Sommige mensen hebben last van overgewicht omdat hun hormonen uit balans zijn. Andere mensen zijn te zwaar omdat zij niet tegen e-nummers of koolhydraten kunnen. Ook zijn er individuen die overtollig vet hebben omdat zij te weinig eten.
OK. Niet echt. Geen van het bovenstaande is mogelijk. Hoe hard je ook weigert om mij te geloven.
Maar waarom kun je niet dik blijven door te weinig eten?
Het is in principe helemaal geen mysterie. Het nadeel is dat de meeste mensen te weinig weten over het lichaam weten om een goed geïnformeerde mening te kunnen vormen over kwesties als deze. Daar is niets mis mee en ik hoop daarom met dit korte bericht in Jip en Janneke taal bij te kunnen dragen aan je kennis.
Energie voor het lichaam
Het lijkt erop dat veel mensen het idee hebben dat het lichaam alleen energie nodig heeft om te bewegen. Zoals tijdens het sporten, boodschappen halen of uitrekken als je voor de zesde keer deze week om drie uur ’s middags wakker wordt op de bank met resten chips in je baard. Dat is niet waar, want het lichaam is een continu draaiende machine. Als je lichaam in rust verkeert, hebben al je organen voortdurend energie nodig om te functioneren. Hieronder staat een overzicht van verschillende organen en de energie die zij nodig hebben.
- Vetweefsel: 4,5 kcal/kg/dag
- Spieren: 13 kcal/kg/dag
- Lever: 200 kcal/kg/dag
- Longen: 200 kcal/kg/dag
- Hersenen: 400 kcal/kg/dag
- Nieren: 400 kcal/kg/dag
Je kunt hier een aantal conclusies uit trekken:
- Voor het slapen gaan eten betekent niet dat de geconsumeerde energie uit voeding niet gebruikt wordt. Dat wordt het wel. Maar dat is een ander onderwerp voor een andere dag.
- Het idee dat je door wat extra spiermassa enorme hoeveelheden extra calorieën per dag gaat verbranden is 100% onjuist. Maar ook dat is een ander onderwerp.
- De enige manier om je lichaam in “spaarstand” of “starvation mode” te krijgen, waarin het alle energie dat geconsumeerd wordt direct opslaat, is als je een kogel door je bovenkamer jaagt, het lichaam uitschakelt en daarmee energiebehoeftes stopt.
- Hoe dikker je bent, hoe meer calorieën je kunt en moet consumeren om op je huidige gewicht te blijven. Iemand die dik is kan dus meer eten dan iemand die dun is.
Het is me nog niet duidelijk. Waarom kan ik niet dik blijven omdat ik te weinig eet?
Omdat het lichaam altijd energie nodig heeft voor iets vrij belangrijks. Namelijk: overleven. Voor veel mensen heeft overleven een hoge prioriteit en daar helpt het lichaam je goed mee. Als jij te weinig calorieën (energie) consumeert uit voeding, is het lichaam genoodzaakt om ergens anders energie vandaan te halen. Wat gebeurt er dan? Je raadt het al. Je gebruikt dan lichaamseigen cellen, zoals vet, als energie en daardoor val je op de langere termijn af.
Dat proces gebeurt omdat het uitschakelen van de organen in het bovenstaande lijstje niet prettig is. Als jouw hart een kwartier stil moet staan omdat je even niet eet, heb je geen prettige maandagochtend op kantoor. Het lichaam moet en zal energie gebruiken. Daarom kun je letterlijk af blijven vallen tot je sterft. (bron: Afrika, helaas)
Overige oorzaken
Een ander belangrijk punt is dat “ik eet weinig” een vage uitspraak is, want “weinig” is een subjectieve term. Sumoworstelaars vinden een dieet aan 3000 calorieën weinig, terwijl bikini-atleten een week voor hun show spontaan water in hun mond krijgen van de gedachte aan zoveel calorieën.
Verder is het zo dat mensen die gewicht willen verliezen vrijwel altijd meer consumeren dan zij denken (in calorieën) en mensen die willen aankomen consumeren minder dan zij denken.
