Vandaag was de lancering van de documentaire SixOneSix, waarin personal trainer Michael Go, een maand lang fastfood eet en vervolgens binnen een maand weer terug naar zijn oude fysiek probeert te werken. Van een sixpack, naar onepack, naar sixpack.
Inleiding
Ik ben blij om te zien dat er steeds meer trainers actief bezig zijn om hun medemens te helpen. Michael kwam op mij over als passievol persoon die oprechte interesse heeft in het helpen van zijn klanten en nu ook het grotere publiek. Dit is echter een objectieve recensie en iemand die aardig is heeft niet per se gelijk, al willen we dat wel graag geloven.
Het doel van de documentaire is niet helemaal duidelijk. In het slotstuk geeft Michael aan dat zijn doel is de kijker te ‘motiveren, activeren en stimuleren’ om iets van hun leven te maken en hun doelen niet te verwaarlozen. Met dat in gedachten schrijf ik verder.
Deel 1: Slecht dieet
In het eerste gedeelte van de documentaire eet Michael 31 dagen lang fastfood, snoep, kant-en-klare maaltijden en alle andere voedingsmiddelen waar je dik van zou worden. Theoretisch gezien bestaat er geen dikmakend eten, omdat alleen een overschot aan calorieën dikmakend is en geen specifieke voedingsmiddelen. Ik was blij verrast toen Michael aangaf dat hij dagelijks ongeveer 5000 calorieën zou consumeren. Mijn eerste gevoel was dat calorieën volledig verwaarloosd zouden worden, aangezien dat tegenwoordig een hype lijkt te zijn, maar dat was niet het geval.
We zien al snel dat het slecht gaat met Michael nadat hij met zijn nieuwe dieet begint. Voor de meeste mensen zal dit vrij schrikbarend zijn, maar gek is het niet. Michael begon op 72 kilo bij een lengte van 1.82, dat is niet bijzonder veel, dus heel veel eten zal hij ook niet gedaan hebben voordat hij acuut zijn energie-inname naar ~5000 calorieën verhoogde. Als ik me niet vergis geeft hij dag 2 ook aan dat hij het erg warm heeft, maar dat is niets anders dan een verhoging van het metabolisme, terwijl de leek het wellicht interpreteert als rare bijwerking van fastfood eten.
Er worden een aantal shots getoond van Ralph Moorman van de Hormoonfactor en Bas Willemsen samen met Koen Luiken van Overload Worldwide die een aantal willekeurige opmerkingen maken over insuline, sugar spikes en smaakversterkers. Voor de mensen die bekend zijn met Overload Worldwide zal het niet als verassing komen dat het scheiden van vetten en koolhydraten wordt aangeraden, maar hier wil ik verder geen aandacht aan besteden om overduidelijke redenen.
Ook smaakversterkers zouden volgens Ralph verslavend zijn, terwijl onderzoek over dit onderwerp erg onvolledig is en er ook veel tegenstrijdig bewijs is. Deze korte beelden komen naar mijn mening de documentaire niet ten goede. Michael laat namelijk zien wat de consequenties in de praktijk zijn als je bepaalde dingen doet en de beelden tussendoor zijn vaak theoretische uitspraken gebaseerd op halve waarheden of onjuistheden.
Sugar spikes en dalen worden ook veel genoemd. Hier zou je suikerspiegel omhoog knallen en vervolgens weer naar beneden storten waardoor je je ellendig voelt achteraf. Het is echter welbekend dat de suikerspiegel bij gezonde individuen zelfs onder extreme omstandigheden stabiel blijft. Zodra je suikerspiegel stijgt en insuline vrijkomt, daalt je suikerspiegel uiteindelijk ook weer naar baseline, niet ver eronder. Dit is niet geconcludeerd op basis van hoe mensen zich voelen, maar a.d.h.v. data en onderzoek.
De belangrijkste factoren voor waarom Michael zich zo slecht voelt zijn, ten eerste, dat hij veel te veel eet. Een hypercalorisch dieet is praktisch altijd de boosdoener.
Een goed voorbeeld om deze uitspraak te ondersteunen is het onderzoek van professor Mark Haub, die 10 weken lang bijna alleen maar Twinkies, brownies, koekjes en cake at. Daarbuiten at hij 1 blik groente per dag, koffie, melk en een eiwitshake. Het merendeel van zijn 1800 calorieën kwam uit snoep en koek. Ook bleef hij in totaal 150 minuten per week aan lichaamsbeweging doen.
