‘wetenschap van grote getallen’. Hoe vaker iets de kans krijgt om te gebeuren (onjuiste claims van vegetariërs), hoe groter de kans dat dat voorkomt. Als ik minder uur aan lezen zou besteden, zou de kans ook afnamen. Dat deel lijkt me logisch.

      Verder ontvang ik via m’n blog heel veel mail en Facebook berichten van mensen die vragen hebben, hun mening willen geven, een discussie aan willen gaan of gewoon iets willen zeggen. Daar zitten ook vegetariërs bij en daar hoor ik soms ook tenenkrommende dingen van.

      Propaganda waar iedereen te maken heeft, zoals in het artikel staat, is The China Study. Dat boek is een BESTSELLER en is 90% propaganda en onzin en heeft er wereldwijd voor gezorgd dat mensen vegetarisch werden. Niet allemaal, maar wel heel veel.

      Ik hoor dagelijks absurde dingen. Natuurlijk is misschien 1% daarvan van vegetariërs, maar dat is toevallig waar deze post over gaat.

  14. Hallo Guy,

    Ik quote je even:

    “Yep. Uit vele onderzoeken waarbij ijzerwaarden van vegetariërs worden vergeleken met die van vlees-eters, worden duidelijk die conclusies getrokken. Ik zeg het niet omdat ik dat leuk vind of omdat dat mijn mening is, maar omdat het uit veel onderzoek blijkt.”

    Dit is niet eens een antwoord, maar een herhaling van wat in je artikel staat. Hiermee scheer je namelijk weer alle vegetariers en vleeseters over een kam. Dan kan het wel een uitkomst van een onderzoek zijn, het gaat om een grote groep mensen en we hebben het over het individu.

    Ik quote je nogmaals:

    “Dat is inderdaad simpelweg niet waar, maar dat zeg ik ook nergens. Dat geef ik als antwoord op vegetariërs die zeggen dat ze supplementen moeten nemen om gebreken aan te vullen, omdat ze dat niet uit hun normale voeding kunnen krijgen. 10 jaar geen vlees, geweldig dat je gezond bent. Super. Maar er zijn ook vegetariërs die ZWARE TEKORTEN hebben en er GEEN AANDACHT aan besteden omdat ze zich er niet van bewust zijn.”

    En dit staat in je artikel:

    “Het feit dat een vegetarisch dieet je niet voorziet van genoeg kritische nutriënten, duidt enigszins aan dat het geen geschikt dieet is voor mensen. Als we je op een locatie zetten zonder supplementen, ontstaat er een tekort. Een tekort dat alleen voorkomen kan worden door het eten van dierlijke producten.”

    Daar spreek je jezelf nogal tegen, vind je niet? Je schrijft letterlijk dat het geen geschikt dieet is voor mensen en dat ik een tekort zou krijgen zonder supplementen dat ik alleen kan verhelpen met het eten van dierlijke producten. Hoe verklaar je mijn gezondheid dan? Nee, nu niet weer beginnen dat dit artikel is voor vegetariërs die er met de pet naar gooien want dat zie ik nergens in je stukje staan. Dit komt pas naar boven in de comments.

    “Verder wil ik nog toevoegen dat ik het in mijn artikel niet eens heb gehad over eventuele nadelige gevolgen op de hormonen (zoals insuline).”

    Nou dan heb ik ook een link voor jou van een artikel over de hormonen die dieren worden toegediend en dus in je vlees zitten: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/67709-overgewicht-door-hormonen-in-vlees.html

    En een link met een artikel over alle antibotica in kippenvlees: http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/5100/ongevoelig-voor-antibiotica-door-kip-eten
    Dit artikel heeft ook in meerdere kranten gestaan. Het komt niet van een pro-vegan site dus je kan het gerust aanklikken (:

    “Het was slechts een voorbeeld van wat er zou kunnen gebeuren als we op DIT PUNT allemaal opeens stoppen met het eten van ALLE DIEREN.”

    Come on, dat is een utopie. Ik vind het een beetje raar dat je dit in je artikel noemt aangezien de meeste vegetariërs/vegans wel wel realistisch kunnen denken. Misschien 1 persoon die hier werkelijk in gelooft.

    Overigens vind ik het niet zo’n compleet artikel. Als je toekomstige vegetariers een realistisch beeld wilt geven over deze leefwijze zou je ook wel wat pluspunten mogen benoemen.

    @ Judith: Mijn ervaring is ook dat veel vleeseters vaak in de verdediging schieten als ze erachter komen dat ik vegan ben, terwijl ik zelf hier nooit iets over zeg. En waarom zou ik met “propaganda” komen, daar schiet ik echt niets mee op. Daarintegen hoor ik genoeg “Je gaat heus de wereld niet redden”, “1 hamburger meer of minder maakt echt niet uit”, etc.

    • Hoi Grace,

      Dit is niet eens een antwoord, maar een herhaling van wat in je artikel staat. Hiermee scheer je namelijk weer alle vegetariërs en vleeseters over een kam. Dan kan het wel een uitkomst van een onderzoek zijn, het gaat om een grote groep mensen en we hebben het over het individu.
      Snap hier je punt nog steeds niet mee. Jij bent gezond, geweldig. Ik zal mezelf nogmaals herhalen: uit veel onderzoek blijkt dat vegetariërs (de onderzochte vegetariërs, niet allemaal) vaker slechtere bloedwaardes hebben dan vlees-eters. Punt. End of story. Waarom is het zo moeilijk om dat te begrijpen en accepteren? Ik scheer niet alle vegetariërs over een kam, ik geef graag ongelijk toe en ik heb al vaker gezegd dat er gezonde vegetariërs zijn. Ik geef aan wat er uit onderzoek blijkt. Niks meer, niks minder. Als je daar niet van houdt, is de deur makkelijk te vinden. Of moeten we met ieder artikel, ieder onderzoek en alles wat we zeggen rekening houden met ieder individu en algemeen advies maar gewoon schrappen? Of moet ik achter elke zin (er zijn uitzonderingen) toevoegen?

