Crossfit, oh Crossfit.

Als ik heel eerlijk moet zijn, vind ik vrijwel alle kritiek op Crossfit vrij onlogisch en ongenuanceerd. Maar wat wil je? Het is een extreem populaire sport. Alles wat populair is krijgt zowel hulde als kritiek. Het is in om te Crossfitten, maar het is net zo in om Crossfit af te kraken. YouTubers verdienen er geld mee en auteurs winnen er de harten van hun publiek mee. Prima, maar laten we het eens met een enigszins objectieve blik bekijken.

De wet van grote getallen

Crossfit krijgt veel kritiek omdat er veel Crossfitters zijn met matige tot rampzalige techniek. Dit vind ik persoonlijk een zeer zwak argument. Het klopt absoluut dat er genoeg video’s online zijn waarin je de meest verschrikkelijke dingen ziet, maar de reden daarvoor is niet gelijk Crossfit in het geheel. Er zijn zo verschrikkelijk veel Crossfit boxen en zo verschrikkelijk veel mensen die het doen, dat de kans op idioten ook fors toeneemt. Er zijn wereldwijd vijftien powerlifters die ergens in een kelder staan te deadliften, maar tientallen miljoenen Crossfitters die elke herhaling van elke WOD (workout of the day) filmen en online zetten.

Als elite powerlifter kun je, als je geluk hebt, een leuk zakcentje verdienen en een handvol volgers verwachten, maar als degelijke Crossfitter word je gewoon miljonair. Dat is een van de vele redenen waarom Crossfit alleen maar toeneemt in populariteit, buiten het overduidelijke feit dat het natuurlijk gewoon een hype is.

Nogmaals, het betekent niet dat de sport niet deugt, maar met veel aanhangers neemt de kans exceptioneel toe dat er veel mensen tussen zitten die beter thuis kunnen blijven.

Met twee maten meten

Mede omdat Crossfit zo populair is en het daarom veel wordt afgebrand, wordt er ook behoorlijk met twee maten gemeten.

Niemand kan mij wijsmaken dat ze nooit de sportschool in lopen en lachwekkende dingen zien gebeuren. Lachwekkend, maar uiteraard ook riskant. Als je in een commerciële sportschool traint, zie je dat soort praktijken elke dag. Wat gebeurt er in dat geval? Dat is simpel. Men maakt een video, post deze op Awkward Gym Moments en iedereen lacht de persoon in kwestie uit en noemt hem of haar een mongool.

Het punt is dat het altijd op de persoon wordt gespeeld. Niemand roept: “Haha, wat een domme sport is bodybuilding!” of “Sjonge jonge wat is fitness nou weer voor ballenbedoeling, ga lekker fietsen!”. Nee, dat hoor je niet.

Als je een Crossfitter met slechte techniek op video zet, is het gelijk de sport in het geheel dat niet deugt. Daar is voor mij de logica ver te zoeken. Zo is er de inmiddels populaire video van de slechtste deadlifts tijdens de Crossfit games. Vreselijk, tuurlijk, maar waar zijn de compilaties van vreselijke powerlift deadlifts? Ik begrijp dat het schandalig is dat bij Crossfit de deadlifts worden goedgekeurd en bij powerliften niet, maar dat is voornamelijk te wijten aan het “jurylid” dat bij de atleet in kwestie staat.

Blessuregevoeligheid

Hier komen we al bij iets sterkere argumenten aan. Ja, Crossfit kan zeker blessuregevoelig zijn. In veel gevallen onnodig blessuregevoelig. Maar waar zijn alle artikelen en video’s van mensen die MMA afkraken? Of is het niet blessuregevoelig om jezelf meerdere malen per week kapot te laten rammen? Is het niet riskant om in een Formule-1 auto, die praktisch bijna uit elkaar waait, 300 km/u te rijden, dicht tegen elkaar aan?

Is krachttraining niet blessuregevoelig? Wereldwijd miljoenen mensen met de kracht van een regenworm zalen insturen met honderden of duizenden kilo’s aan schijven, barbells en dumbbells en die daar mee laten spelen als een kind in een speeltuin? Er overlijden jaarlijks mensen door het bankdrukken, is bankdrukken dan idioot, of de persoon die eronder ligt?

