Dit artikel schrijf ik als onderdeel van mijn online begeleiding en zal ik later deze week op een aparte pagina plaatsen, maar ik vind dat deze informatie voor iedereen belangrijk is, niet alleen voor cliënten.

Ik krijg regelmatig te horen dat ik niet commercieel genoeg ingesteld ben. Het lijkt alsof het aantal opmerkingen hierover ook alleen maar toeneemt. Als je zo graag geld uit wilt geven aan me, mag je ook vrijwillig doneren, maar dat terzijde. Dit artikel zal daar niet positief aan bijdragen, maar ook dit moet gezegd worden. Ik geef nu op voorhand aan dat ik later in dit stuk (resultaten van cliënten) alleen spreek over mijn eigen ervaring, maar het is een vrij logische conclusie dat dit bij alle trainers wereldwijd het geval is. Als dat niet zo is, hoor ik dat natuurlijk graag.

Realistische Verwachtingen (Wat Kun Je Verwachten?)

Ik wil het uitsluitend hebben over 12 weken begeleiding. Meerdere keren heb ik aangegeven dat ik geen grote voorstander ben van de 4 weken begeleiding, maar deze heb aangeboden omdat ik er te veel aanvraag naar kreeg. 4 weken zijn te kort. Te kort om een cliënt content en goed geïnformeerd de grote, boze wereld in te sturen.

Wat je binnen 12 weken kunt verwachten ligt aan waar je op dit moment staat en waar je naartoe wilt. Ondanks dat dit voor sommigen als vanzelfsprekend klinkt, komt het meer dan regelmatig voor dat mannen met overgewicht ervan overtuigd zijn dat ze binnen 12 weken het fysiek van een fitnessmodel hebben. Puur omdat ik ze begeleiding geef. Helaas is het niet zo eenvoudig.

Het voornaamste doel van mijn begeleiding is niet om je zo snel mogelijk (snel gaat vaak gepaard met ongezond) zo drastisch mogelijk te laten transformeren. Ik begrijp heel goed dat dat hetgeen is wat de meesten nu juist wel willen. Een mind-blowing voor-na foto die ze op Facebook kunnen plaatsen, maar voor mij is dit slechts bijzaak. Het belangrijkste vind ik om je 12 weken lang zo goed als ik kan te informeren. Ik wil je laten zien dat er niet een enkele juiste weg is, maar dat er meerdere zijn. Wel wil ik je steunen bij het vinden van de voor jou meest geschikte weg.

Als je jezelf 12 weken lang afsluit voor ruis van buitenaf en je volledig focust op een coach, een doel en een methode, zul je jezelf verlossen van heel veel stress die tegenwoordig bij het sporten, afvallen of diëten komt kijken.

Hoe zit het met schokkende voor-na foto’s op het internet?

Dit is waar het lastig wordt. Het is logisch dat hoe meer cliënten je hebt, hoe groter de kans wordt dat er mensen tussen zitten die hun genen mee hebben, we het geluk hebben dat de training direct goed aanslaat, de cliënt al overweg kan met oefeningen en dat de initiële schatting van calorieen en macronutriënten klopt. Dat zijn slechts vier van de factoren die meespelen, maar deze zijn belangrijk.

Zodra we zo een relatieve uitzondering mogen coachen, komen hier vaak ongelooflijke voor-na foto’s uit. Ik heb het hier niet over mensen die een paar kilo afvallen (wat overigens ook hartstikke goed is), maar de foto’s waarvan je je ogen gewoon niet kunt geloven. Dat zijn en blijven de absolute uitzonderingen en men trekt vaak op basis daarvan de conclusie dat ze coaching willen, omdat de coaching consistent wonderen kan verrichten (denken ze) en binnen 12 weken klaar kan spelen waar velen jaren over moeten doen.

Als dat soort foto’s je uitgangspunt zijn, zul je niet alleen onrealistische verwachtingen creëren, maar uiteindelijk ook teleurgesteld zijn.

