Uit het vorige artikel bleek dat het idee van spotreduction (lokaal afslanken) door middel van hormonale optimalisaties via training en voeding, in strijd is met de theorie. Er kwamen reacties van Personal Hormonal Profiling (vanaf nu PHP) voorstanders. Ook de organisatie Overload Worldwide, die de PHP methode in de markt zet, liet (indirect) van zich horen.

Een PHP trainer reageerde:

ik geef 30 uur personal training per week en heb meer dan 200 mensen in mijn groepslessen. Denk dat ik 1 van de weinige trainers ben die daarnaast een wachtlijst heeft van een aantal jaren.

Wij zijn hartstikke blij voor deze PHP trainer, maar het is een non-argument. Het zegt alleen maar dat hij of zij heel populair is. McDonald’s is populair, maar dat zegt helemaal niets over de kwaliteit van het eten.

Ook werd er door een lezer gereageerd op het artikel:

Hey Guy,
Kun je in plaats van al deze nutteloze discussies te voeren en reacties te beantwoorden van mensen die allemaal oordelen vellen over dingen waar ze totaal de essentie niet van begrepen hebben, (Tim bijv. over minder carbs en portie beperking; dan weet je werkelijk niet eens waar de klok hangt laat staan de klepel!!) niet gewoon eerst eens een goed gezellig gesprek met de grondleggers van PHP voeren. Daar ben je voor uitgenodigd maar dat weiger je. (???) Dan zou je zelf ook ontdekken wat zij pretenderen, in plaats van dat zelf in te vullen. Dan zul je OOK ontdekken dat er zo’n groot gat niet zit tussen wat jij roept en wat zij zeggen! Kritisch zijn is niet erg, maar dan moet je je wel eerst door de bron zelf laten informeren. Maar als je in de picture staat door een sneer naar een ander te plaatsen ipv dat je in de picture staat door je eigen succes dan doe je echt iets verkeerd en krijg ik daar echt een vieze smaak van in mijn mond.

Ik, Guy, laat regelmatig resultaten zien op mijn blog en op mijn Facebook. Het overgrote merendeel van mijn blogposts is advies, geen kritiek. De bittere smaak in je mond is dus niet nodig en je kritiek is onterecht.

Verder is het interessant dat we kennelijk door Overload Worldwide zijn uitgenodigd voor een gesprek, maar wij nooit een uitnodiging hebben ontvangen. Zowel Menno, Chi (waarmee het tweede artikel wordt geschreven) en ik staan open voor een openbare discussie met Overload Worldwide. Het zou in dat geval wel prettig zijn, als iemand direct met ons contact opneemt. In ieder geval hebben PHP trainers wel een mail ontvangen, die suggereert dat er wel direct contact is opgenomen met mij. We gaan er een aantal stukken uit bespreken.

Wij kregen de reactie van Overload Worldwide te zien, die niet naar ons, maar naar alle PHP trainers is verzonden:

Laat ik beginnen te zeggen dat wij 200% achter al onze concepten staan en dus zeker geen enkele discussies met wie dan ook uit de weg zullen gaan. Echter, ook voor ons geldt dat wij ons graag alleen met zinnige en positieve dingen bezig houden.

Van goed onderbouwde kritiek word je beter. Blinde overtuiging daarentegen kan wel eens averechts werken, zeker als deze 200% is. Je afsluiten voor wat anderen schrijven, is de beste manier om jezelf van vooruitgang te beperken. Een inhoudelijke discussie is zinnig en positief, omdat je daar beter van kunt worden. Het is daarom zo jammer dat deze mail geen inhoud bevat, alleen maar nog meer hyperbolen.

In alle arrogantie en zelfverzekerdheid durf ik zo te zeggen dat wij -met onze filosofie, -met onze bedrijfsvoering, -met al onze concepten, -met de daarmee behaalde resultaten, -met het daaruit voortgevloeide succes/groei, -en het succes van alle trainers die bij ons de opleidingen hebben gedaan, -en het enthousiasme van de klanten die er gebruik van maken, ….. heel zeker weten dat er GEEN vergelijkbare opleidingen te vinden zijn. Zeker niet in Europa en misschien zelfs niet eens wereldwijd.
En in alle bescheidenheid durf ik daar ook nog aan toe te voegen dat je NERGENS 2 TRAINERS GAAT VINDEN, MET ZOVEEL ALLROUND KENNIS ALS DE 2 EIGENAREN VAN OVERLOAD WORLDWIDE.

