Om tot een concluderend antwoord op de vraag te komen, is het belangrijk om eerst wat dieper op de term “clean” eten in te gaan. Het is een welbekend begrip geworden in de fitnessindustrie. Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld en hoe wordt het geïnterpreteerd in de praktijk?

Als mensen het over “clean” eten hebben, soms zelfs “schoon eten” genoemd, doelen ze meestal op het eten van volwaardige en onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groentes, granen, zaden, noten, etc. Het liefst zonder e-nummers, toegevoegde suikers en ook nog eens biologisch, want dat klinkt beter en gezonder, ondanks dat biologisch eten niet per se gezonder is. Oftewel, heerlijk vers uit de grond zonder enige of kleine vorm van bewerking. Dat is echter nogal lastig, aangezien werkelijk al ons eten enige vorm van bewerking ondergaat.

Nu is de term clean eten erg subjectief. Voor mij kan het namelijk totaal iets anders betekenen dan iemand die een vegetarische of veganistische leefstijl hanteert. Wel hebben de personen die een clean voedingspatroon hanteren gemeen, dat ze voornamelijk producten consumeren die rijk aan nutriënten zijn.

Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee.

Waar het mis gaat is dat de personen die een clean voedingspatroon hanteren, vaak alle producten die hierbuiten vallen labelen als ‘ongezond’ of ‘slecht’. Toegevoegde suikers worden gezien als dikmakers en hierdoor ontstaat een angst voor bepaalde bewerkte producten. Een clean voedingspatroon zou daarmee beter zijn dan een ander voedingspatroon.

Het probleem met die gedachte is dat je lichaam geen flauw idee heeft of je kip met rijst consumeert of drie bamischijven van de FEBO. Het enige wat je lichaam herkent is de hoeveelheid calorieën, koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en de vezels die het binnen krijgt. Het lichaam herkent geen producten, maar alleen dat waar producten uit bestaan.

Voor het verliezen van gewicht is het hanteren van een calorierestrictie noodzakelijk en doorslaggevend. Hierin is de energiebalans leidend en gaat het alleen over het aantal geconsumeerde calorieën en het aantal verbande calorieën wat hier tegenover staat.

Stel dat een persoon een dagelijkse energiebehoefte heeft van 2500 calorieën. Dan zal er minder dan 2500 calorieën geconsumeerd moeten worden om af te vallen. Dit is de gouden regel voor het verliezen van vet/gewicht. Als deze persoon 2000 kcal per dag eet, zal dit resulteren in gewicht- en vetverlies op de lange termijn en maakt het voor het totale vetverlies niet uit waar deze calorieën vandaan komen. Dit is inmiddels herhaaldelijk aangetoond in verschillende onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan het “Twinkie” dieet van professor Mark Haub, die twaalf kilo verloor en gezonder werd, na tien weken lang alleen maar Twinkies (gevulde cake) te eten.

Is het verstandig om al je calorieën uit fastfood producten te halen? Absoluut niet. Dit voorbeeld laat alleen zien dat er geen enkel product bestaat dat direct zorgt voor meer vetverlies, ten opzichte van een ander product. Mensen labelen producten. Mensen geven namen aan producten. Dat is een groot verschil met hoe het lichaam omgaat met de producten die wij consumeren.

Zolang je een calorietekort hanteert, zul je afvallen. Clean eten is hiervoor niet noodzakelijk.

Uiteraard is een gevarieerd voedingspatroon bestaande uit nutriëntrijke producten wel aan te raden, omdat dit van essentieel belang is voor een goede gezondheid. Als het merendeel van je dieet uit fastfood bestaat, is de kans groter dat dit een negatieve invloed heeft op je gezondheid.

Het verbannen van bepaalde producten uit je voedingspatroon is alleen niet nodig en kan het in extreme gevallen zelfs leiden tot een verstoorde relatie met voeding. Als 80% van de producten die je consumeert rijk zijn aan nutriënten, kun je met de overige 20% producten flexibeler zijn en kiezen voor datgene waar je zin in hebt. Dat is een effectieve manier om op de lange termijn je voedingspatroon vol te houden.

Author

Jacob Degens heeft een passie voor fitness en voeding. Hij vindt het een mooie uitdaging om eerlijke en objectieve informatie te bieden en te laten zien hoe fitness en voeding je leven kunnen verrijken, zónder dat je alle andere leuke of belangrijke dingen in het leven opgeeft. Op zijn Instagram-account en Youtube-kanaal kun je meer van hem zien en lezen.

2 Comments

  1. Dit was voor mij zeker even nodig om te genieten van m’n momentjes met Tony chocolonely of koekjes of chocoladepasta, dat dit op de lange termijn ook tot afvallen kan leiden.

  2. Mensen moeten een balans vinden en niet alleen maar in hokjes denken. Heb je behoefte aan een stuk chocola eet deze dan, maar als je doel afvallen is moet je hier wel even rekening houden met de rest van de dag. Wat maakt een bepaald product slecht of goed? De meeste onderzoeken hebben alleen maar aangegeven als je ergens ‘ Te veel’ van eet dat dit slechte gevolgen heeft. Maar zolang je gewoon normaal met voeding omgaat en niet doorlaat in het een of het ander komt het goed!

    Dit was weer een goed artikel!