      Daar spreek je jezelf nogal tegen, vind je niet?
      Not really.. De paragraaf die jij quote is een reactie op het argument: “Alle vitamines/mineralen die ik nu mis kan ik toch uit supplementen halen!” dat vaak gebruikt wordt en 1 regel voor hetgeen dat jij quote in het artikel staat. Als een vegetariër aangeeft dat hij/zij tekorten aan moet vullen met supplementen, is het antwoord dat daarop volgt, het antwoord dat jij quote, gewoon gepast. Er staat in het artikel vaak genoeg dat variatie essentieel is voor iedereen, dat mijn bericht bedoeld is om slecht geïnformeerde mensen te helpen met een keuze te maken, etc. Het feit dat je zo ontzettend defensief over je lifestyle bent, zorgt ervoor dat je minder goed leest 🙂

      Ik zal het nog even een keer eenvoudig omschrijven:
      Onderzoek zegt: vegetariërs hebben vaker een tekort (is een FEIT, hou a.u.b. op met dat proberen te “ontkrachten” door te zeggen dat jij gezond bent, honestly) dan vlees-eters. Dat is 100% logisch voor iedereen die voeding en het menselijk lichaam enigszins begrijpt.

      Vegetariër Jantje zegt: die tekorten kan ik toch aanvullen met supplementen!

      En daaruit vloeit het antwoord:
      Dat klopt, maar toont dat niet gelijk een probleem aan? Een gezond dieet voorziet je van alle nodige vitamines en mineralen uit de voeding die je binnen krijgt. Het feit dat een vegetarisch dieet je niet voorziet van genoeg kritische nutriënten, duidt enigszins aan dat het geen geschikt dieet is voor mensen. Als we je op een locatie zetten zonder supplementen, ontstaat er een tekort. Een tekort dat alleen voorkomen kan worden door het eten van dierlijke producten.

      Snap je? Gelukkig, dan kunnen we dat ook achter ons laten.

      Je links naar vlees met hormonen en dergelijke zijn niks nieuws en zeggen ook niet veel. Biologische producten verhelpen dat en geven je nog steeds de geweldige voordelen van dierlijke producten. Problem solved. Ook geven jouw links aan dat het komt door OVERMATIGE consumptie. Dat ik tegen overmatig ben lijkt me allang duidelijk, of moet ik dat nog een keer herhalen? Ze raden aan om minder vlees te eten, niet om te stoppen met vlees te eten. Dus hoe dat een argument is voor vegetarisme snap ik ook niet goed. Ik moest wel erg lachen om het feit dat “het al in meerdere kranten heeft gestaan”. Het is duidelijker dat je slimmer bent dan dat, dus gebruik dat a.u.b. niet als argument om waarheid te definiëren. Buiten dat alles is die site geen betrouwbare bron. Er staat overal dat onderzoek aantoont dat X, Y, Z — maar waar staat dat onderzoek dan?

      Behalve dat je meer groente/fruit eet en eventueel bewuster wordt van voeding, zou ik nooit iemand aanraden vegetariër te worden. Verder raad ik vegetariërs altijd aan suppletie te overwegen, je kunt beter voorkomen dan genezen. Mijn vegetarische klanten gebruiken dus ook gewoon supplementen. Dus over de ‘voordelen’ zou ik ook geen heel artikel aan wijden 😉

      Ik heb het gevoel dat ik het hierna nog een keer moet herhalen, maar daar hoop ik niet op. Daarom trek ik nog een keer een eenvoudige conclusie voor je: het is een feit waar je niet onderuit kan dat vegetariërs vaak tekorten hebben aan bepaalde essentiële vitamines/mineralen omdat ze geen dierlijke producten eten. Veel van die mineralen/vitamines zitten in dierlijke producten en worden aanzienlijk slechter opgenomen uit plantaardige bronnen. Nog een feit. Dat ik daarmee opeens ‘alle vegetariërs over een kam scheer’ en ze allemaal per definitie ongezond noem is echt te gek en oppervlakkig voor woorden. Of misschien gewoon te defensief.

      Voel je niet zo aangevallen. Als jij gezond bent, laat dit dan lekker helemaal aan je voorbij gaan.

    • Ik wil daar nog het volgende aan toevoegen:

      Om het goed te maken zal ik het artikel uitbreiden. Ik zal toevoegen wat je als vegetariër/veganist ongeveer ELKE dag moet eten om tekorten te voorkomen. Dat toont aan dat je inderdaad gezond kunt blijven zonder supplementen en hoeveel tijd je zou moeten steken in de juiste maaltijden en de juiste hoeveelheden daarvan.

  15. Hey Guy. Omdat er zoveel mensen zijn die je bekritiseren, waar op zich niets ergs mee is, maar toch, wil ik even zegen dat ik wel wat aan dit stukje heb en dat ik het ook goed vind dat je dit met iedereen deelt, niet alleen deze post maar ook al je anderen.

    Voor de rest:
    Aan Grace die zegt:

    Nee, nu niet weer beginnen dat dit artikel is voor vegetariërs die er met de pet naar gooien want dat zie ik nergens in je stukje staan. Dit komt pas naar boven in de comments.

