Zoals ik in deel 1 van deze serie bespreek, bevat de fitnessindustrie veel leugens en overdreven uitspraken, waardoor een realiteitscheck zo nu en dan noodzakelijk is voor veel personen. Je genetische potentie om spiermassa op te bouwen vind ik hier een belangrijk onderdeel van.

De eerste vraag is eigenlijk meteen: “Waarom zou ik willen weten wat mijn genetische potentie is?”

Dat is een goede vraag en is niet voor iedereen belangrijk. Het is echter wel goede informatie om in het achterhoofd te houden voor iemand die realistische (eind)doelen wilt stellen. We kijken allemaal op tegen professionele of amateur bodybuilders, maar ook fitnessmodellen met waanzinnige fysieken en vergeten daarbij dat een overgroot deel van deze mensen anabolen gebruiken. Als jij als doel armen van 50 cm wilt ontwikkelen, met een vetpercentage van 8%, kun je erop rekenen dat je eerder vleugels zult krijgen dan dat doel te behalen.

Als het op genen aankomt zijn er, zoals altijd, meestal twee partijen met een extreme kijk op het geheel. De ene groep vindt dat genen helemaal geen rol spelen. Iedereen zou een massieve bodybuildingkampioen kunnen worden, zolang ze er genoeg tijd en moeite in steken. Deze groep vindt dat mensen die spreken over genen smoesjes proberen te verzinnen om niet aan het werk te gaan. Deze groep is groot en hun visie incorrect.

De andere groep denkt dat genen 100% van het verhaal zijn. Als je de genen niet hebt, kun je maar beter niks doen. Dit is heel erg een zwart-wit manier van denken, omdat er natuurlijk heel veel ruimte is tussen niks en het worden van een wereldkampioen. Deze groep is minder groot dan de voorgaande, maar ook zij zitten er naast.

Zoals dat meestal het geval is ligt de waarheid ergens in het midden. De rol van je genen moeten erkend worden. Ze bepalen o.a. je potentie om spiermassa op te bouwen, om een marathonloper te worden, je vatbaarheid voor ziektes en of je tolerabel bent voor het andere geslacht. Dat je niet de genen hebt om wereldkampioen bodybuilding te worden, betekent echter niet dat je niet de genen hebt om een indrukwekkend en visueel aangenaam fysiek te kunnen ontwikkelen.

Woord vooraf (nog een)

“Don’t kill the messenger” hoor je men wel eens zeggen, maar als de messenger slecht nieuws met zich meebrengt kan hij hier nog wel eens de dupe van worden. Mocht het zo zijn dat je totaal niet gelooft in de rol van genen en geniet van je verblijf in fantasieland, lees dit artikel in dat geval dan niet. Onderstaande informatie kan dromen verwoesten en harten breken.

Ik wil op voorhand aangeven dat onderstaande suggesties en informatie vrijwel altijd gebaseerd is op genetisch superieure individuen die geen anabole steroïden gebruiken. Mensen die het door hun genen dus, hoogst waarschijnlijk, uiteindelijk beter zullen doen dan jij. Als je straks berekeningen maakt en naar getallen kijkt, moet je ervan uitgaan dat jij hieronder terecht zult komen. Dat is een steek in het hart waar ik ook nog dagelijks mee te maken heb. Mocht je van jezelf weten dat alle goden aan jouw zijde staan en jou hebben voorzien van klasse A genen, zal al het onderstaande zeer geschikt zijn voor jou. Dit is het moment waarop je kunt bepalen hoe groot of klein het volgende cadeau voor Vader- of Moederdag moet worden.

Ik kan me voorstellen dat dit erg negatief overkomt, maar dat is niet mijn intentie. Ik wil je niet naar beneden halen, je beperken bij het stellen van je doelen of je het gevoel geven dat je voor altijd om zult vallen bij windkracht 2. Ik vind het gewoon spijtig om te zien dat mensen heel veel tijd en moeite steken in iets dat niet haalbaar is.

Ten slotte wil ik nog zeggen dat het onderstaande is gebaseerd op heel veel wetenschappelijk onderzoek dat specifiek voor dit onderwerp is verricht. De meeste informatie komt van Casey Butt PhD. die hier 18 jaar van zijn leven in heeft gestoken. De informatie hieronder is niet bedoeld als het opleggen van een limiet, maar als je voorbij deze getallen komt, overtref je ’s werelds meest succesvolle naturel bodybuilders. Niet veel mensen kunnen dat. Niemand kan je echter Xaan de hand van wat lichaamsmetingen vertellen wat je potentie is, streef ernaar om hier zelf achter te komen.

