Ah, melk. Weer typisch een voedingsmiddel waar de geobsedeerden onder ons een gigantisch probleem van proberen te maken. De anti-melk bevolking neemt sterk toe, maar is dat nodig? Laat ik beginnen door te zeggen dat ik niet per se voor of tegen melk ben. Ik zal niet beweren dat het onmogelijk is dat melk slecht voor je zou kunnen zijn. Ik ben wel sowieso tegen het verbannen van een bepaald voedingsmiddel op basis van ongeldige argumenten en onvolledige wetenschap. Melk is een van de voedingsmiddelen die mensen veel te veel over-analyseren. Hier is een geheim: er zijn veel betere manieren om je leven door te brengen dan voedingsmiddelen te over-analyseren. Relax a little.

Veel van de mensen die tegen melk (of lactose) zijn hebben er meestal op zijn minst een lichte intolerantie voor en willen vervolgens hun haat openbaar uiten, zoals een gepeste tiener die later politieagent wordt om zijn wraak op de wereld te nemen. Het is logisch dat je tegen een bepaald voedingsmiddel bent als je er elke keer diarree van krijgt, maar jouw probleem hoeft verder ons probleem niet te worden en je claim dat melk ongezond is kun je voor jezelf houden.

Het mooie van de anti-melk mensen, en dat is eigenlijk vrij logisch, is dat ze NOOIT met Google zullen zoeken naar “waarom is melk gezond”. Al die bronnen die daaruit voortkomen zijn omgekocht door de zuivelindustrie of gewoon onjuist, terwijl de resultaten van “waarom is melk ongezond” allemaal onbetwistbare feiten zijn. De logica..

“Maar Guy, jij raadt ook melk af!”
Ik heb nooit gezegd dat iedereen moet stoppen met het drinken van melk op basis van het fabeltje dat het ongezond voor je is. Het is een feit dat veel mensen er een intolerantie voor hebben, waardoor ik adviseer om het eens een tijdje zonder te proberen om te kijken hoe je je voelt. Dat is het enige.

Er zijn een aantal standaard argumenten die door de anti-melk beweging worden gebruikt die ik hier kort (maar hopelijk lang genoeg) aan wil halen.

Melk is voor kalveren, niet voor mensen!

Naar mijn mening is dit het domste argument tegen de consumptie van melk. Ergens is er iemand die heeft besloten dat we alles van een koe kunnen eten, waaronder de spieren die de productie van melk mogelijk maken, maar de melk zelf niet. Mensen in Mongolië bijvoorbeeld laten vrijwel niks over van een koe, zij eten de ogen, alle organen en drinken uiteraard veel koeienmelk. Dat laatste is dus hetgeen wat niet kan? Laat hen werkelijk alles van de koe consumeren, behalve de melk, omdat ze alleen door het drinken van de melk zichzelf zouden onderscheiden van andere diersoorten.

Het leuke aan dit argument is ook het volgende: men zegt dat een kalf de eerste paar maanden melk van de koe drinkt om snel en goed te groeien en zodra het kalf genoeg gegroeid is, deze ook stopt met het drinken van de melk.

Draai de rollen eens om met een mens. Zodra een baby genoeg moedermelk heeft gehad en de eerste belangrijke groeispurt heeft gehad, stopt deze ook met het drinken van moedermelk. Dat maakt moedermelk op latere leeftijd echter niet ongezond. Kalveren drinken geen melk meer, omdat ze de melk simpelweg niet meer krijgen. Als je volwassen koeien koeienmelk geeft, drinken ze dat rustig en zonder enige probleem op. Wij gaan ook niet dood van het drinken van moedermelk op latere leeftijd. Melk is gewoon een bron van gezonde nutriënten, dat het van een ander dier komt is niet relevant.

In dierentuinen kunnen pasgeboren dieren ook groeien van melk dat niet van hun moeder komt, het hoeft niet eens melk te zijn van hetzelfde dier en kan geproduceerd worden door de mens. We kunnen ook baby’s gezond op laten groeien met melk dat niet van de moeder vandaan komt. Stel dat het voorgaande onjuist is en dat jonge dieren, zonder uitzonderingen, alleen melk van hun eigen soort drinken. Wat dan nog? “Andere dieren doen het ook niet” is een geldig argument? Omdat we verder alles precies zoals andere dieren doen en het enige verschil tussen hen en ons is dat wij melk van andere dieren drinken?