    Het heeft denk ik geen zin om te gaan discusseren over of het er wel of niet in staat. Guy bedoelt dit in ieder geval wel. En al zou hij het pas in de comments er over hebben, wat dan nog? Dan weet je het nu toch? Voor de rest laat ik het praten maar weer aan Guy over, want ik ga niet voor hem spreken of antwoorden geven, want daar heb ik geen verstand van. (Sorry, als ik dat stiekem nu toch een beetje heb gedaan)

    Verder heb ik nog een vraagje:
    Je zegt dat de bronnen van Grace niet betrouwbaar zijn omdat er niet bij staat uit welke onderzoeken deze kranten de informatie halen. Nu weet ik ook niet uit welke onderzoeken jij jouw informatie haalt. En ik zou het dus eigenlijk ook wel leuk vinden als je een paar bronnen onderin zet? Verbeter me maar, als ik dingen zeg die niet waar zijn.

  16. Oke, dankjewel. Ik snap dat nu dat dit waarschijnlijk best veel moeite kost om het te vermelden en het zijn ook een stuk meer bronnen dan ik had verwacht. Niet minder nuttig, maar ik denk niet dat ik ze allemaal ga lezen. Maar toch heel erg bedankt voor een paar van de bronnen. Als ik bij andere artikelen ook bronnen zou willen, hoor je het nog wel!

  17. Ik ben zelf al lang vegetariër, en ik ken echt veel vegetariërs en veganisten (daarmee bedoel ik niet 5, maar tientallen en dat aantal groeit nog steeds). Met uitzondering van 2 personen (waaronder mijn vervelende veganistische broertje en een kraker) ken ik niemand die zich superieur voelt vanwege zijn eetpatroon. Dus ik weet niet waarom vleeseters zich bij voorbaat al aangevallen voelen door vegetariërs en ook meteen in discussie willen (waar ik niet op zit te wachten.). Tuurlijk, hoe chill zou het zijn als niemand meer vlees eet, maar dat moet iedereen voor zichzelf weten.
    Dus ik vind deze post een beetje stemmingmakerij, in plaats van informatief. Jammer, want aan die lijst heb ik wel echt iets, bedankt daarvoor.

    Overigens: ik zou geen vlees meer door mijn keel krijgen, ik vind het gewoon echt walgelijk. Ben er om ethische redenen mee gestopt, zoals je begrijpt 😉

  18. Ik heb een aantal maanden een vegetarische leefstijl geprobeert omdat ik een stille hoop had dat geen vlees eten een positief effect zou hebben op mijn huid. Maar helaas had het niet zo veel effect. Ik voelde me wel gezonder maar dat is omdat ik meer groente en fruit at en niet door het geen vlees eten.
    Zijn er nog verschillen in vlees soorten die gezonder zijn dan andere, is kip bijv. echt beter dan varken(Dit hoor ik namelijk vaak in mijn omgeving)?

  19. Het is leuk om alles uit voeding proberen te halen, maar lang niet altijd nodig. L-carnitine en creatine zijn stoffen die je lichaam zelf aanmaakt. (zouden anders niet alle dieren omnivoor moeten zijn?) Net als Vitamine D, dat door voldoende zonlicht gewoon in je huid wordt aangemaakt. Het enige dat veganisten (dus vegetariërs niet) missen is B-12. Een vitamine oorspronkelijk afkomstig uit poep. De vitamine wordt namelijk aangemaakt in de darm, ook bij mensen. Helaas wordt B-12 in dat stadium niet meer opgenomen dus moet het uit ons voedsel komen. Omdat de hygiëne zo streng is, zit er geen B-12 meer op ons plantaardige voedsel. In vlees, melk en eieren zit het inderdaad nog wel. B-12 is makkelijk te halen uit supplementen die afkomstig zijn van bacteriën, dus – gelukkig – geen poep.

    Wil je dus informeren, doe dat dan NEUTRAAL. Ik lees dat je erg hard probeert om te informeren, maar vooral de negatieve kanten benadrukt en erg je eigen mening laat doorschemeren. Beetje jammer. Maar ik ben de beroerdste niet, dus hier even een paar feiten voor je. Ik ben al ruim 10 jaar vegetariër, en inmiddels een half jaar op de vegan toer. Ik ben kerngezond, mis niets (bloedwaardes perfect) en ben in korte tijd aardig in spiermassa aangekomen door puur eten en flink sporten.

    Essentiële aminozuren krijg ik genoeg binnen, waardoor mijn lijf bovengenoemde stofjes netjes zelf aanmaakt en er niets aan de hand is.

    So there you go. Kijk voor de gein ook eens naar gasten als Derek Tresize en Robert Cheeke. Zien er niet uit alsof ze tekorten hebben 😉

    Overigens worden een hoop bronnen gefinancierd door de melk, vlees en eierindustrie. Let daar goed op, want die onderzoeken kunnen dus heel gekleurd zijn 😉

    • Millie,

      Bedankt voor je reactie. Moet de deur uit voor, jawel, hondentraining dus ik hou het even kort:

      – Sommige stoffen worden inderdaad door het lichaam aangemaakt, maar dat zijn geen optimale hoeveelheden. De voordelen van ~2g L-carnitine per dag uit voeding halen zijn openbaar beschikbaar voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Hetzelfde geldt voor creatine. Het onderscheid wordt nog groter als we kijken naar de benodigdheden voor sporters. Het lichaam maakt voor hen simpelweg niet genoeg aan voor optimale prestatie en gezondheid.

      – Als je met een dieet dat zogenaamd ‘gezonder’ is supplementen moet slikken, is het meteen duidelijk dat we niet over een superieure leefstijl spreken. Jij beweert dit niet met je post, maar er zijn talloze vegetariërs die dat wel doen.

      – Het is mijn blog, natuurlijk komt mijn mening naar voren. Ik ben niet het Algemeen Dagblad 😉

      – Je baseert je claims op anekdotisch bewijs, daar hebben we niks aan als we algemeen advies moeten geven. “Mijn opa is 92 jaar oud geworden en hij rookte elke dag. Daarom is roken prima.” is in dat opzicht precies hetzelfde.

