Wil jij medelijden voor het creëren van een leven dat je niet wilt, of wil je bewonderd worden voor het creëren van wat je wel wilt?

Wat ik waarschijnlijk de belangrijkste stap vind bij het stoppen met negatief denken is om dat ongewenste gedrag geheel los te koppelen van je identiteit. Een veelvoorkomend probleem onder negatievelingen is dat ze zichzelf identificeren met de negatieve gedachten in hun hoofd. Wellicht ben je al op het punt waarop je zegt: “Ik ben me ervan bewust dat ik verantwoordelijk ben voor mijn negatieve gedachten, maar ik weet niet hoe ik moet stoppen met zo vaak negatief denken.”

Dat klinkt misschien als een goede stap en dat is het ook enigszins wel, maar het is ook een valkuil. Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen over je gedachten, maar je wilt absoluut vermijden dat je jezelf identificeert met de negatieve gedachten tot het punt dat je jezelf ervan de schuld gaat geven en je uiteindelijk nog slechter voelt.

Een betere gedachte dan degene hierboven is bijvoorbeeld: “Ik ben me bewust van de negatieve gedachten die nu door m’n hoofd gaan, maar zo ben ik gewoon niet, die gedachten zijn mij niet. Zodra ik me bewust word van die gedachten heb ik de mogelijkheid ze te vervangen met positieve alternatieven.” Je hebt de mogelijkheid je gedachten te resetten, maar de kunst is om je bewustzijn buiten het veld van verwijting te houden. Realiseer je dat de gedachten die door je hoofd gaan niet jou zijn. Het zijn slechts gedachten die door een bewust tussenkanaal stromen.

Ondanks dat je gedachten jou niet zijn word er altijd veel gezegd dat als je bepaalde gedachten keer op keer herhaalt, ze je geest en leven in grote mate beïnvloeden. Er wordt zelfs gezegd dat je het resultaat bent van de totaalsom van je gedachten, maar daar valt over te discussiëren.

Neem als voorbeeld hoe de voeding die je binnenkrijgt invloed heeft op je fysiek. Je wordt niet letterlijk je volgende maaltijd, maar die maaltijd heeft invloed op je fysiek en als je die maaltijd vaak genoeg eet zal dat op lange termijn een zeer grote impact hebben op je lichaam. Je lichaam verlangt en verwacht die maaltijd op een gegeven moment. Het belangrijke punt is dat je lichaam en geest, ondanks de grote invloed van die maaltijd, nog steeds los staan van elkaar, en het is altijd mogelijk voor je om te veranderen wat je eet. Daar zal je lichaam dan ook weer aan gaan wennen en op een andere manier reageren.

Dat is precies waarom negatief denken zo verslavend is. Je geest verwacht en verlangt op een gegeven moment zelfs naar die gedachten die je jezelf al zo lang voert. Je verandert gewoon in een magneet van negativiteit.

Dit is een hele lastige situatie om jezelf uit te redden, omdat negatievelingen zichzelf in stand houden met al hun negatieve gedachten. Negatieve ervaringen voeden namelijk je negatieve verwachtingen die op hun beurt wederom negatieve ervaringen aantrekken.

Eerlijk is eerlijk, de meeste mensen in deze situatie komen hier de rest van hun leven niet of nauwelijks nog uit. Zo moeilijk is het om er volledig van af te komen. Negatieve mensen willen vaak ook niet geholpen worden en genieten ervan om slachtoffer te spelen en maken van klagen een dagelijkse gewoonte. Al zouden ze het tegen hun negativiteit opnemen, dan zullen ze zichzelf nog steeds onbewust identificeren met hun gedachten. Als je jezelf verwijt van te negatief zijn voed je dat patroon alleen maar, je helpt het niet.

Ik ben ervan overtuigd dat mensen die dit patroon willen doorbreken dat pas doen als ze een verandering in hun bewustzijn ervaren. Je moet je bewust worden van het feit dat je vast zit en een slag aangaat die je niet kan winnen. Tegen je negativiteit vechten en jezelf ermee blijven identificeren is simpelweg een eindeloze weg. Sta er heel even bij stil. Als het zou werken om boos op jezelf te worden als je negatief denkt en bent, zou het dan al niet maanden of jaren geleden gewerkt hebben? Je investeert veel frustratie en energie in boos zijn op jezelf. Ben je ook maar een stap dichter bij een oplossing?