De mens is ook de enige die eten kookt, zullen we daar ook mee stoppen en ons aansluiten bij de ‘raw-food’ sekte? Want wat zijn zij gezond bezig zeg.. Vergelijk jezelf in deze context niet met andere dieren. De mens is ook de enige in zijn soort die domme argumenten verzint over waarom melk ongezond is. Als je erover nadenkt doen we vrijwel alles anders dan andere dieren, het drinken van melk van een ander soort lijkt me niet eens noemenswaardig.

We zijn niet gemaakt om melk te drinken!

De mens is sowieso niet gemaakt, we zijn geëvolueerd. We zijn dus in de eerste instantie sowieso niet gemaakt om bepaalde voedingsmiddelen te eten. In onze gebruiksaanwijzing staat niet wat we wel of niet mogen. We evolueren omdat ons soort consistent bepaalde voedingsmiddelen consumeert, dat is hoe we ons aanpassen en hoe we in staat zijn te overleven.

De mens is ook niet ‘gemaakt’ om pizzadeeg te rollen, in een vliegtuig te zitten, TV te kijken, te Facebooken, te fietsen, auto te rijden, te telefoneren, zomers fruit in de winter te eten, etc. Laten we daar allemaal massaal mee stoppen omdat het argument zo feilloos is.

Mensen in land/stad X worden het oudst, zij drinken geen melk!

No way! Dat is inderdaad een gouden argument, geen ontkomen aan. Laten we de gemiddelde levensverwachting van een HEEL VOLK nemen en dan alleen kijken naar het gebruik van melk. Laten we de andere duizenden factoren voor het gemak even vergeten. Het zal namelijk vast puur en alleen te maken hebben met melkconsumptie. Niet met de rest van het dieet, tijd die men buiten is, stressniveaus, luchtvervuiling, sociale interactie, enzovoorts. Het is het gebrek aan melk waardoor ze zo oud worden.

In de 21ste eeuw zijn we ook te geobsedeerd met kwantiteit, in plaats van kwaliteit. De meesten van ons willen zo oud mogelijk worden en niet onze beschikbare jaren zo kwalitatief mogelijk doorbrengen. Elk jaar die je erbij kan pakken is mooi meegenomen.

Als je hebt besloten bewust je best te gaan doen om zo lang mogelijk te leven, zal de kwaliteit ervan geheid afnemen. Stoppen met het drinken van melk zou ook niet in de top 100 van je lijst voor moeten komen, tenzij je er problemen aan ondervindt.

Bijna heel de wereld is lactose-intolerant, dat zegt genoeg!

Wederom evolutie. De meeste mensen die lactose kunnen verdragen wonen in Noord- en West-Europa. Waarom? We hebben hier sinds het begin der tijden veel meer melkveehouders gehad dan in bijvoorbeeld Azië en Afrika (waar de meesten lactose-intolerant zijn). Dat maakt lactose voor hun ongezond, omdat ze nooit zijn aangepast om dit te kunnen consumeren.

Bewijs tegen en bewijs voor

Er is overweldigend (en volledig) onderzoek gedaan dat duidelijk de gezondheidsvoordelen aantoont van het consumeren van melk. Andersom is het minder overweldigend. Natuurlijk, dat komt allemaal door de omkoperij van de zuivelindustrie. Als dat waar zou zijn zouden we op zijn minst genoeg individueel gefinancierd onderzoek zien dat duidelijk aantoont dat melk per definitie ongezond is voor je. Dat onderzoek is er niet.

Hormonen en antibiotica in melk

Melk in Nederland (en andere landen in Europa) is van zeer hoog kwaliteit en voldoet aan strenge eisen. Zo bevat het geen rBGH en niet of nauwelijks resten van antibiotica. Anders kun je altijd nog biologische melk drinken. In tegenstelling tot vleesproducten is biologische melk niet absurd duur.

Conclusie

Als je melk lekker vindt en je ondervindt geen klachten als kramp, gas of andere pijntjes/ongemakken na het drinken ervan, drink het dan gewoon. Je hoeft niet op zoek te gaan naar lijsten met honderd punten waarom melk je einde zal betekenen, of waarom melk juist zo gezond is. Je kunt altijd een periode zonder proberen, wellicht merk je dat je je beter voelt. Dat kan duiden op een eventuele lactose-intolerantie. Dat JIJ een lactose-intolerantie hebt betekent echter niet dat lactose ongezond is. Hou op met te veel nadenken over onnozele dingen, dat doen anderen wel voor je.

