Veel voorkomende vragen over eiwitshakes zijn onder andere:

 • Moet ik eiwitshakes nemen om spieren te kweken?
 • Zijn eiwitshakes veilig om te gebruiken?
 • Beschadigen eiwitten mijn nieren?
 • Remmen eiwitten mijn groei?
 • Zitten er anabolen in eiwitshakes?
 • Krimpt van eiwitshakes mijn zaakje?
 • Moet ik eiwit mixen met water of melk?
 • En de lijst gaat door en door…

Veiligheid Van Eiwitshakes

Om het maar even voor het gemak kort en duidelijk te houden; als iemand tegen je zegt dat er in eiwitshakes anabolen zitten, je zaakje ervan krimpt of je lichaamsgroei remt, ga er dan vanuit dat die persoon niet weet waar hij of zij het over heeft. Dat is typisch iets wat iemand ergens hoort en het vervolgens doorvertelt of het in de eerste instantie zelf uit de lucht plukt.

Ik kan me voorstellen dat sommige mensen twijfelen over de veiligheid van eiwitshakes. Ook ik heb die periode gehad, maar dat kwam in mijn geval, net zoals bij de meeste mensen, door bezorgde ouders. Eiwitshakes worden gemaakt van natuurlijke eiwitten uit bijvoorbeeld melk, eieren of zelfs groente, dus de shakes zijn gemaakt van natuurlijke bronnen en absoluut niet gevaarlijk. De eiwitten in eiwitshakes wordt whey (wei) eiwit genoemd en behoort tot de beste vormen van eiwitten die beschikbaar zijn. Overigens kunnen eiwitshakes gewoon door mannen, vrouwen en tieners genomen worden. Eiwitshakes hinderen de gezondheid op geen enkele manier.

Er wordt ook vaak beweerd dat je niet te veel eiwit binnen moet krijgen, omdat je daarmee je nieren kan beschadigen. Heel simpel, er is nog nooit in onderzoek aangetoond dat een hoog eiwitdieet je nieren beschadigt. Het klopt wel dat mensen met slecht functionerende nieren hun eiwitinname goed in de gaten moeten houden, omdat teveel eiwit niet goed is voor ongezonde nieren. Met gezonde nieren hoef je je geen zorgen te maken.

Ik hoop dat het bovenstaande duidelijk maakt dat je zorgeloos je eiwitshakes kunt blijven drinken. Dan is de volgende vraag:

Waarom Shakes Gunstig Zijn

Ik ben een voorstander van gemak en efficiency. We hebben het tegenwoordig allemaal druk, iedereen probeert meer gedaan te krijgen in minder tijd, we werken, gaan naar school, naar onze partners, de bioscoop, stappen, uit eten, etc. Efficiency is belangrijk in de drukke samenleving tegenwoordig. Dat is waarom eiwitshakes gunstig zijn.

Het is prima om geen eiwitshakes te nemen en al je eiwit uit natuurlijke voeding te halen. Als je je dat kan veroorloven qua tijd en geld is daar niks mis mee, maar eiwitshakes zijn binnen 2 minuten klaar en je betaalt per shake ongeveer 0.50 – 1.00 Euro. Zoals je mij en vele anderen misschien al vaker hebt horen zeggen, is dat je ongeveer 1.5 – 2.5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag binnen zou moeten krijgen. Je kunt nagaan dat je dan een groot deel van je dag doorbrengt in de keuken als je dat allemaal uit vlees wilt halen.

Ik ken mensen die kip, eieren of vis meenemen naar hun werk of naar school, maar als je veel maaltijden eet per dag kan dat vervelend worden. Een eiwitshake maak je thuis klaar, stop je in je tas en kan je de hele dag opdrinken. Ik raad je wel aan een shake met water te maken als je ervoor kiest hem mee te nemen, anders moet je ook een lepel bij je hebben en van zure yoghurt houden.

Ik gaf net al aan dat je voor een shake gemiddeld 0.50-1.00 euro betaalt. Je kunt het ook nog anders zien. Stel dat je voor 35 EUR een pot eiwit koopt van 2 kilo. Als je 2 kilo pure eiwit uit ossenhaas wilt halen, hoop ik dat je een hele goede baan hebt. Per gram eiwit betaal je dan zeker 2 tot 3 keer zo veel.

Begrijp me niet verkeerd, het is beter om ook eiwitrijk eten te blijven consumeren, maar het zijn wel de shakes die het vaak makkelijker en goedkoper maken voor je.

Beste Tijdstip Voor Eiwitshakes

Er is geen specifiek tijdstip dat het beste is. Eiwitten kan je de hele dag nemen, wanneer je maar wilt. Als je wilt micro-managen kun je het beste voor en na je training eiwitten consumeren. Hou ongeveer een uur voor je training aan en binnen een paar uur na je training. Het belachelijke idee dat je naar je kluisje moet sprinten of naar huis moet rennen, omdat je binnen 12,7 minuten een shake moet nemen, kun je vergeten. Daar is niks van waar. Je spieren zullen er niet afvallen en je training is niet voor niks geweest als je geen eiwitshake drinkt.

Voor het slapen gaan verwaarlozen de meesten hun eiwitinname en dat is jammer, omdat veel mensen na hun avondeten niks meer eten. De meesten doen voor het slapen gaan niet veel, TV kijken, misschien lange artikelen lezen op de website, het kan van alles zijn. Bij trek wordt er dan vaak gegrepen naar een zak chips of koekjes. Dat is niet slecht omdat je voor het slapen niks mag eten, maar de kans is groot dat je al ruim voorzien bent van genoeg koolhydraten en vet aan het einde van de dag. Die extra koekjes en chips zorgen vaak net voor dat calorie-overschot waar je uiteindelijk van aankomt.

Mocht het dus zijn dat je eiwit-inname niet optimaal is, kun je voor het slapen gaan nog een eiwitshake nemen.

Hoeveel Eiwit Kan Je Lichaam Opnemen?

Voor meer informatie over dat onderwerp adviseer ik je om dit artikel te lezen.

Welke Eiwitten Moet Ik Kopen?

In principe zijn er geen “slechte” eiwitten die je tegenwoordig nog kunt kopen, tenzij je ze ergens in Thailand op de hoek van de straat haalt. Laat je niet misleiden door allerlei speciale vormen van eiwit. Houd het simpel. Koop isolaat of eventueel een mix van verschillende soorten eiwit en dan zit je hoogst waarschijnlijk goed.

Nogmaals, eiwitshakes zijn niet ideaal als vervanger voor normale voeding, maar een toevoeging voor hen die het lastig vinden om alle nodige eiwitten uit vaste voeding te halen.

Author

88 Comments

 1. Hoi Guy,

  allereerst bedankt voor je artikel. Ook ik had enkele vragen en die heb je allemaal zo goed als behandeld/beantwoord.

  Toch blijf ik een beetje sceptisch wat betreft de samenstelling van de shakes of beter gezegd de kunstmatige toevoegingen.

  In een eerder verschenen artikel “Alles Wat Je Nodig Hebt: Voedings- & Trainingsschema” vertel je dat je tweemaal per dag Xtreme Mass Gainer inneemt, ’s ochtends en na de training.
  N.a.v. dat artikel heb ik besloten om het middel te kopen. Ik gebruik dit middel alleen op dagen wanneer ik train en dan na mijn training. Dit is ongeveer 4/5 keer in de week.

