ROTTERDAM open sessie donderdag morgen ROBIN UTRECHT

Op donderdag 22 november van het afgelopen jaar – dat is op tijd van dit schrijven 2018 – bevond ik mij in het nHow hotel in Rotterdam, om deel te nemen aan de OPEN sessies van Coca Cola.

Een aantal weken ervoor was ik hiervan op de hoogte gebracht via mijn vriend en de wereldbekende blogger Jelmer de Boer. Met wereldbekend bedoel ik dat hij bekend is met veel plekken in de wereld, want daar heeft hij geloof ik ooit iets over geschreven. Ik bedoel niet dat hij in heel de wereld bekend is, dat is absurd natuurlijk. Hij vertelde kort over die OPEN sessies toen wij onderweg waren naar de Coca Cola skybox in de Amsterdam Arena. Waar wij op uitnodiging mochten kijken naar de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Duitsland. En natuurlijk heb ik de woorden ‘skybox’ en ‘op uitnodiging’ zorgvuldig geselecteerd om interessanter over te komen dan dat ik ben.

Nu heb ik ook niets met voetbal, maar een kans om onbeperkt Coca Cola te drinken, gratis, sla ik niet af. Zeker niet als ik toch niets beter te doen heb die avond.

Ik zou tegen je liegen als ik zei dat ik de medewerkers van Coca Cola die avond bewonderd heb met mijn onuitputbare charme, en zij niets anders konden doen dan mij uitnodigen voor de OPEN sessie die op de planning stond. Nee, de heer de Boer vond het een goed idee om voor te stellen mij ook deel te laten nemen dit jaar, en het ziet ernaar uit dat zij zijn mening zodanig serieus nemen, dat zij mij hier daadwerkelijk voor hebben uitgenodigd.

Zodoende schoof ik een aantal weken later aan bij een gesprek over zoetstoffen, innovatie en de toekomst van Coca Cola als bedrijf.

Vergis je niet: ondanks dat ik van het drankje hou en het graag drink, ben ik geen gehersenspoelde fanboy en ben ik nooit gevraagd om hier iets positiefs over te schrijven. Er is mij uiteraard gevraagd hier een post over te maken, maar mijn mening is, zoals altijd, volledig mijn niet beïnvloedbare mening. En ik ging er, ook zoals altijd, sceptisch en neutraal naartoe.

Aan tafel zaten interessante gasten. En met gasten bedoel ik ‘mensen die te gast waren’ en niet ‘gozers’. Vergeef me voor het vergeten van alle namen en functies, maar zo uit mijn hoofd weet ik dat de Vice President Research & Development van Coca Cola er was, samen met twee anderen die werkzaam zijn op die afdeling. Daarnaast was er iemand die invloed heeft op de producten van alle kiosken op NS stations. Er was iemand van Perfetti van Melle (van Mentos en Fruittella enzo). Iemand van Heineken, geloof ik? Er waren er nog een paar. En ik was er.

Kortom, redelijk wat variatie in interesses en intenties om een interessant gesprek te voeren.

ROTTERDAM open sessie donderdagmorgen ROBIN UTRECHT

Wijzigen van ingrediënten

Voordat ik die dag aan tafel schoof, had ik altijd de indruk dat de zoetstof veranderen van een van de drankjes uit het assortiment, redelijk eenvoudig was.

Oke, je gebruikt nu aspartaam, dan haal je dat er toch uit en vervang je het voor een andere zoetstof naar keus?

Inmiddels kan ik wel met zekerheid stellen dat dat verre van de waarheid is en hoe indrukwekkend de realiteit is.

Als Coca Cola besluit een zoetstof te vervangen, moet de hele productieketen aangepast worden. Machines in de fabriek reageren anders op verschillende zoetstoffen, de smaak verandert, de geur, de kleur, het gevoel in je mond, etc. De kleinste wijziging vergt minimaal maanden aan werk, voordat het product goed genoeg is om definitief te produceren.

Het punt hiervan is dat Coca Cola constant bezig is met het verbeteren van de receptuur en het in kaart brengen van de wensen van hun doelgroep, maar dat een definitief gewijzigd product in de schappen krijgen makkelijk een paar jaar kan duren.

ROTTERDAM open sessie donderdagmorgen ROBIN UTRECHT

Coca Cola Classic

Met de aanwijzing van de nieuwe CEO wordt de Classic variant (die met suiker) steeds meer naar de achtergrond geschoven en neemt dit product een steeds kleinere hoeveelheid van de totale omzet in beslag.

Dat klinkt wellicht logisch, maar het vergt best wat lef om je core product, daar waar het allemaal mee begon, langzaamaan te laten gaan.

Je zult niet de eerste zijn die de grip op de realiteit nogal is verloren en het idee hebt dat Coca Cola elke dag bezig is met drankjes ontwikkelen die zo verslavend mogelijk zijn. Dat zij bepalen wat jij drinkt.

Niets is minder waar.

Coca Cola is non-stop bezig met het bepalen van de vraag van de markt en speelt hier constant op in. Als jij iets drinkt van Coca Cola, is dat niet omdat zij bepalen wat wij krijgen. Wij bepalen wat zij maken. De wereld verandert echter snel en ook nog eens continu, dus de snelheid van innovatie bijbenen blijkt vaak nogal lastig, maar vaak ook onmogelijk.

Maar proberen, dat doen ze wel.

Zo hebben ze naast de inmiddels bekende Fuze Tea ook Honest Tea, die veel minder suiker bevat dan de eerste, Costa Coffee (naam spreekt voor zich), maar ook plantaardige maaltijdvervangende drankjes als AdeZ. Ik wist wel dat Coca Cola ook Fanta had, en water, maar het gaat meestal veel verder dan je neus lang is. Om maar even een gezegde op een foute, maar wel toepasselijke, manier te gebruiken.

Coca Cola cares

Het feit dat een bedrijf twee weken lang open (juist ja, de open in Coca Cola OPEN staat voor open) gesprekken organiseert, waar iedereen dus welkom is om naar toe te komen en om aan bij te dragen, zegt ook al veel, vind je niet?

Hoeveel bedrijven kun je opnoemen die dit jaarlijks terug laten komen, en ook iets met de feedback doen?

Ze geven om de mening van winkeliers, sporters, huismoeders, huisvaders, huistransgenders, en iedereen die hun producten nuttigt of ermee te maken heeft. Niet alleen wie hen betaalt of er iets goed over te zeggen heeft.

Dat vind ik mooi en het benoemen waard. En als jij dat niet vindt is dat natuurlijk prima, maar dan heb je waarschijnlijk ongelijk.

ROTTERDAM open sessie donderdagmorgen ROBIN UTRECHT

De OPEN sessies zijn leerzaam, vermakelijk en heel laid-back. Ik hoop er volgend jaar weer bij te zijn en raad iedereen die de kans krijgt langs te kunnen gaan dat te doen.

Dan hoeven we niet per se te proosten met Coca Cola Light, want aspartaam maakt natuurlijk zogenaamd ‘stofjes vrij in je hoofd’ waardoor je lichaam denkt dat je suiker drinkt en daardoor vet opslaat, ofzo.

Hoe dan ook, los van die onzin, kunnen we proosten met Chaudfontaine, want dat is ook van The Coca Cola Company.

Author

Comments are closed.