Ik moet toegeven dat ik het artikel niet eens vaak voorbij heb zien komen op social media, maar wellicht dat de vragen die ik hierover gesteld kreeg te danken waren aan Jelmer’s video. Die overigens pretty damn funny was.

Omdat Nederlanders vaak verdrietig worden als je ‘andermans werk afkraakt’, zal ik dit korte artikel zo objectief mogelijk schrijven, zonder denigrerende uitspraken te doen. Dat heb ik bij deze beloofd. Foutieve informatie aankaarten is echter ook een belangrijk onderdeel van mensen voorzien van goede informatie, daarom zal ik dat ook altijd blijven doen.

Laten we bij het begin beginnen. Het gaat om het artikel van de Libelle, genaamd ‘Van cola light krijg je een buikje’. Dat is op zich geen schokkende titel, we zien immers keer op keer dergelijke uitspraken voorbij komen in de media over zoetstoffen. Uiteraard ironisch dat dit alleen in magazines en andere media verschijnt die sterk afhankelijk zijn van ‘oh my god!’-titels en er binnen de wetenschap een overduidelijke consensus is over zoetstoffen, maar dat terzijde.

Het artikel is geschreven door Susan Dalstra. Susan doet voornamelijk verslag over mode, maar er komen ook regelmatig artikelen naar voren die meer algemeen nieuws bevatten. Vanuit Susan’s standpunt begrijp ik waarom zij dergelijke artikelen schrijft. Nogmaals, het zijn pakkende titels voor een onderwerp waar vrijwel heel Nederland mee bezig is momenteel, namelijk gezondheid. Indien je besluit voor een publiek te schrijven, moet je ook openstaan voor kritiek (zoals ik dat ook meer dan regelmatig krijg) als je waardeloze en/of onjuiste informatie verstrekt aan je lezers.

Waarom klopt de conclusie van het artikel niet?

Hier hoeven we niet heel veel woorden aan vuil te maken, want het klopt simpelweg van heel veel kanten niet.

 1. Correlatie is geen causaliteit. Dat zeg ik wel vaker, maar wat betekent dat? Dat betekent dat gewichtstoename en light frisdrank geen direct verband met elkaar hoeven te hebben, ondanks dat dat zo lijkt. Er zijn wereldwijd heel veel opmerkelijke correlaties gevonden, die totaal geen invloed op elkaar hebben, maar wel met dezelfde snelheid toe- of afnemen. Een aantal voorbeelden: hoe meer Amerika uitgeeft aan wetenschap, technologie en ruimtevaart, hoe meer mensen zichzelf ophangen. Hoe meer mensen verdrinken in een zwembad, hoe meer films Nicolas Cage uitbrengt. Hoe minder mensen verdrinken nadat ze uit een visboot vallen, hoe minder mensen trouwen in Kentucky, USA. Daar kun je ook aan toevoegen; hoe meer light frisdrank je drinkt, hoe groter de omtrek van je taille. Ze nemen tegelijk toe, maar hebben geen directe invloed op elkaar. Correlatie en causatie.
 2. Claimen dat het zuur uit frisdrank het lichaam’s ecosysteem door de war schopt is ronduit belachelijk. Weet je waar frisdrank in terecht komt? In maagzuur. Overigens is jus d’orange net zo zuur als Cola, maar we mogen wel allemaal massaal smoothies drinken.
 3. Het onderzoek is gedaan met mensen van 65 jaar of ouder. Een leeftijd waarbij toename van de tailleomvang überhaupt al geen verassing is. Men is over het algemeen minder bezig met sporten, gezonde voeding, etc.
 4. Er is na 10 jaar een gemiddelde toename gemeten van nog geen 2 cm. 2 cm in 10 jaar is voor de meeste mensen tegenwoordig weinig, gezien het merendeel van de bevolking overgewicht heeft. En dat komt niet door Cola Light.

Ik claim niet dat je continu aan de Cola Light moet, zoals ik, maar je wordt er in ieder geval niet dik van. Light frisdrank bevat geen calorieën. Er is geen enkele twijfel over het feit dat je aankomt van een positieve energiebalans. En nee, van zoetstoffen “denken je hersenen niet dat je suiker eet waardoor je bepaalde stoffen aanmaakt in je hoofd waardoor je vet opslaat omdat omdat omdat”. Mensen die dat zeggen zijn het toonbeeld van zelfbenoemde experts na het lezen van een artikel op NU.nl.

Als je water wil drinken, drink je dat. Als je Cola light wil drinken, drink je dat en als je normale Cola wilt, drink je normale Cola. Het zal de meeste mensen echt totaal niet interesseren wat je drinkt, maar maak je keuzes gebaseerd op correcte informatie.

Author

6 Comments

 1. Je moet alleen maar een hands creëren geheel als in de buurt van eenentwintig dat je kunt zonder overschrijding van 21 jaar oud en de
  wens van de leverancier maakt een slechtere geven of mislukkingen .

 2. De validiteit en representativiteit (mensen van 65 jaar of ouder…jaaaa dan heb je de doelgroep te pakken hoor!) en daarmee de wetenschappelijke onderbouwing van de onderzoeken waar de Libelle haar artikelen op baseert, is over het algemeen ver te zoeken. Laten we hopen dat mensen verder lezen dan hun neus lang is en zelf wat meer op onderzoek uitgaan.

  Wat een geweldig blog heb je, Guy! Ik vind je schrijfstijl bovendien heerlijk luchtig en lekker scherp!
  Ga zo door! 🙂

 3. Informatief artikel! Een opmerking: verassend moet zijn verrassend, met 1 r betekent het zoiets als cremeren…

 4. Pingback: Is cola light echt de duivel?