Na 10 weken verloor hij 12 kilo, daalde zijn vetpercentage 8,5% en verlaagde zijn cholesterol en bloeddruk. Voor iemand die eigenlijk alleen maar koolhydraten en verzadigd vet eet, is dat niet verkeerd. Het zal voor de heren van Overload wellicht ook schokkend zijn dat je de insulinenachtmerrie van koolhydraten/vet kunt eten en nog steeds af kunt vallen.
Een andere factor is dat Michael ook verwacht dat hij zich slecht zal gaan voelen. Hij weet dat wat hij doet slecht is, zeker vergeleken met zijn voorgaande gewoontes.
De boodschap na het eerste deel van de documentaire is duidelijk. Het is niet verstandig om acuut duizenden calorieën extra aan fastfood en snoep te eten en ook helemaal te stoppen met trainen. Er is helaas ook niemand die dat in twijfel zou trekken en de mensen die wel zo leven, weten ook dat wat zij doen niet de beste optie is.
Deel 2: Afvaldieet
Het tweede deel laat zien hoe Michael weer van zijn onepack naar een sixpack toe werkt. Ondanks dat ik het natuurlijk erg mooi vond om te zien, kan het wat misleidend zijn voor de leek. Michael bezit bovengemiddelde kennis over voeding en training, maar heeft ook de motivatie, wilskracht en discipline om weer aan de slag te gaan. Dat is al tien stappen voor op de gemiddelde persoon. Ook zijn basis van jarenlange training stelt hem in staat om sneller terug in vorm te komen.
Er zijn twee beelden waarin Michael aangeeft dat hij chagrijnig is en trek heeft in fastfood. Ook dat kan wat misleidend zijn. Ten eerste is iedereen wel eens chagrijnig, dit hoeft niet in relatie te staan tot deel een van de documentaire en de trek in fastfood komt omdat het gewoon lekker is. Wij willen lekker eten en fabrikanten spenderen miljarden aan het produceren van lekker eten. Trek hebben in lekker eten is niet vreemd, zeker niet als je honger hebt omdat je afvalt.
Het is jammer dat Michael niet aangeeft hoeveel calorieën hij in deel twee consumeert, maar aan zijn voedselkeuzes te zien is dat niet veel. Er is niet een keer een bron van koolhydraten in beeld. Dat kan echter komen omdat Michael het extreem aan wilde pakken, dat is niet duidelijk. Het komt er echter op neer dat hij zijn inname drastisch verlaagd, terwijl zijn metabolisme nog verhoogd is door de voorgaande periode. Dit resulteert in combinatie met het trainen niet onverwachts in de drastische afname van lichaamsvet.
Ik zal nooit stellen dat snoep en fastfood gezond zijn. Zoals Bas van Overload aangeeft zijn het inderdaad lege calorieën. Calorieën zonder micronutrienten. Als je micronutrientrijke calorieën vervangt voor lege calorieën, is dat dus per definitie minder gezond. Het is echter misleidend om de indruk te wekken dat als je fastfood eet, dik wordt.
Je wordt zo snel dik als je veel te veel fastfood eet.
Het is wel goed om in het slotstuk te zien dat Michael veel empathie heeft gekregen voor mensen in een positie waarin zij dagelijks te veel fastfood eten. Dit zal hem zeker helpen bij het helpen van zijn klanten.
Conclusie
Al met al vond ik het 45 vermakende minuten, maar het zal niet als schokkend over moeten komen dat je niet 5000 calorieën aan fastfood moet eten elke dag en moet stoppen met trainen. Als Michael 5000 calorieën aan noten, biefstuk en kwark zou eten, zou hij ook dik worden. Dit is ook een belangrijk feit dat vermeld had mogen worden.
Ik denk wel dat de documentaire weer mensen zal motiveren om andere lifestylekeuzes te maken. Echter ben ik ook bang dat het angst zal doen opwaaien. Angst, onrust en onzekerheid zijn in deze industrie al genoeg aanwezig, dat moet niet gevoed worden. De willekeurige en soms wat onrelevante toevoegingen van derden waren ook niet altijd nodig.
Het sterkste punt van de documentaire is nu juist wat een hypocalorisch dieet, bestaande uit verantwoorde voeding en goede training met je lichaam doen en daarmee zal Michael ook de meeste mensen over de streep trekken, wat ongetwijfeld zijn uiteindelijke bedoeling was. De manier waarop dit overgebracht wordt is wat extreem en ongenuanceerd, maar dat werkt vaak wel. Niemand wilt een documentaire zien over iemand die dagelijks boven onderhoud eet door 1 extra pinda te eten en na een jaar 1.3 kilo is aangekomen.
Als men met de feiten in het achterhoofd deze documentaire bekijkt, zal hij ongetwijfeld als plezierig ervaren worden.