      – Dat een onderzoek gefinancierd wordt door een bepaalde industrie is geen reden om het onderzoek af te keuren of te bevoordelen. Het *kan* het onderzoek belemmeren, maar zolang het ontwerp van een onderzoek in orde is en deze openbaar beschikbaar is, inclusief alle data, kun je het onderzoek prima gebruiken. Een onderzoek afkeuren op basis van de financiering is wel bevooroordeling. Ook hier weet ik dat jij dat niet insinueert. Het is meer informatie voor de overige lezers.

      Zolang het voor jou werkt, keep it up. Je weet waar je het over hebt en je houdt alles goed in de gaten, niks aan de hand dus. Ik zal ook nooit beweren dat het voor niemand kan werken.

  20. Er wordt hier gesmeten met verwijten, argumenten, oorzaken/gevolg…. De waarheid is dat we in een collectief stelsel leven wereldwijd met miljoenen individuele meningen en opvattingen. Hier komt de mijne en niemand hoeft die te bekritiseren want ik berust mij louter op mn mening en geen feiten/onderzoek:

    Ik eet zelf geen vlees sinds 1,5 jaar. Heb dit vervangen door noten, bonen en soya producten en havermout. Voel me hierdoor een stuk gezonder. Logisch, meer groenten beter gevoel. Maar kan niet naast vlees mn groente inname verhogen want dan krijg ik teveel calorieen binnen. Dus mijn conclusie: groente dieet gezonder dan vlees.

    even voor de duidelijkheid: ik train al 17 jaar intensief (lees elke dag) bodybuilding op natuurlijke basis en vlees was altijd mijn vriend.

    Mijn mening is dat je stopt met vleeseten om 3 redenen:
    1) ethisch verhaal
    2) de kunstmatige toevoegingen(darmkanker)
    3) ecologische tekort (35%) wereldwijd

    1) Wat Hitler deed met Joden, doen wij met vee, wereldwijd. Ik vind dat de mens zich onterecht superieur voelt aan alles wat leeft. Als een kip in 6 weken tot een volwassen kip wordt ‘gekweekt’ van 2 kg om vervolgens in een plastic krat getransporteerd te worden naar een slachterij dan vind ik persoonlijk dat dat schofterig en zwaar onethisch is.

    2) Door alle kunstmatige toevoegingen zoals hormonen, antibiotica etc. verhoog je de kans op het krijgen van kankergerelateerde ziektes en hart en vaatziekten.

    3)Wat levert vlees op: economische groei. Wat kost het? wereldwijde verwoesting van ecologische klimaten en tekorten op voedselmarkt.

    En nou weet ik ook wel, Guy, dat dit artikel alleen maar gaat over wat jij schrijft. Mijn mening is alleen maar dat leven zonder vlees kan, mag en geoorloofd is. De ene mens zal tekorten hebben de andere niet. Dat is ongeacht je vlees eet of niet.

    Het zal nooit een feit worden dat je zonder vlees eten niet oud kunt worden. En misschien heeft diegene dan een levenslang tekort omdat hij of zij zich niet goed inleest, maar dat zal niets afdoen aan de leeftijd die diegene haalt.

    Ik zeg: stem partij voor de dieren!!
    Ik ben geen tegenstander van vleeseten, maar wel van concentratievlees. megastal vlees.

    Dat was het.

    • Bedankt voor het delen van je mening Fedor.

      Ik vind echter wel dat iemand die 17 jaar traint absoluut niet kan zeggen: “Maar kan niet naast vlees mn groente inname verhogen want dan krijg ik teveel calorieen binnen”

      Je meent dus dat je je caloriebehoefte zou overschrijden door het toevoegen van groente? Dit kun je niet serieus menen toch? Tenzij je het alleen over aardappelen hebt als je over groente spreekt. Een halve kilo courgette bevat bijvoorbeeld maar 135 kcal.

      Ik denk dat je je versproken hebt of dat ik je verkeerd begrepen heb.

  21. als ik dit even in detail uitdiep, dan bedoel ik daarmee dat ik gekeken heb naar de inname van vlees en deze vervangen heb qua eiwitten en calorieen door bonen en noten. Voor een sporter zijn de eiwitten een leidraad door het eetpatroon dus heb ik die als basis genomen voor de vervanging.

    ik bedoelde dus als ik naast mn vleesinname de groente/noten/soya inname ernaast zou nemen ik een overschot aan voeding zou binnenkrijgen.

    PS: courgettes vind ik niet zo lekker haha

  22. ps2: nogmaals jouw artikel is jouw mening en die deel ik op sommige punten ook wel. Tis nogal een gecompliceerd item en mensen gaan te gauw plat door de bocht. Enige nuance mist soms..

  23. Dag Guy,

    Wat vind je van de kritiek op Denise minger(zie link)?

    http://healthylongevity.blogspot.nl/2012/08/forks-over-knives-and-healthy-longevity.html

    Er worden hier bijvoorbeeld studies aangehaald die de vermeende schadelijkheid van veel proteïne(caseïne), en waar dhr campbell flink fout zou zitten, onderuit probeert te halen. Vind je het weerwoord hout snijden, en waarom?

    Persoonlijk vind ik het lastig om de argumenten tegenover elkaar af te wegen, mede omdat ik geen medische of voedingsachtergrond heb. Toch wil ik voor mezelf het helder proberen te krijgen. Dus je advies, wat het ook moge zijn wordt gewaardeerd 🙂

    • Hey Nico,

      Als ik er vandaag aan toekom lees ik het stuk even door, bedankt voor de link!