Inmiddels zijn we een half uur verder, maar de introductie is achter de rug. Nu begint het echte saaie en langdradige stuk pas.

Wat bepaalt je genetische potentie

De hoeveelheid spiermassa die een persoon kan ontwikkelen heeft bijna altijd te maken met zijn of haar lengte en botstructuur. Denk bijvoorbeeld aan de omtrek van je polsen en enkels. Een man met een lengte van 1.75 en dunne enkels/polsen zal bijna altijd minder spiermassa kunnen ontwikkelen dan iemand van 1.85 met een grote botstructuur. Ja, er zijn altijd uitzonderingen. Algehele botstructuur is van belang, niet alleen de enkels/polsen, maar over het algemeen is dit een goede indicatie.

De hormonen die van nature in het lichaam voorkomen (en dus niet geïnjecteerd worden) bepalen ook hoeveel vetvrije spiermassa een persoon kan ontwikkelen en behouden. In ‘Vrouwen En Hun Angst Om Gespierd Te Worden‘ heb ik het al over testosteron gehad en waarom vrouwen veel minder spiermassa kunnen krijgen dan mannen.

Vrije testosteron dat in het lichaam circuleert speelt een grote rol bij het ontwikkelen maar ook bij het behouden van spiermassa. Door krachttraining ontstaat er, zoals je waarschijnlijk vaker hebt gehoord, schade aan de spiervezels. Testosteron is een belangrijk hormoon dat gebruikt wordt om deze schade weer te herstellen. Door het ‘repareren’ en het aanmaken van nieuwe cellen, worden spieren groter. Hoe meer spiermassa er door de herhaling van dit proces ontstaat, hoe meer testosteron er wordt gebruikt voor de reparatie en onderhoud van nieuwe spieren. Op een gegeven moment bereikt het lichaam echter de grens waarop de hoeveelheid testosteron niet meer nieuwe spiermassa kan ontwikkelen en onderhouden. Dit is een feit waar je helaas niet omheen kan, niet zonder het gebruik van synthetische testosteron.

Hoe ouder we worden, hoe meer de testosteronspiegel ook daalt. Het is dus veilig om te stellen dat een 40-jarige man minder spiermassa kan ontwikkelen dan iemand van 25, maar hier ook langer over moet doen.

Ook de lengte van de spierbuik helpt je bij het bepalen van je genetische potentie. Een skeletspier (de spieren waar wij het over hebben) zit aan beide kanten vast aan aanhechtingspunten. De spierbuik is eigenlijk het ‘volste’ middelpunt van een spier, beter dan dat kan ik het niet uitleggen. Stel je voor dat je een ballon met een klein beetje water vult en hem een aan beide kanten vastpakt en uit elkaar trekt. Zo moet je het voor je zien, ongeveer. De ‘volheid’ en dikte van het middelpunt (het punt waar het water zit in de ballon), kan een indicatie zijn voor je genetische potentie.

Een andere goede manier om dit te bepalen is je bicep aanspannen, zoals je dat van kinds af aan al doet, en te kijken naar de hoeveelheid ruimte tussen het einde van je bicep en je elleboog aan de binnenkant van je arm.

Hoe groter de ruimte, hoe kleiner je potentie.

Veel wetenschappers geloven ook dat je kunt kijken naar de verhouding tussen de lengte van je ring- en wijsvinger. Dit is sterk gecorreleerd met prenatale blootstelling aan testosteron, oftewel de hoeveelheid testosteron waar je aan wordt blootgesteld in de baarmoeder. Blootstelling aan veel testosteron zorgt voor een langere ringvinger en wordt al na 14 weken zwangerschap bepaald. Bij vrouwen zijn de ring- en wijsvinger bijna gelijk aan elkaar, terwijl bij mannen de ringvinger langer is. Vrouwen met mannelijkere handen hebben vaak een wat langere ringvinger dan normaal. Als je ring- en wijsvinger dus ongeveer gelijk zijn aan elkaar, kan het zijn dat je relatief weinig testosteron hebt.