Ik vind (online) coaching vrijwel de beste investering die je kunt maken. Dat hoeft niet bij mij te zijn, er zijn ook nog een aantal andere goede trainers in Nederland die ik vol vertrouwen aan zou kunnen raden (zoals Tom Barten of Menno Henselmans). Coaches kunnen je perspectief bieden, maar het is oneerlijk om te verwachten dat het tovenaars zijn. Uiteraard stijgen je kansen voor succes aanzienlijk als je terecht komt bij een coach met ervaring, verstand en aantoonbare resultaten in plaats van een stagiair op de sportschool. Een goede coach kan je voeding samenstellen, je training en kan je ook gemotiveerd maken en houden. Ervan uitgaande dat jij het zelf ook graag genoeg wilt. Het is voor een coach bijna niet mogelijk om de drijfkracht, de passie, aan te wakkeren bij iemand. De eerste kleine vlam moet je zelf van binnen hebben.

Ik vind niet dat je per se een Personal Trainer hoeft te huren. Ik zeg absoluut niet dat ze geen waarde hebben, dus laat ik het beter nuanceren. Ik vind niet dat motivatie ontstaat door een Personal Trainer 60 EUR per uur te betalen terwijl hij naast je zit tijdens het roeien, achter je staat te schreeuwen of met je aan het mee zweten is. Ja, dit verschilt per individu, trainer en situatie, maar ik moet het enigszins algemeen houden. Veel Personal Trainers laten je van alles en nog wat doen om je het idee te geven dat je ze nodig hebt. Hoe complexer de oefeningen, hoe meer je dat idee krijgt.

Elke trainer kan een beginner meenemen naar de sportschool en hem of haar de eerste les slopen, maar zo worden cliënten de volgende dag wakker met het gevoel alsof ze aan zijn gereden door een Fyra trein.

Niet iedereen is zoals jou en niet iedereen vindt dat gevoel fijn. Dit resulteert alleen maar in het verliezen van motivatie voor veel mensen. Een goede trainer kan je op lange termijn helpen, maar ik dwaal volledig af..

Motivatie ontstaat door het zien van resultaten. Een ervaren coach die je online of offline op elk aspect kan begeleiden en de tijd wil nemen om al je vragen te beantwoorden, kan daarvoor zorgen. Nogmaals, een Personal Trainer kan dat ook, maar ze zijn niet per se nodig. Ik probeer een opstand van Personal Trainers te voorkomen. Je kunt een trainer inhuren die je de techniek van alle belangrijkste oefeningen kan laten zien, maar vervolgens kun je zelf verder gaan.

Elk lichaam is anders, elk individu is en leeft anders en dat draagt allemaal bij aan verschillende resultaten. De kans dat je zult behoren tot een ongelooflijk en spectaculair verhaal is klein. Eerlijk is eerlijk, maar als je het graag genoeg wilt en de discipline ervoor kunt opbrengen, kunnen die paar maanden begeleiding je echt een geweldige basis geven voor succes op de lange termijn. Ik spreek ongetwijfeld voor vele anderen als ik zeg dat ik jaren tijd heb verspild door het aankloten in de sportschool. Ik heb het merendeel van de tijd op een vreselijk sub-optimale manier getraind, ik at praktisch niks, dacht altijd dat een shake na de training genoeg was en de lijst gaat nog even door. Een coach kan voorkomen dat jij ook jaren vergooit en direct goed van start gaat.

Wij kijken ook op een andere manier naar resultaat boeken. Cliënten kijken voornamelijk naar de spiegel en als ze nog geen buikspieren zien, is er geen sprake van resultaat. Elke centimeter die je kwijt bent, is resultaat. Elke kilo die je meer kunt tillen, is resultaat. Elke dag die je succesvol afsluit, is resultaat. Er is meer dan de loterij winnen. Ook de kleine overwinningen in het leven tellen.

Geduld, Geduld, Geduld.

Uit het boek van 800 bladzijdes hierboven kun je opmaken dat je geduld moet hebben. Als je een freak of nature bent die binnen 12 weken nooit meer naar de sportschool hoeft en al gespierd wordt van zuurstof inademen, geweldig, maar stervelingen zoals ik moeten geduld opbrengen.

Ik gaf hierboven al aan dat snelle resultaten vaak gepaard gaan met ongezondheid. Dit is geen generalisatie, dus ik leg het even uit. Cliënten betalen je meestal voor het ideaalbeeld dat ze in hun hoofd hebben. De voor-na foto. Daardoor wordt er nogal eens druk op je gelegd. Er moeten resultaten geboekt worden en snel ook. Dit leidt in veel gevallen tot het nemen van overhaaste beslissingen. Nog 500 calorieen schrappen, nog een dag cardio, nog minder koolhydraten, vul maar wat in.