    • Hey Nico,

      Ik heb beide links gelezen (was nogal een stuk). Ik heb niet genoeg wetenschappelijke kennis om alle data te analyseren en daar conclusies uit te trekken, dat is niet voor iedereen weggelegd. Om een volledig beeld te krijgen over wat nu de discussie is zou ik ook de documentaire eerst moeten kijken en daarna het artikel van Denise Minger moeten lezen. Met dat gezegd te hebben wil ik je wel mijn mening geven.

      Epidemiologie is een lastig onderwerp, omdat je met zo vreselijk veel factoren rekening moet houden. Als men alleen kijkt naar een enkele factor (consumptie van dierlijk vet/eiwit) en al het andere laat vervallen, komt het voor mij al snel onrealistisch en ondoordacht over. Ik ga ervan uit dat er rond de oorlog veel meer factoren sterk veranderden, niet alleen de consumptie van verzadigd vet uit dierlijke producten. Is er rekening gehouden of überhaupt Of hee gezocht naar andere factoren? Of spreken we van een toevalstreffer waar gelijk met een laser-focus naar gekeken wordt en alles eromheen wordt vergeten?

      In deze zin wordt een andere factor naar voren gebracht: “a large reduction in saturated animal fat and an increase in fruit and vegetable intake”. Zou het dus de aanwezigheid van extra groente/fruit kunnen zijn dat voor de betere gezondheid zorgt en niet de afwezigheid van dierlijk vet? Tuurlijk kan dat. Daarom is epidemiologisch onderzoek zo lastig om duidelijke conclusies uit te trekken. De periodes die het onderzoek hanteert zijn ook vrij groot. Tijdens die periodes is de geneeskunde aanzienlijk verbeterd, men is meer gaan letten op hygiëne, minder gaan roken, etc.

      Er zijn nog meer punten die ik aan zou willen halen, maar deze reactie wordt nu al erg lang. Beide kanten maken goede en slechte punten en er is nog geen duidelijke conclusie. Onze kennis over voeding is nog lang niet waar het zou moeten zijn, dus er komen in de toekomst ongetwijfeld veel nieuwe dingen aan het licht. Ik gok dat de waarheid in het midden ligt. Alles met mate.

  24. Ha guy,

    bedankt voor je reactie. Forks over knives de film gaat hoofdzakelijk over de china study, en over relatie tussen hart en vaatziekten en dierlijk voedsel. Verder ook over processed foods, maar dat dat geen toegevoegde waarde heeft voor je gezondheid, daar zijn wij het beiden over eens. Aangezien je denise minger (en anderen) in haar kritiek op de china study, was ik in de veronderstelling dat je de china study had gelezen. De film is niet meer dan eigenlijk de kern van wat je daarin leest. Wat betreft de bezwaren over epidemiologisch onderzoek, ben ik het deels met je eens. Er zijn tal van factoren die invloed kunnen hebben, en niet alleen dierlijk voedsel. Echter hamert meneer campbell op de biological plausibility. Dus als we via wetenschappelijke studies met dieren bijvoorbeeld de werking van het immuunsysteem kunnen ontrafelen (wat overigens nog lang niet volledig gebeurd is), en epedemiologisch onderzoek laat ook correlaties zien die vergelijkbaar zijn met de dierenstudies, dan versterkt dit elkaar. Hoewel correlatie uiteraard geen causaliteit is, denk ik zelf dat epedemiologisch onderzoek dus wel waarde heeft.

    In jouw artikel van hierboven beweer je: Er is letterlijk totaal geen wetenschappelijk bewijs dat vegetariër worden gezond is.

    Ik ga geen specifieke studies aanhalen maar er zijn dus heel wat links naar wetenschappelijke artikelen die bovenstaande bewering ontkrachten. Dat er naar jouw mening meer overtuigend bewijs is te vinden voor het tegendeel wil nog niet zeggen dat er letterlijk totaal geen bewijs is. Mij lijkt het dat bovenstaande stelling nogal kort door de bocht is….

    • Hey Nico,

      Ik was me er niet van bewust dat Forks Over Knives eigenlijk gewoon The China Study was.

      Uiteraard heeft epidemiologisch onderzoek waarde, maar het ‘bewijs’ dat daaruit volgt is niet sterk genoeg om te zeggen dat vegetariër worden gezond is, of überhaupt gezondheidsvoordelen heeft. ‘Vegetariër’ is overigens ook een vrij algemene term, ik heb het vooral over veganisten, want eieren en melk consumeren zou voor velen al gunstig zijn, vind ik.

      Wellicht dat mijn stelling wat kort door de bocht is, maar ik ben me niet bewust van het feit (volgens jou) dat er onderzoek bestaat waarin een duidelijk causaal verband wordt aangetoond tussen vegetarisme en een betere gezondheid. In ieder geval geen verband dat niet verklaard kan worden door de toename van meer groente en fruit in het dieet.

      Het enige wat ik aan mijn stelling moet veranderen, volgens mij, is het woord ‘gezond’ veranderen in ‘gezonder’. ‘Gezond’ is niet de juiste woordkeuze.

  25. Beste Guy,

    Je kunt niet doen alsof een correlatief verband geen verband is. Als het zo is dat iemand die vegetarisch eet gezonder is, omdat zhij meer groenten en fruit eet, maar niet door het laten staan van vlees, betekent dit nog steeds dat diegene gezonder eet. Het aantonen van een correlatie is dus wel degelijk een verband aantonen.

    Tevens bega je in je artikel dezelfde zonde als waarvan je vegetariërs beschuldigt. “[…]maar creëer voor jezelf geen onrealistische verwachtingen door te stoppen met vlees eten.” Om een eindje verder te zeggen: “[…] IEDEREEN stopt met vleeseten […]” Dit heet ook wel een strawman argument. Dat betekent dat je van de ander een belachelijke positie maakt (in dit geval dat iedereen zou stoppen met vleeseten en ook nog in één keer) en dit weerlegt, wat eenvoudig is, omdat je er al een belachelijke positie van hebt gemaakt. (Ook al zijn er best wel vegetariërs te vinden die zo’n positie innemen, maar je moet het niveau van je stuk laten bepalen door de sterkste argumenten, niet door de zwakste.)