Maar nu eerst een glas chocomel..

Author

23 Comments

 1. He guy,
  Strak stuk weer. Mijn complimenten.

  Mijn vraag:
  ik citeer:
  waardoor ik adviseer om het eens een tijdje zonder te proberen om te kijken hoe je je voelt

  Is het echt mogelijk dat je je anders gaat voelen (minder/lekkerder in je vel) als je stopt met melk of er juist aan begint?

  dankje alvast.

  groeten

  • Hey Ernst,

   Als je een (lichte) intolerantie hebt voor lactose kun je je snel beter voelen zonder. Probeer het een tijdje (2 weken) en als je niks merkt, kun je het rustig aan opnieuw gaan drinken. Merk je dan nog steeds niks, gewoon blijven drinken als je het lekker vindt.

 2. Ik ben veganist en ben het niet eens hoe er met de kalfjes worden omgegaan! google maar eens melkindustrie. ik heb sinds ik veganist ben ook geen last meer van mijn darmen! 🙂 en ik vindt MELK IS VOOR KALFJES EN NIET VOOR MENSEN

 3. Helemaal eens!! Gewoon proberen wat voor je werkt….
  Ik ben 2 jaar geleden voor een detox kuurtje gestopt met zuivel…. 3 dagen deed alles pijn. Vooral handen en voeten. Sinds ik geen melk meer drink heb ik minder last van mijn darmen! Voor mij werkt het dus beter zonder melk!

 4. Hai,

  Ik las gister dat veel niezen en snotterig zijn ook veroorzaakt kan worden door melk drinken. Nu wil ik eens proberen om te stoppen met mijn 1 glas melk per dag (omdat ik al mijn hele leven last heb van zeeer regelmatig niezen), kan ik dit nu vervangen door kwark? Of geeft dat hetzelfde effect als melk?

 5. Hallo 🙂 Ik volg jou al een hele tijd en vind jou echt de max, ik lees je artikels met veel interesse en heb er dan ook veel van geleerd.
  Nu heb ik net de livechat van Mascha van Beautygloss.com meegemaakt en ik weet dat zij met jou traint. Maar ik snap eventjes iets niet, daarom vraag ik het jou maar. Zij zegt dat jij melk ook heel erg afkeurt en dat ze er meteen mee moest stoppen + ze zei ook iets van ‘melk is voor kalveren’, dus zij gebruikt ook dat argument, terwijl jij dat het domste argument vindt. Dus eigenlijk weet ik niet goed wat jij er nu echt van vindt …
  Dit is absoluut geen kritiek of iets negatiefs, ik snap gewoon iets niet en vraag om verduidelijking 🙂

  • @Sharon,
   Het ligt eraan waarom je melk überhaupt wilt vervangen. Als het om de calcium gaat kun je ook koolsoorten eten. In veel groente zit een gezonde hoeveelheid calcium. Vergeet niet dat vitamine D ook bijzonder goed bijdraagt aan je botten.

   @Hana,
   Mascha van Beautygloss traint met Guy van der Reijden. Ik ben Guy Droog. Ik vind ‘melk is voor kalveren’ inderdaad een dom argument. Als je geen intolerantie hebt voor lactose, is er geen goede reden om ermee te stoppen als je het lekker vindt.

 6. Oeps, er is hier dus sprake van een misverstand. Het spijt me 🙂 Dit maakt alles natuurlijk heel wat duidelijker. Bedankt voor uw antwoord!

 7. >> Bijna heel de wereld is lactose-intolerant, dat zegt genoeg!

  Wederom evolutie. De meeste mensen die lactose kunnen verdragen wonen in Noord- en West-Europa. Waarom? We hebben hier sinds het begin der tijden veel meer melkveehouders gehad dan in bijvoorbeeld Azië en Afrika (waar de meesten lactose-intolerant zijn). Dat maakt lactose voor hun ongezond, omdat ze nooit zijn aangepast om dit te kunnen consumeren.

