Dit is de eerste post in de Q&A (Questions & Answers/Vragen & Antwoorden) categorie. Hier post ik vragen die ik binnenkrijg en die ik goed genoeg vind om iets uitgebreider te bespreken. Ze zijn korter dan normale posts, maar langer dan ik normaal in een e-mail reageer.

Wat is beter voor je, zilvervliesrijst of witte rijst?

Wederom een extreem eenvoudig onderwerp waar mensen veel te moeilijk over doen. Witte rijst moet vermeden worden omdat zilvervliesrijst overduidelijk superieur zou zijn.

Ik schat dat ongeveer 0,01% van de mensen die dat roepen daadwerkelijk het verschil controleren en van die mensen realiseert weer een klein deel hoe onbelangrijk dat verschil is.

Het verschil is uiteindelijk minimaal en niet zo relevant als dat je hoopt. Zilvervliesrijst bevat inderdaad iets meer vezels en magnesium, maar als je zo weinig van bepaalde nutriënten eet waardoor je ze uit rijst moet halen, is er iets ander mis met je voeding.

Tenzij je rijst altijd op een lege maag zonder andere voeding erbij eet (groente/vlees/vis) is het GI (glycemische index) argument ook niet relevant. Als je gezond bent en je eet witte rijst zal je bloedsuikerspiegel niet zodanig omhoog schieten en je in een coma doen belanden. Je zult het verschil hoogst waarschijnlijk niet eens merken.

Als je zilvervliesrijst lekker vindt, eet je zilvervliesrijst. Als je witte rijst lekker vindt, eet je witte rijst en als je rijst niet lekker vindt eet je geen rijst. Als je alleen maar op zoek gaat naar verhalen over voedingsmiddelen die “slecht” voor je zijn eet je uiteindelijk niks meer.

Author

12 Comments

 1. Hoe zit dit met betrekking tot diabetes type II? Mijn ouders zijn beide suikerpatiënten (al 10 jaar, maar aan tabletjes, geen insuline prikken en in de “beginnende” fase omdat ze nu goed op hun voeding letten en bewegen), en daarom zijn wij overgeschakeld op zilvervliesrijst i.p.v. witte rijst. We eten 6 van de 7 dagen rijst als avondeten, vaak met groente en soms vlees erbij, en mijn ouders eten overdag gewoon volkorenbrood. Zij worden door hun artsen geadviseerd zilvervliesrijst te eten, maar is het in hun geval dan ook daadwerkelijk beter?

  • Niya,

   Mijn advies mag je nooit zien als medisch advies en als de arts van je ouders zilvervliesrijst aanraden, zou ik het daar zeker bij houden.

   Mijn mening: zilvervliesrijst scoort lager op de glycemische index en de insuline index, in theorie is het dus inderdaad “beter” voor diabetici. Zeker omdat jullie zo veel rijst eten is het verstandig om de best mogelijke keuze te maken. Dat wil niet zeggen dat je nooit witte rijst zou moeten eten. Ik ga ervan uit dat jullie maaltijden bestaan uit groente, rijst en eventueel vlees of vis. Dit zorgt er sowieso voor dat de GI en II waardes van witte rijst minder relevant zijn.

 2. Ik had verwacht dat er nog een uitleg zou komen over waarom zilvervlies niet beter is maar het hield ineens op. Ik dacht ook altijd dat zilvervliesrijst echt veel gezonder was. Maar wat is dan bijvoorbeeld wilde rijst? En welke soort is dan wel echt gezond? Of kun je het beste helemaal geen rijst eten?
  Toen ik jaren geleden nog vaak witte rijst at bleef ik altijd hele erge trek houden de hele avond. Hoe zit dat dan? Groetjes gizem

  • Gizem,

   Waarom zilvervliesrijst niet beter is?
   “Het verschil is uiteindelijk minimaal en niet zo relevant als dat je hoopt. Zilvervliesrijst bevat inderdaad iets meer vezels en magnesium, maar als je zo weinig van bepaalde nutriënten eet waardoor je ze uit rijst moet halen, is er iets ander mis met je voeding.”

   Oftewel, het verschil is zo minimaal, het is het niet eens waard om in detail op in te gaan. Zilvervliesrijst bevat iets meer vezels en magnesium, dat is het.

   Wat is wilde rijst?
   “Wilde rijst (Zizania) is een geslacht van vier soorten grassen. Anders dan de naam doet vermoeden, is wilde rijst geen rijst (hoewel het wel nauw verwant is aan het rijstgeslacht Oryza) en het is eigenlijk ook nog nauwelijks wild, want het wordt voornamelijk commercieel geteeld.” Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_rijst

   Welk soort rijst is ‘echt’ gezond?
   Wat is echt gezond? Rijst is gewoon zeer degelijke voeding. Niet alles wat in je mond gaat hoeft echt gezond te zijn.