Daarbuiten spelen nog meer factoren een rol, zoals de verschillende type spiervezels, maar hier hoeven we verder niet op in te gaan. Ik noem al deze punten om aan te geven dat twee personen met dezelfde lengte en dezelfde botstructuur nog steeds onderling van elkaar kunnen verschillen (hormonen, spiervezels, lifestyle, etc.) Er is geen 100% nauwkeurige formule of overzicht, maar we werken stap voor stap toe naar de meest nauwkeurige formule die er is. Nog even geduld.

Hoe gespierd kan ik nou worden?

Ik ga ervan uit dat je dit leest omdat je aan fitness/bodybuilding doet voor esthetische doeleinden. Een marathonloper hoeft niet te weten hoe gespierd hij kan worden, aangezien hij zich daar niet mee bezighoudt. Nogmaals, de kans dat je onderstaande data overschrijdt is praktisch nul, omdat het gebaseerd is op elite wereldkampioen naturel bodybuilders, maar er zijn ook niet veel mensen die hier naar streven.

De dames moet ik helaas teleurstellen, wellicht had ik dat in de eerste alinea moeten doen zodat jullie niet inmiddels al 2000 woorden gemarteld hoefden te worden. Er is nauwelijks data beschikbaar voor vrouwen over dit onderwerp, maar het kan interessant voor jullie zijn. De meesten weten namelijk dat jullie potentie aanzienlijk lager ligt. Als we het hebben over spiergroeiontwikkeling, uiteraard.

Hieronder vind je verschillende methodes van twee experts in het vak. Ze verschillen van elkaar, maar komen ongeveer op hetzelfde uit. Gebruik degene waar je je het gelukkigst bij voelt. Alan Aragon en Lyle McDonald hebben ook methodes om je potentie te berekenen, maar dit komt weer neer op hoeveel spiermassa je per maand (of week of jaar) kunt ontwikkelen, zoals besproken in het eerste deel van deze serie. Deze twee modellen noem ik niet om verdere verwarring te voorkomen. De eerste link naar de berekeningen is voor velen de meest realistische en betrouwbare.

Casey Butt

De makkelijkste manier om je potentie te berekenen met een geautomatiseerde rekenmachine is via deze link. Hier vul je, dan wel in inches*, de omtrek van je enkel en pols in, je lengte en je lichaamsvetpercentage (geschat). Vervolgens komen hier allerlei interessante gegevens uit waar je misschien een traantje van zult laten, maar misschien ook niet. Niemand kan je immers garanderen wat jouw limiet is.

*1 cm = 0.39 in

Martin Berkhan

Lengte in centimeters – 100 = limiet van je gewicht in wedstrijdshape (3-5% lichaamsvet)

Iemand van 1.80m lang moet dus uitgaan van 80 kilo met een vetpercentage van 3-5%.

Op deze foto weeg ik 78 kilo met een vetpercentage van 10% (schatting). Men kijkt vaak alleen naar hun buik om hun vetpercentage in te schatten, maar vergeet niet je (onder)rug, billen, bovenbenen, etc. Dat zijn punten waarvan het ontzettend moeilijk is om veel vet kwijt te raken en daarom onderschatten veel mensen hoeveel vet ze nog vasthouden. Als je onder een lamp staan en net een two-pack ziet, betekent niet dat je gelijk een vetpercentage onder de 10% hebt. Je kunt op mijn foto ook zien dat er een enorm gapend gat zit aan het uiteinde van mijn bicep en mijn arm is bijna gestrekt. Dat is over het algemeen geen goed nieuws. Ik heb ook dunne, ver van volle biceps. Allemaal indicaties dat ik nooit op een natuurlijke wijze het fysiek zal krijgen waar ik altijd naar probeerde te streven.

In ieder geval, als ik naar 80 kilo wil werken met slechts 3-5%, ziet dat er heel anders uit dan de bovenstaande foto. Ik zou dan meer spiermassa moeten hebben en veel minder vet. Daar zit echt nog heel veel werk in en dat kan op dit punt nog jaren duren. Vooral omdat ik geen tijd meer heb om te trainen door het schrijven van al deze boeken. Maar goed, dat is weer meer dan genoeg over mij.