Het allerbeste wat je kan doen is de strijdbijl neerleggen en jezelf volledig overgeven. In plaats van negativiteit uit je hoofd proberen te forceren moet je de aanwezigheid erkennen en accepteren. Dit heeft namelijk precies het gewenste effect; je bewustzijn ontwikkelen.

Het is heel goed mogelijk om de negatieve gedachten te erkennen en ze daarmee te overtreffen. Sta hun bestaan toe en observeer ze. Die gedachten staan immers los van jou als persoon.

Je kan jezelf zien als een berg en de negatieve gedachten als wolken. Wolken raken bergen en zijn vaak genoeg aanwezig, maar een berg blijft sterk en onbewogen aan de grond staan. De wolken hebben er simpelweg geen invloed op. Er wordt ook gezegd dat je geest werkt als een hyperactieve aap. Hoe meer je het gedrag van de aap voedt door ermee te spelen en vechten, hoe meer hyperactief de aap wordt. Vergeet het vechten en observeer de aap van een afstand totdat hij zichzelf uitput en ermee stopt.

Realiseer je ook dat dit de reden is van je bestaan, je huidige leven leiden als mens. De reden dat je hier bent is het ontwikkelen van je bewustzijn. Als je vast zit in negativiteit is het JOUW taak om je bewustzijn te ontwikkelen tot een punt dat je gefocust kan blijven op wat je wil en de negativiteit kan vervangen voor positieve alternatieven. Het kan zijn dat het je hele leven duurt om zo ver te komen, maar dat is geen probleem, het is geen wedstrijd. Als je niet tevreden bent met wat je nu ervaart is dat omdat je nog niet de vaardigheid hebt om bewustzijn te creëren. Het mooie is dat dat ook niet erg is, want je bent hier om dat te ontwikkelen. Je ervaart precies wat je hoort te ervaren zodat je ervan kan leren.

Als je nog jaren nodig hebt om van negatief denken af te komen, neem alle tijd. Bewustzijn creëren is een grote verantwoordelijkheid en het kan zijn dat je daar nog niet klaar voor bent. Tot die tijd zal je dan het patroon van negatief denken vasthouden en jezelf van belangrijke ontwikkeling weerhouden. Het is natuurlijk een ontmoedigend idee dat jij de enige schepper bent van alles in je huidige realiteit. Wat ga je van je leven maken? Stel je voor dat je een fout maakt. Wat als je er een grote puinhoop van maakt? Of het ergste; wat als je je uiterste best doet en faalt? Al die twijfels en onzekerheden houden je altijd in je negatieve patroon, zodat je verantwoordelijkheid kan blijven vermijden. Dat is de makkelijkste uitweg.

Helaas heeft vermijding ook gevolgen. De enige manier dat jij als schepper verantwoordelijkheid over jouw creaties kan ontkennen, is door te ontkennen dat je daadwerkelijk niks creëert in je huidige realiteit. Dat betekent dat je je eigen creatieve energie tegen jezelf moet gebruiken als een God die zijn krachten gebruikt om zichzelf machteloos te maken. Je krachten gebruiken om jezelf zwak te maken.

De reden dat je momenteel vast zit in een negatief patroon is hoogst waarschijnlijk omdat je daar op een bepaald punt zelf voor gekozen hebt. Je besloot toen dat volledige verantwoordelijkheid nemen over alles wat jij hebt gecreëerd in je leven veel erger zou zijn. Je hebt toen van je eigen geest een vijand gemaakt puur om je verantwoordelijkheid te vermijden. Je zal ook vast blijven zitten in dat negatieve patroon, totdat je klaar bent om weer wat verantwoordelijkheid op jezelf te nemen.

Negativiteit hoeft niet permanent te zijn. Je hebt volledig de vrijheid om voor het tegenovergestelde te kiezen. Dit gebeurt in de realiteit niet in een keer, maar stap voor stap. Je accepteert en omarmt meer en meer verantwoordelijkheid over je leven.

Dat is de echte oplossing voor negativiteit: verantwoordelijkheid. Je moet tegen jezelf zeggen, en het menen: “Ik wil meer verantwoordelijkheid accepteren voor alles in mijn leven.”