Het is ook normaal dat je (veel) meer calorieën consumeert dan je denkt. Het is al vele malen bevestigd dat we als mensen onze calorie-inname onderschatten. Keer op keer op keer. Studies tonen aan dat mensen hun calorie-inname tot wel 47% kunnen onderschatten en hun calorieverbruik tijdens een training overschatten tot 51%. Andere data laat zien dat mensen 2.000 calorieën minder opgeven dan dat ze dagelijks binnenkrijgen. Om nog maar te zwijgen over interessante shows als Secret Eaters.
Er is nog nooit een mens gevonden die een daadwerkelijk gemiddeld energietekort aanhield op de langere termijn en daarmee geen gewicht of vet verloor. Hoe graag je ook de uitzondering wilt zijn, zal ik je toch teleur moeten stellen.
Dit artikel in zeven woorden
Je eet (veel) meer dan je denkt.
47 Comments
Amen!
Heerlijk duidelijk artikel weer
Ik heb vanaf mijn puberjaren een hormoonstoornis en bleef maar aankomen, hoeveel ik ook sportte en hoe gezond ik ook at.
Uiteindelijk heb ik paar maanden geleden een maagverkleining en darmomleiding gehad. Volgens de chirurg kwam mijn overgewicht door mijn hormoonstoornis. En zelfs daarmee val ik niet af. Ik leef al maanden op een minimum aan calorieen, puur omdat ik niet meer KAN eten. Mijn lichaam wordt gelijk ziek van suiker of vet, dus eet ik eigenlijk alleen groentes en fruit en af en toe een cracker en zuivel. En toch val ik niet af. Verklaar het maar. 🙁
Welke hormonale stoornis is er geconstateerd bij je, Muurbloem?
Je wordt ziek van vet en suiker, maar je consumeert zuivel en fruit. Goed verhaal.
Je raakt in mijn ogen enkel het oppervlak van de materie met je artikel.
Ik begrijp niet hoe je zo een artikel kan schrijven en daarbij een hormoon als Leptine totaal buiten beschouwing laat.
Je stelt als of je kcal verbruik een vaste waarde is die enkel afhankelijk is van lichamelijke activiteit in de vorm van beweging.
Je lichaam streeft constant naar overleving. Als je simpelweg minder gaat eten zal je leptine (lees: hormoon dat o.a. zorgt voor omzetting van vet naar energie etc) drastisch verminderen, zelfs makkelijk met 50% met een zo genoemde “metabolic slowdown” als resultaat.
Zonder voldoende van dit hormoon zal je dus geen aanspraak maken op je opgeslagen vet en zal je lichaam zuiniger omgaan met energie.
Daarom is Carb cycling ook bijvoorbeeld de meest effectieve manier van afvallen omdat je hiermee je leptine en t3 aanmaak op pijl houdt. Ook het “refeed” fenomeen werkt om dezelfde reden.
Dik blijven terwijl je constant minder kcal als daarvoor eet is dus mogelijk.
Ook is het voor mensen van bijv. 70kg mogelijk om eeuwig te leven op 1000kcal per dag.
Dit gebeurd constant in minder bevoordeelde delen van de wereld.
Hi Dirk,
Ik begrijp niet hoe je zo een artikel kan schrijven en daarbij een hormoon als Leptine totaal buiten beschouwing laat.
Omdat een negatieve energiebalans nog steeds zorgt voor gewicht/vetverlies als je minder eet dan je gebruikt. Ook bij een eventuele hormonale stoornis, wat overigens veel minder voorkomt dan bepaalde instanties en personen je doen geloven. Het punt van het artikel is totaal niet waarom mensen overgewicht hebben, wat in jouw ogen blijkbaar veel te maken heeft met leptine.
Je stelt als of je kcal verbruik een vaste waarde is die enkel afhankelijk is van lichamelijke activiteit in de vorm van beweging.
