Het is voor de meeste mensen geen nieuws dat landen als Rusland buitengewoon goede gewichtheffers produceert. Voorbeelden van huidige toppers zijn Apti Aukhadov, Alexander Ivanov, Dmitry Klokov en Ruslan Albegov.

Wij hebben in Nederland net zo veel toegang tot zware barbells en sportscholen, maar waarom zetten wij nooit goede gewichtheffers neer bij de Olympische Spelen? Zelfs Amerika, waar de gewichthefcommunity erg groot is, presteert bijzonder slecht. Is daar een reden voor?

Als je op Google zoekt naar trainingsschema’s of technieken, kom je vaak uit op methodes van Russische gewichtheffers, alsof zij allemaal iets doen wat geheim is. Als die informatie correct zou zijn, zouden hun resultaten makkelijk gereproduceerd kunnen worden, maar dat gebeurt niet. Er moet dus sprake zijn van iets anders. Iets dat zo eenvoudig kan zijn, maar over het hoofd wordt gezien.

Je raadt het waarschijnlijk al, maar het antwoord ligt in de voeding van Russische gewichtheffers.

In Rusland eet men heel veel zuurkool. Zo is ‘shchi’, een soep waar veel zuurkool in zit, al een populair gerecht sinds de negende eeuw.

“Zuurkool? Dat is het?” hoor ik je al denken. Dat lijkt onmogelijk, totdat je je verdiept in de voordelen van zuurkool.

 • Zuurkool bevat extreem veel vitamine C, B en K. Voeding fermenteren verhoogt ook de biologische beschikbaarheid van nutriënten, waardoor het lichaam er veel beter gebruik van kan maken dan normale kool! Zuurkool bevat ook weinig calorieën, waardoor je er heel veel van kunt eten zonder aan te komen. Daarbuiten zit er ook veel calcium en magnesium in en is het een uitstekende bron van vezels, ijzer, kalium, foliumzuur en nog veel meer!
 • Als je zuurkool niet kookt bevat het levende lactobacilli (goede bacteriën) en is het rijk aan verschillende enzymen. De vezels en probiotica die erin zitten verbeteren je spijsvertering en daarmee verbetert het milieu in de darmflora. Dit beschermt je van ziektes en zorgt voor verbeterde opname van alles dat je eet. Ook van eiwitten, de bouwstoffen voor je spieren. Hierdoor hoef je minder eiwit te eten dan normaal, maar omdat je lichaam er beter gebruik van kan maken, bouw je nog meer spiermassa op.
 • Zuurkool wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk medicijn tegen maagzweren en het is wetenschappelijk bewezen dat het maag- en darmklachten kan verzachten. Als zuurkool al eeuwenlang als medicijn gebruikt wordt, zegt dat al heel wat. Zuurkool is zo effectief, dat het in tijden van oorlog zelfs gebruikt werd om gevangenen langer in leven te kunnen houden. Zuurkool houdt mensen zelfs overeind als ze verder bijna niets eten, zo boordevol goede stoffen zit het!
 • Ken je die vervelende zweertjes in je mond die zo een pijn doen? Geen probleem. Zuurkool wordt ook al eeuwenlang gebruikt als remedie tegen aften. Door de anti-bacteriële eigenschappen verdwijnt een aft binnen een paar dagen als je er zuurkool op doet een paar keer per dag. Zonder zuurkool duurt het een stuk langer dan een paar dagen.
 • Zuurkool zit boordevol anti-oxidanten als luteïne en zeaxanthine. Beide zijn erg goed voor je ogen. Dat is waarschijnlijk waarom mensen in Rusland veel beter zicht hebben dan in veel andere landen van Europa.
 • En als klap op de vuurpijl, hebben wetenschappers in 2002 geconstateerd dat de isothiocyanaten uit zuurkool de groei van kankercellen kunnen remmen!

Ben je nog steeds niet overtuigd van de voordelen van zuurkool op je fysiek, gezondheid en sportprestaties? Dat is bijna onmogelijk, maar ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om te bevatten. Als zoiets simpels als zuurkool zoveel positieve invloed zou hebben op alles, waarom hoor je er dan niet veel meer over? Zuurkool kan niet gepatenteerd worden, zoals trainingsprogramma’s en dergelijke, daarom wordt er weinig over gezegd. Niemand verdient aan zuurkool promoten, ook niet Albert Heijn en alles draait om geld. Alles.

Begin vanaf nu gewoon maar elke dag met zuurkool eten, ongeveer 300 gram en je zult jezelf verbazen over je vooruitgang in de sportschool.