Het kan zijn dat je je ongemakkelijk voelt bij sommige punten op de lijst of dat het je gedachtegang compleet omgooit, maar dingen zijn zoals ze zijn. Hier zijn een paar voorbeelden van wat ik bedoel met verantwoordelijkheid accepteren:

 • Als ik ongelukkig ben komt dat omdat ik het creëer.
 • Als er een probleem is in de wereld waar ik iets aan kan doen, ben ik er verantwoordelijk voor om het op te lossen.
 • Als iemand om me heen hulp nodig heeft is het mijn verantwoordelijkheid die persoon te helpen.
 • Als ik iets wil is het aan mij om het waar te maken.
 • Als ik iemand in mijn leven wil is het aan mij om die personen aan te trekken en hen een kans te geven deel te worden van mijn leven.
 • Als ik niet blij ben met mijn huidige omstandigheden, moet ik die omstandigheden veranderen.

Aan de andere kant helpt het natuurlijk ook om verantwoordelijkheid te nemen over de positieve dingen in je leven. Er zijn weinig positieve dingen die je zomaar even overkomen. Jij hebt dat gecreëerd en daar moet je trots op zijn.

Geef jezelf een schouderklop, maar voel je niet verplicht om te doen alsof je iets leuk vindt wat je duidelijk haat. Neem wel voor alles verantwoordelijkheid voor zover je daar klaar voor bent.

Negatief denken is gewoon het ontkennen van verantwoordelijkheid en blaam is nog een manier om voor jou verantwoordelijkheid te vermijden. Je bewustzijn ontwikkelen is een geweldige verantwoordelijkheid, maar ik vind het een van de beste eigenschappen van de mens. Er is niks dat tipt aan het creëren van een leven vol geluk, ook al moet je verantwoordelijkheid nemen voor alle slechte dingen tot nu toe. Een baan die je haat, een lichaam waar je niet naar kan kijken in de spiegel. Dit zijn keuzes die je maakt en het tegenovergestelde is mogelijk.

Als je jezelf de volgende keer weer betrapt op negatief denken, stop dan even en vraag aan jezelf of je door wil blijven gaan met verantwoordelijkheid vermijden of dat je klaar bent om er weer een beetje van in je leven op te nemen. Misschien ben je er wel klaar voor meer verantwoordelijkheid te nemen, misschien ook niet, maar maak al die keuzes altijd bewust.

Author

8 Comments

 1. Goed artikel Guy! Je moet de ‘mindset’ hebben om te groeien. Dit is een mooi boek hierover:
  Switch – How to change things when change is hard

 2. Thanks Michael.

  Dat is een goed boek inderdaad, maar niet mijn favoriet over het onderwerp.

  Mijn absolute voorkeur gaat uit naar ‘The 7 Habbits of Highly Effective People’ en ‘Buddhism Plain and Simple’

 3. Beste Guy,

  goed artikel! Ga het de komende weken nog een paar keer lezen, was vroeger nogal goed in het zelf motiveren, laatste tijd gaat dat minder…

 4. Hoi Guy,
  ik wou even kwijt dat dit artikel precies gaat over datgene waar ik momenteel mee bezig ben en veel dingen verhelderd. Een steuntje in de rug zonder vreemde theorieën en spiritueel gedoe. Verder zijn al je andere artikelen ook erg handig en duidelijk. Ga zo door!

 5. dit heeft mij erg geholpen. ik loop nu al een paar jaar met deze gedachten rond en zoek een goede manier om dit op te lossen en er tegen te vechten.

 6. A.R.E. Noordegraaf

  WoW Guy, je artikel komt zo op het precieze moment. Ik zit ik zo’n negatieve mind set; negatieve gedachten blijven zoveel sterker hangen dan positieve. Ik heb heel lang de neiging gehad andere daarvan de schuld te geven en mij af te sluiten. Ik heb het gisteren zelfs uitgemaakt met mijn vriend, waarvan ik nu zo veel spijt heb. Ik realiseer mij nu dat het aan mijzelf ligt en dat ik inderdaad verantwoordelijkheid moet nemen. Stap die ik nu wil ondernemen is hulp zoeken. Ik hoop dat ik dan meer verantwoordelijkheid kan nemen en dat ook de love of my life mij terug wil????

 7. waarom moet ik verantwoordelijkheid nemen over mensen die zelf geen verantwoordelijkheid nemen over hun leven??