Het is belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk je huidige situatie te bepalen. Hoe meer je eigen bevindingen overeenkomen met de realiteit, hoe meer je in staat bent te veranderen. Met een nauwkeurige kaart is de kans groter dat je verantwoorde beslissingen neemt die je in de juiste richting wijzen. Met een onnauwkeurige kaart ondervind je meer tegenslag en frustratie.

Dat alles je volledig duidelijk is komt nauwelijks voor. Als je carrière hebt gemaakt, zul je niet weten of een andere keuze beter had uitgepakt. Als je een relatie hebt, weet je niet of er een geschiktere partner om de hoek woont. De gedachte dat een andere baan, andere partner of andere lifestyle beter is komt vaak voor, maar de absolute waarheid kun je niet weten. Bij iedere keuze die je maakt weet je niet wat de uiteindelijke gevolgen zouden zijn van een andere keuze.

Het vervelendste is dat zodra je je zeker voelt over iets, bijvoorbeeld een bepaald eetpatroon, dat geen garantie biedt dat je gelijk hebt. Je hebt het in het verleden wel vaker fout gehad toch? Je kunt er vanuit gaan dat je op dit moment iets denkt te weten, dat uiteindelijk onjuist blijkt te zijn.

Wat mensen in dit stadium doen is zo veel mogelijk informatie verzamelen over een bepaald onderwerp en daarmee helderheid creëren. Dat is over het algemeen een goed idee, zolang je niet streeft naar een perfecte start of het wegwerken van alle onzekerheid. Als je streeft naar een onmogelijke start weerhoud je jezelf ervan om actie te ondernemen.

Je hebt in principe twee keuzes: de onzekerheid van het leven ontkennen en voor jezelf een illusie van veiligheid scheppen, of de wisselvalligheden van het leven accepteren en ermee leren leven.

Als je kiest voor het eerste, teken je voor jezelf een kaart van hoe jij wil dat de realiteit is, ongeacht hoe het terrein er daadwerkelijk uitziet. Als je kiest voor het tweede, streef je ernaar om je kaart zo nauwkeurig mogelijk te tekenen, ook al ben je niet blij met hoe hij eruit komt te zien. De tweede keuze is beter.

Zodra je de onvermijdelijke onzekerheden in het leven accepteert, ben je beter in staat om juiste beslissingen te nemen. Het wordt dan makkelijker om te voorkomen dat je je lichaam vol gooit met troep elke dag. Mensen raken vaak verlamd door onzekerheid. Er zullen altijd risico’s en onzekerheden bestaan. De sleutel is om er verstandig mee om te gaan en ze niet te ontkennen.

Nadat je voor jezelf zo nauwkeurig mogelijk hebt bepaald wat jouw huidige realiteit is, is het belangrijk dat je dat volledig accepteert als de waarheid, inclusief de gevolgen ervan op lange termijn.

Kijk naar je lichaam. Heb je een gezond, fit en sterk lichaam, of is hij ongezond, slap en zwak?

Hoe zie je jezelf in de toekomst als je doorgaat met je huidige leef- en eetpatroon? Hoe zie je je lichaam over vijf, tien of twintig jaar? En je gezondheid?

Wat geloof je oprecht dat er zal gebeuren? Accepteer je de volledige waarheid van je situatie, of wil je er iets aan doen en invloed hebben op je eigen toekomst?

Proberen om je toekomst te bepalen is natuurlijk onwennig en onmogelijk, maar je kunt nog steeds redelijke, rationele conclusies trekken op basis van het bewijs dat je nu hebt. Als je dieet voornamelijk uit suiker bestaat en je nauwelijks sport, is het niet logisch om te zeggen dat je later een gezonde, fitte moeder zult worden als je doorgaat zoals je dat nu doet.

Je kunt jouw lifestyle ook op een ander persoon toepassen. Stel je voor dat iemand je vraagt te wedden op de toekomst van de persoon met exact jouw huidige lifestyle, waar zou je je geld dan op zetten? Wees eerlijk, wat verwacht je nou echt dat er uiteindelijk zal gebeuren? Geluk, trots, vitaliteit en gezondheid, of spijt, jaloezie, teleurstelling en gezondheidsklachten?

