“Excuses (hebben)” is een terugkerende frustratie van veel cliënten en mensen die ik spreek.

Veel mensen raken gefrustreerd van het feit dat zij vaak excuses hebben waarom ze bepaalde handelingen niet verrichten of keuzes wel (of juist niet) maken. En dat is logisch. Ik begrijp de frustratie écht volledig. Alleen is “begrijpelijk” geen synoniem voor “juist”. Want gefrustreerd worden van de excuses die je hebt is écht niet meer nodig als je als op een andere manier naar excuses leert kijken.

Excuses zijn (mijn inziens) in de meeste gevallen tekenen waar we naar moeten luisteren. Excuses zijn (mijn inziens) zoektochten naar oplossingen. Oplossingen voor uitdagingen waar we als mens allemaal wel eens tegenaan lopen.

Geen tijd, geen zin, geen geld, te weinig dit, te weinig dat.. Dit zijn allemaal uitspraken die ik dagelijks hoor. Dit zijn allemaal uitspraken waarvan de mensen die ze doen zelf vinden dat ze “zwak” zijn, maar waarom?

Is het realistisch van jezelf om te verwachten dat jij de antwoorden hebt op alle uitdagingen die je tegenkomt in het leven? Ik denk dat we er beter op worden door te erkennen dat we simpelweg niet altijd alle antwoorden hebben, want soms weten we gewoon even niet hoe we onze we shit moeten fixen. En dat is prima.

In de perceptie leven dat je “geen geld”, ”geen tijd” en ”geen motivatie” hebt om je huidige doelen te behalen is geen zwakte.

Het feit dat dat je deze zaken als reden geeft waarom het niet lukt is niet het gene dat je tegenhoudt je doelen te behalen, maar het zijn de geldige uitdagingen die schuilen in de redenen die je geeft. Door deze redenen te geven, geef je simpelweg aan dat je éven niet weet hoe je de uitdaging “geen geld”, “geen tijd” of “geen motivatie” moet tackelen om verder te komen.

Het is het constant tackelen van excuses en klachten dat ervoor zorgt dat we onszelf blijven ontwikkelen en dichter bij onze doelen brengt.

Excuses of klagen is de eerste stap van ontwikkeling en verandering, maar dat is helaas waar het bij de meeste blijft. Excuses zijn niet je probleem, het is het ontbreken analyseren en tackelen van je excuses dat ervoor zorgt dat je niet verder komt.

Excuses zijn door alle motiverende sprekers onder ons tegenwoordig een soort taboo geworden, maar het is zó enorm krachtig om je excuses eens open en bloot op tafel te leggen en ze bespreekbaar te maken. Hoe achterlijk, simpel en “zwak” ze ook lijken.

Bespreek je excuses met iemand die er met een ander perspectief naar kijkt. Bespreek je excuses met iemand die met antwoorden en oplossingen kan komen voor de uitdagingen die in jouw perspectief momenteel een hindernis vormen.

Door frequente aanvragen geven wij sinds kort ook eenmalige consulten waar we heel gericht met jouw excuses aan de slag gaan.

In 60 minuten je perspectief op je excuses veranderen én er een oplossing voor krijgen is NU gewoon binnen handbereik.

Je eerste stap naar verandering is NU binnen handbereik.

Comments are closed.