  Wat mij zorgen baat is het ingrediënt sucralose en het E-nummer 412. Er wordt namelijk gezegd dat zowel aspartaam en sucralose in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Kun je mij geruststellen wat betreft het gebruik van de shakes? Kan ik het vaker gebruiken dan éénmaal per dag. En kun je mij vertellen of je de shake ook op dagen moet drinken wanneer je niet traint? Mijn doel is om in gewicht (spiermassa) aan te komen.
  En zijn er shakes waarin geen kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd zijn?

  Ik wil je gelijk een update geven. In een eerdere reactie op je artikel “Alles Wat Je Nodig Hebt: Voedings- & Trainingsschema”, vertelde ik je dat ik destijds 63 kilo woog, bij een lengte van 1.84 m. Mijn doel is sowieso 70 kilo. Nu weeg ik 65 kilo. Dus het gaat vooruit. Volgende week laat ik mijn vetpercentage meten en BMI, dus dat zal ik je dan ook laten weten.

  Even nog een overzicht wat ik zoal op een dag eet.

  ’s ochtends: 3/4 boterhammen met appelstroop, pindakaas en kipfilet.

  tussendoor: 2 stuks fruit + stuk ontbijtkoek

  ’s middags: 3/4 boterhammen met 2 eieren, pindakaas, kipfilet

  tussendoor: bak magere biologische kwark met stukjes appel

  avondeten: gewoon aardappelen, groente, vlees of pasta of rijst.

  Na de training: shake Xtreme Mass Gainer met Brinta + lijnzaadolie + zonnebloemolie.
  Deze shake neem ik in afhankelijk wanneer ik train, dat kan ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds zijn.

  Voor het slapen gaan een handje noten (ook tussendoor gedurende dag).

  Als laatste neem ik iedere dag twee visoliecapsules in.

  Is dit een goed voedingsschema? Ook qua momenten wanneer ik iets eet? Heb je op/aanmerkingen? Mocht je meer gegevens van me nodig hebben om een beter advies te geven, let me know!

  Bedank voor je aandacht en voor je inspirerende artikelen. Keep up the good work!

  Groetjes, Erik

  • Hi Erik,

   Bedankt voor je reactie!

   Kunstmatige toevoegingen zijn niet gezond, dat is algemeen bekend, maar je zult er 99,99% van de tijd geen schadelijke gevolgen aan ondervinden. Niet alles is gezond of ongezond, veel stoffen zijn ook neutraal voor de gezondheid. Je hebt in je voedingsschema nog meer voedingsmiddelen waar wellicht chemicaliën aan zijn toegevoegd, tenzij je alles zorgvuldig hebt uitgezocht. Bijvoorbeeld: kipfilet (ook al is het biologisch), eieren (ik raad sowieso biologisch en anders vrije uitloop aan), appelstroop, pindakaas (het AH merk bevat ook transvet) en ontbijtkoek.

   Je eerste tussendoor maaltijd is slecht. Ontbijtboek geeft je niet veel meer dan suiker. Zorg ervoor dat je voeding eiwitten en vetten bevatten.

   Aspartaam en sucralose zijn in grote hoeveelheden schadelijk, maar dan moet je ongeveer een hele pot per dag nemen. Ik denk niet dat je dat doet 😉 Er zijn een aantal merken op de markt met 100% natuurlijke shakes, waaronder http://www.sunwarrior.com maar die raad ik alleen aan als je het lekker vindt dat je shakes naar anus smaken.

   Ik krijg zelf buiten mijn shake om heel veel kunstmatige stoffen binnen en dat vind ik prima. Die ene shake per dag zou ik me persoonlijk absoluut geen zorgen om maken. Je voedingsschema is OK, maar niet optimaal. Jouw ideale gewicht zou ongeveer tussen de 80-95 kilo liggen, maar dat is ook afhankelijk van je doel uiteraard.

   Als we voor het gemak 80 kilo nemen en ruim een schatting maken van je voedingswaarden zou dat uitkomen op ongeveer 2900 kcal per dag waarvan 230g, 350g, 70g (eiwit, koolhydraten, vet). Nogmaals, dit is een ruime schatting maar hiermee kun je berekenen wat jij per dag binnen krijgt en berekenen of het voldoet.

   Succes!

 2. He Guy !

  Goeie site zeg, zoiets zocht ik al een tijdje ! Ik ben een vrouw, 24 jaar en wil weer ff flink aan de slag. Laatste jaren zijn er weer langzaamaan wat kilo’s bijgekomen en ik wil weer 3 keer per week sporten en dus eruit halen wat er in zit.

  Nou zit ik te lezen over eiwitshake’s maar toch is het me niet helemaal duidelijk. Ik wil strakker in m’n vel zitten ( heb geen overgewicht maar wil ben 1.83 meter en 80 kilo dus ik wil er wel een kilo of 6 af ) en wat vet kwijt. Is de functie van eiwitten dan dat ik sterkere en mooiere spieren krijg? Waarom zou ik aan die shake’s moeten beginnen volgens jou?

  En nu ben ik zolang en wil ik natuurlijk geen American football look, zijn die eiwitshake’s dan wel aan te raden?

  Bedankt voor de moeite!

  • Hi Cheryl,

   Afvallen/strakker worden, je mag het noemen zoals je wilt, heeft 80% te maken met hoe je eet, niet hoe je traint. Voor een gebalanceerd dieet, ongeacht je doel, heb je eiwitten nodig. Eiwitten zijn belangrijk voor talloze functies binnen het lichaam, maar om het eenvoudig te houden; ja, van eiwitten krijg je ook mooiere en sterkere spieren omdat ze groei en herstel bevorderen. Ook als je niet streeft naar grote spierballen (;)) is het nog steeds belangrijk eiwitten binnen te krijgen. Als je lichaam die niet binnen krijgt worden eiwitten uit je spieren gebruikt en breken deze af waardoor je uiteindelijk alleen maar slapper in je vel zit.

   Als je je eiwit behoefte uit natuurlijke voeding kunt halen elke dag zijn shakes niet nodig, maar het maakt je leven aanzienlijk makkelijker en goedkoper.

   Ik beloof je dat je niet op een American Football speler zal gaan lijken. Ik neem nu denk ik 4/5 jaar eiwitshakes en ik lijk er ook nog niet op 😉

   Succes!

 3. Hey
  Ik ben net achter je blog gekomen, echt top
  Welke merk is aan te raden?

 4. Ok, als jij er nog niet op lijkt moet het wel te doen zijn dan haha Maar gezond eten dat doe ik wel, weet wel precies wat wel en niet mag ( ’s ochtend fruit, magere yogurt met lijnzaad, bij de lunch -volkoren- brood, de hele dag groene thee enz enz) dus dat komt wel goed. Maar zijn die shakes niet onwijs calorie rijk? En ik ben niet zo’n vleeseter maar dit is wel de grootste bron van eiwitten toch? Ook een reden om aan de shake’s te beginnen misschien. Ik ga morgen gelijk ff langs ‘de tuinen’ om het ff te checken.

  • Cheryl,

   Als je naar de Tuinen gaat kun je ook net zo goed je geld aan mij geven. Bij de Tuinen verkopen ze alles in kleine hoeveelheden, voor grote prijzen. Je kunt beter zoiets van http://www.body-supplies.nl/ nemen.