Een van de belangrijkste eigenschappen die je moet ontwikkelen om je leven te transformeren, is het vermogen om de waarheid onder ogen te zien. Ook al vind je het niet leuk wat je ziet en voel je je te machteloos om er iets aan te veranderen.

Zodra we geconfronteerd worden met onaangename waarheden voelen we vaak hevige, interne weerstand. Dat is de weerstand die de waarheid probeert te vermijden. Het gevolg daarvan is een eindeloze spiraal van ontkenning, afleiding, smoesjes en uitstel. Je kunt alleen maar de kracht verzamelen om bewust iets aan je leven te veranderen door de realiteit onder ogen te zien.

Dit is een eenvoudige regel: dat wat je vreest, moet je uiteindelijk confronteren.

Mocht je geconfronteerd worden met iets dat je niet fijn vindt en wil verbeteren, maar je er machteloos bij voelt, moet je de waarheid van je situatie accepteren. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: Mijn huidige situatie is helemaal niks voor mij en ik ben er niet blij mee, maar ik heb momenteel niet de kracht om er iets aan te veranderen.

Je moet aan jezelf toe kunnen geven dat jij volledig verantwoordelijk bent voor alles in je leven, maar je momenteel niet in staat bent er iets aan te doen. Accepteer het simpelweg gewoon, maar ontken de realiteit niet en verzin er geen smoesjes voor.

Doe nooit alsof je een vreselijk vervelende baan leuk vindt. Doe nooit alsof je gelukkig bent in een slechte relatie. Doe nooit alsof het wel goed zit met je lijf en gezondheid als je een ongezond leven leidt.

Op het punt dat je de realiteit volledig accepteert, zul je automatisch betere keuzes maken, omdat je keuzes gebaseerd zijn op feiten in plaats van fictie.

Als je toegeeft dat je lichaam totaal niet in vorm is, doe je ook niet meer alsof je gezond bent. Je stopt dan met vasthouden aan de illusie dat je slechte eetgewoontes en gebrek aan beweging acceptabel zijn. Dan pas begin je te begrijpen dat je keuzes moeten veranderen als je je situatie wil veranderen – dat zal nooit vanzelf gebeuren.

Pas als je je volledig overgeeft aan je huidige realiteit, kun je eindelijk beginnen met creëren wat je wil.

Author

10 Comments

  1. Mooi artikel, goed geschreven! Dankjewel nog voor je uitgebreide reactie op mijn vragen n.a.v. je eerdere artikel over vetverbranding 🙂

  2. Heeii, ik heb nog een vraagje, sorry als ik de vragen naar je hoofd gooi en je er een beetje moe van wordt:P…
    Is het nou eigenlijk goed om water voor/tijdens het eten te drinken of juist niet? Hierin zijn de meningen namelijk heel erg verschillend en ik kan het niet echt duidelijk op internet vinden, en je moet zoiezo internet niet altijd vertrouwen:)

    • Hoi Romy,

      Is geen probleem. ‘Ze’ zeggen dat je het beste voor en na je maaltijd kunt drinken en zo weinig mogelijk tijdens de maaltijd. Ik kan dat zelf echt niet. Ik moet drinken tijdens het eten en dat doe ik ook gewoon. Ik geloof niet dat dat zo een verschil maakt in je leven dat je er bij stil moet staan 🙂 Maar ook daar zullen de meningen over verdeeld zijn.

  3. Hey beste Guy,
    nog bedankt voor het boek dat u gestuurd hebt en de tips e.d. Ik had nog een paar vragen.
    Is een junkdag echt goed? Want als ik me echt laat gaan eet ik echt niet normaal veel zoetigheid.
    Mijn tweede vraag was, zoals ik al eerder zei, ben ik erg licht. Ik eet zeker wel genoeg, dat is echt geen probleem. Maar die rare ‘lovehandles’ op mijn rug krijg ik dus nog steeds niet weg. Is er nog een andere optie dan dat die er zijn vanwege lange tijd niet eten en als soort van ‘noodreactie’ van het lichaam? Want ik eet sowieso elke 2/3 uur.

