Ik postte onlangs bovenstaande video in mijn stories op Instagram en meer dan één persoon voelde zich geroepen om daar op een belerende wijze commentaar op te geven.

Ik bankdruk met een holle rug. Sommigen hanteren liever de term ‘kromme rug’, maar dat zegt meer over de persoon die die woorden kiest, dan over mijn rug.

Hieronder een aantal veelvoorkomende kritiekpunten, en waarom die kritiek onterecht is.

Al die spanning is slecht voor je rug

Het is ironisch dat mensen die dag en nacht in (of voor) de sportschool leven, een natuurlijke holling van de rug accentueren, als slecht bestempelen. Je kunt eindeloos veel kilo’s leg pressen, honderden grammen eiwit eten en veertig bicepoefeningen per week doen, maar je rug hol trekken zou slecht en onnatuurlijk zijn. Dat vind ik een vreemde constatering. 

Daarnaast is er bij het bankdrukken geen sprake van verticale spanning op de ruggengraat, zoals bij een squat of een overhead press. Ondanks dat je je rug hol trekt, neemt de verticale belasting op de ruggengraat niet toe en neem je geen onnodig risico.

Veel krachtsporters ondervinden vaak schouderklachten en het hollen van je rug stelt je in staat je schouders stevig in het bankje te verankeren, waardoor schouderbeweging beperkt of voorkomen wordt, en je de gezondheid van je schouders langer kunt blijven waarborgen. Dan kun je de komende jaren dus nog elke maandag incline, decline en plat bankdrukken met een barbell én dumbbells. En daarna flyes vanuit elke hoek doen. Want dat is niet gek(?)

Je rug hollen is valsspelen

Deze uitspraak is hét bewijs dat logisch beredeneren veel te veel gevraagd is, omdat dit argument zo vol gaten zit dat je er vanuit elke hoek dwars doorheen kunt kijken. 

Is een squat valsspelen omdat je dat met twee benen doet, in plaats van op één been, zoals bij een split squat? Nee, en die vergelijking maak je (hoop ik) niet, want het zijn verschillende oefeningen. 

Zo verschilt een powerlift bench press van een floor press van een touch & go bench press van een guillotine press van een flat bench press. Of een kipping pull up van een strikte pull up. Er zijn verschillende oefeningen voor verschillende sporten en doeleinden. 

Dat iemand een oefening kiest die niet voldoet aan jouw maatstaven (die gebaseerd zijn op de illusie van kennis die je jezelf hebt aangepraat), maakt het geen slechte oefening.

Daarnaast verkort het hollen van je rug de bewegingsafstand, waardoor je, zodra je de techniek onder de knie hebt, in veel gevallen (maar niet allemaal) meer gewicht kunt verplaatsen. Weet je wat het nadeel is van meer gewicht? Dat het zwaarder en moeilijker is.

Het hollen van je rug kent voordelen en nadelen, die niet altijd op iedereen van toepassing zijn. Het is aan jou om oefeningen te selecteren die het beste bij jou en je doelen passen, en je niet direct laat overtuigen door Marcel bij de Fit For Free die het allemaal al weet omdat hij dit al dertig jaar doet. Zegt hij. 

Doe je eigen research. Stel de nodige kritische vragen. Neem alles op een objectie wijze in overweging. Maak je keuzes. Durf achteraf van gedachten te veranderen.

Author

Comments are closed.