 5. Interessant artikel ook, zo had ik het nog niet bekeken. Hoe ziet jouw dagmenu er dan uit eigelijk?

 6. Eiwitshake

  @ T. Ik zou kiezen voor een zogenaamde Whey isolaat. Zelf gebruik ik altijd nectar van het merk syntrax omdat de smaken goed zijn. Maar zoals Guy al zei een huismerk whey is ook gewoon goed en die zijn meestal stukken goedkoper.

 7. Bedankt voor je reactie! Je hebt me overtuigd: ik blijf gewoon de shakes innemen 😛

  Ik schrik wel wat mijn ideale gewicht zou moeten zijn: 80 kilo! Dan heb ik nog wel een lange weg te gaan. Maar dat heb ik er wel voor over. M’n voedingsschema is dus OK, maar niet optimaal. Ik zal het eens kritisch bekijken.

 8. Hee Guy!

  Goede blog heb je zeg! Ik kan zeker wat van je tips en trucs toepassen en leer veel nieuwe dingen. Heb me gelijk maar even ingeschreven voor de nieuwsbrief!

  Keep up the good work!

 9. Hele leuke en interessante site..
  Ik heb zelf laatst een pot shake gekocht maar ik weet gewoon niet hoe ik zie moet gebruiken.
  Ik wil het liefst geen streng dieeet maar een collega van mij die zei dat als je met het ontbijt en middag eten alleen eiwitten neemt en met het avond eten gewoon wat de pot schaft, dat je dan juist aankomt! Helpp!

  • Yvonne,

   Je collega weet niet waar hij/zij het over heeft, heel simpel 🙂 Ik weet niet waar zulke statements vandaan komen maar het is ver van de realiteit en compleet onlogisch. Het is echter niet de bedoeling dat je op een hele dag 2 shakes neemt en avondeten.

   Binnenkort komt mijn ebook uit die je precies uitlegt hoe je alles moet doen. Een praktisch stappenplan dus!

 10. Ik kan dus gerust smorgens normaal ontbijt (zitten koolydraten in) Smiddags een shake drink en savonds ook gezond eten maar ook wat zoals aardappels ect.. Alleen dan de koolydraten beperken en niet snoepen ect..
  Wil namelijk echt niet dik worden! Haha!
  Bedankt voor de snelle reactie! Ik wacht mrt smart op de ebook! Lijkt me handig! 🙂

 11. Hallo, ik hoef niet af te vallen, maar heb wel een buikje en rollen rond taille. Ik wil graag eiwitshakes proberen, maar houd niet van al die smaken , is er een eiwitshake zonder echte toegevoegde smaak of eentje die een beetje naar sinaasappel of zo smaakt? Waar kun je deze mee aan maken? Kun je ook roggebrood eten als je gluten wilt vervangen, is ieder soort roggebrood geschikt? Wat is een goed beleg hierop?
  Heb veel last van gewrichten, daar schijnt glutenvrij ook goed voor te zijn. Haver,out kan ook begrijp ik, moet je dit niet koken en gebruiken met melk?

 12. klopt het dat je puistjes krijgt van de eiwit-shakes?

 13. Hoi, door je artikel op beautylab ben ik op je site gekomen en heb ik gelijk het brood en aardappels van mijn menu geschrapt en wil nu als ontbijt beginnen met eiwitshake.
  Ik las dat je havermout door je shake heen gooit maar zou je kunnen vertellen hoeveel gram dat is. Ook las ik in een ander artikel dat je een eetlepel lijnzaadolie en een eetlepel zonnebloemolie erin doet. Waarom eigenlijk de zonnebloemolie? Kan dat ook als je wil afvallen?
  Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen en succes met je top site 😉 ik ben in ieder geval al fan!

 14. Hoe maak je trouwens je eiwitshake met havermoutpap?

  • @L.
   Ik doe gewoon de havermout door de shake heen. Ik maak er niet eerst een pap van.

   @Dewi,
   Het ligt aan je dagelijkse behoeftes hoeveel havermout je erin doet, ik doe er zelf ongeveer 60 gram in. De zonnebloem/lijnzaadolie doe ik erin voor een goede balans van omega vetzuren. Die heb je altijd nodig, dus inderdaad ook als je wilt afvallen 🙂

 15. Hoi Guy, vanaf gisteren ben ik begonnen met het volgen van jou eettips. Allerlei dingen uit je receptenboek in huis gehaald, verheug me erop om het te proberen. Bij deze dus bedankt voor je site en de info die je deelt! Ik heb vanmorgen je proteine pannekoeken proberen te maken maar dit mislukte, het beslag werd heel erg dik. Ik zit er nu aan te denken om dus die shakes te gaan proberen. Gisteren heb ik eiwitpoeder bij de drogist gekocht echter twijfel ik nu of dit wel te vergelijken is met hetgeen jij gebruikt (Nutricia Protifar, 2.2 g protein per 2.5 g) zou jij kunnen zeggen of dit ook goed is? Ik blijf trouw je site en tips volgen en hopelijk met goed resultaat. Groetjes

 16. Hoi Guy,

  Ik heb al een tijd een pot Whey Protein in huis staan van Nutriza, maar ben altijd een beetje huiverig deze te gebruiken omdat een vriendin van mij helemaal geschokt was toen ze deze pot zag staan. “Je weet toch wel dat je hier alleen maar zwaarder van wordt? Je moet dit echt niet gaan drinken hoor dat drinken bodybuilders om spiermassa te kweken!”

  Sindsdien ben ik een beetje bang om shakes te nemen.
  Nu is mijn vraag aan jou dan ook klopt dit? En kan je dikker worden van het nemen van eiwitshakes? Is het verplicht om naast het nemen van shakes aan stevige krachttraining te doen?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Dorien,

   Veel mensen doen graag alsof ze weten waar ze het over hebben 😉 Is zwaarder worden negatief? Als je spiermassa wint wordt je ook ‘zwaarder’, zwaarder is niet dikker. Maar om je vraag te beantwoorden; nee, je wordt niet zwaarder van eiwitshakes drinken. Eiwitten heb je nodig voor spierherstel, groei en onderhoud. Als je spiermassa kwijtraakt neemt je vetpercentage in verhouding ook toe, krijg je een slappere huid en geen strak lijf.

   Als jij elke dag 25 shakes drinkt zul je zeker dik worden, dus in theorie klopt het wat je vriendin zegt. Als je eiwitshakes echter gebruikt zoals alle andere mensen in de wereld en er 1-3 per dag neemt, hoef je je nergens zorgen om te maken. Je hoeft ook geen krachttraining te doen, maar dat is wel een voordeel.

 17. Hoi Guy,

  Ik had een vraagje ik ben sinds deze week begonnen met trainen en gezond te eten. Dit omdat er zeker wel wat kilotjes af mogen.

  Ik lees hierboven een hoop over eiwitshakes en vroeg me af of dit de zelfde eiwitshakes zijn als die mijn vriend bijvoorbeeld drinkt als hij gaat trainen (volgens hem zijn dit ook pure eiwitten, er zit ook een vanille smaak aan) kan ik dit ook nemen?

  Gr Serena

 18. Hi Guy, wat ontzettend goed dat ik jou site tegen kom want precies doen wat goed voor je lijf is is nog zo makkelijk niet want iedereen zegt andere dingen.
  Ik heb eiwit shakes gekocht omdat mijn zwager mij dat aanbeveelt omdat ik 4 keer per week sport zodat mijn lichaam sneller kan herstellen maar ik weet serieus niet goed hoe ik het moet gebruiken.
  Ik wil graag 5 kilo eraf hebben if strakker in mijn vel zitten dus wat kan eiwitshakes voor mij betekenen? Mijn plan is om het ontbijt daarmee te vervangen (brood skippen) is dat okay? Ik hoop dat jij mij meer kan informeren? Alvast bedankt!