Een goede vriend van mij en ik doen dit nu een paar weken en we voelen ons fitter dan ooit! We kunnen allebei inmiddels ook al tot 40% meer gewicht bankdrukken!

Ik wil nog even afsluiten met een aantal foto’s van Russische gewichtheffers en de conclusie.

russische_gewichtheffers

Conclusie: en nu?

Tot mijn grote spijt moet ik bekennen dat dit artikel, uiteraard, een en al onzin is. Het is vandaag 1 april en ik wilde graag een keer meedoen met de jaarlijkse hilariteit.

Ha ha ha!

Maar eigenlijk is het helemaal niet grappig en hoop ik hiermee een punt te kunnen maken. Artikelen als deze worden continu verspreid. Het internet staat er werkelijk bol van. Studies citeren die de claims helemaal niet ondersteunen, alles uit proportie trekken en overdrijven, correlatie met causaliteit verwarren en gewoon dingen verzinnen.

Toch is de kans groot dat je het bovenstaande interessant vond. Misschien klonk het zelfs logisch, werd je er enthousiast van en stond je al klaar om richting de supermarkt te gaan. Waarom? Waarom geloofde je dat wat hierboven stond? Omdat je mijn blog vaak leest en alles wat ik zeg als feit beschouwt? Dat zie ik als eer, maar dat is niet altijd een goede eigenschap. Stel je voor dat ik het allemaal in detail zou beschrijven, in een boek zou zetten en dat boek zou verkopen. Iets met een prijskaartje heeft in het oog van de consument nog meer waarde, hoeveel geld zou ik er dan mee kunnen verdienen? Ik zou er minimaal winst uithalen, omdat onzin verzinnen weinig geld en tijd kost.

Ik heb dit stuk geschreven als introductie voor een toekomstig artikel ‘Waarom geloven mensen vreemde dingen?’ die binnenkort te lezen is op Fit Zonder Fabels.

Mijn oprechte excuses voor het verspillen van je waardevolle tijd, maar ik hoop dat je er in ieder geval iets van leert.

Author

19 Comments

 1. Sherry Ella

  Al vanaf de eerste regel bekroop mij een gevoel van onbehaaglijkheid: hoe gaan we diplomatiek verwoorden dat dit kort door de bocht is?
  Ik moet nog bijkomen v d schrik ☺️

 2. Leuk geschreven weer, maar dacht al naar de eerste paar regels “dit kan niet van Guy zijn” in ieder geval weer gelachen op de vroege ochtend hahaha.

 3. Ik twijfelde al na dat uber postieve gedoe maar na de zin ‘Een goede vriend van mij en ik doen dit nu een paar weken en we voelen ons fitter dan ooit! We kunnen allebei inmiddels ook al tot 40% meer gewicht bankdrukken!’ wist ik al dat het een grap was haha

 4. Goed geschreven en jou kennende zag ik de conclusie al van mijlenver aankomen.
  Het een stuk bewustwording voor degene die nog niet zo ver zijn.

 5. Dimitry Klokov is een BEEST! nu snap ik het! ik ga meteen zuurkool in mijn dieet verwerken!

 6. Daniella

  Waar 1 april al goed voor kan zijn.

  Het was idd al snel duidelijk waar het artikel naar toe ging.
  Maar ben met de conclusie helemaal eens, velen onder ons zou het geloven.

  Dank je! 😉

 7. Hahaha, schitterend!
  Uiteraard doet dit niets af aan het gegeven dat veel mensen er waarschijnlijk baat bij zouden hebben als ze wat meer zuurkool of ander gefermenteerde groenten zouden eten.

 8. Superfood!!

  Het zou werkelijk waar inderdaad een serieus artikel zijn voor een website als ergogenics.nl, het voedingscentrum of zelfs men’s health…

 9. Haha 😉 okay ik kon mijn ogen niet geloven! Ff vergeten dat het 1 april is 🙂

 10. Ik had bijna de hele schappen in de super leeggetrokken en een kennis gevraagd veel kool in te leggen als zuurkool speciaal voor mij 😉

 11. Eerlijk gezegd geloofde ik het artikel ook nog tot de zin “We kunnen allebei inmiddels ook al tot 40% meer gewicht bankdrukken!” Toen dacht ik: ja daaaag er is zelfs geen enkele steroïde waarmee je dat in een paar weken zou kunnen bereiken.

 12. Het is dat ik vorige maand het hele artikel afgelezen heb. Anders zat ik nu nog steeds zuurkool te eten, terwijl ik het niet eens lekker vind.