De documentaire kan hier bekeken worden: http://www.sixonesix.nl/
19 Comments
Goede recensie. Je weet weer eens precies te omschrijven wat ik bij deze documentaire dacht. Jessica gal geeft ook precies aan hoe het zit met calorieën en een energiebalans.
Dank voor je review. Ik ga de doc zeker een keer kijken! ben erg nieuwsgierig geworden.
Top recensie! Ik ga h’m zeker kijken.
Goede recensie, ik heb net wat fragmenten bekeken van de documentaire… erg ongenuanceerd inderdaad, conclusie en boodschap vond ik erg zwak… het is inderdaad jammer dat er word gedaan of, bloedsuiker, insuline, koolhydraten en junkfood magische dikmakers zijn.. ik ben het er mee eens dat mensen over het algemeen minder snel over eten wanneer ze meer onbewerkt voedsel en eiwitten eten. Maar dat neemt niet weg dat over eten de oorzaak was van zijn vet toename… Jammer dat professionals zulke ongenuanceerde uitspraken doen en het zelf ook nog geloven.
Bovendien vind ik 71kg met een lengte van 182cm niet echt top conditie… daar mag nog wel wat spiermassa bij… misschien moet hij wat meer koolhydraten eten ;-p… lol just kidding
Goed geschreven recensie door iemand met een juiste kijk op zaken. Complimenten Guy, ik hoop nog veel van je toekomstige blogs en recensies te mogen lezen.
Goede en uitgebreide review.
Persoonlijk vind ik de docu maar een slap aftreksel van Super Size Me. Het beoogde doel ontgaat me totaal. Het toont ook geen nieuwe inzichten. Tsjah, je vet% schiet omhoog en je voelt je beroerd als je op 5000 kcals uit voornamelijk fastfood gaat zitten.
Daarnaast wordt het pijnlijk als het enigszins inhoudelijk dreigt te worden (insuline, koolhydraten en bloedsuikerspiegel etc.).
Los van de inhoud vind ik de vorm ook niet super. Op een docu mag best een tikkeltje lading en sensatie voor eigen bestwil zitten. Het is allemaal wat vlakjes. En de boodschap, wat die ook moge zijn, dringt daardoor nooit echt binnen.
Oh Guy, even off topic. Via deze weg wil ik je bedanken voor alle info op de site. Ik heb alle artikelen inmiddels kapot gelezen en een aantal aanpassingen in training en voeding met zichtbaar resultaat doorgevoerd. Naast jou volg ik voornamelijk Martin Berkhan, Ian McCarthy, Jason Blaha en Layne Norton. Meer heb je niet nodig toch ;). Dus nogmaals, muchos gracias!
Slechte recensie. Michael Go weet waar hij het over heeft. Guy “neemt dingen aan”. Het was beter geweest om even contact op te nemen met Michael nav de documentaire en dan een recensie schrijven. Niet echt TOP conditie Midas? Kijk volgende keer even naar een foto voordat je iets over iemand schrijft.
@Sjoerd, Camilo, Rob, Midas, Rob F en Niels: bedankt voor jullie reacties!
@Niels: Je zou zeker Menno Henselmans (www.mennohenselmans.com) en Chivo (www.chivo.nl) toe moeten voegen aan dat rijtje 😉
@Tim, jij uiteraard ook bedankt voor je reactie. Niet iedereen hoeft positief te reageren. Ik heb alvorens het stuk te plaatsen contact gehad met Michael en hij heeft het stuk ook gelezen. Ik vroeg hem om er feitelijke onjuistheden uit te halen, omdat ik die natuurlijk wil vermijden waar dat kan. Michael bedankte mij heel vriendelijk voor de recensie en het stuk is verder onveranderd gebleven.
Ik ga ervan uit dat jij ook een professional in het vak bent, omdat je onderscheid kunt maken tussen iemand die dingen aanneemt en iemand die weet waar hij het over heeft. Zou jij eventueel aan kunnen geven waar ik van dingen uitga en/of waar ik feitelijke onjuistheden heb geplaatst en ook waarom ze niet kloppen? Alvast bedankt voor je bijdrage.
Een mooie uitleg en natuurlijk ook een toffe documentaire om naar te kijken. Maar enkele maanden geleden heb ik al zoiets gelijkaardigs gezien van een Amerikaanse personal trainer weet jij toevallig zijn naam nog ? Ik wou deze namelijk ook nog eens bekijken.
Mvg
@Guy bedankt voor de tips! De interviews die je met hen hebt gehad kende ik al, maar ik heb me inmiddels wat meer ingelezen. Erg interessant. Neem bijvoorbeeld het controversiële standpunt van Menno in “7 Principles Of Exercise Selection” m.b.t. mijn geliefde deadlift ;). Gewaagde uitspraken die stof geven tot nadenken. Dat kan ik wel waarderen, zeker met zijn uitgebreide onderbouwing.