 19. Hoi Guy,

  Ik heb net pas je boek gekocht en ik ben nu wat meer aan het lezen over de eiwitshakes. Toch ben ik er nog een beetje huiverig voor en wil ik liever eerst een tijdje dit voedingsschema volgens zonder eiwitshakes te gebruiken. Hoe weet ik dan of ik op een dag voldoende eiwit binnen krijg, want ik vind dat vrij moeilijk te bepalen..

  Alvast bedankt!

 20. Marieke Wevers

  Hai Guy,

  Ik heb je site via Elmi Wopereis ontdekt. Ben een collega van haar op de sportschool. Ben 1,67cm en weeg rond de 65kg. Vind mezelf niet te zwaar maar zou wel wat meer afgetraind willen zijn met name rondom buik, benen.
  Mijn sportpatroon is 2 á 3 keer in de week hardlopen
  CXWorx en BodyAttack

  Wat is over het algemeen mijn eetpatroon
  Ontbijt:
  – magere yoghurt met muesli
  – crackers/beschuit met jam/vruchtenhagel of smeerpate
  – warme melk met brinta
  – grote beker melk met 2 eetlepels eiwitpoeder, vruchten en af en toe brinta

  Lunch:
  – 2 boterhammen met jam, smeerkaas, smeerpate, kipfilet
  – rozijnenbrood
  – eitwitshake zoals bij het ontbijt

  Avondeten:
  – aardappels, groente, vlees (kip of runder)
  – rijst
  – pasta
  – vis, groente

  En oh ja, tussendoor eet ik vaak fruit:
  – mineola
  – mandarijn
  – kiwi
  – appel

  Ik heb een paar vragen:
  1. hoe is mijn eetpatroon nu en wat kan er verbetert worden?
  2. Als ik een eiwitshake ‘s ochtends maak om vervolgens mee te nemen naar school, slinkt deze en is deze minder lekker, hoe kan dit?
  3. Ik wil niet alleen maar vastzitten aan eiwitten maar wel resultaat zien, zou dat samen kunnen?

  Wat ik het lastigst vind is mijn lunch omdat ik vaak op andere locaties werk en mijn avondeten vind ik ook lastig.

  Gr Marieke

  • @Jasmin:
   Het is inderdaad verwarrend dat er zo veel tegenstrijdige informatie beschikbaar is, dat maakt het absoluut niet makkelijker. Eiwitshakes helpen je bij je dagelijkse behoeftes aan eiwitten. Eiwitten zijn inderdaad o.a. belangrijk voor spierherstel en spiergroei. Je kunt ook al je eiwitbehoefte uit normale voeding halen, maar dat is duurder en niet praktisch voor de meeste mensen. Als je ervoor zorgt dat je bij iedere maaltijd ook eiwit binnen krijgt, hou je je aan een belangrijke basis. Informatie is erg tegenstrijdig, maar een basis is belangrijk. Elke maaltijd eiwitten binnen krijgen hoort zeker bij een goede basis. Mocht je dus geen tijd hebben iets te eten, neem dan een eiwitshake.

   @Karlijn:
   Hartstikke bedankt voor je aankoop 🙂 Als het goed is weet je nu dankzij het boek hoeveel eiwit je ongeveer binnen zou moeten krijgen elke dag. Het absolute minimum wat aangeraden wordt is 1 gram per kilo lichaamsgewicht, maar dat is erg weinig. Hoe bepaal je of je genoeg binnen krijgt? Simpelweg door labels te lezen. Leer waar je voeding uit bestaat en wat erin zit. Als je weet wat je eet en hoeveel je ervan eet kun je bepalen hoeveel je binnen krijgt en dat is belangrijk.

   @Marieke:
   1. Er kan meer dan genoeg verbeterd worden aan je eetpatroon. Dit is wat er ongezond is aan wat jij dagelijks eet: muesli (niet per se, maar bevat vaak veel suiker), crackers, beschuit, vruchtenhagel, smeerpate, jam, rozijnenbrood. Er staan op de site talloze artikelen die je kunnen helpen met het verbeteren van je voeding, ook mijn boek kan je hier absoluut bij helpen. Je krijgt dagelijks simpelweg veel te veel koolhydraten (waaronder veel suiker) binnen. Daarnaast eet je te weinig eiwit en nauwelijks gezonde vetten.

   2. Ik raad altijd aan om alleen een shakebeker mee te nemen en je eiwitpoeder in een zakje te doen. Je kunt dan als je je shake op wilt drinken je beker vullen met water en dan direct opdrinken.

   3. Deze vraag snap ik niet 🙂 Wat bedoel je precies met ‘vastzitten’ aan eiwit? Eiwitten zijn een essentiële bouwstof voor het lichaam. Het maakt niet uit of je dik, dun, man, vrouw, jong, oud, fit, mooi, lelijk, sportief of lui bent. Of je streeft naar een prachtig fysiek of niet. Eiwitten zijn belangrijk voor je gezondheid en moet je eten. Het slechte van de huidige maatschappij is dat we veel te veel koolhydraten eten in verhouding tot eiwitten en daar gaat het snel mis. Je moet niks schrappen uit een dieet. Vetten, koolhydraten en eiwitten zijn alle drie nodig voor resultaat. Je zit dus aan alle drie vast 😉

 21. Marieke Wevers

  Hai Guy,

  Bedankt voor je reactie. Hier kan ik iets mee.
  Je zegt dat je alledrie (vetten, koolhydraten en eiwitten) nodig hebt.
  Brood zijn toch ook koolhydraten?

  Wat is het verschil tussen de koolhydraten die je wel mag eten en niet?

  Gr

  • Hoi Marieke,

   Je mag alle koolhydraten eten, maar suikers (ook koolhydraten) zou je met mate moeten consumeren. Het gaat niet zozeer om wat wel/niet mag, maar om het vinden van een optimale middenweg.

 22. Beste Guy,

  Ik lees sinds kort met zeer veel interesse je blog. Erg verhelderend en leerzaam. Nu heb ik toch een vraag naar aanleiding van een artikel vanochtend in het AD (ik heb het helaas nog niet op internet gevonden). Daarin stond dat er wetenschappelijk is bewezen dat, behalve creatine, geen enkel supplement kracht bevorderend zou zijn. Hierbij werden expliciet de eiwitshakes genoemd. Daarin werd gesteld dat we via ons dagelijkse inname al meer dan voldoende eiwitten binnen krijgen. De suplementen worden alleen gepromoot, omdat het om een miljoenen business gaat.

  Wanneer ik jouw verhalen lees en de onderbouwing kan ik je volgen waarom eiwitshakes wel nodig zijn. Ik heb wel een vraag tan aanzien van creatine. Ik heb hier nog niets over op je blog gelezen en ook in je boek komt dit niet aan de orde. Gebruik je zelf creatine, of heb je het gebruikt?Ik ben benieuwd wat je mening is over de stelling van het artikel en over het gebruik van creatine.

 23. Hallo Guy,

  Ik heb nog even verder gezocht en het artikel gevonden op de site van Voedingscentrum. In het AD stond het niet geheel goed (of ik heb het niet goed gelezen…). In het artikel wordt dus duidelijk gezegd dat eiwitten niet spiergroei bevorderend werk, maar wel herstel bevorderd. Dit geld alleen voor fanatieke krachtsporters die meer dan 3 keer per week trainen. Ben benieuwd naar je mening over deze stelling.