Conclusie

Ik heb hier denk ik genoeg op gehamerd, maar ik wil het nog een keer zeggen. Niemand kan je op voorhand vertellen wat je uiteindelijke maximale potentie is. Maar bovenstaande formules zijn gebaseerd op de wereld elite van naturel bodybuilders. De kans dat je hen overschrijdt is klein, maar niet onmogelijk. Zie het als extra motivatie om over jouw getallen heen te komen. Het is ook belangrijk om te vermelden dat je genen volledig de vorm van je spieren bepalen. Je kunt dan wel net zo groot zijn als jouw maximale potentie, dat betekent niet dat je je lichaam of spieren mooi zult vinden.

In de praktijk vergt het jaar in, jaar uit aan goede training, voeding en rust om hier van in de buurt te komen. Als je in de buurt komt van de voor jou gegenereerde data en je hebt een zeer laag vetpercentage, zul je wereldwijd in vrijwel elke sportschool opvallen.

Het is ook geadviseerd om niet naar gebruikers van anabolen te kijken als je, als natural, doelen wilt stellen voor jezelf. Een naturel wereldkampioen bodybuilden gaat het podium op met een gewicht van 80-90 kilo, waarbij 90 aan de hoge kant is. Een gebruiker kan het podium op komen met 120 kilo. Met een vetpercentage van 3-5% is dat verschil ongelooflijk groot. 80-90 kilo in wedstrijdshape is voor het algemene publiek een beul van een vent, maar vergeleken met iemand van 120 kilo val je in het niet. Onthoud dat.

Mocht je dicht bij je natuurlijke potentie zitten, begin dan niet met zo veel te eten als je kunt in de hoop dat je toch nog spiermassa aan zult maken. Helaas werkt dat niet zo en op die manier maak je onnodig veel vet aan.

Hoe je op een goede manier naar je maximale potentie toe kunt werken bespreek ik in de volgende artikelen over voeding en training. Dit zijn twee verschillende artikelen en verwacht ik volgende week online te zetten.

Author

20 Comments

 1. snik snik, daar gaat mn droom… meer ecto dan ik, gaat t niet worden

 2. Dat waren twee hele interessante artikelen om te lezen guy. Het verhaal over de enkels/polsen en ring/wijsvinger was me al duidelijk, maar het stukje over de aanhechting van de biceps is weer een nieuwtje!
  Welk maximale lichaamsgewicht heb jijzelf van nature ooit weten te behalen? Het lijkt alsof mijn lichaam/hormomen beginnen te protesteren bij een lichaamsgewicht hoger dan 85/86kg (ik ben 1.84mtr). Ik word vanaf daar alleen maar ”vetter”… betekend dit in feite dat ik mezelf gewoon onder die grens van 85/86kg moet houden?

 3. Ok tnx goed artikel!

  Miss alleen nog wat rekenvoorbeelden erbij om het makelijker te maken om het goed te bekijken?

  Reken ik het zo goed uit op de berkhan methode?

  187 CM
  84KG
  14%
  VVM 73

  187-100= 87 dan 87KG *0.95 (want 5% BF)= 82.65 max VVM?

  Dan kan ik dus nog max 10KG VVM gainen de komende jaren en zal dan ong 91KG wegen bij 10%?

  82.65 (VVM)*1,10 (10%BF) = 90.9 Ideaal 🙂

  Laten we zeggen dat je 3KG netto spiermassa per jaar pakt dan kan is dit haalbaar in 3 jaar.

  • @Martijn,

   Die berekening ziet er goed uit. Let er wel op dat je hoogst waarschijnlijk niet elk jaar 3 kilo netto spiermassa zult ontwikkelen. Dit neemt in de meeste gevallen geleidelijk af, waardoor velen moeten vechten voor elke kilo.

   @Anthony,

   Bedankt Anthony. Op mijn top woog ik 86 kilo, ook met een laag vetpercentage, maar ik had heel veel moeite met dit te behouden. Ik ben geen ster in dagelijks veel eten. In jouw geval betekent het niet per se dat je jezelf onder die grens moet houden, het kan zijn dat je een kleiner calorie-overschot moet creëren en gewoon nog langzamer moet gainen.

 4. Sadettin

  wow very interesting! Denk dat het beste is om niks te berekenen voor jezelf om frustraties te voorkomen 🙂 Velen zijn (like me) verre van zijn of haar gewenste lichaam laat staan om nu al te denken dat je er ook nooit zal komen!