  Toen ik begon met gezonder eten, nam ik alles klakkeloos over, omdat ik er vanuit ging dat men in de bio/superfood/etc. branche wel echt het beste met je voor heeft. Helaas worden soortgelijke artikelen misbruikt als verkapte marketingtrucs om uiteindelijk producten aan de man te slijten. Inmiddels een stuk wijzer dankzij Guy en aanverwanten. Ga zo door Guys!

 13. Top post. Moet eerlijk toegeven dat ik er ingetuind was, tot de zin over de 40% toename in bankdruk prestaties, daar werd de bluf iets te groot 😉

 14. Wahahaha steengoed. Nu hou ik wel van zuurkool en heb ik er trek in gekregen. Kan natuurlijk geen kwaad. Mooi verhaal!

 15. Het aller aller triestste van het artikel is wel dat je het het ” een en al onzin ” noemt.
  wat halve waarheden links en rechts dat wel..
  google eerst even voor je wat uitkraamt

  Borstkanker

  Glucosinolaten zijn enzymen die de kans op kanker verlagen. Uit een studie onder Poolse vrouwen die naar America geëmigreerd waren, bleek dat deze vrouwen 72% minder kans op borstkanker hadden. Dit bleek te komen doordat de Poolse vrouwen per week zeer regelmatig zuurkool in hun menu integreerden.

  Doordat zuurkool gefermenteerd is, blijft het langer houdbaar. De darmen hebben baat op de melkzuurbacteriën die in de kool zitten. De kool is beter verteerbaar dan gewone witte kool.

  Enzymen

  Door het fermentatieproces worden gunstige meer gunstige enzymen gevormd, waaronder lactobaccillus (tegen parasieten en candida !), leuconostoc en pediococcus. Enzymen zijn de krachtbron voor iedere cel, volgens Anthony J. Cichoke (Auteur van The Complete Book of Enzyme Therapy). Ze zijn de katalysators van vele chemische veranderingen en lichaamsfuncties. Het consumeren van zuurkool bevoorraadt je lichaam met deze enzymen.

  Rauwe zuurkool

  Dr Linda Page (auteur van Healthy Healing) zegt dat rauwe zuurkool een van de rijkste bronnen van enzymen is die gunstig zijn bij colitis, allergieën, cystes, constipatie en andere spijsverteringsproblemen en maagzweren. Deze enzymen zijn erg gevoelig voor verhitting, alleen rauwe zuurkool behoudt deze helende enzymen. Kant-en-klare zuurkool wordt helaas verhit.

  Langer jong blijven

  Wanneer de gefermenteerde enzymen uit zuurkool genuttigd zijn, worden het spijsverteringsenzymen die bewerkstelligen dat voedingsstoffen optimaal worden opgenomen. Naarmate je ouder wordt raakt de voorraad enzymen uitgeput. Niet alleen leeftijd, maar ook ongezond voedsel is nadelig voor de enzymenvoorraad.

  Bewerkt voedsel, roken, medicatie, koffie en alcohol roven de enzymenvoorraad leeg. Symptomen hiervan zijn: indigestie, winderigheid, boeren, vermoeidheid, vroegtijdige veroudering (met alle gevolgen van dien) en overgewicht. Maar ook onverteerd voedsel, wat een aanslag pleegt op het immuunsysteem.

  Het aanvullen van enzymen voorkomt een versnelde veroudering en slechte lichamelijke toestand. Omdat zuurkool hoogst rijk aan deze belangrijke enzymen is, kunnen alle vitaminen, mineralen en hormonen hun functies goed uitvoeren.

  Vitaminen en mineralen in zuurkool

  Er zitten kleine percentages van bijna alle vitaminen en mineralen in zuurkool. Zuurkool bevat wel relatief veel vitamine C, vitamine K en natrium. Het zijn vooral de enzymen die ‘het hem doen’.

  Per 142 gram/ADH

  Vitamine C 35%
  Vitamine K 25%
  Natrium 39%
  Biologisch zuurkoolsap ontgiftigt de lever

  Zuurkoolsap wordt vaak ingezet bij een detoxkuur, vanwege de (lever) reinigende eigenschappen. Niet alleen zuurkool(sap) doet de lever goed, ook andere zure voeding zoals augurken, alfalfa, quinoa, asperges, citroenschil en citrusvruchten (vooral bittere sinaasappel, citroen en grapefruit). Deze voeding is actief in de lever en rekent af met de effecten van verkeerde vetten. Niet alleen werken ze reinigend, ze geven de mens ook weer energie. Kwaliteitsazijn (o.a. appelazijn) moet zuur/bitter gekocht worden en verwijderd krachtig en snel stagnaties in de lever.