  Ben nog wel benieuwd naar je mening over mijn vraag creatine in mijn vorige post.

  Hierbij een link naar het onderzoek:
  http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/eet-niet-teveel-en-beweeg/sport-en-voeding/sportsupplementen.aspx

  • Hey Lars,

   Bedankt voor je bericht en de verwijzing naar het artikel 😉 Laat ik een aantal zaken voorop stellen:

   Voedingscentrum.nl is vaak een lachertje en ook daar staan genoeg dingen op die ronduit ongezond zijn. Als je ‘wetenschappelijk’ wilt bewijzen dat eiwitsupplementen wel of niet zouden werken zijn er, net als bij elk onderzoek, te veel variabelen waar je rekening mee moet houden om te kunnen zeggen “DIT WERKT ABSOLUUT NIET!”.

   Voedingscentrum.nl stelt bijvoorbeeld dit:
   Het is het gezondst als per dag tussen de 40 en 70% van alle calorieën in je voeding uit koolhydraten komen. De rest van de calorieën komt dan uit vetten en eiwitten.
   Een gebalanceerde voeding bevat ten minste 10, en maximaal 25 procent van de energie van de totaal geconsumeerde voeding als eiwit.

   En dan vragen we ons af waarom er zo ontzettend veel mensen met overgewicht zijn. Misschien omdat ze zo vaak op Voedingscentrum.nl surfen 😉

   Laten we al het onderzoek opzij schuiven en kijken naar de feiten die je uit de praktijk kunt concluderen:

   Mensen krijgen dagelijks al ruim voldoende eiwitten binnen met hun voeding. Als je meer neemt, kan het gebeuren dat je aankomt. Extra eiwitten leveren namelijk ook extra calorieën.
   Eerste gedeelte ben ik het niet mee eens. Ik heb al honderden mails gehad van mensen die hun voedingsschema mailen en velen, velen daarvan voldoen niet eens aan 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag (of zelfs de 0,8 die Voedingscentrum als minimum gebruikt). Daar zou ieder mens aan moeten voldoen. Wel komen die mensen aan 4 keer zo veel koolhydraten. Het is een maatschappij van koolhydraten en eiwitten worden gewoon veel te weinig gegeten. Misschien dat de mensen die meededen aan het onderzoek ‘genoeg’ (genoeg voor wat?) eiwitten binnen kregen. Maar ik geloof niet dat de gemiddelde persoon genoeg eiwitten binnenkrijgt.

   Tweede gedeelte is compleet niet relevant voor wat ze willen bewijzen. Wat hebben de calorieën in dit geval te maken met of eiwitsupplementen wel of niet werken?

   Neem niet meer dan 40 gram per keer. Meer eiwit kunnen je spieren niet verwerken en de rest van het eiwit wordt afgebroken.
   Onzin. http://guydroog.com/blog/2011/12/14/de-30-gram-eiwit-mythe/

   Als je direct na het sporten een gewone maaltijd eet, dan is een eiwitsupplement overbodig. Neem het niet beide in verband met de calorieën.
   Onzin. Wat is een gewone maaltijd? In verband met de calorieën, wat als ik die calorieën nodig heb, weinig heb gegeten die dag en over hoeveel calorieën hebben we het?

   Het klopt dat eiwitten voor herstel van de spieren zorgen en dat resulteert in spiergroei. Het is inderdaad niet zo dat als je elke dag eiwitten drinkt je spieren groeien en je nooit hoeft te trainen. Uiteraard kun je al je eiwit uit je voeding halen maar shakes zijn een goedkoop en praktisch alternatief.

   Natuurlijk wordt het verkocht met de belofte dat je spieren ervan groeien. Het wordt ook voornamelijk aan krachtsporters verkocht en in theorie klopt die stelling ook gewoon. Als je veel traint moeten je spieren herstellen met behulp van eiwitten en calorieën, waardoor ze kunnen groeien.

   Creatine gebruik ik zelf ook al heel lang en werkt goed. Dit verschilt per persoon. Over creatine maken ze ook weer stellingen die nooit ‘wetenschappelijk zijn bewezen’. Je hoeft niet met creatine te laden, dit is vooral marketing omdat je potje dan sneller op is. Je hoeft ook niet 6 weken te stoppen.

   Ze baseren hun artikel op wetenschappelijk onderzoek maar gebruiken vervolgens dit soort zinnen: “er wat aanwijzingen zijn dat je lichaam ‘lui’ wordt en zelf minder creatine gaat aanmaken.”

   Ze maken totaal geen onderscheid tussen het doel van sporters. Bodybuilders, fitnessmodellen, duursporters, etc.

   Bij sporters is dit nog nooit aangetoond. Zij krijgen al voldoende binnen met normale voeding.
   Wederom, zulke algemene stellingen kun je gewoon niet gebruiken om een punt te maken. Hoe kun je nou serieus zeggen dat sporters genoeg eiwit binnen krijgen met normale voeding? Welke sporters met welke doelen? Wat is normale voeding?

   Leuk artikel verder, nu moet ik weer 25 artikels schrijven om het uit mensen hun hoofd te krijgen.

 24. Hey Guy,

  Bedankt voor weer een zeer duidelijke en uitgebreide uitleg!

  Daarom lees ik graag je blog en ook je reacties op de post!

  Op naar de volgende training, gevolgd met een lekkere eiwit shake!

 25. Hoi Guy,

  Ik heb even op de site van Body Supplies rondgekeken op zoek naar eiwitrepen, omdat ik ze misschien ga bestellen. Ik ben 1.68, 64 kg en het is denk ik iets noodzakelijker om vet kwijt te raken dan veel spieren op te bouwen (alhoewel dat toch niet snel zou gaan). Ik train wel, net begonnen, 2 keer kt per week en 2 keer krav maga, dat is conditie gemixt met wat kracht training, tenminste, ik ga er flink van zweten haha. Maar oke, mijn vraag was, is het wel slim om eiwitrepen te kopen (zo op de site zit er bijvoorbeeld chocolade in, over etc).. En welke zijn dan “het beste”? Of zal ik het gewoon bij rijstwafel+amandelpasta+banaan/noten/eiwitshakes houden na een training.. voordat ik verslaafd raak een brownie die ik dan zogenaamd goed kan hebben omdat er eiwitten zitten? Bedankt!

 26. Hey Guydroog, ik ben opzoek waar eiwitshakes van gemaakt zijn. Ik las in je artikel dat deze onder andere uit eieren gehaald worden. Ik ben helaas allergisch voor kippeneieren, levert dit problemen op met eiwitshakes?

  • Hey Jochem,

   Wei-eiwit wordt gewonnen uit melk en kun je dus gewoon drinken.

 27. Diederik

  Hai Guy, heeft het innemen van eiwitshakes ook zin als je niet van plan bent te gaan sporten? Of kom je dan juist aan van deze shakes?

  • Hi Diederik,

   Eiwitten zijn naar mijn mening de basis van elke gezonde voedingswijze. We hebben het allemaal nodig. Krachtsporters hebben simpelweg meer nodig. Echter kan de gemiddelde persoon, en dat zou deze persoon geen uitzondering maken, ook te weinig eiwitten binnen krijgen uit normale voeding. In dat geval zijn eiwitshakes een goede oplossing.