Het is daarom moeilijk voor een coach (en voor een cliënt) om te bepalen wat het juiste moment is om aanpassingen door te voeren. In veel gevallen is niks doen en door blijven gaan de beste optie, maar dit accepteren sommigen niet, omdat ze op een andere manier naar hun vooruitgang kijken.

Meestal is het nu eenmaal zo dat vooruitgang langzaam gaat, maar een goede trainer (ik wilde weer coach zeggen, maar werd moe van het woord) kan naar de goede dingen kijken. Een fysieke transformatie is een kwestie van dagelijks goede beslissingen nemen en wachten. Als een trainer niks aan je voeding/training aanpast en je nog een hele maand hetzelfde moet doen, betekent dat niet dat je trainer zegt: “Fuck it, het geld is overgemaakt, dus blijf maar gewoon doen wat je doet. Ik heb gedaan wat ik moest doen.”

Vertrouw op je trainer en weet dat hij of zij patronen kan herkennen. Als er iets moet veranderen, wordt dat ook gedaan. Vooruitgang heeft ups en downs en de ene dag zullen de getallen hoger (of lager) zijn dan de andere. Dat is vaak het moment dat cliënten (en trainers) slechte keuzes maken en het mis gaat.

Hou je vooruitgang op meerdere manieren bij (zoals ik je o.a. tijdens de begeleiding leer) en realiseer je goed dat je in hetzelfde schuitje zit als 99% van alle andere mensen. We willen het allemaal sneller en beter. We stagneren allemaal wel eens meerdere weken zonder enige vorm van vooruitgang. Het lichaam is complex. Je lichaam houdt van je en haat je. Hij houdt van je omdat hij je beschermt tegen afvallen of het verliezen van vet, maar hij haat je omdat hij niet meewerkt om snel genoeg je doelen te realiseren. En mensen die nieuw zijn met een eiwitrijk dieet zullen ook andere gevolgen ondervinden waaruit blijkt dat je lichaam het niet altijd eens met je voedselkeuze is. Dichte mist rond het huis en binnen een stijging van de luchtvochtigheid zijn niet uniek.

Goed, mijn gebulder is afgelopen. Het punt is: zorg voor realistische verwachtingen en heb geduld. Als het “effe snel” gedaan moet worden, ben je (nog) niet de juiste persoon om aan dergelijke dingen te beginnen. Als je vragen hebt kun je altijd contact opnemen via deze pagina.

Author

7 Comments

  1. Super stukje weer. Ik ben echt anders gaan kijken naar bepaalde dingen door je artikelen. Je ebook feit of fictie raad ik ook aan al mijn sportieve vrienden aan :-). Keep up the good work guy!

  2. Helemaal mee eens! Effe snel willen afvallen is niet het goede voorbeeld. Het is een levensstijl die je door voert voor de rest van je leven. Ik heb nu geleerd hoe belangrijk eiwitten zijn. Zeker als je goed en verantwoord bezig bent met sporten. De voor en na foto die komt er zeker maar dat is nu niet het belangrijkste.

  3. Odette zwanikken

    Tof, dank voor dit stukje. Ik train nu een maand serieus met gewichten en vroeg mij al af of ik een freak of nature was omdat ik ( nog) niet zon spetterende transformatie heb doorgemaakt als de foto’s op instagram,.slechts een teleurstellende paar centimeters dacht ik. Dusss.. Enorm motiverend verhaal. Enne ik ben super blij dat je deze kennis gratis wil verspreiden.. Danku Guy!

  4. Zoek een trainer die je beweegpatronen kan testen en eventuele disbalans opspoort. Veel mensen gaan te snel bewegen, zonder te stabiliseren, met als gevolg (meer) rugklachten en/of andere lichamelijke problemen.

  5. Bedankt voor deze tekst! Ook zit was al bezig met nog meer en anders en nu weet ik geduld… Voorlopig althans even niks doen en doorgaan..

  6. Pingback: Wat is er toch gaande in de fitte (wedstrijd) wereld - Going BanHannahs