Het lijkt me niet dat ik dat stel, tenzij je over deze alinea heen hebt gelezen:
“Het lijkt erop dat veel mensen het idee hebben dat het lichaam alleen energie nodig heeft om te bewegen. Zoals tijdens het sporten, boodschappen halen of uitrekken als je voor de zesde keer deze week om drie uur ‘s middags wakker wordt op de bank met resten chips in je baard. Dat is niet waar, want het lichaam is een continu draaiende machine.”
zelfs makkelijk met 50% met een zo genoemde “metabolic slowdown” als resultaat.
Bron? De hoogste “metabolic slowdown” ooit geregistreerd is geloof ik 40% tijdens de Minnesota Starvation Experiment. 25% van die verlaging wordt afgeschreven op het gewichtsverlichtverlies van de deelnemers. Dat betekent een vertraging van 15% buiten het gewichtsverlies om, na een half jaar uithongeren.
Zonder voldoende van dit hormoon zal je dus geen aanspraak maken op je opgeslagen vet en zal je lichaam zuiniger omgaan met energie
Het eerste deel van de zin zal ik negeren, het tweede deel klopt. Je metabolisme past zich o.a. aan aan je gewicht. Je gaat inderdaad zuiniger om met energie, maar ik beweer ook niet in het stuk dat dat niet zo is.
Dik blijven terwijl je constant minder kcal als daarvoor eet is dus mogelijk.
Dat klopt. Als je van 3000 kcal naar 2000 kcal zakt, eet je behoorlijk wat minder. Als je echter nog steeds boven onderhoud eet kun je gewoon dik blijven, of zelfs aankomen. Iets anders zou ik ook nooit beweren.
Muurbloem, als je ziek wordt van suiker, is fruit dan wel zo’n goed idee?
Bij deze een onderzoek waarbij leptine binnen 52uur met 72% kan dalen.
http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jcem.81.9.8784108
Als je minder eet dan je “onderhoud” zal je uiteraard afvallen.
Het punt wat ik echter probeerde te maken is dat je door verkeerd te dieeten je onderhoud en energie behoefte dus nog lager kan worden (enkel door vermindering van hormonen) waardoor het mogelijk is dat je als nog niet afvalt terwijl je vele malen minder eet als tevoren.
Zo kan “bijvoorbeeld” de ene persoon van 100kg dik blijven op 2500kcal en een andere persoon met dezelfde lichamelijkse samenstelling afvallen op 2500kcal.
Koolhydraten zorgen voor het op pijl houden van deze hormonen. Daarom is het verbannen van koolhydraten uit je dieet vaak niet de slimste keuze.
Uiteraard kan ik je niet anders dan gelijk geven dat de meeste mensen geen enkel idee hebben wat ze eten en “zeggen” dat ze op de 2000kcal zitten maar niet afvallen.
“Mijn hormonen zijn in de war” heb ik net als jij vele malen gehoord.
Vervolgens zet je ze daadwerkelijk op 2000kcal en vliegen de kilo’s eraf.
Dirk,
Het gaat in het onderzoek om leptinewaardes, wat je zelf aangeeft. Dat is wat anders dan de metabolic slowdown waar je in je eerste reactie over sprak. Maar goed, nu gaan we mierenneuken.
fijn artikel. Geen smoesjes meer. Elk pondje komt door het mondje.. Hihi
Heerlijk, duidelijk artikel Mooie afsluiter: Je eet veel meer dan jezelf denkt, that’s the problem!
Klopt het verbruik wel? 200-400 Kcal. per kg. per dag om één orgaan draaiendete houden, lijkt me erg sterk.
Per kilogram van het betreffende orgaan. Sommige organen wegen minder dan een kilo en is het verbruik dus ook lager.
De getallen in de tabel kloppen.
Sorry, niet mee eens. Ik lijd zelf aan een eetstoornis en heb tot grote frustraties ervaren dat er op een bepaald moment geen gram meer af ging, hoe veel (of weinig) ik ook at..
Pingback: Bang voor brood en andere onzin
Jammer alleen dat mensen waar dit artikel op slaat toch altijd denken dat zij de uitzondering zijn..
Ik snap 1 ding niet. waarom valt iemand die bijv 120 kilo is in een week tijd veel meer kilo’s af dan iemand die bijv 80 kilo weegt. Waarom heeft de man van 120 kilo een hogere verbrandingen calorieën per dag? alleen maar omdat de man van 120 kilo meer vetweefsel heeft en ze verbranding iets hoger maakt?