   Ik vind dat iedereen minimaal 0.8g per kilo lichaamsgewicht aan eiwit zou moeten eten elke dag.

 28. Ik gebruik zelf Whey Perfection. Bevat geen suikers maar wel suclarose en aspertaam.
  Effe googlen levert informatie dat dat deze zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Maar geloof niet dat in de shakes zulke hoeveelheden zitten dat het schadelijk is.

 29. Yo Guy!

  Top Post weer,
  Wederom een vraag..

  Als ik bijvoorbeeld op een trainingsdag een doel heb van 220 gr eiwit, en door omstandigheden kom ik met ‘normale’ voeding op slechts 120 gram eiwit. is het dan ‘slecht’ als ik de overige 100gram id vorm van een shake neem.

  En kan dit in 1 shake van 4 scoops a 25gr. of raad je het dan om dit te doen verdeeld over de dag.

  Thanks!

  Luke

  • Hey Luke,

   Deze post is bijna een jaar oud, maar bedankt!

   Eerste vraag: nee, dat is niet slecht.
   Tweede vraag: Kan allebei, verdeel het hoe je het zelf prettig vindt.

 30. Hoi Guy, op dit moment ben ik een 21 dagen challenge aan het doen. Even heel kort: ik eet alleen groente, vlees en pitten en zaden. Het is een challenge die is gebaseerd op Paleo. De eerste dag heb ik overleefd en het ging super goed. Maar na het drinken van mijn eiwitshake werd ik super super misselijk.. Hiervoor dronk ik mijn shake altijd met blauwe bessen omdat ik het anders echt niet lekker vond.. maar nu mag ik dus 21 dagen lang geen fruit eten.. Wat moet ik doen? Hoor je vaker dat mensen misselijk worden van eiwitshakes? Ik heb de shake van body supplies, het huismerk, whey isolaat met chocoladesmaak.. En denk je dat een tot twee handjes blauwe bessen door mijn shake na het sporten mijn resultaten gaan verprutsen? Volgens mij heb ik een heel warrig verhaal geschreven .. ik hoop dat je het een beetje snapt.. ;P

  • Hoi Elmi,

   De oermens dronk geen eiwitshakes, dus vind ik het vreemd dat je bij deze Paleo challenge eiwitshakes mag drinken 😉

   Ik denk niet dat blauwe bessen door je shake je resultaten verprutsen, ondanks dat ik niks over je weet of wat je doelen zijn.

 31. Hoi Guy,

  Ik wilde dit eigenlijk bij supplementen plaatsen maar daar kun je niet reageren.
  Je hebt me vanaf het begin dat ik je blog lees al overtuigd van de nuttigheid van eiwitshakes. Ook is het me duidelijk hoe supplementen vooral voor sporters heel goed kunnen zijn.
  Er bestaat het idee dat supplementen niet optimaal zijn omdat ze uit de context zijn gerukt, zoals zoveel dingen in de westerse maatschappij. Zo is sinaasappelsap ‘minder’ dan een sinaasappel omdat de vezels vernietigd zijn. En in een stuk fruit zitten niet alleen fruitsuikers, maar ook gelijk de benodigdheden voor het lichaam om deze af te breken. Dit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld witte suiker uit de fabriek wat puur glucose is. Het idee is dus dat nutriënten het beste gegeten kunnen worden in hun geheel. Ik vind dit aannemelijk, want de natuur is nu eenmaal erg complex, alles hangt met elkaar samen. Als je een onderdeel eruit haalt doe je het geheel misschien wel te kort. Ook zijn er nog steeds onderdelen in ons voedsel die wij nog niet kunnen verklaren, die desondanks misschien wel heel belangrijk kunnen zijn.
  Dit idee komt deels uit het boek ‘beter met voeding’. Ik heb niks tegen supplementen maar aan de andere kant spreekt bovenstaande de optimaalheid ervan wel een beetje tegen. Dus ik vroeg me af hoe jij over deze kijk denkt, en hoe dit zich verhoudt tot supplementen?
  Natuurlijk kun je alsnog kiezen voor supplementen incl. eiwitshakes omdat bijv. de efficiency zwaarder weegt, maar dat staat los van of de ideeën ergens op slaan.

  Groeten,
  Judith

  • Hi Judith,

   Het is belangrijk om als eerste aan te geven (voor de andere lezers) dat het boek ‘Beter met Voeding’ vooral gebaseerd is op aannames, anekdotisch bewijs en ook informatie die definitief onjuist is. Het is ver van een wetenschappelijk boek, dus het is altijd verstandig om in ieder geval niet direct overhaaste conclusies te trekken, maar dat doe jij gelukkig ook niet. Om een voorbeeld te noemen: het boek richt zich heel erg op (veel) ziektes die zouden ontstaan door tekorten, terwijl veruit de meeste ziektes niet ontstaan door tekorten.

   Wat je zegt klopt. De wetenschap is nog in de babyfase, maar er is wel al veel waarvan we in ieder geval weten dat het niet waar is.

   Zo ontstaat dit idee uit de onjuiste aanname dat alles wat natuurlijk is beter/gezonder is dan wat synthetisch is. We weten dat dat niet waar is en dit is ook aan te tonen. Je vergelijking van fruit en witte suiker snap ik niet helemaal.

   Vervolgens ligt het ook aan de doelen van een individu. Als we kijken naar eiwitten die we optimaal kunnen opnemen, wint whey het altijd van iedere andere voedingsbron. Eieren zijn #2. Natuurlijk is het altijd verstandig om je eiwitten uit verschillende bronnen te consumeren, dan weet je in ieder geval dat het goedkomt.

   Zo ook andere supplementen in bijvoorbeeld pilvorm. Er is meer dan genoeg onderzoek gedaan naar hoe goed vitamines/mineralen in pilvorm worden opgenomen en keer op keer is het duidelijk dat het lichaam hier wel raad mee weet. Veel mensen zullen beweren dat synthetische vitaminepillen alleen maar uitgeplast worden en natuurlijke vitaminepillen wel opgenomen worden. Dat is niet waar, heel eenvoudig.

   Aan het einde van de dag zijn supplementen sowieso niet essentieel en dat zullen de meeste mensen met een verstand ook niet beweren. In veel situaties is het echter verstandig (vegetariërs/veganisten, fanatieke sporters, mensen met allergieën, etc.) en dient het als aanvulling op je algehele dieet. Het is nooit als vervanging, dus de vergelijking van wat ‘beter’ is, is eigenlijk niet eens relevant, omdat je het niet of/of neemt, maar en/en.

 32. Beste Guy,

  Ik ben al een tijdje aan het twijfelen of ik wel of niet een eiwitshake zal kopen. Op zich heb ik geen moeite om m’n eiwitten via de normale voeding binnen te krijgen, MITS ik elke dag 200 gram vlees eet en 500 gram kwark (plus de rest wat er nog bij komt). Omdat ik natuurlijk ook op m’n gezondheid wil letten, vraag ik me af of het niet GEZONDER is om af en toe een eiwitshake te nemen in plaats van vlees en/of kwark. Met name van het vlees elke dag weet ik niet of dat wel zo gezond is, of is dat nog altijd beter dan een eiwitshake?

  • Hey Leen,

   Met 200gr vlees per dag zou ik me geen zorgen maken over het eten van te veel vlees. Zoals ik ook tegen Judith zei, zijn supplementen als aanvulling, niet ter vervanging, dus wat gezonder is is eigenlijk niet echt relevant. Je neemt het namelijk allebei met mate, i.p.v. te veel van een van de twee.