Er zijn talloze sporten die (extreem) riskant zijn, maar dat heeft nooit mensen ervan weerhouden om ze te beoefenen en het heeft vrijwel nooit mensen aangespoord om massaal de sport belachelijk te maken. Bij Crossfit wel, omdat Crossfit onverwacht populair is. Op dit punt blijf ik terugkomen.

Net als met andere riskante sporten, kun je ook bij Crossfit de blessuregevoeligheid beperken. Net zoals dat autocoureurs beschermende kleding dragen, boksers handschoenen aandoen en voetballers om elke scheet snel op de grond gaan liggen, voordat er echt iets gebeurt.

Een goede coach, of het nu om powerliften, bodybuilden of Crossfit gaat, hecht waarde aan goede techniek. Doe je dat niet, ben je geen goede coach. Je leden goede techniek aanleren, keer op keer op keer op keer, is een eerste goede stap. Beheerst men de techniek nog niet? Dan doen ze de oefening uiteindelijk ook niet met een hoge intensiteit en veel gewicht. Dat stel je uit tot ze het wel kunnen, zoals een powerliftcoach zijn cliënten ook niet op de eerste dag 200 kilo laat deadliften.

Bij Crossfit is dit lastiger, omdat je niet 1-op-1 werkt maar met een groep. De groepen kleiner houden met meerdere coaches per groep lost dit probleem deels op.

Crossfit is Crossfit

Crossfit wordt meestal beoordeeld vanuit het perspectief van bodybuilders/krachttrainers. Dat zorgt voor problemen.

Toen ik voor het eerst kipping pull-ups zag, vond ik het natuurlijk ook hilarisch. Het is en blijft ook ergens grappig om te zien, maar dat is gewoon omdat het anders is dan je gewend bent. Het klopt alleen niet als je zegt: “Ha! Dat is toch geen pull-up!”.

Je kunt daarmee stellen dat elke pull-up die afwijkt van een strict pull-up, zoals bij bodybuilding, geen pull-up is. Dat is incorrect, omdat niet iedereen hoeft te voldoen aan jouw criteria van een oefening. Wie bepaalt er nu hoe een pull-up “hoort” en waarom moet elke pull-up gedaan worden zoals bij bodybuilding, wat een compleet andere sport is? Ik ken mensen die kipping pull-ups belachelijk maken, maar het wel geweldig vinden als een ventje ergens in een speeltuin pull-ups doet en vervolgens door de lucht gaat fietsen. Dan ben je ook niet echt consistent in je beoordeling.

Je zou ook kunnen stellen dat het geen pull-up is, omdat je jezelf niet omhoog hoeft te trekken. Ook dat is incorrect en dat zul je ondervinden als je er 20+ achter elkaar moet doen.

Crossfit is geen Olympisch liften. Crossfit is geen bodybuilding. Crossfit is Crossfit. Er zijn andere doelen en andere regels. Als jij in een competitieve omgeving zo snel mogelijk 50 pull-ups moet doen, wordt je definitief laatste met strict pull-ups.

Oordeel dus altijd objectief over iets en vergelijk het niet met andere sporten.

Nadelen van Crossfit

Als ik Crossfit objectief bekijk en nadelen moet noemen, zijn dat er niet veel. Crossfit is optimaal voor als je goed wilt worden in Crossfit. Als je een powerlifter van elite niveau wilt worden, kun je beter powerliften. Bodybuilders bodybuilden en Olympische lifters..je raadt het al. Met Crossfit ben je dus ergens een ‘jack of all trades, master of none’. Aan de andere kant is dat ook niet erg, want het gaat hier om de massa. Hoeveel mensen hebben de ambitie om tot de elite te behoren in een van de voorgenoemde sporten? En als zij die ambitie hebben, hoeveel hebben de genen, de omgeving en de wilskracht? Je houdt er dan niet veel over. Daarbuiten willen de meeste mensen, ook Crossfitters, gewoon “fitter” worden, wat zij daar ook mee bedoelen.