Pingback: De Snelle En Langzame Stofwisseling Mythe -
Goed stuk Guy. Heel duidelijk. Toch blijft het merendeel van mensen met overgewicht inderdaad dik door te weinig te eten. Ze hebben allerlei lijstjes in hun hoofd, vaak uit een damesblad of mode-dieetboek. Ze eten dan gewoon te weinig, waardoor er tekorten ontstaan. Dat is de reden dat ze, meestal in de avond, gaan snaaien. Ze voelen zich schuldig en snaaien nog meer. De oplossing is dan simpel, meer goede voeding eten.
“Dat is de reden dat ze, meestal in de avond, gaan snaaien.”
Dus eten ze te veel uiteindelijk, niet te weinig.
Precies. Ze eten teveel omdat ze te weinig willen eten en dat niet lukt.
Bedankt voor het artikel.
Ik ben het met je eens! Men eet meer dan gedacht wordt.
Ik mis wel de bronvermelding..
waar haal je je cijfers vandaan?
bedankt!
Pingback: Voeding en hardlopen: ik heb het jarenlang onderschat - Hapjes Princess
Wat een belachelijk artikel dit!! en juist door dit soort onzin, word ik van het kastje naar de muur gestuurd. Of je het nu wil geloven of niet, (en ik nodig je hierbij uit om een week naast me te gaan zitten en precies volgt wat ik wel en niet eet) ik eet nog geen 1200 kcal per dag en sport elke dag (kracht en cardio) 45 minuten in de sportschool. Daarbij loop ik elke avond in een rap tempo een half uur en ik fiets nog ongeveer een uur per dag. Toch kom ik al tijden minimaal een kilo per week aan. En echt zonder reden. Ik eet ’s morgens fruit(2 stuks) en een eetlepel noten. Tussen de middag sla met komkommer en tomaat en tonijn of ei, ’s avonds alleen veel groenten (zonder toevoegingen, vers) en kip, vis of rundvlees. Tussendoor drink ik 2 koppen koffie (zwart) en ongeveer een liter (groene) thee en een liter water. Nu jij weer met je fantastische vooroordelen. De huisarts heeft van alles uitgesloten, en zijn advies is nu dat ik het maar even op zijn beloop moet laten, want ik ben goed bezig, maar ik loop hier tegen de muren op. Wat nou goed bezig, ik kom nog steeds flink aan en ik wil juist afvallen. Maar dankzij dit soort fantastische artikelen, is er geen hond die me helpt. En bedankt!
Pingback: WoutOnderneemt – Het dieet dilemma – Er is een dieet voor iedereen, maar geen dieet voor iedereen.
Weet je wat ik eet per dag.
4 boterhammen 3 glazen melk en 2 aardappelen met groente en 2 fruit drink verder alleen water of koffie zwart zonder suiker.
Dat is niet weinig. Maar ook niet te veel
En toch weeg ik 94 kg ben 35 jaar.
Helaas vol halve waarheden, en het zijn net artikels zoals deze waar zowel feiten als fouten inzitten die het gebrek aan echte kennis bij de algemene bevolking tegenhoudt.
Zoals Dirk al aanhaalde heeft leptine oa een serieuze impact, en zo zijn er wel meer. Niemand zegt dat je gaat bijkomen als je niks eet, het probleem is dat je metabolisme zo extreem aangepast is dat je lichaam belachelijk efficiënt omgaat met energie. Van zodra je teruggaat naar een normaal aantal kcal/dag ga je dat niet zomaar omkeren en vliegt alles er bijna letterlijk terug aan, daarom dat uit onderzoek ook blijft dat een veel te groot % van de mensen die op dieet gaan, hoger eindigen dan ze waren gestart.
Last van overgewicht door hormonen is ook perfect mogelijk (hint: t3, cortisol, ..), net als extreem hoog kcal verbruik. Vanuit wetenschappelijk oogpunt was het Starvation Experiment trouwens flawed. Leuk artikel maar als je online zoiets online plaatst, zorg dan dat de wetenschappelijke kant iets beter in orde is. Neemt niet weg dat de kern goed is voor de groep die die 5kg er niet permanent kan afhouden.
