Is een shake dieet effectief om af te vallen?

Shake diëten zijn erg populair en dat is ook niet gek. Volgelingen beperken hun calorie-inname vaak tot minder dan 800 kcal per dag. Dat je afvalt is dus geen verassing. Claims dat een shake dieet gezond en verantwoord zijn, zijn zo goed als nooit waar. Het is praktisch onmogelijk om dagelijks aan alle nodige voedingsstoffen te komen en het bevorderd ook niet de goede maag- en darmfunctie.

Als afvallen je doel is, is een shake dieet effectief op de korte termijn, maar ik zou dit nooit iemand aanraden. Wat doe je immers na je Hollywood dieet dat uit zakjes poeder bestaat? Je hebt in de tussentijd werkelijk niks geleerd over verantwoord eten.

Tenzij je van plan bent de rest van je leven alleen maar shakes te drinken, ben je gedoemd om op de lange termijn te falen als je hieraan begint. Als je weer overstapt op normale voeding heb je namelijk nog steeds geen idee van wat je moet eten en hoeveel je ervan nodig hebt om op gewicht te blijven, of af te vallen. Voordat je het weet ben je gewoon weer terug bij af. Het is de bedoeling dat je naar je lichaam leert luisteren en het de nodige voedingsstoffen geeft. Dat leer je niet met een 100% vloeibaar dieet.

Shakes als aanvulling op een gepersonaliseerd voedingspatroon zijn prima, maar niks anders doen dan de hele dag shakes of smoothies drinken, is volslagen onzin. Typisch ook dat de meeste diëtisten of vertegenwoordigers van dit dieet toevallig zelf de shakes verkopen.

Antwoord op de vraag in twee woorden: eat something.

Author

8 Comments

 1. Shakes zijn meer bedoeld als aanvullend, niet als vervanging.

  Wat jij hierboven zegt is 100% waar

 2. Ik weet niet of ik deze vraag hier mag/kan stellen, maar als ik een eitwitshake drink wordt ik vaak misselijk. Zeker in de ochtend. Afgelopen keer kwam alles er weer uit. Drink ik het dan te snel op? Ik drink het glas in een keer leeg. Ik doe 2 schepjes eiwitpoeder (die jij aanraad van body supplies ) met 250 ml water.

  Heb jij misschien enig idee waar dit aan kan liggen?

 3. Eerlijk gezegd zou ik dat niet weten.. Ik drink sinds dat ik een kleuter was al geen melk meer omdat ik het altijd zo ‘vies’ vond. Eet helemaal geen zuivel overigens,. Kan ik het beter mengen met melk dan?

  • Het kan zijn dat je lactose intolerant bent. Whey eiwit wordt gewonnen uit melk namelijk. Probeer eens een glas melk te drinken om te kijken hoe je je voelt. Kan ook chocolademelk zijn.

 4. Wat is een goed veganistisch (en betaalbaar) alternatief voor eiwitshakes wanneer je last hebt van zuivelintolerantie?

  • Sunwarrior valt bij veel mensen goed in de smaak.

 5. Ik begrijp helemaal wat je zegt. Alleen ik ben bang dat mijn lichaam niet meer wil afvallen.. Door dieeten in het verleden. Stom geweest teveel geluisterd naar alle hypes. Maar wanneer ik ‘ clean’ eet ( zonder suiker, geen overkill aan kh, en goede eiwitten) dan kwam ik aan. Jij zegt ‘ dan was het teveel’ maar ik kwam uit op zo’n 1500 kcal en prima verhoudingen (30/30/40) . Ik deed aan kettlebel en veel beweging op n dag. Ook vetpercentage slonk niet. Het lijkt nu dat ik alleen nog afval met extreme dieeten. Ik eet nu 5 eiwit producten en veel groenten. Kan dat echt veel kwaad?