Wat zijn de algemene regels waar je je aan moet houden voor een goede gezondheid?

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg gaat nog steeds over algemeen advies met betrekking tot gezondheid en dan met name over voeding. Dat is altijd de meest gestelde vraag geweest.

Mijn antwoord is ook altijd hetzelfde geweest, namelijk: “Dat ligt eraan.”

Gezondheid betekent niet voor iedereen hetzelfde, mensen verschillen enorm en hebben verschillende doelen en lifestyles. Uiteraard is niemand ooit blij met dat antwoord, daarom volgen hieronder mijn algemene regels voor een goede gezondheid. Probeer hier elke dag ongeveer naar te streven.

 • 200 gram vlees of kip
 • 300 gram groente
 • 3 stuks fruit
 • 2 liter water
 • 2/3 sneetjes volkorenbrood of andere volkoren producten (zolang je geen glutenintolerantie hebt)
 • Hand noten per dag (walnoten, amandelen, hazelnoten, etc.)
 • 150 à 200 ml volle melk (zolang je niet lactose intolerant bent)
 • Wees niet bang voor vetten. Verwerk producten als avocado, hele eieren, vis, lijnzaad, pure chocolade, kokosvet en extra vierge olijfolie in je voeding
 • Beweeg elke dag minimaal een half uur in de buitenlucht in de vorm van lopen, joggen of fietsen
 • Ga minimaal twee keer per week naar de sportschool voor intensieve krachttraining
 • Slik voor de zekerheid een extra multivitamine, extra vitamine D3 en eventueel extra vitamine C tijdens de wintermaanden
 • Eet totdat je voor 80% vol zit en eet alleen wanneer je honger hebt.

Dat is het eigenlijk. Meer kan ik er niet van maken. Als ik in een paar zinnen iemand algemeen advies zou moeten geven, ondanks dat ik een hekel heb aan algemeen advies, zou dit het zijn.

Voel je vrij om te vragen waarom ik bepaalde punten opnoem, maar ik heb geen zin in een discussie over dat het beter is om vlees weg te laten (dat is het niet), dat het beter is om melk weg te laten (dat is het niet) en dat je graanproducten ook beter kunt laten staan (ben ik het niet mee eens).

En verwar de mening van de meerderheid niet met de waarheid.

Author

12 Comments

 1. Hai Guy, ik volg je site al een tijdje en heb er erg veel aan.
  Nu heb ik een vraagje. Sinds een week ben ik bezig met clean eating, niet om af te vallen. Maar met name om te kijken wat het doet met mijn haar en met name mijn huid, heb veel last van onzuiverheden. Want ik heb gehoord dat van eten met een hoog glycemische inex je acne kan krijgen. Ben dus nu al een week bezig met het eten van alleen maar groente, fruit, noten, eieren, kipfilet (gebruik overigens wel margarine/olijfolie, etc), havermout, quinoa etc. Eet geen brood, aardappelen, melk of yoghurt (puisten veroorzaker!), rijst, pasta en dat soort dingen en natuurlijk geen snoep, koekjes, chips of andere snackjes.

  Nu is het probleem dat sinds ik een week bezig ben ik ook al 3 kilo ben afgevallen, iets wat ik absoluut niet wil!!! Oke die 2 kilo was wel fijn, maar meer hoeft niet en het gaat ook wel erg hard. Ik denk -0,4 kilo per dag. Naar mijn inziens eet ik van alles wel genoeg, tenminste ben de hele dag door aan het eten en heb continue het gevoel dat ik vol zit. Daarnaast sport ik wel elke dag een uur en verbrand ik daarbij ook natuurlijk veel.
  Wat kan ik het beste doen? Als ik zo een maand doorga blijft er niets van me over!

  • @Laura,

   Je kunt van een boekwerk vol aan dingen acne krijgen. Hoe oud ben je?

   Ik, en miljoenen anderen, drinken elke dag melk of eten yoghurt en hebben geen puisten. Is het dan nog steeds een puisten veroorzaker? 😉

   Je valt af omdat je te weinig calorieen binnenkrijgt en/of je vocht verliest. Het is hoogst waarschijnlijk dat laatste. De kans is zeer groot dat je door al het schrappen van voedingsmiddelen veel minder koolhydraten binnenkrijgt, waardoor je lichaam vocht kwijtraakt en het op de weegschaal lijkt alsof je dunner bent geworden, terwijl dat niet zo is.