 33. hey guy,

  ik doe samen met Lieke Droogm, je nichtje denk ik haha, mijn profielwerkstuk over sporten en of dat zo goed is voor je gezondheid.

  Ik sport zelf ook ongeveer 4/5 keer per week heel intensief en gerichte spiergroepen per dag. Ik neem ook eiwitshakes en eet voor me gevoel niet elke dag de juiste hoeveelheid eiwitten. ik fitness nu 5/6 maanden en ik moet zeggen dat ik wel resultaat zie. Het gaat alleen voor me gevoel wel wat langzaam.

  Mijn vraag is dus of je misschien nog tips hebt of dingen die ik misschien fout doe waardoor het een beetje langzaam gaat.

  Alvast bedankt,

  Groetjes Mats

  • Hi Mats,

   Lieke is inderdaad mijn nichtje, toevallig 😉

   Krachttraining is een marathon, geen sprint, het duurt allemaal erg lang en voor vrouwen duurt het nog langer. Dat is een onderdeel van de sport, als je het een sport wilt noemen, die je zult moeten accepteren.

 34. hallo beste man

  ik ben ff aan rond lezen hier op jou site maar ik weet niet of ik het zo goed doe maar ik wil graag overgewicht kwijt ben 1,80 en woog 106 kilo en nu 94,50 kilo en gebruik nu paar weken eiwitshakes maar val niks af kwa gewicht wat doe ik fout ?

  ik train twee soms drie keer pw aan kickboksen!

  mijn eet shema ziet er nu zo uit:

  smorgen als van bed kom 7,30 1 glas eiwitshake en koffie tussen door ontbijtkoek 10,00 ,tussen de middag twee broodjes 12.00 ,tussen de middag eiwitshake rond 14.30,avond eten aardappels groente vlees ,s 17,30 avonds rond 20.00 uur kwark toetje of na het trainen neem ik deze.

  ik probeer nu ook elkedag ff uur te lopen als ik tijd heb,
  doe ik het zo goed om aftevallen ?wil naar de 85 kilo ongeveer

  mvg jk

 35. Hallow mooie uitleg heb je hierstaan kan je mik met de volgende vraag z.s.m kunnen helpen ik train 6 dagen in de week waarvan 3x kickbox en 3 x fitnissen en ben Sins 1 week begongen met eiwitshakes ik neem meestal met ontbijt samen en na mij training maar ik wil er graag 3 shakes perdag nemen en ik leest op je topic dat je voor je training en na je training ook kunt nemen is dat idd zo goed? En wat raadtje mij nog meer aan mij doel is spieren kweken en afvallen (vet) weeg op dit moment 108 kg ben 1,85 24 jaar en wil naar de 90-95 ben vanme zelf fors en ook altijd fitniss gedaan 4 jaar lang Mvg tumer alvast bedankt

 36. Beste,

  ik ben een vrouw en doe nu al 1 jaar en 4 maanden aan krachttraining. Ik zie er al wat gespierder uit maar nog helemaal niet wat ik wil.
  Ik heb nu een soja isolaat gekocht en neem iedere dag 3 keer 1 lepel verspreidt over de dag.
  Is dit genoeg om meer spiermassa te kweken en wat vindt je van die soja isolaat. Nu heb ik verschillende websites tegengekomen die beweren dat dit zeer ongezond voor een vrouw ( borstkanker,… ). En zou ik daar meer van moeten nemen dan bv een wey isolaat?
  In afwachting van een reactie, alvast bedankt!

  • Hoi Zimba,

   De risico’s op borstkanker door sojaconsumptie komt voornamelijk uit dierstudies. Studies met mensen laten niet dezelfde negatieve gevolgen niet en soms zelfs positief. Echter gaat het hier om sojaproducten als tofu, sojabonen, miso, etc. en niet om sojasupplementen.

   Of je nu whey of soja shakes drinkt, dat maakt niet veel uit, het dient altijd als aanvulling op de rest van je voeding. Zorg er dus eerst voor dat je genoeg eiwit consumeert uit voeding en als dat soms niet gaat kun je de resterende hoeveelheid aanvullen met supplementen.

 37. ik ben 1.70m en weeg 90 kilo.loop slecht door artrose die naar boven gaat(tot onder in de rug)begon in mijn voeten
  ik neem nu 5 flesjes nutricia,waarvan 2 protein en drie juicestyle.moet ik hierbij veel water drinken?verder beperkt eten.magere yoghurt,zemelen,twee boterhammen,groenten en 120gr vlees.en drie stuks fruit.
  geef je mij eens je oordeel?alvast mijn dank!
  régine

 38. Via de eetmeter op de website vh voedingscentrum ben ik nu een tijdje mijn calorie-inname en eiwitinname aan het monitoren. Sommige dagen wel genoeg eiwit sommige dagen niet. Ik ga daarom misschien shakes kopen, maar moet ik die dan ook nemen op dagen dat ik niet train en niet genoeg eiwit heb gegeten?

  Ik zag trouwens verschillende adviezen op je site mbt hoeveel. Volgens mij zei Menno dat meer dan 1,8 gram/kg niet bewezen meer effect heeft, maar jij adviseert meer (meende zelfs aan iem boven 2,5 gram/ kg in een antwoord op een vraag). Ik ben een vrouw v 63 kg, aanleg voor spiergroei en train 2 x per week zwaar en daarnaast nog paar x max 15 min hardlopen om conditie op te bouwen. Hoeveel eiwit zou ik moeten nemen? Bvd!

  • Hey Anika,

   Eiwitinname kan gewoon elke dag even hoog zijn. Spiercellen worden ook gesynthetiseerd buiten de sportschool om en daar heb je voldoende eiwit voor nodig.

   Op dit moment hou ik ook altijd 1.8g/kg aan. Als je dieet kun je dit eventueel verhogen omdat eiwitten beter verzadigen, maar voor spiergroei is er op dit moment geen reden om te geloven dat je meer dan 1.8g/kg nodig hebt. ~115g per dag is voor jou dus goed.

 39. Hai,

  Ik ben 15 jaar, weeg 60 kilo en ben ongeveer 1,70m.

  Ik heb 2 keer in de week anderhalf uur training (intensief) en een wedstrijd.
  Elke avond train ik ook z’n 15-30 minuten, voornamelijk bovenlichaam (buik, borst en armen). Ik overweeg eiwitshakes te consumeren voor meer spier massa.

  Is dit verstandig en heeft iemand tips?

  vriendelijke groet.

 40. …anders moet je ook een lepel bij je hebben en van zure yoghurt houden.

  Is yoghurt niet per definitie zuur? 🙂

 41. Hey Guy,

  Ik kwam dit ineens tegen en moest meteen aan jouw onderzoek denken!

  Post-Workout Meal Timing

  There is a lot of debate as to the proper timing of a post-workout meal, but the preponderance of evidence suggests eating immediately after a workout as generating superior results.

  A 12-week study4 conducted with previously untrained men examined the effects of consuming supplemental protein “immediately after versus two hours after a strength-training session. Those who consumed protein immediately after their workout gained significantly more muscle size and strength than those who consumed it two hours removed from their workout.”