Ik eet vrijwel niets meer, kom alleen maar aan. Nee, zelfs het snaaien van chips, koek en snoep laat ik achterwege. En toch, ben ik de afgelopen 5 jaar 18 kilo gram aangekomen. Helaas ook nog veel vocht in polsen, handen en benen. Sorry, maar dit artikel is een erg eenzijdige belichtig. Er zal zeker een groep zijn, die meer eet dan ze denken, maar geloof me, ik behoor daar absoluut niet bij en kom toch iedere keer weer aan. Alles geprobeerd overigens, zelfs door meer te gaan eten overdag, maar niets lijkt te helpen. Verklaar dat maar eens dan!
Ben echt op zoek naar iemand die mij kan helpen me van mijn overtollige kilo’s af te helpen. Helaas is dat nog niemand gelukt!
Hallo Cindy,
Misschien helpt eiwitrijk eten en laag in koolhydraten? En daarbij natuurlijk sporten
Gr dennis
Super leuke site!!! Ik ben ook 1 van de mensen die maar niet afvalt, ghm ghm… 6 maanden geleden ben ik gestopt met roken. Na de eerste 2 maanden ben ik 3 kgs aangekomen, daarna langzaam (door het snoepen) nog 2,5 kg. Nu is het gestabiliseerd op 65,50kg ( 164cm, 38 jaar, vet 27%). Ik heb wel meer gesport sinds ik gestopt ben om het een beetje in de hand te houden dus heb ik waarschijnlijk ook meer spiermassa gekweekt, looks like it. De vet is netjes verdeeld maar het meeste zit op mijn borsten :/, benen & billen en ik heb ineens een buikje.
Sinds 3 weken ben ik gestopt met koekjes, snoep chocola (suiker). Hopelijk gaat afvallen nu lukken!! Verder tast ik in het donker omdat ik niet weet hoeveel cal. ik nu zou moeten laten om te kunnen afvallen.
Wat ik wilde delen is een onderzoek gedaan naar hoe de darmflora verandert als je stopt met roken en waarom je aankomt, zowiezo lees ik steeds meer dat de darmflora invloed heeft op je gewicht en of je aanleg hebt tot overgewicht etc…
http://www.darmgezondheid.nl/professionals/nieuws/actueel-nieuws/gewichtstoename-na-stoppen-met-roken-door-veranderingen-darmflor.html
Wat een dom artikel! Cindy, Kiek, en Muurbloem helemaal met jullie eens!
Ik heb mezelf altijd uitgehongerd met crashdieeten en extreem veel cardio en viel uiteraard toen af. Nu ben ik al jaren bezig met extreem gezond eten, veel groente/fruit, noten, vlees/vis, weinig koolhydraten en daarbij krachttraining. IK VAL NIETS MEER AF! De huisarts zegt dat ik dit moet accepteren en dat dit de balans is die mijn lichaam nu heeft gevonden. Ik weiger dat te geloven maar ben tot nu toe nog niemand tegen gekomen die me echt kan helpen. Iedere dieetgoeroe of lifestyle deskundige haakt af als ze zien dat het inderdaad niets meer doet. Dus ik kan best kwaad worden om zo’n dom artikel!
OK, dus je viel vroeger af door weinig te eten. Nu eet je niet meer weinig, maar ‘gezond’ en val je niet meer af. Extreem gezond zelfs, wow.
Gezond, zelfs extreem gezond, is toch niet hetzelfde als weinig? Je valt niet af omdat je meer binnenkrijgt dan je dagelijks verbrandt. Daar is geen huisarts of dieetgoeroe voor nodig.