  Blijkbaar zijn wij (west-europeanen) blijkbaar wel aangepast/ge-evolueerd om melk te drinken .. HA.. bewijs ! 🙂

 8. Goed artikel!

  ik heb geen lactose intolerantie, vind melk heerlijk! Maar ik drink het niet meer.
  Sinds ik begonnen ben met sporten en met shakes op basis van Melk merk ik dat mijn huid heel slecht is (pukkels)

  Dus ben gestopt met het drinken van melk en drink nu rijstemelk/amandelmelk. (minder lekker)
  Ik merk een verschil in mijn huid, maar verder geen enkel verschil…

 9. Is sojamelk qua voedingsstoffen nu beter om te drinken dan normale koemelk?

  • M,

   Beide voedingswaarden zijn per 100g

   Sojamelk:
   Eiwit: 3.8g
   Koolhydraten: 1.0g
   Vet: 2.2g
   Calcium: 10.0mg
   Magnesium: 22.0mg

   Normale halfvolle melk:
   Eiwit: 3.4
   Koolhydraten: 4.8
   Vet: 1.5
   Calcium: 116.0mg
   Magnesium: 10.0mg

   Soja consumeren heeft voor- en nadelen, beiden zijn minimaal en maken echt niet ‘het verschil’ dat men je doet laten geloven, tenzij je lactose intolerant bent.

   Drink dus gewoon wat je lekker vindt.

 10. Is de china-study en de studie die daaraan vooraf ging niet voldoende bewijs? Hierin wordt aangetoond dat er een significante 1 op 1 relatie bestaat tussen het toedienen van caseine (het melkeiwit) aan ratten en de groei van tumoren. Bij toedienen van diverse plantaardige eiwitten was de groei van tumoren in tegenstelling tot caseine 0%!!

  Uiteraard is rattenonderzoek niet per definitie toe te passen op mensen, maar de china-study lijkt dit toch te bevestigen naar mijn mening.

  Ik ben oprecht benieuwd naar je mening hierover.

 11. Ik wil even zeggen dat ik je argumentatie heerlijk vind Guy. Ik hoor ook te vaak om mij heen ‘melk is voor kalveren’. De anti-melk lobby is vaak en voor een groot gedeelte gebaseerd op emotie, zoals ik hierboven ook weer te lezen krijg. Helaas is emotie niet altijd een bron van goede argumenten.

  Ik heb je advies al vaker gelezen en eens ter harte genomen. Omdat ik toch graag ontbijt met ontbijtgranen en dit met water niet lekker vind, ben ik overgestapt van gewone melk naar rijst’melk’ (wat natuurlijk geen melk is, maar water met wat andere voedingsstoffen erin). Sindsdien heb ik inderdaad minder last van mijn dagelijkse buikkrampen. Adviseer het aan iedereen om eens te proberen.

  • Hey Lisanne,

   Je kunt ook amandelmelk proberen. Emotie is inderdaad nooit de basis van een objectief feit, maar dat begrijpen veel mensen helaas nog niet goed.

 12. Beste Guy,

  Zag hierboven al iemand met hetzelfde probleem; slechte huid. Nou hoor ik ook weer van velen dat een groot oorzaak daarvan melk zou moeten zijn. Hoe denk jij hierover?
  Verder geen problemen of intolerantie met melk, maar drink het momenteel wel erg veel met shakes (bulk) en in de mixer met kwark etc.

  Mvg,
  Ron

 13. Paul Bosma

  Hoi Guy,

  Ik ben zelf een melkdrinker, naast dat ik het lekker vindt, bevalt de voedingsvaarde (van zuivel uberhaupt) mij ook.
  Nou ben ik in opleiding als dietist (3e jaar) en ben ik op dit moment in opleiding als Personal Trainer (NSCA) tijdens mijn minor.
  Wat heeft dit ermee te maken? Ik word op mijn stage bijna ritueel geslacht om het feit dat ik melk drink. Verschillende PT-ers vinden melk (zuivel) slecht en raden het af aan hun cliënten. Vervolgens vallen deze mensen af en de conclusie luidt: “zie je wel, melk is slecht”. Dat er door het schrappen van zuivel uit iemands voedingspatroon een hoop calorieën verdwijnen, wat een negatieve energiebelans creëert, wordt voor het gemak even vergeten;)

  Maar goed, mijn vraag is de volgende: het argument van de mensen in mijn omgeving is dat de eiwitten uit melk in je darmen zouden blijven plakken waardoor op termijn je imuunsysteem niet meer goed zou functioneren. Allergieën en andere ziektebeelden zouden hier het gevolg van zijn. Redelijk vage hypothese.

  Mijn argument voor het drinken van melk gezien de goede voedingswaarde wordt daarmee afgedaan als dom.
  Heb jij wellicht artikelen gezocht over beide standpunten? (dan probeer ik enigszins objectief te kijken). Reviews of meta analyses over de voor -en nadelen van zuivel? Zou je mij die willen sturen? Of linken?