   Helemaal geen rijst eten?
   Uit het stuk: Als je zilvervliesrijst lekker vindt, eet je zilvervliesrijst. Als je witte rijst lekker vindt, eet je witte rijst en als je rijst niet lekker vindt eet je geen rijst.

   Het is voor mij moeilijk (onmogelijk) om te zeggen waarom jij jaren geleden trek bleef houden de hele avond na het eten van witte rijst. Verzadiging heeft met allerlei dingen te maken, waaronder leeftijd, samenstelling van de maaltijd, grootte van de maaltijd, activiteiten gedurende de dag, etc. Sushi verzadigd meer dan een kommetje witte rijst.

 3. Oke, bedankt. Je zegt dus eigenlijk gewoon dat je rijst moet eten omdat je het lekker vind, maar niet omdat het gezond is? Dus voor je gezondheid hoef je het niet te doen?

  Ik zie net op de site van het voedingscentrum staan dat zilvervliesrijst een goede bron van vezels is (veel meer, staat erbij), en dat witte rijst weinig tot geen vezels levert omdat het bewerkt is in de fabriek.

  Wie moet ik nou geloven?

  • De Okinawanen zijn volgens de wetenschap het gezondste volk in de wereld en 70% uit hun dagelijkse calorie-inname bestaat uit koolhydraten, waarvan een groot gedeelte witte rijst is. Het is dus niet mogelijk, en sowieso nutteloos, om een voedingsmiddel, los van alle andere factoren te beoordelen.

   Zilvervliesrijst bevat per 100g 4g vezels en witte rijst 1,3g. Als je alleen maar vezels eet uit rijst, is zilvervliesrijst een betere keuze. Als je ook nog vezels binnenkrijgt uit groente en fruit, wat wel de bedoeling is, maakt het niet uit.

 4. Guy

  Je haalt okinawanen erbij, heeft dat niet iets meer met genen te maken?

  Okinawanen eten gemiddeld zeven porties groente en fruit per dag, zeven porties volle granen per dag, twee porties soja producten per dag, enkele keren per week vis en slechts kleine hoeveelheden zuivelproducten en vlees. De graanproducten zijn uitsluitend volkoren. Het totale vetgehalte in voeding is laag. De vetten die men eet zijn voornamelijk onverzadigd. Minimaal 50 procent van de voeding bestaat uit koolhydraten. Men is dus heel zuinig met vet en relatief zuinig met eiwit. Met andere woorden het grootste deel van de voeding bestaat uit volkoren granen en groenten.

  Vind het een beetje appels met peren vergelijken.

  • Hoi Delano,

   Ik ben bekend met het verhaal betreft de Okinawanen, maar je begrijpt/begreep mijn punt niet.

   Ik sluit het bericht af met: “het is dus niet mogelijk, en sowieso nutteloos, om een voedingsmiddel, los van alle andere factoren te beoordelen.”

   Dat punt bevestig jij met jouw reactie. Mensen die roepen “witte rijst is slecht!” krijgen net zo een eenvoudig en zwak argument terug.

   Het hele beeld is belangrijk, zoals jij ook aangeeft, daarom is in het Nederlandse dieet die middelmatige hoeveelheid rijst niet erg van belang. Zeker niet om zilvervliesrijst definitief als superieur te zien.

   Excuses als het niet duidelijk is, ik ben verrot.

 5. Ik heb jou blog vandaag gevonden en wilde even zeggen dat ik je vanaf nu volg. Je hebt een erg verfrissende look op gezondheid en fitness en jouw filosofie sluit op veel punten aan op die van mij.

  Bedankt voor deze info over rijst. Ik eet het niet vaak, maar was toch wel benieuwd of er een addertje onder het gras zat.

 6. Ik vind dit een dubbel stuk dat je schrijft.
  Mensen willen weten welke soort het gezondst is, en niet dat je de gezondste soort onderuit schopt door te zeggen dat het verschil te klein is en dat ze vooral lekker witte rijst moeten gaan eten.

  Als je kijkt naar de waardes dan zit er in 1 kopje zilvervliesrijst 3,6 gram vezels. In witte rijst is dit nog geen 0,6 gram. Een verschil van 3 gram vind ik persoonlijk best veel.

  Mensen die willen afvallen raad ik persoonlijk altijd aan om zilvervliesrijst te eten en niet de witte rijst.

  Ik snap je punt wel, maar vind het wel dubbel.

  • Leonie,

   Zilvervliesrijst is niet de gezondste keuze. Je kunt zelfs stellen dat witte rijst gezonder is in veel gevallen, door de anti-nutriënten in zilvervliesrijst. In Nederland bestaat ons dieet niet grotendeels uit rijst, in veel Aziatische landen wel. In bepaalde gebieden worden mensen ouder dan hier en eten ze grote hoeveelheden witte rijst.

   Maar, ondanks dat, is het verschil tussen zilvervliesrijst en witte rijst zo minimaal, dat het niet relevant is.