    Verder verloopt je argument langs de lijn: jullie vermoorden ook dieren (ook al zeg je dat je dat niet doet, je hele argument steunt op die stelling). Maar dat is natuurlijk grote onzin. Zoals al eerder gezegd is voor het produceren van diervoeder vele malen meer akkergrond nodig dan voor menselijke consumptie. Dus feit blijft dat zelfs los van die ene koe, het nog eens vele malen meer van de ecosystemen vergt. Verder is het natuurlijk geen argument dat wanneer iemand daar iets aan probeert te doen te zeggen: ‘maar je slaagt niet voor 100%’.

    Overigens is het zo dat veel vegetariërs juist extra op hun voeding letten en daardoor gezonder eten. (Een correlatie is ook een relatie!) Het punt blijft staan, dat het ook nodig is om te doen, dus dat vlees inderdaad essentiële voedingsstoffen bevat, die je dan ergens anders vandaan moet halen. Jammer dat je dit goede punt van je artikel met slechte argumentatie lardeert.

    • Hi Sandra,

      Dit stuk is inmiddels ouder dan een jaar en mijn standpunt is tegenwoordig wat genuanceerder, maar je hebt de tijd genomen om te reageren, dat waardeer ik, dus ik zal hetzelfde doen.

      Het is belangrijk dat je eerst begrijpt wat mijn doel is: mensen informeren voordat ze impulsieve keuzes maken. Het zal voor jou ongetwijfeld geen nieuws zijn als ik zeg dat mensen (veel te veel mensen) belangrijke keuzes maken op basis van een enkele uitspraak ergens in een magazine of op TV. Ik krijg meer e-mails/berichten dan je denkt van mannen en vrouwen, jong en oud, die lezen dat koolhydraten slecht zijn, suikers gevaarlijk zijn, vlees eten slecht is, je alleen maar rauwe voeding moet eten, nooit na 20:00 moet eten, etc. Vervolgens ondervinden ze overduidelijke, negatieve effecten van hun nieuwe lifestyle, maar blijven in het idee geloven dat wat zij doen goed voor ze is. Dit artikel is niet bedoeld voor de intelligentie vegetariër, maar voor de velen die zomaar besluiten al het vlees te schrappen en verder weinig aan hun voeding veranderen. Het kan zijn dat dit volgens jou weinig voorkomt, omdat je wellicht zelf niet zo bent (ervan uitgaande dat je vegetariër bent) en de vegetariërs die jij kent ook niet zo zijn, maar ik zou het daar niet mee eens zijn.

      Ik ben me ervan bewust dat een correlatief verband ook een verband is (vandaar het woord verband), maar het is niet het soort verband waar je direct harde conclusies uit kunt trekken. Veel succesvolle bodybuilders rijden in dure auto’s, dat is een correlatief verband, maar je wordt geen succesvolle bodybuilder door in dure auto’s te rijden. Excuses voor de vanzelfsprekendheid van dat punt, ik bedoel dat niet als belediging van je intelligentie. Je kunt en vlees eten en meer groente en fruit toevoegen aan je voeding. Het beste wat je uit deze correlatie op kunt maken is dat je van meer groente en fruit eten gezonder wordt, ongeacht de aan/afwezigheid van vlees.

      Je tweede alinea: ik zie niet in waar ik een strawman argument gebruik. Ik heb het stuk ook een paar keer doorgenomen, maar heb niet gevonden waar ik stel dat het in een keer zou moeten gebeuren. Dat terzijde, het is geen strawman argument om te stellen dat veel vegetariërs/veganisten een wereld zonder vlees-eters als ideaalbeeld hebben. De grote hoeveelheid propaganda ter bevordering van het vegetarisme spreekt voor zich. Als je echt een goed boek wilt lezen over het onderwerp, geschreven door een ex-veganist, raad ik dit boek aan: http://www.amazon.com/The-Vegetarian-Myth-Justice-Sustainability/dp/1604860804/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1364038363&sr=8-1&keywords=the+vegetarian+myth (kaart alle argumenten vanuit een neutraal standpunt aan)

      Derde alinea: ga ik niet op in, dan doen we wat ik niet wil doen en aangeef in het artikel (een wedstrijd maken van wie meer dieren vermoordt of redt). Echter is het idee dat je de wereld verbetert door geen vlees te eten wishful thinking. Ook dit wordt aangekaart in het boek hierboven.

      Mijn uiteindelijke standpunt is dit: er zijn genoeg goede redenen om geen vlees te eten, maar denk goed na voordat je een hele voedingsgroep schrapt. Om terug te komen op strawman argumenten: veel vegetariërs hebben gekozen voor hun lifestyle op basis van het boek The China Study. Hier probeert Campbell te bewijzen dat vlees eten niet alleen slecht is, maar levensbedreigend. Het gevolg is wat ik in mijn eerste alinea al aangaf. Mensen schrappen vlees en vergeten dit voor andere voedingsmiddelen te vervangen. Je kunt niet onderschatten hoe weinig de meesten weten over voeding.

