Als je Alan Aragon kent, hecht je vrijwel ongetwijfeld waarde aan wat hij te zeggen heeft over voeding en training. Mocht je hem niet kennen, is dit een goede introductie tot zijn denkwijze. Zijn boek ‘Girth Control’ is een absolute aanrader.

Deze lijst is niet altijd even geschikt voor mensen die snel op hun tenen getrapt zijn of er niet van houden als hun overtuiging bekritiseerd wordt. Net als ik hecht hij geen waarde aan anekdotisch bewijs, fabeltjes en blindelings afgaan op wat anderen zeggen.

 • Het merendeel van gezondheidsfreaks geeft honderden euro’s per maand uit aan nutteloze supplementen, maar geven geen cent uit om feiten te leren over het menselijk lichaam.
 • Mensen die vooraan lopen in de mars tegen melkconsumptie hebben meestal in zekere mate een allergie of intolerantie voor lactose. Vervolgens nemen ze het initiatief om hun persoonlijke problemen op de wereld om zich heen te projecteren. Ga lekker gek doen in je biologische tarwegrasveld en bespaar ons je zelfingenomen kabaal.
 • Hou je ogen gericht op JEZELF. Het is prima om geïnspireerd te worden door andermans lichaam, maar je moet je eigen standaarden bepalen. Mensen hebben de neiging om te fixeren op hun eigen zwakke punten en zich tegelijk te obsederen over de sterke punten van anderen. Dat is een garantie om voor altijd gefrustreerd te blijven. Het is een gezondere aanpak om je eigen sterke punten te erkennen en die als meetpunt te gebruiken om je zwakke punten te verbeteren. Leer jezelf een schouderklop te geven voor de verbeteringen in je leven. Hou je ogen op JEZELF en laat andermans prestaties niet jouw obsessies bepalen.
 • Doe dingen zoals jij ze zelf wilt doen. Iedereen heeft wel advies om te geven aan je, en het is belangrijk om er in ieder geval naar te luisteren, maar uiteindelijk moet je dat advies aanpassen en gebruiken naar je eigen verstand. Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, probeer ik niet standvastig dogmatisch te zijn met wat ik anderen leer. In veel gevallen is hetgeen dat je weet praktisch verwaarloosbaar vergeleken met hetgeen dat nog onbekend is. Na verloop van tijd zul je je lichaam als geen ander leren kennen en wat de een misschien verkoopt als natuurlijke wet zou uiteindelijk door jou als idee om te overwegen opgevat moeten worden.
 • Trainings- en voedingsschema’s die je van “experts” krijgt hoef je niet altijd tot op de letter te volgen, zeker als je al ervaren bent. Beginners die geen idee hebben wat ze moeten doen kunnen wellicht een script volgen waar ze niet van afwijken, aangezien het alternatief niet beter is. Maar als je al ervaren bent en veel beter begrijpt hoe je als individu op bepaalde prikkels reageert, zul je altijd wat speling moeten houden voor persoonlijke aanpassingen. De beste programma’s en routines dienen op zijn best als basis om een persoonlijk plan op te kunnen stellen, aangepast naar je individuele situatie.
 • Trek fitnessadvies van anderen in twijfel. “Waarom” is een van de krachtigste woorden om in je vocabulaire te hebben. Als je de redenering achter bepaald advies in twijfel trekt, zul je zien dat het antwoord heel vaak “gewoon, daarom.” is. Dat kan dergelijk advies dus van behulpzaam tot gevaarlijk tot een volledige verspilling van je tijd maken. Ik moedig mijn cliënten, studenten en collega’s altijd aan om iedereens advies in twijfel te trekken en te ondervragen, inclusief dat van mij. Ik ben ervan overtuigd dat als je beter in staat bent mentaal scherper te worden, je er ook fysiek scherper uit zal kunnen zien.
 • Wetenschappelijk onderzoek is niet vrij van vooroordelen. Het is niet vrij van financiële belangen. Het is niet vrij van fouten in het ontwerp van het onderzoek en het is niet perfect. Het is echter wel het beste hulpmiddel dat we hebben om dichter bij de werking van het menselijk lichaam en de werking van de natuur te komen. Hoe onvolmaakt onderzoek ook is, het is vele malen beter dan geruchten en sportschool dogma.