Ik vraag me af…waarom mensen die een personal trainer nemen omdat zij serieus met hun lijf aan de slag willen gaan omdat ze bb/fitness wedstrijden willen gaan doen,…hier een voedingsschema bij krijgen waarbij ze de om de 2 uur moeten eten (minimaal 6 keer per dag) met voeding/trainingsschema die compleet is afgesteld op de behoefte van het lichaam waarbij spierweefsel toeneemt en vetweefsel afneemt…..waarom zijn zij niet te dik, waarom klagen zij niet over het niet meer af te kunnen vallen, waarom heeft het bij al die mensen die over deze inzet beschikken wel effect, waarom zijn dit over de regel genomen alleen maar mensen die trots zijn op hun prestaties en hun lijf? Waarom vallen mensen die geen wedstrijden oid willen gaan doen maar slechts een beter lijf met minder vet ineens wel af waar ook zij een personal trainer nemen en zich strikt met inzet en de nodige discipline aan dergelijke schema’s houden? Ik weet het antwoord wel. Alles draait om kennis en inzet/discipline. “Ja maar ik heb een gezin, werk e.d. Ik kan niet om de 2 uur eten zoals jij, daar heb ik de ruimte niet voor, de tijd niet etc. etc. Ik red dat gewoon niet omdat dit, omdat dat ‘ Sorry hoor, maar als je echt wilt dan zorg je er voor dat je die tijd/ruimte maakt en anders moet je gewoon niet piepen maar accepteren dat er weinig zal veranderen. Abs are made in the kitchen. Niet alleen abs trouwens. Voeding beslaat minstens 70% van het geheel. Ik lees hier over crasch dieëten te hebben gevolgd, ontbijt en maaltijden voorbij zie komen waarbij ik denk ‘ow my gowd waar ben je mee bezig?’ Denkt er iemand dat baywatch babes met dat lijf geboren zijn? Dat ik bv ooit simpelweg mazzel had dat mijn lijf ooit 2 maanden na mijn bevalling weer strak in het pak zat? Dat anderen sowieso gewoon die mazzel hebben? Ga gewoon eens naar een goede sportschool en zoek een goede personal trainer ipv bv naar de dokter te gaan omdat je maar niet afvalt (niet overal verwonderlijk overigens met wat ik hier lees). En nee…die zijn over het algemeen niet goedkoop, maar het zijn wel de mensen die je de juiste kennis kunnen bijbrengen en dus het lichaam dat jij wilt. Sonja Bakker? hartstikke leuk, maar vraag de gemiddelde dame die dit volgt eens of ze snapt wat bepaalde voeding precies met haar lichaam doet en wanneer zij bepaalde voeding wel of niet kan eten. Op zichzelf bedenken wat ze kunnen of moeten eten dat kunnen ze in de regel niet. Gebrek aan kennis en dus op lange termijn vaak te weinig blijvend effect. Ziektes/medicijn gebruik kan een ander verhaal zijn, maar zodra je lichamelijk op zich geen beperking hebt…stop dan met roepen dat je er al van alles aan hebt gedaan. Er zijn mensen die zich ergeren aan artikelen als dit, maar ik erger me kapot aan al die mensen (met name dames) die, zeker na hun 50e, alleen maar klagen over hun maat 44 die ze vanzelf kregen door het ouder worden? ja tuurlijk, Hou jezelf dat vooral voor. Er is niks mis met te dik zijn. Er is alleen iets mis met klagen of balen van je lijf maar ondertussen wel geld uit te geven aan vakanties/kleding e.d. maar te beroerd zijn om voor een periode 100 euro per maand aan een personal trainer te besteden. Voorkomen is trouwens beter dan genezen, dus ik zou zelf niet wachten totdat ik maat 44 of meer (wat zeg ik, maat 40-42 zou ik al erg vinden) heb. Grappig detail: Als ik aan (oudere) dames die op zich nog een goed hebben vraag hoe zij eten, dan blijkt in de regel dat zij zonder zichzelf hiervan bewust te zijn een beter eetpatroon dan dikkere dames hebben. So far ‘mazzel’.