  26. Laat ik voorop stellen dat ik het heel goed vind dat je mensen (in dit geval vegetariërs of mensen die dit overwegen) informeert over gezonde voeding. Dat het nodig is, ook voor veel mensen die geen vlees eten, daar twijfel ik niet over. Zelfs mensen die denken gezond te eten zonder vlees komen toch nog wel eens in de problemen. ‘The China Study’ ken ik niet, maar ik weet dat er veel oneigenlijke argumenten zijn om geen vlees te eten en ik deel ook je standpunt dat het zeker niet zonder meer gezonder is. Het is een feit dat je goed moet opletten wat je eet, wanneer je besluit het vlees te laten staan. Dat kan niet licht overschat worden. Ik hoop dan ook dat zo veel mogelijk mensen die vegetarisch (willen gaan) eten, je artikel ter harte nemen.
    En juist dit laatste wordt problematisch wanneer je het gaat hebben over (veronderstelde) ethische beweegredenen. Ik zou zeggen, laat die voor wat ze zijn en informeer over het belang van gebalanceerde voeding, zeker als je het vlees wil laten staan. Dan loop je minder risico dat het kind met het badwater wordt weggegooid. Ongeacht welke beweegredenen iemand heeft om geen vlees te eten is het belangrijk gebalanceerd te eten. (Dit geldt natuurlijk ook voor vleeseters, maar daar heb je weer andere stukjes voor geschreven 😉 )
    Trouwens bedankt voor je stukje en je reactie!

  27. Interessant, Guy! Ik eet sinds een paar jaar vrijwel geen vlees meer, omdat ik o.a. liever niet meer met de bio-industrie mee wil doen. Ben me verder erg bewust van het feit dat alles wat van weinig naar veel naar heel erg veel gaat, gewoon massa-industrie wordt en op een of andere wijze negatief bijdraagt! De hardst schreeuwende vegetariërs surfen bij wijze van spreken vervolgens vrolijk het internet over op hun Ipads, Iphones, Samsungs, etc…waarvan we de achtergronden wel kennen en die zijn niet zuiver en dan hebben we het zelfs over mensen die de dupe zijn!!!

    Ik train twee tot drie maal per week. Ik eet minimaal twee keer per week vette vis, zoals sardines en makreel. Ik eet eieren, kaas, quinoa, boekweit, zilvervliesrijst, havermout, tutti frutti, rozijnen, veel groenten, pinda’s, 2 x per week soja vleesvervangers (al wil ik meer over gaan op tempeh, dus gefermenteerde soja), etc. Ik bak vnl. in coconut cream, arachide olie en gebruikt over salades olijfolie en kruiden. Ik drink voldoende water, groene thee, af en toe koffie en vnl. in het weekend wat alcohol (met mate) en tijdens het trainen gebruik ik sportdrankjes op de sportschool zonder suiker en aspartaam, maar met o.a. L-Carnitine, vitamines B1, B6 en B12. Oh ja, ook nog Whey Perfection proteïneshakes (Body & Fit)…Ik probeer ook te letten op het zuur-base evenwicht in m’n voeding. Ik ben eigenlijk nooit ziek, voel me fit en gezond! Enjoy ur day!:-)

    • Goede reactie Erik, bedankt. Klinkt allemaal goed, al zou ik me geen zorgen maken om de mythe die men ook wel het zuur-base evenwicht noemt. Tenminste, het zuur-base evenwicht is geen mythe, maar de hele hype met betrekking tot voeding en de positieve/negatieve invloed hierop is dat wel.

  28. Heb je daar (zuur-base) toevallig ook al iets over geschreven, Guy? Ik stress er sowiezo niet over. Stress verzuurt ook!;-)

    • Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je gratis mijn ebook. Daar staat een hoofdstuk in over het zuur-base evenwicht in (geschreven door Chi L. Chiu)

  29. hey guy,

    dit artikel is inmiddels al meer dan een jaar oud, en heb de reacties al goed doorgenomen, maar ik zit met een persoonlijke kwestie, dus vandaar een reactie op dit artikel.
    Door de jaren heen heb ik geconstateerd dat met het eten van vlees m`n maag heel erg op speelt. Ik heb het in diverse situaties en in combinatie met verschillende andere voedselgroepen getest. Uit overweging daardoor heb ik gekozen minder vlees te eten. Ik eet niet ‘nooit’ vlees, maar koop het in principe zelf niet, het is meer als ik op een uitnodiging ben en ik het voorgeschoteld krijg dat ik het niet weiger. Ik vind mezelf ook geen vegetarier, maar vind het ook vervelend om aan mensen uit te leggen wat de consequentie op mijn darmen is als ik voor een vlees-vrije maaltijd kies. Resultaat is dus dat ik me voornamelijk op vis richt en wellicht 1 a 2x per maand vlees eet (waar ik die avond meteen spijt van heb).

    Het punt is dat ik wel de ijzers en eiwitten heel erg nodig heb. Van jongs af aan heb ik al last van lage ijzerwaarden. Ik sport regelmatig, 3 tot 4 keer in de week, een aantal jaar deed ik voornamelijk veel aan hardlopen en lessen, maar sinds 6 maanden ben ik meer in de weightroom te vinden. nu doe ik dus 2x 40-45 fullbody krachttraining en daarnaast 1 of 2 keer cardio en 1 maal yoga voor de ontspanning.

    Mijn vraag aan jou is nu, wat kan ik het beste doen om wel aan de benodigde voedingsstoffen te komen? Ik ben namelijk ook nog een popje dat geen ei lust (al sinds ik klein ben heb ik een afkeer) maar ik probeer het soms te combineren door iets te maken waar ei in verwerkt is. Verder eet ik consistent dingen als quinoa, lijnzaad, noten, chia zaadjes, en veel groente en fruit. Toch ben ik vaak licht in m`n hoofd en zou ik graag concrete tips of ideen willen over wat ik nog meer tot me kan nemen om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen zodat ik me optimaal voel, en ook optimaal resultaat kan boeken?