@Sieben Doel je toevallig op Fat & Back (zie http://www.imdb.com/title/tt1880195/plotsummary?ref_=tt_ov_pl)? Ik meen dat deze docu op Youtube staat. Paul James is de naam…
goeie recensie! Je hebt zeker mijn interesse gewekt 🙂
Ik ben overigens van mening dat je van elke dag één pinda te veel eten niet aankomt, omdat je lichaam zelf mechanismes heeft om je gewicht stabiel te houden – je krijgt het hooguit een ietsie pietsie warmer van zo’n minimaal positief kcal-verschil, net als dat je ’t wat kouder hebt als je iets te weinig gegeten hebt, zonder dat je dan gelijk afvalt.
Maar met de kcal-aantallen in deze documentaire wordt het verschil wel heel extreem in beeld gebracht!
Bij grotere verschillen
Beste Guy,
Om te beginnen wil ik je bedanken voor je leerzame en objectieve posts. Stukje bij beetje begin ik meer van voeding te begrijpen en daar ben ik je erg dankbaar voor!
Maar na het zien van deze documentaire heb ik toch nog een aantal vragen, nl:
– Hoe belangrijk is ‘nutriënt timing’ in jouw ogen? Is het echt van belang wanneer je wát eet (bijvoorbeeld caseïne eiwitten met wat vetten voordat je gaat vasten)?
– Wat is het idee achter het eten van veel carbs na je workout? Ik zie dit bij LeanGains bijvoorbeeld steeds terugkomen (eigenlijk aansluitend op mijn eerste vraag)?
– Hoeveel waarde hecht je aan de zogenoemde macro-nutriënten ratio’s (geloof je in de optimale inname van koolhydraten, eiwitten en vetten?) Heb ergens gelezen dat je als duursporter bijvoorbeeld minimaal 60% aan koolhydraten binnen moet krijgen als ondergrens, omdat dit anders ten koste zou kunnen gaan van de prestaties. Is er een ondergrens te noemen voor de verschillende macro’s?
Alvast hartelijk dank voor je reactie en ik kijk uit naar je volgende posts!
Inderdaad erg jammer dat er 5000kcal alleen aan kant en klare en junkfood maaltijden wordt gegeten, ik kan me namelijk niet voorstellen dat er mensen zijn die zo veel troep eten. Maar goed dit was nodig om in zo’n korte termijn zoveel aangekomen. Wat ik erg jammer vind, is dat er niet verteld wordt wat hij eet zo op een dag en op hoeveel calorieën hij zit, behalve zalm en kwark met nootjes. Daarnaast hoor je helemaal niks hoe hij het training gaat aanpakken. Kortom naar mijn mening is dit doc niet echt motiverend voor beginners maar meer voor mensen die al langer bezig zijn en verstand van voeding en training hebben.
Groetjes
Meg
Vooral het einde in de sportschool, waarbij hij zegt de laatste week amper koolhydraten te eten vond ik pijnlijk. Daar worden de mensen die koolhydraat-angst hebben weer gevoed met hun denkwijze dat koolhydraten de boosdoener zijn.
Ook vond ik het logisch dat hij niet terug kwam op zijn start gewicht, omdat je dan het overschot dat je een maand lang boven je energiebehoefte zat de volgende periode onder je energiebehoefte moet zitten. Aangezien je dan amper calorieën op een dag binnen krijgt was dat onmogelijk…
Goede recensie, aantal punten bevestigde mijn mening en andere punten vond ik interessant om te lezen.
Docu verder wel erg interessant en goed initiatief.
Lol! ‘Niemand wilt een documentaire zien over iemand die dagelijks boven onderhoud eet door 1 extra pinda te eten en na een jaar 1.3 kilo is aangekomen’.
Inderdaad niet nee :), wel ongelooflijk dat je daar zoveel van aankomt trouwens in verhouding…
O, ik heb trouwens ook een keer gelezen over een onderzoek waarbij men met hetzelfde aan calorieën binnen 2 groepen waarbij 1 groep extra aanvullend nog noten kreeg, deze groep toch niet aankwam. Ik weet niet of iem dit kan staven qua data? Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb…
@Sjoerd Een week low carb om water retentie tegen te gaan en een wat hardere look te krijgen is toch niet zo’n gek idee?
Daarnaast is het in de cut juist een goed idee om te snijden in je koolhydraten. Eiwitten en vetten zijn essentieel, koolhydraat niet.
Top recentie ga dit zeker gebruiken!!