   Als je af blijft vallen, krijg je te weinig calorieen binnen, ongeacht wat je gevoel zegt. Als je snacks, snoep, chips, etc. allemaal schrapt is het heel makkelijk om minder calorieen te consumeren dan in het verleden. Wat je dus het beste kan doen is even wachten om te kijken of het niet gewoon vocht is wat je verloren bent (is het waarschijnlijk wel) en anders meer gaan eten.

   @Sarah,

   Waar het recept blijft? Wat een nette manier om een vraag te stellen 😉 Ik vind het recept nog niet lekker genoeg om te plaatsen. Zodra hij dat wel is zet ik hem er direct op.

 2. Guy waar blijft het recept van de proteine nutella cake?

 3. Hai Guy,
  Wat betreft die acne. Een half jaar geleden ontdekte ik karnemelk (dronk minimaal een pak per dag) en ook sinds een half jaar ongeveer heb ik die acne. Heb daarvoor denk ik niet meer dan 15 pukkels gehad, in ieder geval iedereen was altijd jaloers op mn gladde huidje. Mijn schoonmoeder is dermatoloog en haar was mijn melkgebruik en mijn pukkels ook al opgevallen. 90% dus dat het daardoor komt. Ik ben trouwens 25 jaar.
  Bedankt voor je advies!!

  • Acne kan absoluut door lactose komen, zeker als je minimaal een pak per dag drinkt, maar dan moet je acne ook snel verdwijnen nu je gestopt bent met melk drinken, anders is het niet de oorzaak.

 4. Ik wil graag een topic over cheaten hoeveel mag je cheaten.
  Als ik in het weekend wat minder eet wat zijn de effecten etc…
  Of misschien kan je het heel kort voor me beantwoorden…

  • Henry,

   Algemene vragen graag via de mail versturen. De hoeveelheid cheaten ligt aan je eigen doelen en voorkeuren. Stel dat je af wilt vallen en je bekijkt je eetgedrag over de periode van een jaar, moet je meer dan 50% van de tijd onder onderhoud eten om af te vallen in dat jaar.

   Zie het als geld verdienen. Als jij 5.000 EUR netto per maand verdient is dat heel leuk voor je, maar als je 15.000 EUR per maand uitgeeft zit je nog met niks. Afvallen/aankomen is hetzelfde. Als jouw BMR 2000 is en je dagelijks ongeveer 1500 kcal moet eten om af te vallen, creëer je daarmee een tekort van 500 kcal per dag en 3000 over een periode van 6 dagen. Vervolgens eet je de zevende dag 10.000 calorieen omdat je graag wilde cheaten, maar verziek je volledig wat je de hele week hebt gedaan.

 5. Ja ik kon jouw mailadres niet vinden sorry voor de last dan.
  Mijn doel is aankomen ben 1:77 65 kg en fatpercentage van 10 procent.
  Soms ga ik uit en dan eet ik slecht en de volgende dag ook daardoor dus zaterdag en zondag.
  Maar maandag tot vrijdag zit ik altijd op schema.

  • Ik heb niet gezegd dat het een last was 😉 Bovenaan de pagina staat de Contact pagina.

 6. Niet zozeer een algemene gezondheid topic, maar ik heb een vraag over een stijve nek. DIe heb ik opgelopen een dag of 3 geleden. Het gaat nu beter maar is nog steeds beetje gevoelig. Kan ik vandaag wel fitnessen?

 7. Hey guy,

  Tot een maand geleden nam ik voor mijn multivitamine het volgende product: Multi Vital Forte Capsules van Bonusan. Ik wilde vandaag een nieuwe pot bestellen echter zie ik nu dat de inhoud van deze pot van 200 naar 180 stuks is gegaan en je 2 capsules per dag ipv 1 moet nemen. Daarnaast krijg je zelfs met 2 capsules niet dezelfde hoeveelheid vitamine binnen (ongeveer 60% van de oude hoeveelheid). Maw ze hebben het product geheel veranderd en de prijs met meer dan 100% verhoogd. Nogal belachelijk als je het mij vraagt.

  Ik ben daarom op zoek naar een nieuwe goede multivitamine. Welke kun je mij aanraden?

  • Hi Floris,

   De toegevoegde waarde van een multivitamine is nog steeds discutabel, maar als je eraan begint, is een “normale” multivitamine van de drogist prima in orde. Je hebt echt niet duizenden procenten nodig van allerlei vitamines en mineralen, als je gewoon een gevarieerd dieet hebt.