    Mocht je advies hebben, zou ik het heel erg op prijs stellen
    Met Vriendelijke Groet

  30. Tis even een oude koe uit de sloot, maar ik las de reacties door en moest even reageren op het McDonalds gebeuren. McDonalds heeft ook salades, ook zonder vlees. Iedereen kan in principe bij de Mac eten, zowel mensen die vegetarisch zijn, veganistisch als vlees eten, maar ook krachtsporters en mensen die willen afvallen. Gewoon een kwestie van (goede) keuzes maken. Het idee dat iedereen een supersize big mac menu moet nemen is ook zo’n stereotypisch iets.

    Goed artikel weer! Erg interessant, al blijf ik lekker vlees eten. Ethisch gezien snap ik het wel dat mensen dat niet doen, maar ik krijg vaak het idee dat de mensen waar “wij als vleeseters” respect voor hebben juist geen respect voor ons kunnen opbrengen. Maar goed, dat is ook net hoe een mens in elkaar steekt.

  31. Ruben Philipsen

    Persoonlijk ben ik al 26 jaar vegetariër, inmiddels 44 jaar en vader van twee gezonde dochters. Ik heb persoonlijk dus geen wetenschappelijke bronnen nodig om aan te tonen dat je niets hoeft te eten dat uit zichzelf gelopen, gekropen of gezwommen heeft om een gezond leven te leiden.
    Vlees is in mijn optiek onethisch. We gaan ervan uit dat we als mens het recht hebben dieren te doden omdat het onze ‘natuurlijke’ staat van zijn zou zijn. Maar dat geldt volgen mij ook voor een hoop andere zaken in ons bestaan maar daar ontkennen we dat liever omdat het ons niet zo handig uitkomt als ‘moderne’ mens. Feitelijk zou iedereen zelf z’n stukje vlees moeten bejagen aangezien de wijze waarop het nu gebeurd volledig a-natuurlijk. Vlees staat voor de consument los van het het dier en het bijkomende lijden van dat dier. Het is een abstract stukje weefsel geworden, keurig verpakt en ‘clean’. De vleesindustrie verkondigt bij monde van de overheid dat vlees ‘gezond’ zou zijn en liefst dagelijks gegeten zou moeten worden.
    Een ander ethisch dilemma is het gegeven dat men bijvoorbeeld wél varkens denkt te mogen eten maar verontwaardigd is wanneer bepaalde Aziaten honden op het menu zetten. Een varken is veel intelligenter dan een hond dus what’s the problem?
    Ook niet onbelangrijk is de erg onverantwoorde ‘productie’ van vlees. Zo is er 7 kilo graan of soja nodig voor slechts één kilo vlees. Daarvoor wordt dagelijks het nodige oerwoud gekapt om voldoende landbouwgronden te creëren. Gemiddeld kost de ‘productie’ van één kilo vlees dan ook nog eens zo’n 10.000 liter water!
    Persoonlijk heb ik de afgelopen 26 jaar niets aan supplementen geslikt omdat dat eenvoudigweg niet nodig was en is. Verder lees ik: “Door een gebrek aan omega 3 hebben veel vegetariërs een te hoge concentratie van omega 6 in hun lichaam. Er blijkt steeds vaker uit onderzoek dat te hoge concentraties van omega 6 voor allerlei ziektes zorgt, waaronder hart- en vaatziektes.” Ik heb me over een periode van jaren inmiddels regelmatig via de huisarts in het ziekenhuis laten testen en heb nergens gebrek aan.

    Het feit dat ik al 26 jaar geen vlees eet heeft mij bewuster gemaakt van mijn voeding en mijn relatie met mijn leefomgeving. Daarbij valt mij op dat vleeseters zich bij voorduren beroepen op de hoegenaamd ‘gezonde’ kwaliteiten van vlees en het ‘natuurlijke’ ervan. Persoonlijk zie ik de mens als een evolutionair wezen dat met zijn verstand kan bedenken dat hij bepaalde zaken niet langer nodig heeft omdat er voldoende alternatieven voor handen zijn of gecreëerd kunnen worden. Dát maakt ons mens.

  32. Beste Ruben,

    ik ga deels mee in hetgeen je schrijft. Maar je gaat wel kort door de bocht om het op jezelf te projecteren. Ieder lichaam werkt anders en heeft andere gebreken en kwaliteiten.

    Ik eet zelf een half jaar weinig vlees en vis en het andere half jaar elke dag. Ik ben van mening dat wanneer je veel sport en vegetarier bent en dan ook nog eens geen supplementen inneemt ter ondersteuning dat je afbraak doet aan wat gezond is voor het lichaam.

    Ik ken jou achtergrond niet enhet feit dat je nu 44 bent zegt dus ook nog niets of het gezond is of niet. Ik ken mensen die al 15 jaar drugs gebruiken, veel drinken ongezond leven en ook een positieve uitslag krijgen bij het ziekenhuis.

    Het grote punt waar ik het echt eens ben met je is dat we onze leefomgeving steeds kunstmatiger gaan maken wat ziektes als kanker in de hand werkt. En dat is een kwalijke zaak. Vegetarisch leven is absoluut niet verkeerd of ongezond maar wel in verhouding tot wat je dagelijks doet.

    Het feit is ook dat als je in economische welvaart verkeert, wat wij gemiddeld hebben in westerse landen, dan ga je ineens over dit soort vraagstukken nadenken. Wanneer je in India op het platteland woont, heb je deze vraagstukken niet en emoties bij het slachten van dieren.

    Maar het feit dat je geen vlees eet maakt je inderdaad bewuster van je omgeving. helemaal mee eens!

  33. Patrick

    Kip en vis zijn wel vlees. Het zijn net zo goed levende dieren, dat is allemaal aangepraat dat het geen vlees zou zijn.
    En niet iedereen propageert onder de vegetariërs. Dit om radicalisering even tegen te spreken. Zou niet iedereen over één kant scheren, dat is link.