Ook als je alle stappen onderneemt om de blessuregevoeligheid te beperken, blijft het lastig. Zodra de klok aangaat, gaat er bij veel mensen toch een knop om en offeren veel hun techniek (deels) op. Je kunt er bovenop blijven zitten en hen continu corrigeren, maar het feit dat je dat moet doen, betekent dat het hoe dan ook al riskant is om mee te beginnen. Je behoudt dus altijd een risico, maar ik vind dat, nogmaals, totaal geen reden om een sport af te kraken, gezien er talloze andere sporten zijn die vele malen gevaarlijker zijn.

Crossfitters voelen zich door de enorme community in veel gevallen superieur aan anderen. Dat is waarschijnlijk de eerste zin in dit artikel waar sommige Crossfitters tranen van in hun ogen krijgen, maar het is nu eenmaal zo. Daar waar bodybuilders afkraken vanuit een gevoel van superioriteit, kunnen Crossfitters andere sporten om diezelfde reden net zo goed afkraken en zichzelf de hemel in prijzen. Crossfitters gebruiken ook maar al te graag de elite als argument voor de wonderen van Crossfit. “Van Crossfit word je super gespierd en sterk! Kijk maar naar Rich Froning!”. Nee, kijk maar naar de tien miljoen ielige mannetjes wereldwijd die net een barbell op kunnen tillen om te zien dat je ongelijk hebt. Een argument maken op basis van de elite is onmogelijk. De kans dat jij de nieuwe Rich Froning wordt, is net zo groot als de kans dat je de nieuwe Messi wordt. Klein. Om overigens nog maar te zwijgen over de combinatie van Crossfitters die bij Paleo zweren. Dan krijg je een persoon die vindt dat hij superieur traint en eet. Dat is net een stap onder veganisten.

Het is moeilijk om je met Crossfit voor te bereiden op wedstrijden, omdat het allemaal vrij willekeurig is en je überhaupt niet weet wat je tijdens wedstrijden moet doen. Door die willekeurigheid zijn veel Crossfit wedstrijdatleten genoodzaakt om gebruik te maken van andere programmeringen dan de standaard Crossfit programma’s. Je moet je specifiek gaan richten op o.a. powerliften en Olympisch liften.

Omdat Crossfit zo extreem populair en daardoor ook commercieel is geworden, zijn de eisen om coach of jurylid te worden bijna lachwekkend. Een cursus van een paar dagen en je bent klaar. De organisatie blijft ongelooflijke bedragen cashen en stuurt jan en alleman gecertificeerd de wereld in. Dit resulteert, uiteraard, in veel van de lachwekkende video’s overal op het internet.

Voordelen van Crossfit

Crossfit brengt mensen wereldwijd in contact met barbells. Iedereen klaagt altijd over het feit dat veel te veel mensen veel te veel cardio doen, maar als Crossfitters dan in een box leren snatchen, deadliften, squatten, etc. is het ook niet goed. Er is nog nooit een tijd geweest dat er zo veel mensen aan powerlifting en Olympische lifts deden. Nooit. Ik vind dat een groot voordeel voor de wereld van krachttraining. Er is ook nog nooit een tijd geweest waarin zo veel vrouwen in zulke korte shorts in gyms kwamen.

Sluit enigszins aan op het vorige punt, maar Crossfit brengt mensen samen, houdt ze samen en laat ze terugkomen. Keer op keer. Er zijn nauwelijks mensen die niet regelmatig komen Crossfitten zodra zij zich inschrijven bij een box. Er zijn daarentegen tientallen, of zelfs honderden, mensen die je voor de sportschool inschrijft, een of twee keer ziet, en vervolgens een jaar later ongemakkelijk in een discotheek tegenkomt. Mensen vinden Crossfit leuk. Het is in groepsverband. Het is competitief. Je daagt elkaar uit, moedigt elkaar aan en maakt ook nog eens vrienden. Natuurlijk kun je stellen dat je daarom niet gaat sporten, maar zolang men beweegt, ongeacht de reden, is dat voor mij genoeg. Als ze dan uiteindelijk als vrouw van 50 kilo ook nog 100+ kilo leren deadliften, is dat alleen maar extra leuk.