  Normaal gesproken wil ik me hier niet zo druk over maken, maar ik werd bijna doormidden gezaagd gister dus wil graag mijn gram halen. (leuke woordspeling he;))

  Alvast bedankt!!

  • Hey Paul,

   Tot voor kort maakte ik me ook erg druk om dit soort dingen, maar daar ben ik gelukkig mee gestopt.

   Ten eerste maakt het niet uit “wat zij vinden”. Alleen objectieve feiten zijn relevant. Het nadeel is dat als je dergelijke personen objectieve feiten toont, ze toch niet van mening veranderen. Dat is een probleem en het is irritant.

   Als je zoekt naar ‘caseïne darm’ of ‘casein gut’ vind je vrijwel exclusief websites die niks anders doen dan spreken over glutenvrij, candida in de darm, alles 100% natuurlijk, “gifvrij”, etc. Dit stamt allemaal af van het werk van T. Colin Campbell (The China Study) en is gebaseerd op rattenonderzoek. Onderzoek onder mensen toont heel wat anders aan. Sterker nog, zuivel wordt gelinkt aan bescherming tegen darmkanker.

   In mijn ebook staat ook een hoofdstuk over zuivel. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je hem gratis in je mailbox. Daar staan links naar studies en niet naar blogs van natuurlijke genezers.

   Overigens klinkt het alsof de mensen bij jou op je stageplek Paleofanaten zijn. Je kunt beter discussiëren met streng gelovigen, zelfs dat is minder vervelend.

   Succes!

 14. Paul Bosma

  Hey Guy,

  Bedankt voor je reactie!
  Je hebt gelijk, het is inderdaad moeilijk voor sommige mensen om objectief naar bepaalde dingen te kijken. Met een middagje googlen kun je van allerlei scheve informatie verzamelen om vage theorieën kracht bij te zetten.
  Ik snap alleen niet wat voor baat iemand daarbij heeft? Waarom zou je bijvoorbeeld melk in een hoekje willen stoppen?
  Maar goed, ik ga me er ook niet meer druk om maken. Ik heb zelf wat onderzoek gedaan naar artikelen op pubmed en ik kan eigenlijk alleen maar positieve informatie uit onderzoeken vinden. Ook als ik zoek op risico’s van zuivel gebruik etc.
  De positieve effecten daarentegen spreken mij erg aan. Positieve invloed op insuline resistentie, bloeddruk, cholesterol en ga maar door. Ook de unieke structuur van de verzadigde vetten in melk en andere zuivel producten hebben gunstige invloeden op hvz en metabole aandoeningen.
  Ik heb voor mezelf nu onderzoek gedaan. Ik ga het er niet meer over hebben met de mensen van mijn stage. Mochten ze er zelf nog op terugkomen dan ben ik dit keer voorbereid en kan ik de dingen toelichten met gedegen onderzoek.

  Ik ben al ingeschreven voor je nieuwsbrief, maar ik kan je e-book niet krijgen?

  Nogmaals bedankt voor je reactie en hulp en ik ben benieuwd naar je volgende artikel. Er zit nog wat in het vat over spieropbouwende training en voeding, toch?

  Groet,

  Paul

 15. Hey Guy,

  een mythe die ik ook veel van m’n vader hoor is dat teveel melk drinken voor botontkalking kan zorgen. Ik heb nergens last van en drink in mijn bulk een liter per dag, in m’n cut 250 – 500 ml per dag. Volle melk overigens. Ik ben nu 23 jaar en al heel mijn leven grootgebracht met melk, nergens last van gehad. Ik vraag me gewoon af of dat hele botontkalking weer een mythe is en een kwestie van pech gehad of dat er meer factoren spelen. Iemand die hard traint en veel eet heeft andere factoren om rekening mee te houden dan iemand die veel eet en heel de dag zit en nooit sport natuurlijk!

 16. Reactie op een oude post, maar kwam hier terecht tijdens mijn zoektocht naar de voor en nadelen van Kefir.

  Kan jij hier misschien meer over vertellen? Bv of de lichte alcohol inhoudt invloed heeft op het hormonale systeem? En of pre/probiotica nou echt zo goed zijn als wordt gezegd?

  Heb zelf al veel gezocht naar bovenstaande vragen, op pubmed etc maar kan niets anders vinden als dat het bevorderend is voor gezondheid. Maar niets over de alcohol(0.8-1%)en bv testosteron. Hoop dat jij hier iets over kan zeggen.

  Groet Alex