Zelf geen last van zeker?? Je moest zelf eens weten welk een strijd het kan zijn! Dat je leven, denken en doen compleet beheerst worden door die kilo’s! Erg fijn als er dan nog zulke aardige mensen zijn die het denken te weten en hiermee degenen die ermee kampen gewoon voor dwaas neerzetten! Je doet iets verkeerd.. ja leuk, maar als je het dan zo goed weet vertel dan ook ff hoe het anders moet! Maar dat wordt dan weer lastig omdat ieder mens anders is, ieder lichaam anders, iedere stofwisseling anders en iedere leefwijze anders is.. aan dit artikel heb je dus ook weer geen ene knal! Aa die 2000 kom ik niet! En dan kan jij heel leuk zeggen daar kom je wel, je verzwijgt wat enz enz, nee ik verzwijg niks! Ksnap zelf ook wel dak daar niets mee bereik! Kgeef notabene zelfs borstvoeding. maar er gaat geen gram af hoor. Beweging in overvloed. En toch doe ik iets fout volgens jou! Het zal vast, maar wat dan?? Ieder pondje gaat door het mondje.. nou leuk verhaal, lekker kort, maar ik kan er helemaal niks mee!!
Hi Heije,
Ik kan me voorstellen dat je zo fel reageert, maar elk gesprek verloopt beter met iets minder emotie en geschreeuw naar elkaar toe 😉
Zelf heb ik inderdaad geen last van overgewicht, maar ik werk dagelijks met mensen die er wel last van hebben en heb over de jaren heen met honderden mensen gewerkt die er last van hadden.
Een van de manieren om overgewicht effectief aan te pakken is mensen voorzien van ander perspectief. Nieuwe inzichten.
Je kunt met geen mogelijkheid afvallen als je niet inziet dat het probleem ligt bij te veel energie binnenkrijgen en te weinig energie gebruiken. Continu zoeken naar externe factoren, zoals ziektes die niet bestaan, allergieën die je niet hebt, medicatie die je niet gebruikt, etc. helpen je niet bij succesvol afslanken op de lange termijn.
Mijn website staat vol met artikelen die je vertellen hoe het wel moet, of die je van ideeën voorzien. Het is helaas onmogelijk voor mij om alle details in elk artikel te verwerken.
Zo is dit artikel in het verleden ook populair geweest:
http://guydroog.com/waarom-je-te-veel-eet-en-weinig-controle-hebt/
Dit nieuwe artikel kan ook interessant voor je zijn:
http://guydroog.com/omgeving-de-onderschatte-factor-voor-obesitas/
En ondanks dat de oorzaak van het probleem altijd te achterhalen is, is dat niet altijd even makkelijk. Dat kan een langdurig en pijnlijk proces zijn, maar als je eerlijk bent naar jezelf en naar de persoon die je hier eventueel in kan begeleiden, kan ook jij hierin slagen.
Zonder enige twijfel.
Hey Guy,
Jouw nuchtere inzicht valt, gezien de reacties onder het artikel, niet altijd in goede aarde. Het is volkomen logisch dat je met een lagere energie inname op den duur ook de laatste 5 kilo kwijt raakt.
Misschien handig om de volgende keer vermelden dat het jou voornamelijk gaat om alle smoesje die verzonnen worden. En dat het best een medisch probleem zou kunnen zijn wat er voor zorgt dat degene in kwestie niet afvalt bij een lager calorie inname. Psychisch en / of lichamelijk. 🙂
But thanks, het is helder. en daar hou ik van!
Hey Maaike,
Ik vind het inderdaad niet vreemd dat er veel mensen zijn die heftig reageren op dit artikel. Het is een confronterend stuk en vrijwel iedereen protesteert liever een week dan dat ze 5 minuten nadenken over of het misschien wel waar kan zijn.
Verandering die bij jezelf moet beginnen is moeilijk. Dat neem ik niemand kwalijk.
In alle eerlijkheid schrijf ik dit artikel ook niet voor de 100 mensen die er boos om worden, maar voor de enkeling wiens leven verandert door een nieuw inzicht. Dat vind ik veel belangrijker.
Thanks voor je feedback! Waardeer ik.
Oke logisch wat je zegt, maar kan het dan alsnog zijn dat de een meer aanleg heeft om ‘dikker’ te worden dan de andere? Geschetst in een scenario waar beide personen evenveel eten en dezelfde leeftijd/lengte/gewicht hebben.
Yep, dat kan.