 • Heel veel mensen die van fitness & bodybuilden houden hebben de onproductieve neiging om in zwart en wit extremen te denken. Van bepaalde voedingsmiddelen maken ze een zondebok, terwijl ze anderen onrealistisch ophemelen. Ze zien zelden de link tussen de verschillende componenten waaruit het grote geheel bestaat.
 • Het onderhouden van een bepaald niveau van vooruitgang is absoluut een goed doel om te hebben. Sterker nog, mensen zouden bewust plateaus in hun routines moeten verwerken. Iedereen haat het om dit te horen, maar plateaufases zouden steeds langer moeten worden. Als je een stap terug neemt en erover nadenkt, is het uiteindelijke doel dan ook niet gewoon een soort plateau? Het is heel logisch om je lichaam regelmatig te leren onderhouden. Iedereen is zo vastbesloten om voortdurend zichzelf vooruit te forceren, dat het hun uiteindelijk terughoudt.
 • Wees niet overdreven zuinig met de rust die je van het trainen neemt. De carrières van sporters staan bekend als tijdbommen. Er zijn drie manieren waarop je lichaam aangeeft dat je rust moet inlassen: Vermoeidheid, ziektes en blessures. Vermoeidheid is wat bedrieglijk, omdat het zich vaak manifesteert als een permanente rem op vooruitgang of het vermindert kracht of uithoudingsvermogen. Er zijn heel veel sporters die voortdurend verkeren in een staat van vermoeidheid en dat is verdomd zonde. Ziekte en blessures zijn klassieke voorbeelden van gedwongen pauzes. Het beste wat je kunt doen is om het, niet een enkele, maar meerdere stappen voor te zijn door een week lang volledig uit te rusten. Ik bedoel dat je niet eens in de buurt van de sportschool moet komen, ongeveer elke 8ste tot 12de week dat je traint.
 • Er is nooit iemand geweest die zijn fysiek is kwijtgeraakt door periodiek een week rust in te lassen. Daarentegen zijn er genoeg mensen die hun geweldige lichaam niet lang zullen kunnen onderhouden omdat ze last krijgen van hun schouders, ellebogen en knieën.
 • Trendy diëten en manieren van diëten moet je vermijden (en uitlachen). Koolhydraten sturen je de hel in. Suiker is slechter voor je dan cocaïne. Vet is niet meer de boosdoener, dus nu is het tijd om een liter visolie te drinken bij elke maaltijd. Eiwit is je reddende engel, eet er zo veel van als je wilt. Als het uit voeding geïsoleerd is en in een pil wordt gestopt, MOET het wel beter zijn voor bodybuilden. Kom op. De beste genezing tegen de dwang om trendy diëten te proberen is een combinatie van geduld en realistische verwachtingen met betrekking tot je vooruitgang.
 • Hou op met mierenneuken. Het mooie van eten is dat, in tegenstelling tot drugs, de fysiologische effecten noch acuut noch zo veelbepalend zijn dat het extreem micromanagen rechtvaardigt, zeker als het gaat om maaltijdtiming ten opzichte van je training. Een half uur verschil hier en daar zal echt niet de kwaliteit van je fysiek bepalen.
 • De eerste regel van maaltijdtiming is: aan je dagelijkse voedingsbehoeftes voldoen is VEEL belangrijker dan maaltijdtiming.
 • De tweede regel van maaltijdtiming is: aan je dagelijkse voedingsbehoeftes voldoen is VEEL belangrijker dan maaltijdtiming.
 • De fitness- en voedingsindustrie is een broeiplaats voor obsessief-compulsieve stoornissen. De ironie is dat veel dingen waar mensen zich druk om maken simpelweg geen invloed hebben op resultaten en daarom geen seconde aandacht waardig zijn.
 • Je zorgen maken om hoeveel vet je kwijt bent geraakt tijdens cardio, is ongeveer net zo logisch als je zorgen maken om hoeveel spiermassa je hebt gekweekt tijdens krachttraining.
 • Ik eet bijna elke dag van de week drie hele eieren, dus wat de American Heart Association betreft, blaas ik langs ze als Stevie Wonder langs een stopbord.
 • Moeder Natuur trekt een pijnlijk gezicht elke keer dat een eidooier in de prullenbak belandt.
 • Als je erop moet kauwen, is het niet anabolisch. (sarcasme over post-workout shakes)
 • Hoe beter iemands genen zijn, hoe imbecieler hij is.
 • Vermijd voedselvermijding.
Author

Comments are closed.