  Because of studies like this one, the 30-60 minute period after a workout is known as the “window of opportunity” to help maximize the training effect.

  bron: http://www.builtlean.com/2012/02/07/post-workout-meal/

  Ik heb hier nu wel een vraag over. Jij gaf aan (en dat geloof ik ook echt wel) dat je in principe een hele dag de tijd hebt om eiwitten in te nemen. Nu vraag ik mij af hoe het zit als je bijv. een uur na je training aan de eiwitten zit en hoe het de volgende dag zit. Is de omloop sneller/beter of maakt dit echt geen verschil? Natuurlijk kun je voedingsstoffen de hele dag innemen, maar is het niet zo dat wanneer je iets na je training (dus inderdaad niet 12 seconden later, maar bijvoorbeeld bij thuiskomst, wat bij mij meestal na een uur, anderhalf uur is, hangt af van het vervoer) de stoffen beter kunt opnemen??

  Hoor het graag van je!

  Groeten!

 42. hoi guy,

  word je van de eiwit shakes ook dikker als je ze ook in neemt op de dagen dat je niet traind?

 43. Hallo guy

  Ik heb ben 32 en 178 en weeg 78 kom van 102 kilo
  Nu ben ik een liefhebber van hardlopen alleen de laatste paar weken last van mijn spieren.
  Ik ben begonnen met een eiwit shake na het hardlopen maar heb nu de cocktail en de bcaa glutamine en leucine aangeschaft. Ik ben diabeet maar wil graag alles wat strakker krijgen. Ook doe ik ’s avonds een programma buikspieren. Nou zou ik graag advies willen hebben over wat ik het beste kan doen kwa voor of na het sporten en welke shake. En misschien heb je nog andere tips.

  Mvg sylvia

 44. Het tijdstip van de inname van eiwit shakes is totaal niet relevant, dus een uur voor je training of een uur na je training kan je beter gewoon vergeten. Onthou dit:
  Door de schade die je toebrengt aan je spieren, dien je vanaf dat moment tot enkele dagen er na je lichaam te voorzien van voeding/supllementen met een rijk/divers aminozuren profiel. Met andere woorden: eet de hele dag door, en neem je shakes verdeeld op de dag.

 45. @rik:
  Van shakes wordt je op zich niet dik, het is heel eenvouding:

  Je lichaam heeft x hoeveelheid calorieen nodig op een dag, gebaseerd op je energieverbruik.
  Als je niet dikker wilt worden, neem dan niet meer dan je nodig hebt, en daarom valt alles wat je in neemt, dus ook een shake tot je calorie inname per dag. Bereken dit dus ook mee.

 46. er goede sites met tips..erg blij mee
  was ff zoeken na zo site, maar deze site is veelzijdig helder . een vraagje eiwitshakes waar te koop en welke zijn beste…niet al te duur..graag zo rijk ben ik niet helaas. bedank alvast voor de tijd nemen van lezen van mijn berichtje vriendelijk groetjes maike

 47. Maike,
  Bij bodyenfitshop.nl, kies het huismerk en dan bijv. whey perfection of een andere eiwitmix (caseine en wei), relatief goedkoop en kwalitatief.

 48. Hoe kan het dat als ik een shake neem voor het trainen dat ik vaak misselijk wordt tijdens de training?
  Ik train met kettlebells…..

 49. Hallo
  Ik ga 4 keer per week fitnesse nu al ongeveer een 3 maanden
  K ben een beetje mollig dus er moge killos af van vet en killos spiere bij

  Nu is mijn vraag word k nog dikker van whey perfection te nemen ??

 50. W.Kardux

  Belemmeren eiwitshakes de groei?? M’n zoon wil aan de shake’s, hij is 16 en 1.68 m. lang! Hij sport regelmatig tot veel!

  • Eiwitshakes belemmeren de groei niet en kunnen zonder probleem geconsumeerd worden op die leeftijd.

 51. patricius

  http://www.optimalegezondheid.com/eiwitshakes-gezond/

  citaatje:

  Als je al genoeg eiwitten in je dagelijkse voeding krijgt en toch nog gebruikt maakt van eiwitshakes dan kan het zijn dat dit negatieve gevolgen heeft. Terwijl je een beetje extra eiwit nodig hebt om spieren op te bouwen is veel te veel eiwit ook niet goed voor ons. Het kan de kans op de volgende problemen verhogen: constipatie, diverticulitis, hart- en vaatziekten en lever- en nierproblemen.

  Dus zorg er eerst voor dat je genoeg eiwitten via natuurlijke voeding naar binnen krijgt ook kost dat meer tijd en geld maar dat mag geen rol spelen

 52. Gokhan Sacin

  Hoi

  Klein vraagje. Zitten er melk eiwitten in zo’n shake?
  Ik ben namelijk allergisch voor koemelk (dus ook lactose)

  Alvast bedankt

 53. Ben het met je eens dat het niet zo streng is dat je de shake per se binnen 12.476 minuten binnengewerkt moet hebben, maar denk wel dat binnen een uur na de training beduidend beter is dan langer wachten, last dat je een time window heb van ongeveer 0-45 minuten voor optimale opname.

 54. Shephali

  Hoi Guy,

  Hoe denk jij over sucralose en acesulfame K in eiwitshakes en andere supplementen. Klopt het dat deze chemische zoetstoffen de vetverbranding remmen? Ik probeer ze zelf te vermijden maar wil graag cardio xcelarator van XXL nutrition gaan gebruiken en daar zitten beide stoffen in.
  groetjes,
  Shephali

 55. Eiwitten shakes zijn een zeer goede aanvulling als je zwaar aan het trainen bent. Als de shakes niet lekker zijn stop ik er vaak een stuk fruit in, maakt het iets makkelijker om weg te krijgen.

 56. Hallo Guy,

  Na verschillende reacties van je te hebben gelezen ben ik tot de conclusie gekomen dat jij er wel verstand van hebt. Daarom deze vraag.

  Is er een leeftijd wanneer het simpelweg niet verstandig is om shakes te gebruiken?
  Ik ben zelf 17

  mvg Jelle

  • Hey Jelle,

   Shakes kun je zonder zorgen op je zeventiende drinken. Wei eiwit wordt gewoon gewonnen tijdens de kaasbereiding en is in dat opzicht dus ook een “natuurlijk” product. Als je Snickers, krentenbollen of Sultana’s eet, kun je ook eiwitshakes drinken 😉

 57. hallo

  ik ben 182 en weeg 110 is het verstandig om eiwit shakes te drinken 1 per dag om af te vallen en ik let ook op me voedsel?

 58. Tijgertje

  Hi Guy

  Ik ben een meid van 16 jaar en 1.70 lang
  Ik hardloop en beweeg vaak en nu zou ik graag met eiwit shakes willen beginnen

  Er zijn alleen zoveel dat ik niet weet welke het meest geschikt voor mij zou zijn ( niet te duur) en zijn alle eiwitten voor vrouwen en voor mannen geschikt? Zie namelijk nooit staat voor mannen of voor vrouwen..

  Groetjes

 59. Robbert

  Hallo,

  Ik ben nu een jaar aan t sporten en heb een zetje nodig voor mijn spiergroei, vind zelf dat beetje stil staat.
  Terwijl gewicht wel steeds “zwaarder” wordt. Wil vooral borst, biceps en abs mooi gespierd hebben, maar ben voetballer dus mag niet ten koste gaan van m’n conditie.
  Welke raden jullie aan? Wil gewoon iets goed voor na de training.

  Heb maandje all in ons gebruikt, moet ik hier mee doorgaan?