De eerste dag gaat prima. Je bent blij met wat je voor elkaar gekregen hebt in de sportschool, je voelt je goed en bent trots op jezelf. Je ziet al voor je hoe je deze zomer het strand op komt: strak, vernieuwd en zelfverzekerd. Je hebt voor je gevoel goed gegeten vandaag: drie maaltijden. Zo moet je toch wel af kunnen vallen?

De volgende dag sta je weer met een goed gevoel op. Nieuwe dag, nieuwe kansen. Time to shine. Oh, Edwin op het werk is jarig en deelt taart uit. Het kan toch geen kwaad om even 200 gram suiker in je gezicht te stoppen? Je hebt gister zo goed je best gedaan. Je brandt die 1300 calorieën er vanavond wel af tijdens je cardio-sessie van 20 minuten. Oh, het regent en er is voetbal op TV. Geen punt, vanavond blijf je thuis, de sportschool loopt niet weg. Het gaat hier natuurlijk maar om je gezondheid en laten we eerlijk zijn, wat is er belangrijker dan voetbal? 90 minuten naar mensen kijken die samen meer verdienen dan nodig is om een armoedig werelddeel te redden van ondergang is veel belangrijker dan werken aan je lichaam. Je enige lichaam, je heilige tempel.

Nieuwtje: er is niks, niks, belangrijker dan je gezondheid. Veel mensen zien naar de sportschool gaan als een verplichting, een goed voornemen waar niks van komt, een reden om tegen collega’s op het werk te zeggen dat “jij naar de sportschool geweest bent” met de trots van een Nobelprijs winnaar.

Sporten en goed eten is geen prijs winnen en het hoort geen ongemakkelijke verplichting te zijn waar je tegen op kijkt. Het heeft ook niks te maken met de grootste biceps of het strakste kontje te krijgen voor op het strand, zodat heel de wereld kan zien hoe mooi je wel niet bent. Niemand heeft iets aan die instelling.

Het moet allemaal te maken hebben met je gezondheid. Dat is de belangrijkste reden die je nodig hebt om te letten op je voeding en om te sporten: gezondheid. Het is vanzelfsprekend wat de gevolgen zijn van slecht eten en die hoef ik je niet te vertellen. Een dikke buik is niet het enige nadeel van slecht eten. Geloof het of niet, er zijn genoeg nadelen die je niet direct in de spiegel kunt zien.

Ik ga ervan uit dat je ook niks in je auto stopt waardoor hij niet optimaal rijdt. Waarom zou je wel zo omgaan met je eigen, je enige, lichaam? Die logica zal er bij mij nooit in gaan.

Pham

Natuurlijk is de instelling van de mens zeer nadelig als het gaat om sporten. We zijn altijd op zoek naar de snelste, makkelijkste oplossing. We leven in een “magische pil” maatschappij. Als het niet snel en makkelijk kan, stellen we het uit en doen we het meestal helemaal niet. Dan zijn we later oud en denken we terug aan de tijd dat het eventueel beter had kunnen zijn. Guess what? Het kan altijd beter, het ligt altijd voor het oprapen. Het enige wat je moet doen is realiseren hoeveel voordelen eraan verbonden zijn, je informatie vergaren bij de juiste mensen en gefocust blijven op je doel.

De reden dat je met de juiste informatie moet beginnen is dat je sneller resultaat ziet. Je gaat dagelijks naar je werk, omdat je weet dat je aan het einde van de maand salaris krijgt. De meesten van ons gaan naar de sportschool of beginnen aan een dieet en zien NOOIT resultaat, omdat ze het gewoon niet goed doen.

Hou op met excuses bedenken. Niemand wil het horen van je, geloof me.

Niet genoeg tijd? Maak maar tijd. Als werk of school een hogere prioriteit heeft dan je gezondheid, heb je hele andere problemen waar je naar moet kijken.

Geen zin? Stop dan met klagen over je uiterlijk als je deze zomer op het strand loopt. Je had er iets aan kunnen doen, maar je koos er voor de zoveelste keer voor om het niet te doen.

Depressief? Het lijkt mij meer dan logisch dat je weet hoeveel je kunt verbeteren van een beter fysiek. Je zelfvertrouwen zal stijgen zoals nooit te voren, je voelt je beter, je straalt het uit. Dat kan ook niet anders, je bent van binnen en buiten in shape en gezond.