Het merendeel van de mensen valt onder het “gemiddelde” en de meeste mensen van hetzelfde gewicht hebben ongeveer dezelfde caloriebehoefte (in ruststand).
Als je echter beide extremen vergelijkt (let op: uitzonderingen!) dan verschillen die twee extremen ongeveer 500 calorieën van elkaar. Snap je?
Neem twee mensen van 80 kilo. Toevallig zijn beide personen uitzonderingen. De een heeft een veel LAGER rustmetabolisme dan het gemiddelde en de ander een veel HOGER rustmetabolisme dan het gemiddelde. Het verschil tussen die twee personen is dan ongeveer 500 calorieën.
Dat is niet onwijs veel, maar wel significant. Het kan dus wel, maar het is geen excuus om overgewicht te hebben.
Dankje voor je reactie! Heeft lichaamsbouw hier ook nog iets aan toe te voegen? Mesomorph etc.
Hoop poeha….aan reacties…
ik vind het een (H)eerlijk stuk????
Keep it up????
“Het idee dat je door wat extra spiermassa enorme hoeveelheden extra calorieën per dag gaat verbranden is 100% onjuist. Maar ook dat is een ander onderwerp.”
Ik las dat spieren het enige ‘actieve weefsel’ in je lichaam is, wat betekent dat na krachttraining, je nog 1-2-3 dagen verbrandt door de spiergroei. Dit is dus niet waar?
Groet, Yorick
Dat klopt Yorick. Dat noemen ze EPOC (Excess post oxygen consumption) en houdt in dat je spierweefsel extra zuurstof vergt na het trainen waardoor het metabolisme hoger is. Ik ben niet bekend met de meest recente literatuur over het onderwerp (als die bestaat), maar voor zover ik weet is 48 uur al redelijk vergezocht. Volgens mij zit het tussen de 10-30 uur na het trainen.
Voor iedereen die het niet eens is met de inhoud van dit artikel, het is wel degelijk waarheid.
Maar ik snap de frustratie. Het is erg confronterend als iemand zegt dat je waarschijnlijk stiekem nog steeds teveel eet. Voor je gevoel krijg je het teveel eten gewoon niet onder controle.
Een wonderdieet volgen of advies gaan vragen aan de huisarts is niet de manier om dit probleem op te lossen. Bezoek daarom eens een orthomoleculair therapeut. Die kan je advies op maat geven en je uitleggen waarom je teveel eet (of te weinig eet en toch niet afvalt).
Uiteraard ben ik het eens met dit artikel. Vandaar ook de volgende vraag: mijn huisgenoot heeft een hormoonafwijking en zou daardoor niet kunnen afvallen, waardoor ze dik is. Ze heeft echter een maagband en die zou voor niks zijn geweest, maar toch is ze 30 kilo afgevallen. Rara hoe kan dat? Ik wil haar er niet van beschuldigen dat ze liegt, de artsen hebben haar tenslotte de diagnose gesteld. Maar ondertussen ligt het huis wel vol met chocola, koekjes etc…
Helder en duidelijk artikel en ik denk inderdaad dat als je een week lang nauwkeurig bijhoudt wat je eet, je dan nog schrikt van wat je allemaal binnenkrijgt. Maar eten is ook zo lekker 😉
Ik houd sinds kort bij wat ik eet en wat ik ongeveer verbrand, ik ben er daardoor achter gekomen dat ik een lange tijd te weinig heb gegeten. Ik fiets 5 dagen in de week 20 km per dag en heb dan ook nog 5 dagen 3 uur per dag fysiek werk. Mijn inname bevat zonder tussendoortjes ongeveer 1900 kcal, mijn totale verbranding ligt denk ik wel boven de 3000 kcal. Ik dacht dat ik juist teveel aan het eten was omdat ik merkte dat ik niet af aan het vallen was, daarom ben ik het bij gaan houden. Ik probeer nu meestal rond de 2700 kcal binnen te krijgen, nu val ik wel af. Verklaar dat dan eens.. Ik was eerst zelfs trots op mezelf als ik weinig tussendoor had gegeten maar ik weet nu wel beter!