Crossfit zet ook weer powerliften en Olympische liften volop in de schijnwerpers. Crossfit dient voor veel mensen als uitstekende basis om algehele fitheid te ontwikkelen, om zich vervolgens te specialiseren in een van de voorgenoemde sporten. Omdat zo veel mensen aan Crossfit doen, wordt er ook veel sneller talent gevonden

Crossfit produceert serieus indrukwekkende atleten. Je kunt lachen, gieren en brullen, maar veel Crossfit atleten doen dingen die jij ze simpelweg niet (waarschijnlijk nooit) na zult doen. 180 kilo deadliften is knap, maar het is nog knapper als je daarvoor een kilometer hebt gesprint, pull-ups en snatches hebt gedaan. Tuurlijk, het is ook riskanter, maar dat is Crossfit.

Conclusie

Het is een chaotisch stuk geworden, omdat ik het aan een stuk door heb geschreven. Wellicht nog maar even nalezen zo. Het punt is dat Crossfit, net als elke andere verdomde sport op deze aarde, voor- en nadelen heeft. Het is prima om een sport belachelijk te maken – want wie gaat er nou vrijwillig op dammen? – maar doe dat dan niet omdat het trendy is om dat te doen.

Als ik weet welke Crossfit instructeur lessen geeft, zou ik zonder enige moeite Crossfit kunnen adviseren aan veel mensen. Zo geloof ik in de capaciteiten van mijn collega Michel Bakker en zie daarom geen problemen met mensen de box in te sturen. Ik zou echter Crossfit niet adviseren als ik niet bekend ben met de coach en zijn visie. Maar dat geldt ook voor personal training. Ik zou nooit personal training aanraden aan iemand als ik de trainer niet ken. Ik vind dat in geen enkel opzicht minder riskant dan iemand Crossfit aanraden.

Ik heb met Crossfit goede en slechte dingen gezien. Net zoals bij bodybuilding. Net zoals bij powerlifting. Dat is voor mij uiteindelijk het enige wat echt relevant is. Ik kan met absolute zekerheid zeggen dat veel van de video’s online de absolute hoogtepunten van idiote praktijken zijn en op basis daarvan kun je niet oordelen over de gehele sport.

Author

12 Comments

  1. Hoe kan CrossFit, als sport versus fitness methode, voor -en nadelen hebben? Sport (vorm van spel) heeft geen voor -en nadelen.

  2. Helder uiteengezet, Guy. Ik had me er tot nu toe nooit eerder zo in verdiept, maar ben blij dat jij dat gedaan hebt. Net wat je zegt : door alle kritiek kan het beeld aardig vertroebelen, maar je weet door deze uiteenzetting de mist weer weg te blazen. Thanks !

  3. Leuk stuk. Ik wil nog steeds een keer gaan crossfitten. Het argument “zodra de klok aan gaat…” zal voor mij zeker opgaan en was tot op heden de reden om het niet te doen. Het is wat je zegt: het is niet noodzakelijk crossfit gerelateerd (bijv ook bij skieen), maar legt het er wel erg dik bovenop. Overigens denk ik dat naast de populariteit van crossfit ook de ‘superieure’ attitude van crossfitters voor de anti-reactie zorgt. Net onder veganisten…(moest erg lachen om die zin).

  4. Crossfitters zijn raar want zij eten Paleo.
    BodyBuilders zijn raar want zij eten kip met rijst en broccolli uit Tupperware.
    Powerlifters zijn raar want zij zijn vet en eten alleen maar krentebollen met kaas en cheeseburgers.

    Ach alles heeft zo’n zijn ding.