Alles wat iets waard is vereist inspanning en tijd om te verkrijgen, maar niks voelt beter dan volledig content zijn met jezelf. Er zijn talloze mensen die je de deur kunnen laten zien, maar alleen jij kunt er doorheen gaan. In theorie klopt dit niet, want ik kan je ook door de deur heen gooien, maar als je zelf niet achter je beslissing staat zal het van korte duur zijn en ben je voordat je het weet weer waar je startte.

10 Tips

– 5 dagen naar de sportschool gaan vinden ik en vele anderen makkelijker dan 1, 2 of 3 keer gaan. Als je 1 of 2 keer gaat is het een “speciale” dag speciaal voor de sportschool. Daar heb je dan toch geen zin in. Als je 5 keer gaat is het een deel van je dagelijkse patroon en je leven. Je gaat naar school, je gaat naar je werk en je gaat naar de sportschool. Geen keuze, gewoon gaan. Je voelt je ALTIJD beter als je uiteindelijk toch gaat.

– Stel realistische doelen en hou je spiegelbeeld bij, niet je gewicht. Meet ook de omtrek van je armen, benen, borst, heupen, taille, etc. Deze liegen nooit.

– Voeding is cruciaal. Alleen al goed ontbijten kan voor verandering zorgen. Je kunt ook 7x per week trainen, maar zonder goede voeding kom je nergens.

– Train geen 7x per week 😉 Rust is een essentieel deel van een goede gezondheid en een gebalanceerde lifestyle.

– Obsedeer niet over alles wat je eet. Natuurlijk is het goed voor je mentale gezondheid af en toe (zeker 1 dag per week) te eten wat je wilt.

– Consistentie is de sleutel tot succes.

– Maak je niet druk als je even van de baan raakt. Morgen is weer een nieuwe dag om het goed te doen.

– Maak het voor jezelf leuk en uitdagend.

– Train met een partner om je gemotiveerd te houden. Zorg ervoor dat je partner ook gemotiveerd en gedreven is.

– Realiseer je dat jouw perfecte lijf geen droom of iets voor je volgende leven is. Het is mogelijk. Jij kan het ook.

Pham

Author

9 Comments

 1. Coole blog Guy! Ik ga me er ook aan wagen. Heb me ingeschreven bij lifestyle 😀

 2. goede motivatie, paar keer lezen, bewust worden, het je goed door laten dringen dat gezondheid boven alles staat! samen met gebalanceerd dieet moet het lukken.
  THX

  • Thanks Marc. Heb altijd het gevoel dat motiverende stukken nooit motiverend of lang genoeg kunnen zijn, hoop dat je er iets aan hebt. Het is ook zo belangrijk om goed te beginnen, dieet heb je al, en resultaten te zien. Zodra je resultaten ziet wil je niks anders meer dan alle potentie uit je fysiek halen. Succes!

 3. Hey! Leuk geschreven! Ik vroeg me alleen af of dit alleen zo is voor voor mannen? Ik heb wel is gehoord dat je als vrouw zijnde een goede vet verdeling moet hebben om een mooi resultaat te krijgen?

  Tabee!

  • Dankje Bobbi. Ik weet niet precies wat je bedoelt met een goede vet verdeling moeten hebben of wat dit überhaupt inhoudt ;), maar, er is nauwelijks onderscheid tussen effectieve training voor mannen en vrouwen. Als je meer wilt weten over training voor vrouwen raad ik je een andere post van me aan, die kun je hier vinden:

   http://guydroog.com/blog/2010/11/08/de-ultieme-strak-en-sexy-gids-voor-vrouwen/

   Als je nog iets wilt weten, hoor ik het graag!

 4. Voetbal bashen, +1!

  “Zodra je resultaten ziet wil je niks anders meer dan alle potentie uit je fysiek halen.”
  Dit kan ik niet anders dan beamen. 🙂

 5. met toeval heb ik je blog ondekt was wat over voeding aan het zoeken,voor het eerst heb ik wat opstart problemen na me vakantie in cancun:) was me motivatie effe kwijt maar na je blog ga ik maandag weer knallen goed gedaan man!!!!!

 6. Wauw, zit al enkele dagen op je blog te lezen en ik ben onder de indruk! Ben al een tijdje bezig om nu eindelijk écht eens mijn voedingspatroon om te gooien. Maar toch ben ik bang dat ik te veel of juist veel te weinig eet. Heb niet het geluk dat ik iemand heb die me in kan begeleiden maar deze stukjes helpen ontzettend. Ik ga me best doen!!!