Gaap!

Nog een citaat van Overload:

Wat ons betreft gaat het ALLEEN maar om resultaten!

Dat is een heel loffelijk streven, maar voor ons een beetje te mager. Wij nemen namelijk alleen genoegen met het beste resultaat zonder dat er overbodig geld wordt gespendeerd aan allerlei onzin.

De enorme resultaten die mensen met AL onze concepten boeken zijn zoals gezegd nog steeds onovertroffen. Dat is simpelweg het beste bewijs.

Dat is nogal een boude claim aangezien je onze resultaten helemaal niet kent. Laat staan de talloze andere methodes van alle trainers wereldwijd. Praktijkresultaat is een minimum vereiste, niet de hoogste vorm van bewijsvoering. Alleen deze uitspraak toont al aan dat men het niet zo nauw neemt met claims en dat is precies de kritiek. Als dit al rammelt, wat klopt er dan nog meer niet? Dat is geen negativiteit, maar een vraag ingegeven door simpel gezond boerenverstand.

Dit was een selectie van de mail die verzonden is door de Overload Worldwide. Overigens mag opgemerkt worden, dat deze mail nooit ontvangen is door Menno of mij, terwijl de tekst dat wel suggereert. Ook heeft Overload Worldwide niet inhoudelijk gereageerd op het artikel.

Het eerste deel ging over de theoretische plausibiliteit van een hormonale aanpak. In het tweede deel gaan we de praktijk bespreken en gebruiken we simpele logica om de claims te toetsen. Dat artikel is samen geschreven met Chi L. Chiu van Chivo en een interview bevat met Mitchell Lemans van Undisputed. De conceptversie is aangeboden aan Overload Worldwide en Ralph Moorman van de Hormoonfactor ter controle op eventuele feitelijke onjuistheden. Zonder tegenbericht wordt dit artikel aankomende vrijdag gepubliceerd.

Author

5 Comments

  1. Ze gaan er bij overload blijkbaar vanuit dat de brutalen de halve wereld bezitten. Ze hadden hun antwoorden wel (wat beter) mogen onderbouwen in plaats van te roepen dat zij het beter weten en de beste zijn. Naar mijn ervaring zijn de besten ook niet continu aan anderen te vertellen dat zij de beste zijn. Anyway, ik ben benieuwd naar het artikel. Feiten zijn feiten, of je ze nou gelooft of niet.

  2. In het voorgaande bericht stond toch ook vermeld dat de methode wel werkt maar dat dit een andere oorzaak heeft. Daarom snap ik de drukte eigenlijk niet zo. Hardnekkig iemand van een overtuiging proberen te overtuigen heeft meer met geloof dan gelijk hebben te maken wanneer er geen bewijs aan ten grond slag ligt. Klassiek verwarring tusen correlatie en causaal verband. Als het werkt voor de trainers en hun klanten mooi toch.

    In mijn ogen is de theorie onjuist, anders zou er wel een pil zijn die de hormonen in balans brengt en de vetverdeling oplost. Ik denk dat de kern van het verhaal uiteindelijk motivatie is. Die moet zo hoog mogelijk zijn om tot goede trainingsresultaten te komen. En helaas heeft de geschiedenis veelvuldig bewezen dat je ook met onjuiste motivatie tot grote resultaten kan komen (juist in de brede zin)

  3. Goed artikel weer, Guy. Ik zou zeggen; “myth busted!”

  4. Ik heb het hormoonbalans dieet een tijdje gevolgd en moet zeggen dat ik me er een stuk beter door ben gaan voelen.

    Zelf probeer ik om de zoveel tijd te wisselen van dieet om het leuk en vernieuwend te houden!