    • Hoi Sarah,

      Een junkdag is echt goed. Je hoeft niet 9 kilo drop te eten, maar je kunt veel meer eten dan je normaal doet.

      Wat belangrijk is: ik ben geen arts, maar als jij (en vooral je omgeving) tegen je zeggen dat je genoeg eet en je bent nog steeds zo licht, kan er misschien iets anders aan de hand zijn. Heb je je wel eens laten onderzoeken? Vergeet je ‘lovehandles’ even en focus je op wat belangrijk is. 38 kilo is veel te ongezond. Dat je elke 2/3 uur eet betekent niet dat je veel, of zelfs genoeg eet. Dat betekent alleen dat je elke 2/3 uur iets eet. Als die maaltijden bestaan uit een komkommer, een rijstwafel, een stukje vis en andere minuscule maaltijden, eet je nog steeds ongezond.

      Wat eet je precies elke dag? Dus elke maaltijd en beschrijf ook even de grootte van de porties. Hoe specifieker je bent, hoe beter.

  4. Haha is goed. Ik zal het even proberen. Ik eet wel redelijk veel brood, ik weet het; niet goed, maar ik moet nog even bedenken wat ik het handigst mee kan nemen.
    Ochtend: 2 broodjes dikbelegd met huttenkase met 1/3 banaan erop en flink wat kaneel. Middag: 2 broodjes met gekookt ei. vaak nog een sinaasappel
    Middag: muesli zonder suiker met magere yoghurt/melk en wat rozijnen. Of een tosti, of 1x per week noodles. (noodles niet echt gezond, ik weet het)
    Avond eten: groente met een halve vegetarische burger, en pasta (volkoren) of rijst, of aardappelen. Vaak ook wel nasi of spaghetti. Na het eten vaak nog een sinaasappel. En als er noten in huis zijn eet ik daar veel van. Ook eet ik tussendoor vaak rijstwafels met biologische pindakaas/amandelpasta met een dun laagje halvajam.

  5. Ohja, en in het weekend maak ik meestal wat gezondere dingen met mijn broer als lunch. Zoals een omelet met groentes of salade ofzo.

  6. Hoi Guy!
    Ik ben blij met je blog, thanx! 😀

    Ik zit op een goed gewicht, heb alleen wat plaatselijk vet wat er van af mag, dus probeer een kilo of 2 kwijt te raken door mijn eetpatroon aan te passen, ik ben alleen niet heel strikt. Ik heb al een fijne bouw en heb niet de ambitie om er uit te zien als een zak met botten.. Wat eigenlijk inhoud dat ik niet meer snoep en alleen koolhydraten eet tijdens de lunch. Ik sport al tijden, maar sinds een week of 3, 4 ook echt drie keer per week (krachttrainen) Ik ben alleen wel 2 kilo aangekomen.. is dit een logisch gevolg?

    • Hi Suzanne,

      Blij dat je het waardevol vindt!

      Het gevaar van de weegschaal is dat het je alleen laat zien dat er IETS bij is gekomen of af is gegaan. Maar wat dan?

      Vocht? Spier? Vet? Maag/darminhoud?

      Mensen denken dat ze slanker zijn als ze een kilo af zijn gevallen. Of dikker als er een bij komt.

      Ik weeg ’s avonds vaak 4 kilo meer dan in de ochtend, om even een voorbeeld te noemen.

      Jij bent aanzienlijk minder (waarschijnlijk te weinig) koolhydraten gaan eten en begonnen met krachttraining. De kans is zeer groot dat dat gewicht spier is. Ook heeft het vrouwenlichaam snel de neiging om veel vocht vast te houden bij een koolhydraat-arm dieet. Het is niet uniek voor een vrouw om 5 kilo vocht vast te houden.

      Ik raad je aan gewoon verder te gaan met zware krachttraining. Drie keer per week is genoeg en op je voeding te letten. Vergeet de weegschaal, zolang de persoon in de spiegel maar terug lacht 😉