  Je moet ook elk jaar je verwachtingen aanpassen en kijken wat eigenlijk realistisch is met wat je doet(training en voeding). Ik denk dat kleinere verwachtingen meer je zullen helpen dan denken dat je ooit 5% bodyfat zal zijn met 90kg…

 5. pff is dat mogelijk?? heb eerste berekening gebruikt en kom op 214.4 lbs > 97.25 kg uit!!
  Niet dat ik daar ontevreden mee zou zijn 😉

 6. Hmm volgens de Casy Butt methode ziet er eigenlijk niet heel slecht uit voor mij. ik kom op een maximaal gewicht van 95kg met 8%vet
  Ben nu 83kg bij 8%vet.
  Bij een borst omvang van max 123cm.
  Mijn borst omvang is nu 109 cm. Heb dus nog wel wat te gaan.

  Mijn ring vinger is ook behoorlijk groter dan de wijsvinger. Waarschijnlijk ben ik daarom zo vroeg kaal geworden 🙂 ben nu 36 dus mijn spier groei zal ook niet optimaal zijn. hoop mijn genetische max zo over 10 jaar wel te halen….

  Al met al goede indicaties, maar ik geloof wel dat je intensiteit in de sportschool je werkelijke potentie bepaald.

  O en als laatste….interessant artikel.

 7. Hey Guy,

  Ik vind het een zeer interessant artikel, toch een paar vragen.
  Ik heb ook veel ruimte tussen mijn bicep en mijn onderarm en heb ook behoorlijk dunne polsen.
  Toch ben ik altijd de sterkere van de klas(vroeger) en nu ook nogsteeds in verhouding sterker dan mensen die lomper of groter zijn(dikkere polsen onderarmen).

  Op een keuring vooraf aan defensie was ik ook sterker dan mijn leeftijdsgenoten (zo werdt geconstateerd door de artsen daar) en ook nog zelf gemiddeld sterker dan wat oudere gasten.

  Hoe is dit dan te verklaren?
  Ben 1.83
  78 – 80 kg
  mn % vet weet ik niet.

  Graag jou input,

  Groet,

  Johan

  • Hey Johan,

   Dit artikel gaat over algemene berekeningen voor maximale spiermassa, niet over kracht. Terwijl het klopt dat de verhouding tussen kracht/spiermassa vaak lineair is, is dit niet altijd zo. Oftewel, relatief dunne mensen met weinig spierkracht kunnen sterk zijn.

   Buiten dat gaat het altijd om algemene berekeningen, er zijn voor alles uitzonderingen.

 8. Johan, dat is iets anders wat je aanhaalt. De hoeveelheid botmassa, spiermassa en lengte van de ledematen hebben niet in alle gevallen altijd iets met elkaar gemeen… bij jou is het eerder een neurlogisch process. Jou centrale zenuwstelsel correleert gewoonweg bovengemiddeld. (kijk naar de olympiclifters op eurosport, die zijn ook niet altijd de grootste/zwaarste, maar hebben inmense krachten vanwege de neurologische samenwerkingen in het lichaam)

 9. Hallo Guy, allereerst dank voor je zeer heldere artikelen. Fijn om ook eens op deze manier geïnformeerd te worden i.p.v. de geijkte ‘bodybuild’ artikelen. Ik hoop dat je je visie wilt geven op een artikeltje in de MensHealth van deze maand:

  Jason Momoa, Khal Drogo uit Game of Thrones, neemt het binnenkort op tegen zwaargewicht Sylvester Stallone in Bullet to the Head. Met deze workout van 110 herhalingen wint hij 10 kilo spiermassa en is hij in no time in vorm voor een film.

  Jason Momoa kreeg niet zo’n lijf door eindeloos ijzer te pompen in een hoekje in de sportschool, integendeel. Meer dan een half uur per dag had ‘ie niet nodig. Dat waren wel 30 intensieve minuten, met extreem veel herhalingen. ‘Je groeit heel snel en je verbrandt veel vet,’ vertelt Momoa. Als je jezelf echt op de proef wilt stellen, dan voer je dagelijks het gewicht iets op. ‘Pak een zwaar gewicht en je wordt én droog én je bouwt veel spieren.’ Vet weg, groeiplateau verslagen, jij blij.