  5. Christian

    ik val in herhaling als ik zeg dat het wederom een goed verhaal is dat uit je vingers gekomen is.

    maar ik schaar Crossfit meer onder een hype net als het gebeuren van shaunT en vroeger het tai bo van billy blanks. Nu veel aanhangers maar over een tijdje veel afvallers misschien mede door blessures die niet overgaan etc.

    altijd leuk om je stukken te lezen

  6. Erik Muller

    leuk stuk Guy, gezonde zienswijze. De wereld veranderd en mensen neigen nog steeds om in “oude” hokjes te denken en te oordelen.Blijft over trainen met verstand en motivatie…

  7. Ondanks dat het stuk een beetje rommelig is maak Je wel een aantal goede punten duidelijk, ga niet vergelijken maar benader het objectief!

    De kern van Je stuk is het stuk over de coach/trainer. Door de grote populariteit schieten boxen uit de grond en is de kwaliteit zeer beperkt. Dit geld zelfs voor de oude boxen als de nieuwe. Het probleem is dan ook echt binnen Crossfit de huidige coaches/trainers die hun atleten niet goed opleid en traint. Dus als Je gaat crossfitten zoek de beste want anders kun Je enerzijds de kans op blessures verhogen en anderzijds niet het beste uit Je lichaam halen!!

  8. Guy, snap helemaal wat je bedoelt en ik dig je tekst.
    De factor van de of je snelte tijd neerzetten werkt gewoon tegen je.
    Kan zeker geen kwaad als je sterk genoeg bent en de laatste paar reps gaan niet zo netjes, maar jij en ik weten dat als je niet fit genoeg bent en dan mee wilt draaien met de wod dat je je lijf naar de kloten helpt.

    Idee wat ik had was heel simpel, laat de eerste periode (6 maanden ofzo) de tijd niet zo mee tellen als focus punt en pas als je serieus kan tillen dan doe je je wod op tijd. ik zie gappies die pas crossfitten nu al deadlifts proberen te maken van 70% mx. die nog niet eens 2 min kunnen planken.. eerst de fundering en dan gaan bouwen toch?

    Crossfit is niet voor iedereen haalbaar, ik zie het als de top van de sportpiramide
    Hoe hoger je komt, des te minder mensen kunnen het aan! is ook beter anders heeft iedereen zo’n lijf en dan vallen we niet meer op!

  9. als iemand die vooral aan powerliften doet ben ik het eens met dit stuk… er is nogal wat kritiek op crossfit vanuit mijn omgeving.

    het enige punt dat ik wil maken is dat de dingen die de buitenwereld van crossfit meekrijgt zijn o.a. de mensen die trots foto’s van blaren tonen en de catchphrase “forging elite fitness” nogal letterlijk nemen.. dat wordt gauw opgevat als arrogantie.. je zal mij ook echt wel horen roepen dat ik mijn sport leuker vind dan iets anders… maar crossfit draagt het nogal overdreven uit. een boel dingen aan crossfit zijn best goed bedacht, maar als ik mensen weer eens met een kromme rug 30 deadlifts zie doen dan moet ik wel af en toe zuchten… maar ik bedenk me dan altijd (met moeite) dat in de meeste boxen wel trainers rondlopen die hun leerlingen dat niet laten doen. goed stuk!

  10. Je gaat voorbij aan een ander nadeel van Crossfit, namelijk de enorme workload en het gebrek aan herstel dat daar bijkomt. Ligt misschien in het verlengde van de blessuregevoeligheid die je noemt, maar lijkt me alsnog het vermelden waard. Het is niet goed voor je centrale zenuwstelsel om dag in dag uit zware klappen te krijgen, zonder eens tot rust te kunnen komen.

    De blessurigegevoeligheid die je aanhaalt niet alleen het gevolg van slechte techniek, maar ook van het enorme volume dat Crossfit vereist met oefeningen die daar helemaal niet zo geschikt voor zijn. Lekker 100 snatches doen nadat je al je volle bak hebt gedeadlift, met nog wat sprints en burpees tussendoor. Een hoger dan gemiddelde kans op blessures is inherent aan de basisprincipes van Crossfit, namelijk een hoge intensiteit, hoog volume en technisch gecompliceerde oefeningen. Dat alles in combinatie met weinig rust, want een beetje Crossfitter gaat minstens 4x per week tot het gaatje.