  Zo doe je het
  Trek voor iedere workout 30 minuten uit. Kies drie van onderstaande vijf oefeningen en neem tussen iedere sessie een dag rust. Probeer een gewicht te gebruiken dat tweederde weegt van het maximale gewicht waarmee je 1 herhaling kunt maken.

  Squats
  Shoulder presses
  Incline Bench Presses
  Cable crosses
  Optrekken

  Sets, herhalingen en rust
  Bij je eerste oefening maak je 7 herhalingen. Neem 7 seconden rust. Vervolgens maak je weer 7 herhalingen. Weer 7 seconden rust. Herhaal dit totdat je 7 sets van 7 herhalingen hebt gemaakt. Rust 30 seconden. Daarna maak je een 6 sets van 6 herhalingen met 6 seconden rust tussen de sets. Eindig met een circuit van 5 herhalingen waarmee je het totaal voor die oefening op 110 (49+36+25) herhalingen brengt. Kom op adem. En doe dezelfde circuits met twee andere oefeningen uit het rijtje.

  • Ik heb nu ongeveer 5000 volgers als ik Twitter, Facebook en mijn nieuwsbrief bij elkaar optel. Als al mijn volgers deze workout zouden doen, is de kans oneindig klein dat een van deze personen 10 kilo spiermassa aankomt door dit op te volgen. Dat wil niet zeggen dat wat hij doet slecht is, maar dat je van een bepaalde workout 10 kilo spermassa aankomt, in ‘no time’, is gewoon niet realistisch.

 10. Je antwoord verbaasd me niet, deze extreem uitputtende workout zal zeker zijn uitwerkingen hebben maar optimale spiergroei is het laatste waar ik dan aan denk… Daarnaast, als 100 personen deze training 3x per week uitvoeren vrees ik dat minimaal 50 personen binnen 3 weken overtrained zijn…

 11. als ik mn maten ingeef op de calculator die je aangeeft heb ik nog de potentie om mn bortst omtrek ruim 20cm te laten groeien!

  Your estimated maximum muscular measurements (@ ~8%-10% bodyfat) are:

  Chest: 49.8 in Biceps: 18.2 in
  Forearms: 14.6 in Neck: 17.8 in
  Thighs: 26.1 in Calves: 17.5 in

  dus heb ik meer potentie dan ik dacht!

  (maar dat wist ik al van een foto van 7 jaar geleden) haha iig bedankt voor je artikel in heb het met plezier en interesse gelezen.

 12. Pingback: Power training - Deel 7 - Pagina 144

 13. Hoi Guy,

  Een korte vraag waarin ik wil reageren op jouw post.

  Jij verteld hier dat de ruimte tussen de bicep en de onderarm – hoe groter, hoe slechter – dus de ‘potentie’ zou bepalen. Nu is het 9 v/d 10 keer dat iemand die meer ruimte heeft ook een duidelijkere piek heeft op de bicep. Dit zou dus betekenen dat iemand die ‘arm dominant’ is automatisch slechtere genen zou hebben (weliswaar uitzonderingen daarbuiten gelaten).

  Dit zou dus betekenen dat o.a. een ‘jeff seid’ slechte genen zou moeten hebben als het om groeien gaat. Zelf heb ik namelijk zeer weinig ruimte er tussen en ook geen piek, (hiervoor geef ik de schuld aan mijn genen) maar dit zal dus betekenen dat ik in feite groter kan worden dan een.. jeff seid (er van uit gaand dat iemand zoals hij naturel zou zijn).

  Bedankt alvast voor je berichtje terug!

 14. Hey Guy,

  De hoeveelheid ruimte tussen het einde van je biceps en je elleboog aan de binnenkant van je arm.
  Zijn hier indicaties voor?

 15. Fitnessnoob

  The WeighTrainer
  Maximum Drug-Free Potential Measurements Calculator

  Height: 73 in Wrist: 7.8 in
  Ankle: 9.2 in

  The estimated maximum muscular measurements (@ ~8%-10% bodyfat) are:

  Chest: 51.3 in Biceps: 19 in
  Forearms: 15 in Neck: 18.8 in
  Thighs: 27.6 in Calves: 18.2 in

  ik dacht serieus altijd dat ik nooit wat zou worden en een dunne lange spriet zou blijven.

 16. Pingback: WoutOnderneemt – Dik zijn; Het gepeste getraumatiseerde kindje van de fitnessindustrie.